Vállfájdalom általános leírás

Vállfájdalom általános leírás

Amit a hétköznapi nyelvben egyszerűen vállnak hívunk, az valójában sok összetett ízület, ínszalag és izom összessége. A vállfájdalom ennek az összetett rendszernek a hibájából fakad.

Ezek segítségével lehetséges, hogy a kar ilyen sokféleképpen tud mozogni - a hátvakarástól kezdve a tökéletes dárdahajításig.

A mozgékonyságnak azonban megvan az ára. A mozgékonyság növekvő instabilitási problémákhoz vagy a lágyrészek és csontok gyulladásához vezethet, amelyek mind fájdalommal járnak.

Talán csak mozgatáskor érez ilyenkor fájdalmat, esetleg egyfolytában. A fájdalom lehet csak időszakos vagy hosszantartó. Ezek bármelyike jelentheti az orvosi vizsgálat és kezelés szükségességét.

Ebben a cikkben megmutatjuk a vállfájdalom leggyakoribb okait és néhány lehetséges kezelési módját.

Ez a cikk nem tekinthető orvosi véleménynek, vállfájdalom esetén keressen fel egy fájdalom ambulanciát, ahol van reumatológus, fájdalomterapeuta vagy gyógytornász szakorvos.A vállfájdalom anatómiája

Vállfájdalom anatómiája

A váll három csontból áll össze: a felkarcsontból (humerus), a lapockából (scapula) és a kulcscsontból (clavicle).

A felkarcsont feje pontosan illeszkedik a lapocka által körülzárt vállüregbe. Ezt az üreget hívjuk vállízületi vápának.​

Izmok és ínszalagok összessége tartja a kart az ízületi vápában. Ezeket a szöveteket hívjuk rotátorköpenynek. A rotátorköpeny felel azért, hogy eltakarja a felkarcsont fejét és hozzákapcsolja a lapockához.

Vállfájdalom tünetei

A vállfájdalom sokféleképpen jelentkezhet. Mivel a váll egy igen összetett ízület, ezért számtalan módon megsérülhet. A vállfájás 4 leggyakoribb tünete:

 • kéz zsibbadás
 • duzzanat
 • merevség
 • zúzódás

Ezeket a tüneteket vizsgáljunk most meg kicsit részletesebben.

Kéz zsibbadás

Vállfájdalom kéz zsibbadás

A kéz zsibbadása jelentkezhet tünetként vállfájdalommal együtt. Ennek két fő oka lehet.

Az egyik ok nagyon komoly, jelentkezése esetén azonnal mentőt kell hívni, mivel szívrohamot jelezhet.

Amennyiben a kéz zsibbadása mellkasi nyomással, levegőkapkodással, hirtelen szédüléssel együtt jelentkezik, gyanakodjunk szívrohamra és haladéktalanul kérjünk segítséget.

A kéz zsibbadásának másik oka lehet, hogy vállunk tartása vagy egyéb sérülése miatt a váll vérellátása nem megfelelő. Ez zsibbadást, erőtlenséget, izomgyengeséget okozhat.

Ilyen esetben is sürgősen keressünk fel szakértő fájdalom ambulancián, reumatológus vagy fájdalomterapeuta orvost.

Azonnali segítséget kérjünk a mentőszolgálattól!

Duzzanat

Vállfájdalom duzzanat

A vállsérülések egyik nagyon gyakori tünete a váll duzzanata.

Ilyenkor a vállban lévő nyáktömlők bedagadnak, ami fájdalommal és a váll mozgékonyságának csökkenésével is jár. A váll duzzanatát akár tükörben is láthatjuk, ha egyik vállunk nagyobbnak tűnik, mint a másik.

Duzzanat esetén a bőr bepirosodik és feszesebb, csillogóbb is lehet. Ha ezeket a jeleket tapasztaljuk magunkon, gyanakodhatunk duzzanatra. Ilyen esetben, ha a fájdalom elviselhető, pihenjünk néhány napot, hátha elmúlik a fájdalom.

Amennyiben a tünetek nem javulnak, keresse fel fájdalomterapeuta, reumatológus szakorvosát vagy gyógytornászát.

Merevség

Vállfájdalom merevség

A váll merevsége is egy szinte mindig jelentkező tünete a vállízület problémáinak.

A váll merevségét úgy vehetjük észre, ha az egyébként könnyedén végrehajtott mozdulatok nehézkesen vagy egyáltalán nem mennek. Ilyen esetben tükör elé állva próbáljuk megfigyelni, hogy milyen irányba nem mozog megfelelően a váll.

