Térdfájás

Mi a térdfájás?

A térdfájás és különböző térdsérülések rendkívül gyakoriak, ezen fájdalmak okai sokfélék lehetnek. Mérések alapján a térdfájás gyakorisága vetekszik a nyakfájás és a gerincsérv okozta fájdalmakéval.

Nagyon fontos, hogy megfelelően kivizsgálják a térdfájás vagy térdsérülés okát annak érdekében, hogy a legmegfelelőbb kezelést adhassák a problémára.

A térdfájás okai lehet

 • lágyrészi eredetű, mint az ínszalaghúzódás és az izomhúzódás
 • csontos eredetű, mint a térdízületi gyulladás
 • biomechanikus eredetű, mint a futótérd.
 • A térdfájásnak még akár isiász is lehet az oka!

Mint láthatjuk, a térdfájásnak sokféle oka lehet és ennek megfelelően változtatható a kezelési módszer is. A kezelésben részt vehetnek térdmobilizáló technikák, masszázs, kineziológiai tapaszolás, nyújtás, izomerősítő gyógytorna.

A gyógytornán belül az egyszerű technikáktól egészen a teljes, térdprotézis műtét utáni rehabilitációs technikákig is eljuthatunk.

A térdfájás megfelelő diagnózisához keressen fel fájdalom ambulanciát, azon belül is fájdalomterapeuta, gyógytornász vagy reumatológus szakorvost.

Térdfájás fajtái

Térdfájás fajtái

Térdfájás fajtái

A térdfájásnak sokféle fajtája van, mert a térd egy nagyon összetett szerkezet.

Sokszor nem lehet egyértelműen megmondani a fájdalom alapján, hogy mi az oka, más esetekben jobban lehet következtetni. Az orvosi gyakorlatban a pontos diagnózishoz legtöbbször röntgen vagy MRI felvételt is használnak.

Lássuk most a térdfájdalom fajtáit!

Térdfájás belső oldalon

A térd belső oldalán jelentkező fájdalom leggyakrabb az oldalsó keresztszalag meghúzódásából adódik.

A húzódás lehet csak enyhe, amely a szalag megnyúlásával jár, de lehet komoly is, amikor a keresztszalag akár teljesen elszakadhat.

A térd belső oldalán jelentkező, nem túl erős fájdalom általában még nem jelent gondot, viszont jó előjele annak, hogy sérülésveszélyes a térdünk.

A komoly baj elkerülése végett ilyenkor keressünk fel gyógytornászt, aki megfelelő gyakorlatokat adhat a térd stabilizálására.

Térdfájás hajlításkor

A hajlításkor jelentkező térdfájás az egyik leggyakoribb tünet.

Szinte minden térdfájdalom a hajlításkor lesz rosszabb. Éppen ezért, a hajlításkor jelentkező térdfájdalom esetén mindenképpen keressen fel fájdalom ambulanciát, ahol pontosan meg tudják mondani, hogy mi lehet a fájdalom oka.

Térdfájás futás közben

A futás közbeni térdfájdalom szinte minden esetben a rossz futótechnika miatt van.

Kérdés, hogy a fájdalom újkeletű vagy régebbi, de elnyomott fájdalomról van szó. A futók gyakori betegsége a futótérd, amely a rossz technika miatt alakul ki. Mivel futáskor hatalmas erők dolgoznak térdeinkben, ezért a rossz futótechnika akár maradandó kopásos károsodásokat is okozhat a térdben.

Fontos, hogy rendszeres futás közbeni térdfájdalom esetén keressünk fel gyógytornászt vagy reumatológust, aki megtanít a helyes futótechnika kialakítására és megtanítja a sérülésmentes futást.

Térdfájás guggoláskor

A guggoláskor jelentkező térdfájás a hajlítás miatti térdfájás egyik fajtája.

Guggoláskor szintén hajlítjuk a térdünket és meg is terheljük testsúlyunkkal. Ez nagy terhet ró még egy egészséges térdre is.

Attól függően, hogy izomegyensúlyunkkal vagy ízületeinkkel van a gond, esetleg gyulladás gyötör különböző intenzitással és gyakorisággal jelentkezik fájdalom guggolás közben.

