Teniszkönyök okai, tünetei, kezelési módszerei

Teniszkönyök: mi az?

A teniszkönyök egy gyakori betegség, amelyet a könyökben levő ínhüvelyek gyulladása okozza, amelyek a rövid orsócsonti csuklófeszítő izmot kapcsolják össze az oldalsó csontbütyöknyúlvánnyal.

A betegséget különböző ismétlődő csuklómozdulatok okozhatják. Teniszkönyök bárkiben kialakulhat, aki túlterheli alkarjai ínszalagjait, és ez nem csak teniszezőkre igaz.

Fontos megkülönböztetni, hogy jelentkezik-e vállfájdalom is a könyökfájással együtt? Ha igen, akkor komolyabb bajról lehet szó, amelyet fájdalomterapeuta szakorvos kell, hogy ellásson.

Teniszkönyök orvosi háttere

 A túlerőltetett csuklónyújtás miatti leggyakoribb betegséget hívjuk teniszkönyöknek, ami furcsa, mert teniszt nem játszók között gyakoribb betegség, mint teniszezők körében.

Latinul lateral epicondylitisnek nevezzük, ami leggyakrabban szintén hibás elnevezés, mert általában a mikroszkópos vizsgáltatokban kiderül, hogy az ínhüvelyekben nincs is gyulladás.

A fájdalom oka általában sokkal inkább sejt- és értani elváltozás és kollagénrendellenességek. 

A mikroszkópos vizsgálatok felfedik azt is, hogy a kötőszöveti sejtek (fibrocyták) nagyobb számmal vannak jelen a beteg könyökben, ami az újonnan képződő erek számát és és az érképződést növeli.

Az ínszalagok a tapadásukhoz közel viszonylag érszegények. Ez az érszegénység előjelezheti az ínszalag oxigénhiány miatti elváltozását és ennek köszönhető különböző ínszalagfájdalmak kialakulása.

A leggyakoribb elváltozás a rövid orsócsonti csuklófeszítő izom ínhüvelygyulladása, 1-2 cm távolságra az oldalsó csontbütyöknyúlványhoz való csatlakozásától.

Könyökfájás lehetséges okai

Könyökfájás lehetséges okai

Könyökfájás lehetséges okai

A könyökfájásnak sokféle oka lehet. A leggyakoribb okok a túlerőltetés miatt jönnek létre. Más esetben a fájdalom oka lehet az ízületre nehezedő nagy teher, munka, sport, hobbi vagy baleset következtében.

A leggyakoribb okai a könyökfájásnak a következők:

Húzódás vagy rándulás

A húzódások a két ízületi tok, amely az ízületeket tartja össze, szöveteinek húzódását vagy elszakadását jelentik.

Rándulás során egy izom vagy ínszalag nyúlik meg vagy szakad el, ami a fájdalmat okozza. (Az ínhüvely egy olyan szövet, amely az izmokat tapasztja hozzá a csontokhoz)

Ínhüvelygyulladás

Az izmokat a csontokhoz kapcsoló ínhüvelyek gyulladása vagy irritációja következtében a könyök ínhüvelyei begyulladhatnak túlhasználat következtében.

Nyáktömlőgyulladás

A nyáktömlő egy folyadékkal töltött kis zsák, amely a csontok ízületben való mozgását teszi gördülékenyebbé. Ennek a gyulladása is könyökfájást okozhat.

Teniszkönyök

A latinul lateral epicondylitisnek nevezett betegség az alkar izmai miatti ínhüvelygyulladás okozta könyökfájdalmat jelenti.

Teniszkönyök okai

Teniszkönyök okai

Teniszkönyök okai

Bármilyen ismétlődő mozdulatsor a csuklóban, például teniszezés, sziklamászás, csavarhúzás, kalapálás, festés vagy bármilyen más tevékenység, amely a folyamatos erős fogást vagy szorítást igényel okozhat teniszkönyököt.

Teniszezés közben a következő mozdulatok okozhatnak teniszkönyököt:

 • egykezes fonák rossz technikával
 • késői ütés, ami a csukló erőteljes hajlításával jár
 • a csukló kattogása és forgatása, teljes erővel történő ütés során

Erős fizikai munka

Az erős fizikai munka is okozhat teniszkönyököt. Egyrészt, a fizikai munkát végzők között gyakran előfordul könyökfájdalom.

Ez a fájdalom sokszor az ismétlődő feladatot folyamatos végzésétől alakul ki, különösen, ha rosszul kivitelezett mozdulatokkal és helytelen testtartással dolgozunk.