Ez az információ igen értékes lehet, amikor telefonon jelentkezik be egy fájdalom ambulanciára, reumatológia, fájdalomterápia vagy gyógytorna magánrendelésre, hiszen így egyből a megfelelő szakemberhez kerülhet.

Zúzódás

Vállfájdalom zúzódás

A zúzódások vagy ahhoz hasonló ‘lila foltok’ is a vállsérülés fontos tünetei.

Amikor egy esés vagy erősebb fizikai behatás következtében zúzódások keletkeznek vállunkon, annak esetleg nem csak külsőleg, lila foltok formájában, hanem belsőleg is lehetnek jelei.

Egy válltörés esetében szinte mindig találhatunk külső zúzódási jeleket is.

A vállcsúcs környékén történt zúzódások különösen fájdalmasak lehetnek, mert itt a vállizmok nem védik annyira a csontot és az egyéb lágyrészeket.

Vállfájdalom fő okai

A leggyakoribb okai a vállfájdalomnak 6 kategóriába esnek:

A vállfájdalom egyéb, kevésbé gyakori okai a tumor, fertőzés és idegi eredetű problémák.

Nyáktömlőgyulladás (bursitis)

Vállfájdalom okai bursitis

A nyáktömlők (bursa) kicsi, folyadékkal töltött kis zsákszerű tömlők, amelyek a test ízületei mentén találhatóak, így a vállban is.

A nyáktömlők párnaként viselkednek a csontok és a rajtuk fekvő lágyrészek között, ezzel csökkentve a súrlódást a mozgó izmok és a csontok között.

Néha, ha sokat használtuk vállunkat, akkor ez a nyáktömlők gyulladásához és bedagadásához vezethet a rotátorköpeny és a lapocka vállcsúcsnak nevezett része között. Ezt a fajta gyulladást szubakromiális busitisnek hívja az orvostudomány.

A nyáktömlőgyulladás (bursitis) gyakran jelentkezik együtt a rotátorköpeny ínhüvelygyulladásával. Ilyenkor a vállat körülölelő sok szövet begyulladhat, ami rendkívül fájdalmas lehet. Ilyenkor sok mindennapi tevékenység, mint a fésülködés vagy felöltözés nehézkessé válhat.

Vállfájdalom okai ínhüvelygyulladás

Az ínhüvely egy kis fonal, ami az izmot a csonthoz köti.

Az ínhüvelygyulladás leggyakoribb oka az ínhüvely elhasználódása, ami egy lassú folyamat eredménye. Ezt a folyamatot a cipő talpának elkopásához lehet hasonlítani: folyamatosan kopik a talp, amíg egyszer csak kettéválik a túlhasználtságtól.

Általánosan az ínhüvelygyulladás két fajtáját különböztetjük meg:

 • Akut. Például sok dobálás/hajítás esetén, fej felett végzett edzés vagy munka esetén.
 • Krónikus. Például ízületi gyulladás, fokozatos elhasználódás vagy szakadás (idős kor miatt).

A leggyakrabban ínhüvelygyulladással érintett területei a vállnak a négy rotátorköpenyben található ínhüvely és a bicepsz egyik ínhüvelye.

A rotátorköpeny összesen négy izomból és ezekhez tartozó ínhüvelyekből áll, amelyek elfedik a felkarcsont fejét és a kar vállízületi vápában tartásáért felelnek.

A rotátorköpeny feladata, hogy biztosítsa a váll mozgékonyságát és stabilitását.

Ínszalagszakadás

Vállfájdalom okai ínszalagszakadás

Az ínhüvely szakadásának vagy meghasadásának oka lehet egy akut sérülés vagy degeneratív változása az ínhüvelynek az időskor, hosszútávú elhasználódás és túlhasználás miatt.

Ezek a szakadások lehetnek részlegesek vagy teljesek, amikor az ínszalag teljesen kettéválik. A teljes ínszalagszakadások esetében gyakran az ínhüvely eltávolodik a hozzá tartozó csont mellől.

A rotátorköpeny és a bicepsz ínszalagszakadása egyike a leggyakoribb ínszalagszakadásoknak, közvetlenül a térd keresztszalagszakadása után, amely nagyon komoly térdfájással jár.

Kiugrott váll

Vállfájdalom okai kiugrott váll

A kiugrott váll akkor alakul ki, amikor a felkarcsont kierőltetődik az ízületi vápából.

Ez egy hirtelen sérülés vagy túlhasználat következtében alakulhat ki.