Extrém esetben a térdhajlításkor „kiakadhat”, ami miatt nem tudjuk kinyújtani lábunkat és erős fájdalmat érzünk. Bármilyen enyhe guggolás közbeni térdfájással keressünk fel szakértő orvost vagy gyógytornászt, mivel így jól megelőzhetünk egy ínszalagszakadást vagy egy ízületi gyulladást.

Térdfájás lépcsőn lefelé

A lépcsőn lefelé menés közbeni térdfájás gyakori tünete a futótérdnek.

A lefelé haladás nagyon megterheli a térdet. Egy, már alapból túlterhelt, térd, ha ilyen igénybe vételnek van kitéve, könnyen fájhat. Idősebb korban a porckopás is lehet a lépcsőzés közbeni térdfájásnak.

Köszvény esetében, amely a lábon jelentkezik leginkább és az ízületeket is bánthatja, szintén gyakori a lépcsőzés okozta fájdalom.

Térdfájás okai

Térdfájás okai

Térdfájás okai

Térdszalagsérülés

Az ínszalag egy rövid, kemény rostokból álló szövetszalag, amelyet legnagyobb részben hosszú, szálas kollagénmolekulák alkotnak.

Az ínszalagok feladata a csontok egymáshoz kötése az ízületekben és az ízületek körül. Az ínszalagok nem kötnek izmokat csontokhoz, az az ínhüvelyek feladata. Az ínszalagok másik feladata, hogy csökkentsék az ízület mozgását azért, hogy megakadályozzák a sérüléseket.

Mi okoz térdszalagfájdalmat?

A térdszalagot meg lehet sérteni, ha

 • hirtelen irányváltás
 • ugrás utáni rossz földet érés
 • tompa ütés éri a térdet.

Ezeken kívül a környező izmok ínhüvelygyulladása is okozhat térdfájdalmat.

Az sérülés általában nagy intenzitású mozgásoknál alakulhat ki. Izomgyengeség és rossz mozgáskoordináció esetén nagyobb a valószínűsége a térdszalagsérüléseknek.

A térdszalagsérülések tünetei és komolysága

A térdszalagsérülés komolysága jelentősen függ a sérült ínszalag megnyúlásától és szakadásának mértékétől.

Egy enyhe, elsőfokú húzódás esetén az ínszalag megnyúlhat, de nem szakad el. Habár az ízület esetlen nem fáj és nincs nagyon bedagadva, egy enyhe húzódás növeli a későbbi komolyabb sérülés kockázatát

Egy másodfokú húzódás esetében az ínszalag részben elszakad. Ilyenkor gyakori a megdagadás és a véraláfutás, valamint a térdízület mozgatása általában nehézkes és fájdalmas.

Egy harmadfokú húzódás esetén az ínszalag teljesen elszakad, ami bedagadást és bőr alatti vérzést okozhat. Ennek eredménye, hogy az ízület instabil lesz és nem képes a teherbírásra. Gyakran előfordul, hogy nem is érez fájdalmat a sérült, mivel a fájdalomérzékelő rostok is elszakadtak a sérülés bekövetkeztekor.

Meniszkusz-sérülés (porcleválás)

A meniszkusz egy rostos porc a térdben, ami elválasztja a combcsontot a sípcsonttól. A meniszkuszt gyakran egyszerűen csak porcnak nevezik.

Minden térdízületben található egy középső és egy oldalsó meniszkusz. A meniszkusznak különleges veseformájú alakja van.

A meniszkusz mintegy ékként működik, ami segíti a forgatási stabilitást, amelyet az elülső keresztszalag biztosít. A meniszkusz a rázkódás csökkentésében is segít.

Gyaloglás, futás, ugrás közben térdeink hatalmas energiákat nyelnek el. A meniszkusz feladata ezen energiák elnyelése, hogy a csontok ne sérüljenek. A beható erő exponenciálisan nő a mozgás gyorsaságának növekedésével, a gyaloglástól a futáson keresztül az ugrásig. A meniszkusz segít az erő szétoszlatásában az egész térdben, nem pedig egyedül nyeli el az energiákat.

A meniszkussérülésnek 2 gyakori fajtája a meniszkuszszakadás és a diszkoid meniszkusz.