Másrészről egy egyszeri, megerőltető munka is okozhat könyökfájást. A kertben, hobbiműhelyben, garázsban végzett tevékenységek egyszeri túlzásba vitele esetenként gyakrabban okozhat könyökfájdalmat, mint a rendszeres fizikai munka.

Ennek oka, hogy aki rendszeresen végez nehéz fizikai munkát, annak ízületei, izmai és ínszalagjai sokkal jobban hozzászoktak a terheléshez, mint a csak alkalmilag fizikai munkát végzők.

Monoton munka

A hosszú ideig tartó, monoton munka is okozhat teniszkönyököt. Ezt az alkar izmainak túlerőltetése okozza leggyakrabban. Ilyen monoton munka lehet:

 • gépelés
 • kézírás
 • szobafestés
 • ásás
 • és bármilyen ismétlődő, alkart terhelő tevékenység.

A legjobb módja a könyökfájdalom elkerülésének, ha monoton tevékenységek során odafigyelünk, hogy megfelelő időközönként pihenjünk.

A munkaközi szünetek és a munka után végzett nyújtás csodákat tehet.

Csonthártyagyulladás

A könyökfájdalom oka bizonyos esetekben lehet csonthártyagyulladás is. A csonthártya a csontokat szalagosan körülvevő szövetes anyag.

Ez leginkább akkor tud begyulladni, ha hosszantartó, kis felületen történő, erős nyomást fejtünk ki a csontra. Ekkor a csonthártya begyulladhat, ami erős fájdalommal, pirosodással, mozgási nehézségekkel is járhat.

A csonthártyagyulladás miatti könyökfájdalom nem teniszkönyök, hiszen a csonthártya gyulladt be, nem az ínhüvely.

A csonthártyagyulladás megállapításához kérjen időpontot fájdalom ambulanciára fájdalomterapeuta vagy reumatológus szakorvoshoz.

Hosszú alkarfeszítők rövidülése

A hosszú alkarfeszítő izmok felelnek az alkar nyújtásáért. Jelentős szerepük van a szorításban, a fogásban és az ujjak mozgásában is.

Mivel kezeinkkel rengetegféle tevékenységet végezhetünk, ezért sajnos számtalan lehetőség van az alkarfeszítők sérülésére.

Az alkarfeszítők túlfáradása vagy túlerőltetése során kialakulhat teniszkönyökre utaló könyökfájdalom.

A teniszkönyökre utaló fájdalom ilyen esetekben a könyök és a kéz felé közelebbi, alkar külső részén levő izmokon jelentkezik. A kisujj fájdalma is lehet a teniszkönyök kialakulásának egy tünete.

Teniszkönyök tünetei

Teniszkönyök tünetei

Teniszkönyök tünetei

Könyök külső részének puhasága

A könyök külső része egészséges állapotban egy csontokkal és izmokkal határolt rész. Amennyiben karunk nyújtva van, mind felkarunk, mind alkarunk izmainak tapadását lehet tapintani a könyöknél.

A könyök részen érezhetjük a csontot és az ízületet.

Amennyiben a könyök külső részén puhaságot, enyhe duzzanatot, rendellenes tapintást érzékelünk, keressük meg fájdalom ambulancián rendelő reumatológus, fájdalomterapeuta vagy gyógytornász szakemberünket.

Reggeli merevség és folyamatos könyökfájdalom

A könyök reggeli merevsége a korral is járhat. Az ízületek idősebb korban már nem működnek tökéletesen, ezért reggel kissé mereved, amíg kellően be nem melegednek. Ezért ajánlott idősebb korban a rendszeres reggeli torna.

Amennyiben - bármilyen idősen - könyökfájdalommal ébred reggelente és a fájdalom jelentős, nem akar csökkenni és hosszabb időn keresztül fennáll, akkor gyanakodhatunk teniszkönyökre.

Alkarizmok izomláza

Az alkarizmok izomláza teljesen természetes, ha sokat írtunk, gépeltünk, festettünk, metszettünk, stb.

Az ilyen jellegű izomláz általában 1-2 nap alatt teljesen elmúlik. Amennyiben az izomláz tünetei nem szűnnek meg időben, azaz 1 hétnél tovább állnak fenn (rendszeres pihenés mellett), keressen fel szakértő fájdalom ambulanciát.

Erős könyökfájdalom fogás és szorítás esetén

Ha enyhén fáj a könyöke és eddig nem diagosztizálták teniszkönyökkel, akkor ellenőrizze le, hogy tárgyak fogása, kézben tartása közben erősödik-e a fájdalom.