A váll elmozdulása, kiugrása lehet csak részleges is, amikor a felkarcsont csak részben jön ki az ízületi vápából. Ezt részleges ficamnak nevezzük. Teljes ficam esetében a felkarcsont feje teljes egészében kiugrik az ízületi vápából.

Ha az ínszalagok, ínhüvelyek és izmok a váll körül egyszer lazává válnak vagy elszakadnak, a váll gyakrabban ugorat ki a helyéről.

Visszatérő ficam esetén, amely lehet teljes vagy részleges, fájdalom és bizonytalanság jelentkezik, ha a kart felemeljük vagy elfelé mozgatjuk testünktől.

Visszatérő teljes vagy részleges ficamok növelik az ízületi gyulladás kialakulásának valószínűségét.

Vállfájdalom okai ízületi gyulladás

A vállfájdalom oka lehet ízületi gyulladás is. Az ízületi gyulladásnak sok fajtája van. A vállízületi leggyakoribb gyulladása az osteoarthritis vagy kopásos ízületi gyulladás.

Ennek tünetei, mint a bedagadt váll, vállfájdalom, merevség már a középkorúaknál is jelentkezhetnek. A kopásos ízületi gyulladás lassan fejlődik ki és az általa okozott fájdalom is fokozatosan rosszabbodik az idő múlásával.

A kopásos ízületi gyulladás kapcsolatban lehet sport- és munkabalesetekkel, valamint krónikus elhasználódással is.

Másfajta ízületi gyulladásokat a rotátorköpeny szakadásához, fertőzésekhez és az ízületi kapcsolódási pontok gyulladásához köthetünk.

Néhány ember kerüli vállának mozgatását annak érdekében, hogy csökkentse ízületi gyulladásból adódó fájdalmát. Ez néha az ízület körüli lágyrészek keményedését és bemerevedését okozza, ami a mozgást még fájdalmasabbá és nehézkesebbé teheti.

Csonttörés

Vállfájdalom okai csonttörés

A válltörés a váll valamely csontjának törése. Ezek a csontok a kulcscsont (clavicle), a felkarcsont (humerus) és a lapocka (scapula).

A válltörés egyik gyakori oka az idősebbek körében az álló helyzetből történő esés. Fiatalabb páciensek között a válltörés oka egy nagy energiájú hatás, sokszor motorbaleset vagy küzdősportsérülés.

A törések gyakran okoznak heves fájdalmat, duzzanatot és zúzódásokat a vállban.

Vállfájdalom egyéb okai

A vállfájdalom fő okai mellett vannak egyéb okok is, amelyek vállfájdalmat okozhatnak.

Ilyen okok egyrészt a ritkábban megjelenő vállproblémák, másrészt a nem vállból eredő vállfájdalom (sugárzó vállfájdalom).

Amellett, hogy az egyéb okok ritkábbak, fontos, hogy tisztában legyünk velük, hiszen lehet, hogy éppen a mi vállfájdalmunk a kivételes eset.

A vállfájdalom egyéb okai lehetnek:

Lássuk ezeket szép sorjában.

(A vállfájdalom egyéb oka köszvény is lehet, hiszen ez a betegség az ízületeket támadja. Ennek ellenére ritka a köszvény a vállban.)

Becsípődés

Vállfájdalom okai becsípődésVállfájdalom okai becsípődés

A váll becsípődése akkor történik, ha a lapocka vállcsúcsi része összenyomja az alatta levő lágyrészeket, amikor a kart a testtől elemeljük.

A kar emelésének hatására a vállcsúcs dörzsöli vagy becsípi a rotátorköpeny ínszalagjait és nyáktömlőit.

Ez akár nyáktömlőgyulladáshoz (bursitis) vagy ínhüvelygyulladáshoz is vezethet, ami jelentős fájdalommal és a mozgékonyság csökkenésével járhat. Hosszabb távon, komoly becsípődés esetén akár el is szakadhat a rotátorköpeny.

Habár a becsípődés nagyon fájdalmas és jelentősen akadályozhatja a szabad mozgást, nem kezelik sürgősségen a kórházakban. Komoly fájdalom esetén ilyenkor javasoljuk sürgős ellátás igénylését magánrendelőnkben.

Tüdőrák

Vállfájdalom okai tüdőrák

A vállfájdalom sok embernél megjelenik, akinek kialakulóban levő tüdőrákja van.