A meniszkuszszakadás fiatalabb korban hirtelen alakul ki, ha a kissé nyújtott térdet hirtelen elcsavarják. Ezek a sérülések leginkább sport közben jelentkeznek. Idősebb korban a természetes kopás miatt a csontok téphetik el a meniszkuszt. Ebben az esetben szükséges lehet a műtét, amelynek rendbe kell tennie a meniszkuszt és sérült ízületi felszínt is. A meniszkuszakadás kezelése bonyolult lehet. Egy komoly meniszkuszsérülés rossz kezelése tartós ízületi gyulladáshoz is vezethet.

A diszkoid meniszkusz egy fejlődési rendellenesség következménye. Születéskor minden gyermek meniszkusza diszkoid (korong alakú). Az idő során ez átalakul a megfelelő C-alakúvá. A lakosság 3-5%-a esetében ez nem történik meg, és végig korong alakú marad a meniszkusz. A diszkoid meniszkusz tüneteit már 6-8 éves korban észre lehet venni, mert a gyermek térde „kattog” járás közben. Ez a kattogás később is kialakulhat, amennyiben sokat sportoló gyermekről van szó.

Szerencsére a diszkoid meniszkusz általában fájdalommentes és kizárólag a kattogó hang jelentkezik tünetként. Néhány esetben, ahogy a gyermek nő, a kattogás erősödik és akár visszatérően „kiakadhat” a térde, azaz vagy nem tudja kinyújtani vagy behajlítani a térdét. Ez gyakran jelentős térdfájdalommal jár.

A meniszkusszakadás és a diszkoid meniszkusz észlelésére MRI-t szoktak javasolni, mivel a röntgenfelvételen nem vehető észre a diszkoid meniszkusz.

Hoffa-szindróma

A Hoffa-szindróma egy a térdben található zsírpárna betegsége.

Ez a zsírpárna egy lágyrészes szerkezet, amely éppen a térdkalács alatt található. Ezt a részt a combcsont és a sípcsont határolja. Mivel ez a zsírpárna idegekkel dúsan átszőtt, ezért ezt tartják a térd legérzékenyebb részének. Irritáció esetén komoly térdfájdalom is jelentkezhet.

A Hoffa-szindróma okai lehetnek:

 • Erőteljes térdre esés (elesés, motorbaleset, sportsérülés)
 • Merev combizom
 • Előre dőlt medence
 • Térdízületi porckopás
 • Vágás vagy fibrózis (rostdaganat) a zsírpárnán

Hoffa-szindróma tünetei:

 • Fájdalom a térd elülső részén
 • Térd bedagadása
 • Teljes térdkinyújtás fájdalmas
 • Járás, guggolás, rúgás közbeni térdfájás
 • Magassarkúban járás közbeni térdfájás

Térdkalács (patella) ficam

Egy normális térdben a térdkalács egy kis árokban van a combcsont alján.

Térdkalács-ficam estében a térdkalács teljesen kikerül a normális helyzetéből. A leggyakoribb elmozdulási irány az oldalsó, kifelé mozdulás. Ha ez történik, a térd belső részén található izmok és szalagok túlnyúlnak és megsérülnek. Részleges ficam esetén a térdkalács csak részben kerül ki eredeti pozíciójából.

Térkalácsficam okai:

 • korábbi ficam
 • térdízületi lazaság
 • túl sekély combcsonti árok
 • gyenge belső combizmok
 • túl feszes csípőkörüli izmok és szalagok

Térdkalácsficam tünetei:

 • Látható elmozdulása a térdkalácsnak
 • Térdfájás, különösen teherbírást igénylő feladatok és térdkinyújtás közben
 • Bedagadt és ingatag térd
 • Térdkalács körüli érzékenység
 • Bizonytalanságérzet a térdben
 • Combizom gyengesége

Futótérd

A futótérd egyike a leggyakoribb térdsérüléseknek, mind a fiatal sportolók, mind az idősebbek között.

A futótérd egy orvosi kifejezés a térdkalács mögötti fájdalomra, ahol a térdkalács és a combcsont összeér. A futótérd oka a nagy térdízületre eső nyomás, aminek a rossz térdtartás az oka.