Ha a szorítóerő jelentősen csökken és a fogás gondot okoz, akkor alkarunkban van a baj oka, ami nagy valószínűséggel jelent kialakuló teniszkönyököt.

Teniszkönyök vizsgálata

Teniszkönyök vizsgálata

Teniszkönyök vizsgálata

A teniszkönyököt az orvosi diagnosztika változatos módszerekkel pontosan ki tudja mutatni. Otthoni önvizsgálatra azonban nincs szükségünk semmilyen komoly gépre vagy eszközre, csak némi tudásra.

Ezek az önvizsgálatok segíthetnek, hogy célzott segítséget vehessünk igénybe, amivel csökkenthetjük az orvosi vizsgálatok időtartamát és gyakoriságát.

 Fontos tudni, hogy az otthoni módszerek nem jelentenek pontos diagnózist!

 A valós betegség megállapításához szükség van orvosi véleményre is.

Csuklóhajlítás

A csukló hajlítását a könyökfájdalomért is felelős izmok végzik. Legyünk ezekkel az izmokkal nagyon óvatosak, mert a gyulladt izmok és ínszalagok sokkal könnyebben sérülnek.

Abban az esetben, ha csuklónk hajlítása során könyökünkben fájdalmat érzünk, akkor gyanakodhatunk teniszkönyökre.

A hajlítás során alkarfájdalom és részleges mozgásképtelenség is jelentkezhet.

Könyökhajlítás

A könyök hajlítására való képtelenség is utalhat teniszkönyökre. A könyökfájdalom jelentős lehet, ha beteg könyökünket hajlítani próbáljuk.

 Sok esetben a merev izmok és gyulladt szalagok miatt nagyon fájdalmas lehet a könyökhajlítás. Ilyenkor akár az is előfordulhat, hogy nem is tudjuk mozgatni könyökünket.

Ilyen esetben azonnal menjünk el egy fájdalom ambulanciára, fájdalomterapeuta vagy reumatológus szakorvoshoz.

Teniszkönyök kialakulása

A teniszkönyök leginkább hirtelen alakul ki.

A hirtelen könyökfájdalom akkor jelentkezhet, ha túlerőltettük alkarizmainkat vagy egy nagyon rossz mozdulatot tettünk, ami könyöksérülést okozott.

Az ilyen könyökfájással érdemes várni néhány napot, mielőtt orvoshoz fordulunk, hiszen sok fájdalom esetében egyszerű néhány napos pihentetés és jegelés elmulasztja a fájdalmakat.

A teniszkönyök gyenge csuklóval és alkarizomzattal rendelkező embereknél gyakoribb. Ez előfordulhat sportolóknál is, hiszen sok sportágban az alkarizmok erőssége nem meghatározó a sikeresség szempontjából.

A teniszkönyök ízületi gyulladásként is jelentkezhet, amely másfajta kezelést igényel. Köszvényes ízületi gyulladás esetén megint más a helyzet, itt is egészen más terápia javallott.

Teniszkönyök sportolóknál

Sportolók esetében akkor veszélyes a könyökfájdalom, ha alkart intenzíven igénylő sportot játszunk. Ennek leggyakoribb példája a betegség nevét adó tenisz. A tenisz mellett a falmászás, sziklamászás, vívás is okozhat teniszkönyököt.

Ilyen esetekben szinte mindig túlterhelésről van szó, amely vagy edzés vagy verseny során jött létre. Ilyen túlterheléses fájdalom a sport miatti térdfájás is.

Az ilyen túlterhelést sokszor a pihenés is meggyógyítaná, azonban sok sportoló nem engedheti meg magának a hosszabb pihenést. (Ilyen megesik gerincsérvvel küzdő sportolókkal is)

Ennek következtében sokszor előfordul, hogy az eredetileg egyszerű fáradásos túlterhelés tartós könyökfájdalmat okoz sportolóknál, amelyet már komolyabban kell kezelni.