Fontos megjegyezni, hogy a vállfájdalom semmiképpen nem egyértelmű jele a tüdőráknak. Tehát lehet tüdőrákunk anélkül, hogy fájna a vállunk és fordítva.

A tüdőrák okozta vállfájdalom sok különböző mechanizmusból alakulhat ki. A vállfájdalom rák esetében sugárzó fájdalom, azaz a fájdalom oka nem a vállban található, mégis a váll fáj.

Egy példa lehet, hogy a tüdőrákot okozó tumor egy ideget ingerel, amely a tüdő mellett fut. Ebben az esetben az agy vállfájdalmat érezhet, amikor valójában a tüdő körüli ideggel van a probléma.

A tüdőrák miatti vállfájdalom másik oka lehet a rák csontokra való átterjedése a vállban és a váll körül. A tüdőrákos betegek 30-40%-ánál kialakulnak csontdeformitások a betegség valamely szakaszában.

Szívroham

Vállfájdalom okai szívroham

A vállfájdalom ritka esetekben lehet a szívroham egy tünete is. A vállfájdalom ilyenkor egyéb, a szívrohamra kifejezetten jellemző tünetekkel együtt jelentkezik. Ilyen tünetek:

 • mellkasi fájdalom
 • karok zsibbadása
 • légszomj
 • hideg izzadás
 • hirtelen fáradtság
 • hirtelen szédülés

Ilyen tünetek együttes jelentkezése esetén azonnal értesítsenek orvost vagy a mentőszolgálatot! A megfelelő időben való cselekvés életet menthet!

Fontos megjegyezni, hogy a vállfájdalom önmagában legtöbbször nem szívroham miatt jelentkezik.

Ha aggódik, hogy szívrohama lesz, keressen fel angiológus érszakértőt, aki segíthet a problémán.

Vállfájdalom lelki okai

Vállfájdalom lelki okai

A különböző fájdalmak okait általában nem lehet kizárólag lelki eredetűnek tekinteni.

Erre alkatból fakadó hajlam vagy egyéb befolyásoló tényező is hatással van. Ennek ellenére a lelki hatásoknak van befolyása a testünk egészségi állapotára.

A vállfájdalom lelki oka leginkább a túlterheltség vagy a nagy felelősség. Amikor ‘sok terhet cipelünk a vállunkon’, olyankor hajlamos a testünk vállfájdalommal reagálni.

Komoly gondok esetén a nyak és a váll hajlamos befeszülni, ami szintén vállfájdalomhoz vezethet. Ennek a befeszülésnek a test harcra való készültsége az oka, amit a lelki gondok generálnak.

A vállfájdalom a rossz tartásból is következhet. Ha összehúzzuk magunkat, behúzzuk nyakunkat és előreejtjük vállunkat, attól könnyen megfájdulhat a váll. Az ilyen testtartás lehet depresszió, szégyenérzet vagy félelem/szorongás miatt.

Ilyenkor a tartás megváltoztatása a testi és lelki állapotunkkal is azonnal csodákat tehet.

Vállfájdalom és nyakfájás

Vállfájdalom és nyakfájás

A nyak- és vállfájás sokszor jelentkeznek egyszerre. 

Ez leginkább akkor fordul elő, amikor testi vagy lelki okok miatt a tartás rossz, a fejet előrehajtott helyzetben kell megtartania a váll- és nyakizmoknak.

Ez az extra terhelés elfárasztja az izmokat és vállfájdalmat okozhat. Ilyen esetben érdemes gyógytornászhoz fordulni, aki segít kijavítani a tartáshibákat.

A nyak- és vállfájás másik oka lehet a rossz izomegyensúly. Sokat edzők esetében gyakran előfordul, hogy első vállizmaik és mellizmuk rendkívül erős, viszont a kiegészítő hátsó vállizmok és a hátizmok túl gyengék. 

Ennek következtében a váll előreesik, amely nyak- és vállfájással járhat.

Vállfájdalom kezelése

A vállfájdalomnak sokféle kezelési módja lehet.

Ezek egy része otthon is elvégezhető, másik részéhez szükség van szakértő véleményére.

Általánosan elmondható, hogyha néhány nap vállfájás után nem múlik el a fájdalom, keressen fel egy fájdalom ambulanciát, ahol talál fájdalomterapeuta, reumatológus vagy gyógytornász szakorvost.

Bizonyos enyhébb esetekben a vállfájást kineziológiai tapasszal is lehet kezelni.