A térdkalács normál esetben fel-le csúszkál a combizom árkában. Amikor a térd hajlítva van, a térdkalács és az árok közötti nyomás megnő.

Ez a nyomás még jobban megnő, ha a térdkalács nem a megfelelő helyen csúszkál az árokban, azaz az egyik oldalra kimozog, ezzel nyomva a combcsontot. Ez a kicsúszás, ha gyakori, könnyen okozhat térdfájást, ízületi irritációt és akár a térdkalács kopását is. 

Ennek a kicsúszkálásnak a leggyakoribb okai az izomegyensúly hiánya és a rossz mozgáskoordináció.

A futótérd tünetei:

 • Lépcsőzés, guggolás, térdelés, ugrálás, futás közbeni fájdalom
 • Hosszú ideig behajított térd fájdalma

Futótérd kezelése:

 • Pihenés
 • Jegelés
 • Külső védelem (pl. kineziológiai tapaszolás)
 • Gyulladáscsökkentő szerek

Térdízületi gyulladás (ugrótérd)

A térdízületi gyulladás egy gyakori térdsérülés, amelyet a térd túlhasználata okoz.

A fájdalom a térdízületi ínhüvely túlterhelésének eredménye. A térdízületi gyulladást ugrótérdnek is nevezik.

A térdkalács ínhüvelye éppen a térdkalács alatt található. A két vége a térdkalácshoz és a sípcsont fejéhez van rögzítve. Az ínhüvely feladata, hogy átvigye az erőt a combizomból, amikor a térd kinyúlik. Különösen fontos ez a funkció, amikor lefelé sétálunk vagy földet éréskor.

A combizmok nagyon aktívak sport közben, különösen, ha ugrásról, futásról vagy rúgásról van szó.

Leggyakrabban kosárlabdázók, röplabdázók, focisták, futók, teniszezők, táncosok, síelők és tornászok szenvednek térdízületi gyulladástól.

Ugrótérd tünetei:

 • Elülső térdfájdalom a térdkalácsi ínhüvely felett
 • Ugrás, futás, hosszantartó ülés miatti térdfájás
 • A térdkalácsi ínhüvely körüli érzékenység
 • Reggeli térdmerevség a térdkalácsban
 • Az érintett ínhüvely megvastagodása

Ugrótérd okai:

 • Túl nagymértékű edzésszám növelés
 • Hirtelen intenzitásváltás edzés közben
 • Kemény felületen való edzés
 • Merev combizmok
 • Rossz láb-, térd- vagy csípőtartás

Izomhúzódás

A nem megfelelő edzés miatt könnyen kialakulhatnak izomsérülések, amelyet térdfájdalmat okozhatnak.

Elsősorban a combizmok, deréktáji izmok és lábizmok azok, amelyek sérülése térdfájdalmat okozhat.

Az izomfájdalmak leggyakoribb oka az izomhúzódás túlnyújtás következtében. Az izomhúzódás izomszakadással is járhat együtt. Az izomhúzódás lehet enyhe, komoly és akár teljes izomszakadással járó húzódás is.

Minden esetben az izomhúzódás izomfájdalommal vagy legalább izomlázzal, beszűkült mozgással és merevséggel jár.

Az izomhúzódást jegeléssel, szorítókötéssel fájdalommentessé lehet tenni. Fontos, hogy a sérült izmot felpolcoljuk, ha bedagadt. Ha a járás fájdalommal jár, használjon mankót. Addig mérsékelje az aktivitási szintjét, ameddig már semmilyen fájdalmat nem érez.

Térd nyáktömlőgyulladás (bursitis)

A bursitis a térdben a térdkalács felett, rajta vagy alatt okoz fájdalmat.

A térdben 11 nyáktömlő található. Ezek nem mindegyike szokott begyulladni, vannak gyakrabban begyulladó nyáktömlők.

A leggyakoribb a prepatelláris bursitis, amely a bőr és a térdkalács között található. Korábban cselédtérdnek is nevezték, mivel a cselédek gyakran végeztek olyan munkát, amihez hosszabb ideig térdelni kellett és ez kiváltotta a bursitist.

Manapság is gyakori ez a betegség burkolók, kertészek és vízvezetékszerelők között.