Teniszkönyök megelőzése

Teniszezőknek

Teniszezőknek az alábbiakat javasoljuk:

 • Válasszon megfelelő ütőt
  Egy közepes méretű ütő sokkal kisebb megterhelést okoz a karnak és jóval alacsonyabb a sérülés kockázata is, mint egy nagyméretű ütő esetén.
 • Lazítson a szálfeszességen
  A nagyon feszes szálak növelik az alkar csavarodását és vibrálását, ezzel növelik a sérülés kockázatát is.
 • Megfelelő fogásméret
  Egy túl kicsi vagy túl nagy fogású ütő csökkenti az ütő feletti kontrollt és növeli a sérülés kockázát.
 • Megfelelő ütőanyag
  Grafit anyagú és nylonszálú ütők a legjobbak a csavarodás és a vibrálás enyhítésére, így csökkentik a húzódásos sérülések kialakulását.
 • Amíg nem gyógyult meg teljesen, használjon könyökszorítót vagy merevítőt.
 • Vigyázzon. hogy fonákütés esetén ne nyújtsa ki csuklóját.
 • Vegyen egy órát profi teniszezőtől, aki megfigyeli és kijavítja technikáját. Mondja el neki panaszait és tüneteit, hátha tud segíteni.

Teniszkönyök általános megelőzése

Bármilyen ismétlődő munkát végez a ház körül vagy munkahelyén, azt tegye könnyedén és egyből pihenjen, ha fájdalom jelentkezik.

Folytassa a gyógytorna gyakorlatokat, amelyek erősítik és hajlékonyabbá teszik csuklóját, a fájdalom elmúlásával is, mielőtt teniszezni kezd vagy folytatja a korábbi ismétlődő tevékenységet.

Teniszkönyök fájdalomcsillapítás

A teniszkönyök okozta könyökfájdalmakat sokféleképpen lehet enyhíteni, otthon és orvosi körülmények között is.

Az otthoni, orvosok által is elsődleges kezelésként javasolt módszerek közé tartozik a pihentetés, jegelés és fájdalomcsillapító-gyulladáscsökkentő szerek alkalmazása.

 Ezek sok esetben jelentősen enyhítik a tüneteket és megfelelő kezelést jelenthetnek enyhébb könyökfájdalmakra.

Teniszkönyök kezelése otthon

Teniszkönyök kezelése otthon

Teniszkönyök kezelése otthon

A teniszkönyök otthoni kezelése többféle lehet.

Az első, a fájó terület napi kétszer 20 percen át tartó jegelését foglalja magában. Ez csökkenti a gyulladást és a fájdalmat. Egy papírpohárban, ha vizet fagyasztunk, majd folyamatosan letépjük a szélét, ahogy olvad a jég, könnyen jegelhetjük könyökünket.

Ne tegye a jeget közvetlenül a bőrére, hanem csavarja a jeget egy törölközőbe.

Pihentesse a fájó/fáradt részét a könyöknek, hogy megelőzzön további sérüléseket és csökkentse a fájdalmakat.

Vény nélkül kapható gyulladáscsökkentő gyógyszerek, mint az ibuprofen, aspirin, naproxen segíthetnek a gyulladás és a fájdalom csökkenésében és a gyógyulásban.

Bandázs teniszkönyökre

A bandázsolás abban segíthet a könyökfájdalmon, hogy mechanikai támaszt nyújt a könyöknek és a karnak.

Ez tehermentesíti az alkar izmai és szalagjait, amelyek így gyorsabban tudnak regenerálódni. A bandázsolás egy különleges és népszerű fajtája a kineziológiai tapaszolás is.

A kineziológiai tapasz nem csak teniszkönyök, hanem vállfájdalom, nyakfájás, derékfájás és hátfájás esetén is kiváló gyógymód lehet.

Pánt teniszkönyökre

A különböző pántok is azt a célt szolgálják, hogy védőrétegként támasszák a fájó könyököt.

Pántot a könyökükre leginkább az alkarintenzív sportot végzők; teniszezők, falmászók szoktak hordani a sérülések megelőzése végett.

Már adott könyökfájdalom esetében is hasznos lehet a pánt használata, azonban inkább javasoljuk bandázs használatát, mert a bandázs sokkal jobban testreszabható.

Masszázs teniszkönyökre

Könyökfájdalom esetén hasznos lehet a masszázs, de csak óvatosan.

Komoly fájdalmak esetén a masszázs esetleg nem lazítani fog és a vérkeringést javítani, hanem elősegíti a gyulladást a könyökben.

Általánosan azt lehet mondani, hogyha a beteg úgy érzi, hogy jól esne a masszázs, akkor lehet, ha nem, nem.

Gyógytorna teniszkönyökre

Könyökfájdalom esetén és különösen teniszkönyökre nagyon jól használható a gyógytorna.

A megfelelő izmok lazításával, nyújtásával, más izmok megerősítésével jelentősen csökkenthetőek a panaszok, akár teljes gyógyulást is hozhatnak.

A gyógytorna és a fizikoterápia megfelelő alkalmazása egyike a legjobb könyökfájdalom gyógymódoknak.