A vállfájás 5 leggyakoribb kezelési módja:

 • Aktivitás megváltoztatása
 • Gyógyszeres kezelés
 • Műtéti kezelés
 • Vállfájdalom krém
 • Vállfájdalom torna

Ezeknek a kezelési módoknak a leírását olvashatják a továbbiakban. Vállfájdalom esetén bizonyos esetekben segíthet manuálterápiás orvos vagy orvosi gyógymasszőr felkeresése.

Aktivitás megváltoztatása

Vállfájdalom kezelése aktivitás

A kezelés általában tartalmaz pihenést, a napi aktivitás megváltoztatását és fizikoterápiát, amelyek javítják a váll erősségét és mozgékonyságát.

Általánosan elfogadott megoldások, mint a túlzott nyújtás és a komoly, megerőltető edzés elkerülése segíthetnek a vállfájás megelőzésében.

Gyógyszeres kezelés

Vállfájdalom kezelése gyógyszer

Az orvos felírhat orvosságokat a gyulladás és a fájdalom enyhítésére.

Ha gyógyszert kaptunk fájdalmaink enyhítésére, mindenképpen csak az előírtaknak megfelelően használjuk azt.

Az orvos ajánlhatja érzéstelenítő vagy szteroidos fájdalomcsillapító injekciók használatát is.

Műtéti kezelés

Vállfájdalom kezelése műtét

A vállproblémák megoldására javasolhatnak műtétek, bár az esetek 90%-ában a vállfájós betegek az egyszerűbb kezelési módokra, mint a mozgás megváltoztatása, pihenés, gyógytorna és gyógyszerek is megfelelően reagálnak.

A vállfájás néhány típusát, mint a visszatértő vállficamot vagy a rotátorköpeny-szakadást, nem lehet gyógytornával kezelni. Ilyen esetekben a műtétet már a kezelés korai szakaszában javasolni szokták.

A vállműtét lehet artroszkópiás, amely a sérült szövetek eltávolítására és az elszakadt szövetek javítására alkalmas vagy hagyományos, nyílt operáció a nagyobb operációkra és a vállprotézis behelyezése.

Vállfájdalom krém

Vállfájdalom krém

A vállfájás enyhítésére hatékonyan alkalmazhatunk fájdalomcsillapító krémeket és fájdalomcsillapító tapaszt.

Mindazonáltal fontos, hogy ezek a szerek csak a tüneteket enyhítik, az okokat nem oldják meg.

Amennyiben vállfájása néhány nap kenegetés után sem múlik el, keressen fel egy fájdalom ambulanciát és válasszon egy fájdalomterapeuta, gyógytornász vagy reumatológus szakorvost.

Vállfájdalom torna

Vállfájdalom torna

Vállfájásra sokféle torna létezik. Nem mindegy azonban, hogy a lehetséges tornák közül melyiket választja.

Néhány fajta vállsérülés esetén különösen rosszat tehet bizonyos válltornák alkalmazása. Elszakadt ínszalag vagy izom esetén mindenképpen konzultáljon orvosával, mielőtt gyógytornába kezd.

A vállfájásra való tornákat könnyen elvégezheti otthon is. Saját válltorna videósorozatunk első részét itt megtekintheti.

Egy 30 rövid válltorna gyakorlatból álló cikkünket megtalálhatja a linkre kattintva.

Ha nincs kedve egyedül végezni a válltorna gyakorlatokat, csoportos gyógytorna eseményeken is részt vehet.

Vállfájdalom és edzés

Vállfájdalom edzés

A vállfájdalommal való komoly edzés nagy kockázatokkal járhat.

Általában az orvos szokta javasolni vállfájás esetére a speciális tornát. A nagy súlyokkal való edzést és a hosszú ideig tartó, megerőltető válledzéseket fájdalom esetén hagyjuk abba.

Néhány nap alatt sokszor elmúlik az ilyen fájdalom, és ha nem jelentkezik újra, akkor folytathatjuk az edzést.

Amennyiben gyakran fáj a vállunk edzésen, keressünk fel szakértő fájdalom ambulanciát, fájdalomterapeuta, reumatológus vagy gyógytornász szakemberekkel.

Vállfájdalom orvosi vizsgálat

Vállfájdalom orvosi vizsgálat

Egy akut vállsérülés esetén, ami nagy fájdalommal jár, keressen orvosi segítséget, amilyen hamar csak lehet.

Ha a fájdalom kevésbé erős, sokszor jobb pár napot pihenni, hátha az idő megoldja a problémát. Amennyiben a tünetek továbbra is fennállnak, keressen fel egy egy fájdalom ambulanciát, ahol talál reumatológus vagy fájdalomterapeuta orvost vagy forduljon háziorvosához.