A térd bursitis okai:

 • Közvetlen trauma vagy ütés a térden
 • Gyakori térdre esés
 • Ismétlődő nyomás a térden
 • Térdízületi gyulladás

A térd bursitis tünetei:

 • A térdkalácsnak, felső vagy alsó részének gyulladása
 • Térdízület korlátozott mozgása
 • Térd nyáktömlőinek pirossága, melegsége
 • Térdmozgás fájdalmassága

Térdfájás lelki okai

A térdfájás lelki okairól nehéz bármit is biztosan mondani.

Mivel a legtöbb embernek élete során többször fáj a térde (akár komoly probléma nélkül is), ezért nehéz bármiféle egyértelmű lelki okát leszűrni a fájdalomnak.

A lelki okok közül a legfontosabb lehet a rugalmatlanság. Mivel térdünk biztosítja a járás közbeni ruganyosságot, ezért a térdfájdalom jó szimbóluma a lelki rugalmatlanságnak.

A rugalmatlanság sokféleképpen megnyilvánulhat, lehet például:

 • önfejűség
 • makacsság
 • merevség is.

Térdfájás lúdtalp

Érdekes, hogy a lúdtalp milyen gyakran okoz térdfájdalmat.

A lúdtalp azt jelenti, hogy a lábboltozat ellaposodott és ezért a teljes talp leér a földre járás közben. Ez a járás közbeni ruganyosságot jelentősen befolyásolja és sok terhet ró a térdre, amelynek így jóval több rázkódást kell elnyelnie.

A lúdtalp miatt a térdek befelé dőlhetnek, X-láb alakulhat ki. A befelé dőlő térdekben a külső oldalsó szalagok megnyúlnak, így instabilabbá válik a térd.

Ezen okok által a lúdtalp okozhat fájdalmat a térdszalagokban, a térdhez közeli izmokban és a térdízületben is. Lúdtalpasok esetében a futótérd is gyakrabban alakul ki.

Izomegyensúly hiánya

Az izomegyensúly hiánya azt az állapotot írja le, amikor a test izmai nincsenek egyensúlyban egymással.

Ez azt jelenti, hogy a hajlító és feszítő izmok közül az egyik jelentősen erősebb, míg a másik emiatt gyengébb, mint lennie kellene.

Az egyensúly hiányát legtöbbször valamilyen tartáshiba alakítja ki, ez a térdfájás esetében a lúdtalp vagy a derék rossz tartása.

Gyógytornász segítségével és fizikoterápiával ezeket a tartáshibákat javítani lehet, amelyek által helyreáll az izomegyensúly és elmúlik a térdfájás.

Porckopás

A porckopás miatti térdfájás leginkább idősebb korban jellemző.

Mivel a térd egy egész életen át hajlik és egyenesedik, ezért nem csoda, hogy előbb-utóbb elkopik. A térdízület kopását elősegíti, ha valaki sokat sportol, nem szed porcerősítőt vagy rossz tartása miatt túlterhelt a térde.

A porckopás miatti térdízületi fájdalmat sokszor csak műtéttel lehet kezelni. Kezdeti állapotban a fizikoterápia és a rendszeres gyógytorna is sokat tud javítani a kopott térden.

Reuma

A reuma előszeretettel támadja meg a térdet is. A reumás térdfájdalom egy térdízületi gyulladás következménye.

A térdízületben gyakori a reumás gyulladás, mivel egy nagy ízületről van szó, amely sokszor – főleg idősebb korban – elhasználódott és könnyebben begyullad.

Fontos megjegyezni, hogy a reuma egy krónikus térdízületi gyulladás és esetenként merőben más kezelést igényel, mint egy akut térdízületi gyulladás, amelynek rengeteg oka lehet.

A pontos diagnózis felállításához forduljon reumatológusához vagy fájdalomterapeutájához.

Térdfájás orvosi kezelése

Térdfájás orvosi kezelése

Térdfájás orvosi kezelése

Artroszkópia

Az artroszkópiás műtét egy minimálisan invazív műtét, azaz a beavatkozás mértéke kisebb, mint hagyományos műtét esetében.

Egy ilyen térdműtét során a sérült ízületet teszik rendbe egy artroszkóp segítségével. A sebész egy artroszkóp (ízületi kamera) segítségével megvizsgálja az ízületet, majd megjavítja egy kis metszeten keresztül. Ez jelentősen kisebb beavatkozás, mint a hagyományos műtét.

Artroszkópiát javasolhatnak önnek, ha meniszkuszszakadása, enyhe ínszalagaszakadása vagy enyhe ízületi gyulladása van. Az artroszkópos műtét előnye, hogy gyorsabb a felépülési idő, mint nyílt operáció esetében.

Az operáció után pár napig be lehet dagadva a térde és fájhat is. Ezért valószínűleg a műtét után fog kapni fájdalomcsillapítókat és gyulladáscsökkentő szereket. További fájdalom esetén jegelje térdét.

A műtét után fontos a gyógytorna és fizikoterápia is. Ennek célja, hogy mihamarabb visszanyerje a térd eredeti erejét és teljes funkcionalitását.

A kezdeti szakaszban terhelés nélküli gyakorlatokkal kell kezdeni és enyhe nyújtás a cél, hogy a térd visszanyerje mozgékonyságát. Később egyre nehezebb gyakorlatokat is meg tud majd csinálni, míg végül teljesen meggyógyul. Kérdéseivel forduljon gyógytornászához vagy fizikoterapeutájához.

Térdprotézis

Térdprotézis beültetése során egy olyan műtétet hajtanak végre, ahol a térd teherbíró felszínét kicserélik annak érdekében, hogy megszűnjön a fájdalom és mozgásképtelenség. Leggyakrabban térdízületi gyulladás esetén használnak térdprotézist.

A térdprotézis lehet részleges vagy teljes. Általában a műtét során a sérült vagy elkopott ízületi felületeket fémre vagy műanyagra cserélik, hogy a térd továbbra is tudjon működni.

A térdprotézis szükségességének megállapításához látogasson el reumatológushoz vagy gyógytornászhoz. Megfelelő vizsgálat és röntgenkép készítése után megállapítható, hogy kell-e térdprotézis vagy más kezelés is megfelelő.

A műtét után gyógytornára van szükség. Ennek céljai többfélék:

 • Térdfájás és -gyulladás csökkentése
 • Térd mozgásának visszanyerése
 • Térd körüli izmok erősítése a stabilitásért
 • Térdkalács mozgásának javítása
 • Izomérzékelés, egyensúly, gyorsaság javítás
 • Járás, mászás, guggolás, hajolás helyes kivitelezésének megtanulása
 • Újbóli sérülés kockázatának csökkentése

Térdfájás injekció

A térdízület sokféleképpen injekciózható.

Egy gyulladás esetén például (bursitis, ízületi gyulladás) sokszor azért kell az injekció, mert az ízületben meggyűlt valamilyen folyadék.

Ez a folyadék nem előnyös és feszít is, ami jelentős fájdalmat okozhat. Ilyenkor az injekciót az ízületi folyadék leszívására használjuk.

Egyéb esetben az injekcióval különböző anyagokat juttatunk a térdbe. Ezek legtöbbször gyulladáscsökkentők, amelyek feladata, hogy fékezzék az ízületi gyulladást, hogy megfelelően kezelni lehessen a térdet.

A gyulladáscsökkentők mellett sokszor fájdalomcsillapítót vagy érzéstelenítőt is adnak a térdbe, ha a fájdalom annyira erős.

Térdfájás gyógyszerek

A térdfájás kezelésében segítségünkre vannak a gyógyszerek is.

Akut és krónikus térdfájás esetében, ha erős a fájdalom, akkor nem lehet megkezdeni a megfelelő kezelést vagy a gyógytornát, amíg a térdfájdalom erős.

Ennek érdekében sokszor írnak fel fájdalomcsillapítókat és gyulladáscsökkentőket tabletta vagy krém formájában. Ezek nem olyan erősek, mint egy injekció, de rendszeresen is szedhetőek, amely előny egy krónikus fájdalom esetén.

Térdfájás otthoni kezelése

Térdfájás otthoni kezelése

Térdfájás otthoni kezelése

A térdfájás, mivel nagyon gyakori, otthon is sokszor kezelhető.

Ha a térdfájdalom nem annyira erős és térdét tudja mozgatni, mielőtt felkeresi orvosát érdemes kipróbálni az otthoni fájdalomcsillapító módszereket.