Az orvos ilyenkor alapos vizsgálatnak veti alá, hogy megállapíthassa a vállfájás okát és megfelelő kezelési módokat javasolhasson.

Kórtörténet

Vállfájdalom kórtörténet

Az első lépés minden orvosi vizsgálat előtt a kórtörténet áttekintése. Az orvos valószínűleg megkérdezi majd, hogy:

 • Hogyan alakult ki a fájdalom?
 • Mióta tart a vállfájdalom?
 • Történt-e már ilyen korábban? Ha igen, hogyan kezelték akkor?

Emellett az orvos valószínűleg feltesz általános egészségügyi kérdeseket, hogy biztosan megállapíthassa a vállfájás okát.

Mivel a legtöbb vállproblémát bizonyos tevékenységek súlyosbítják, bizonyos tevékenységek pedig enyhítik, ezért az alapos kórtörténeti áttekintés egy értékes eszköz a fájdalom okának megtalálásához.

Fizikai vizsgálat

Vállfájdalom fizikai vizsgálat

Egy széleskörű vizsgálat szükséges lehet ahhoz, hogy megtalálhassuk a vállfájás okát. 

Az orvos testi rendellenességeket, duzzanatot, deformitást, izomgyengeséget és érzékeny helyeket fog keresni. Az orvos megfigyeli majd vállának mozgási képességét és vállizmai erősségét is.

Orvosi tesztek

Vállfájdalom orvosi tesztek

​​​​Az orvosa elrendelhet néhány speciális tesztet, hogy megtalálja a fájdalom okát és felfedjen bármilyen egyéb rendellenességet.

 • Röntgen: A röntgenkép megmutatja a vállat felépítő csontok bárminemű sérülését
 • MRI és ultrahang: Ezek a képalkotó vizsgálatok jó képet adnak a lágyrészek állapotáról. Ez segíthet az orvosnak megállapítani a vállat körülvevő ínszalagok és ínhüvelyek sérüléseit.
 • CT: Ez a vizsgálat kombinálja a röntgenvizsgálatot a számítógépes technikával, így nagyon részletes képet lehet alkotni a vállöv csontjairól.
 • Elekromos vizsgálatok: Orvosa elrendelhet más teszteket is, például EMG-t, hogy megállapítsa idegei működőképességét.
 • Arthrogram: Röntgenvizsgálat alatt festőanyagot fecskendeznek a vállba, amely jobban megmutatja a az ízületet és a körülvevő izmokat és inakat.
 • Artroszkópia: Ilyen vizsgálat során az orvos egy száloptikás kamera segítségével belenéz az ízületbe. Artroszkópia segítségével megláthatjuk a lágyrészek azon sérüléseit is, amelyek nem látszanak röntgenen vagy egyéb képalkotó vizsgálaton. A probléma megtalálása mellett használhatnak artroszkópiát a probléma kijavítására is.

Vállfájdalom fórum

Vállfájdalom fórum

Ön hogyan vélekedik a vállfájásról? Valami kérdése van még? Mondja el gondolatait egy hozzászólásban! (A hozzászólások a Facebookon nem jelennek meg)

Summary
Vállfájdalom A-tól Z-ig [teljes tudásanyag]
Article Name
Vállfájdalom A-tól Z-ig [teljes tudásanyag]
Description
A vállfájdalom szinte mindenkit érint kisebb-nagyobb mértékben. Teljeskörű cikkünkből kiderül minden lehetséges ok, tünet és kezelési módszer.
Author
Publisher Name
27 Sellő MTC
Publisher Logo
Vállfájdalom A-tól Z-ig [teljes tudásanyag]
Helyes légzés - INGYEN letölthető VIDEÓK
Végre fájdalommentesen élhet! 3+1  részes Helyes Légzés Videótanfolyamunkon megtanulhatja, hogyan csökkentse hát-, nyak- és fejfájását.
Mi is utáljuk a levélszemetet. Csak hasznos információkat küldünk emailben.

A lehető legjobb szolgáltatások nyújtása érdekében honlapunk sütiket használ. A böngészés folytatásával Ön elfogadja a sütik használatát További információ

Ezen az oldalon engedélyezve vannak a sütik a lehető legjobb felhasználói élmény elérése érdekében.Ha Ön folytatja oldalunk böngészését anélkül, hogy letiltaná a sütiket, vagy a "Rendben" gombra kattint, ön beleegyezik a sütik használatába.

Bezárás