Amennyiben ezek nem hatásosak vagy térdét nem tudja mozgatni, látogasson el egy fájdalom ambulanciára, ahol hatékony kezelésben részesülhet.

Térdfájás krém

A térdfájásra használt krémek általában valamilyen gyulladáscsökkentőt és valamilyen fájdalomcsillapítót tartalmaznak.

Enyhébb fájdalom esetén ezek különösen jók lehetnek. Ilyen fájdalmak az enyhe húzódások, izomfájdalmak vagy az egyszeri túlerőltetés miatti térdfájás.

Térdfájás borogatás

A sérült vagy fájó térdet érdemes lehet beborogatni és felpolcolni.

Egy hirtelen sportsérülés következtében könnyen előfordulhat, hogy a térd néhány napra bedagad és fáj, majd a fájdalom nyom nélkül elmúlik.

Ilyenkor a leghatékonyabb gyógymód a pihentetés és a borogatás, amely által javítható a keringés és csökkenthető a duzzanat.

Amennyiben a borogatás nem segít, fontoljuk meg kineziológiai tapaszos kezelés igénybe vételét, amely természetes módon segít az izmok és szalagok regenerálódásában.

Jegelés

Szinte mindenfajta térdfájdalom esetén javasolt a jegelés.

A szalagsérülések, izomfájdalmak esetén rendkívül hatékony tud lenni, ha a fájó pontot jegeljük a térden. Erre lehetőleg használjunk jégzselét, mivel azt a megfelelő formájúra tudjuk hajtogatni.  Ha ilyenünk nincs, mirelit zöldségek is jó szolgálatot tehetnek. 

Soha ne helyezzünk a jeget közvetlenül a bőrre, előtte mindig csavarjuk be egy törölközőbe!

Térdfájás gyógytorna

A térdfájásra sokat segíthet a gyógytorna.

Mind a megelőzésben, mind a betegségek visszafordításában, mind a rehabilitációban jelentős szerepet játszik a gyógytorna.

Szakértő gyógytornászok kiválóan segítenek szinte minden fajta térdfájdalmon, az izomfájdalmaktól kezdve a szalagfájdalmakig. Sok esetben elkerülhető a térdműtét azoknál a szalagsérülteknél, akik megfelelő gyógytorna terápián estek keresztül.

A gyógytorna kiegészítő kezeléseként alkalmazhatók különböző fizikoterápiás módszerek is, mint a lézerterápia, TENS kezelés vagy galvánkezelés is.

Térdfájás éjszaka

Az éjszakai térdfájás legfőbb oka, hogy éjszaka, alvás közben, mikor izmaink ellazulnak, a túlerőltetett térdünk fájni kezd.

A fájdalom nappal azért nem jelentkezik, mert izmaink kellően erősek ahhoz, hogy megfelelő állapotban tartsák térdünket.

Az ilyen éjszakai térdfájás legtöbbször egyszeri túlterhelés miatt jelentkezik, amely pihentetéssel, gyulladáscsökkentőkkel elmúlik. Komoly porckopással küzdők esetében is jelentkezhet éjszakai térdfájás.

Térdfájás sportsérüléstől

Térdfájás sportsérülés

Térdfájás sportsérülés

Kétségtelenül a térdfájás egyik leggyakoribb oka a sportsérülés. Mindegy, hogy profi vagy hobbisportról legyen szó, szinte bármelyik sportágban gyakori a térdsérülés.

A térdsérülések mellett igen gyakori sportoláskor a vállfájdalom és a teniszkönyök is (nem csak teniszezőknél).

Nézzük ezek fajtáit:

Szalagsérülés

A szalagsérülés leginkább olyankor fordul elő, ha álló helyzetben megterhelt lábunkat el akarjuk fordítani vagy valamilyen erős behatás éri megterhelt térdünket.

A keresztszalagszakadás rendkívül gyakori síbaleset, de küzdősportokban, táncosoknál is igen gyakori sérülés.

Porcsérülés

Porcsérülés leginkább akkor fordulhat elő, ha erős ütések sorozata éri térdeinket.

Ilyenkor a térdkalácsból vagy a meniszkuszból letörik egy darab. Ez önmagában nem jár fájdalommal, de a ilyenkor a letört darab néha „elcsúszik” és olyan helyre ékelődik be, ahol fájdalmat, akár gyulladást is okoz.

Néhány ilyen esetben a térd „elakad”. Ha ez komolyan jelentkezik, akkor akár műtét is szükséges lehet.

Szerencsére aktív gyógytornával ilyen esetekben sokszor elkerülhető egy műtét, amely nagyban rontaná a sportteljesítményt.

Baker-ciszta

A Baker-ciszta egy, a térdhajlatban kialakuló kis dudor, amely a térd hajlításakor és kinyújtásakor különösen fáj.

A betegség hátterében sokszor valamilyen térdízületi sérülés jár. E sérülés okának megtalálása és megoldása sokszor megszünteti a cisztát is.

Ganglionok

A ganglionok olyan tömlők, amelyek a ízületek ínhüvelyei környékén alakulnak ki.

Ha ganglion alakul ki egy ízületnél, az ízületet körülvevő kötőszövet begyulladhat és fájdalmat okozhat.

Ganglionok általában sportsérülések következtében alakulnak ki. Bizonyos esetekben egyáltalán nem fájnak és soha nem rosszindulatúak.

Ha a ganglionok mégis fájdalmat okoznak, akkor tűvel le lehet őket szívni és gyulladáscsökkentőkkel kezelni. Sok esetben azonban a teljes gyógyuláshoz műtét is szükséges.

Térdfájás gyerekeknél

A gyerekeknél jelentkező térdfájás sokszor egy fejlődési rendellenesség miatt alakul ki.

A korábban már bemutatott diszkoid meniszkusz mellett az Osgood Schlatter-kór is oka lehet a térdfájásnak gyerekeknél.

Osgood Schlatter-kór

Az Osgood Schlatter-kór az orvosi neve annak a gyulladásnak, amely a sípcsonti gumós növekedési lemezen jelentkezik gyermekeknél.

Az Osgood Schlatter-kór a sípcsont tetejének gyulladása ott, ahol a csontot az ínhüvely a térdkalácshoz csatolja. Ez a betegség leginkább túlhasználat következtében alakul ki.

Az Osgood Schlatter-kór tünetei:

 • Helyi fájdalom, bedagadás, érzékenység a sípcsont és a térdkalácsi ínhüvely találkozásánál
 • Sport vagy közvetlen érintés közbeni fájdalom
 • A lépcsőzés, guggolás, térdelés fájdalmas lehet
 • Krónikus esetben a combizom gyengesége is jelentkezhet
 • Mindkét oldali tünetek az esetek 20-30%-ában jelentkeznek

Térdfájás fórum

Kérdése maradt a térdfájással kapcsolatban? Esetleg van tapasztalata kezeléssel?

Ossza meg velünk tapasztalatait!

Summary
Térdfájás okai, tünetei, kezelése [teljes tudásanyag]
Article Name
Térdfájás okai, tünetei, kezelése [teljes tudásanyag]
Description
A térdfájás megkeserítheti életünket. Több, mint 13 féle oka lehet a térdfájásnak, amelyet mind bemutatjuk cikkünkben. Térdfájás kezelési lépései ugyanitt.
Author
Publisher Name
27 Sellő MTC
Publisher Logo
Térdfájás okai, tünetei, kezelése [teljes tudásanyag]
Cimke:                 
Helyes légzés - INGYEN letölthető VIDEÓK
Végre fájdalommentesen élhet! 3+1  részes Helyes Légzés Videótanfolyamunkon megtanulhatja, hogyan csökkentse hát-, nyak- és fejfájását.
Mi is utáljuk a levélszemetet. Csak hasznos információkat küldünk emailben.

A lehető legjobb szolgáltatások nyújtása érdekében honlapunk sütiket használ. A böngészés folytatásával Ön elfogadja a sütik használatát További információ

Ezen az oldalon engedélyezve vannak a sütik a lehető legjobb felhasználói élmény elérése érdekében.Ha Ön folytatja oldalunk böngészését anélkül, hogy letiltaná a sütiket, vagy a "Rendben" gombra kattint, ön beleegyezik a sütik használatába.

Bezárás