Kenőcs teniszkönyökre

Könyökfájdalomra jól alkalmazhatóak a különböző nonszteroid, vény nélkül kapható gyulladáscsökkentő szerek.

Komolyabb fájdalom esetén vegyen be poralapú gyulladáscsökkentő gyógyszert, például ibuprofen, aspirin vagy naproxen tartalmú szereket.

Teniszkönyök gyógyszerek

Teniszkönyökre kifejezetten nincs gyógyszer, viszont nagyon jól segítenek az általános gyulladáscsökkentő szerek.

Ezek egyrészt lehetnek por- vagy tablettaformájúak, másrészt kenőcsök is. Mivel a kenőcs csak a bőrön hat, ezért kisebb a hatása, viszont a mellékhatásai és szervezetre való egyéb hatásai is gyengébbek.

Teniszkönyök orvosi kezelése

Mikor forduljak orvoshoz?

A teniszkönyök általában nem vezet súlyos következményekhez. Ha a panaszok nem enyhülnek,  előfordulhat a könyökízület és az alkar mozgásának beszűkülése.

Keresse fel fájdalomterapeuta, reumatológus vagy gyógytornász orvosát, ha a következőket tapasztalja:

 • A mindennapi életet megnehezítő fájdalom
 • Fájdalom, ami jegelés, pihenés és gyulladáscsökkentők hatására sem enyhül
 • A kéz gyengesége vagy érzéketlensége, ami akár teniszkönyöktől eltérő csukló- vagy könyöksérülést is jelenthet.

Hogyan vizsgálják a teniszkönyököt?

Az orvos használhatja a teniszkönyök megállapításához az alábbi diagnosztikai módszerei bármelyikét:

 • Az ön kórtörténete alapján feltehet kérdéseket az aktivitási szintjével, munkájával, közelmúltban végzett szabadidős tevékenységeivel, gyógyszerhasználatával és egyéb orvosi problémáival kapcsolatban.
 • A fizikai vizsgálat alatt az orvos megtapinthatja könyökét és akár más ízületeit is. Az orvos megvizsgálja az idegeket, izmokat, csontokat és a bőrt is.
 • Egyéb könyökízületi betegségek kizárása végett röntgenvizsgálat rendelhető

Ha komolyabb kezelés hatására sem múlnak el a problémák, akkor idegrendszeri vizsgálatokat is végezhet az orvos, hogy észrevehesse, ha az egyik ideg becsípődött a könyökízületbe.

Valószínűtlen, hogy az orvos vérképet, CT vagy MRI vizsgálatot javasolna a diagnózis kialakításához, de bizonyos esetekben előfordulhat, hogy ilyen vizsgálatokra is szükség van.

Teniszkönyök kezelési módszerei

Teniszkönyök kezelési módszerei

Teniszkönyök kezelési módszerei

A teniszkönyök kezelésének első lépése az otthoni jegelés, pihenés és vény nélküli gyulladáscsökkentő gyógyszerek használata.

Ha ezek nem hoznak kellően jó eredményt, akkor egy reumatológus, fájdalomterapeuta vagy gyógytornász segíthet a másodlagos terápia kiválasztásában.

Egy könyökszorító vagy sín segíthet levenni a terhet a gyulladt testrészről.

Gyógytorna kezelés során különböző speciális gyógytorna gyakorlatokkal növelhető a könyök hajlékonysága és ereje. Ezeket a gyakorlatokat otthon is könnyedén elvégezhetjük.

Teniszkönyök gyógyszerek

Kortizoszteroidos injekciókat lehet beadni a gyulladt területbe. Annak ellenére, hogy a szteroidos injekciók biztonságosak, általában csak évi 2-3 alkalommal ajánlott beadni őket.

Az ennél gyakrabban történő szteroidos injekciók gyengíthetik az ínszalagokat és növelik az ínszalagszakadás kockázatát.

Ha az első injekció után nem látható látványos javulás, akkor a többi sem fog nagy valószínűséggel csodát tenni.

Egy újabb kezelési mód a beteg saját vérének beinjektálása a gyulladt ínszalaghoz. Ezt autológ vérinjekciónak nevezzük. A módszer eredményességét többen is jelentették, azonban a tényleges hatékonysága még bizonyításra vár.

Többféle orvosi kezelési módszer létezik, azonban egyik sem jelent minden esetben gyógyulást.

Lézerterápia teniszkönyökre

A lézerterápia a fizikoterápia része. Ezen módszerek lényege, hogy természetes anyagokkal, folyamatokkal segítjük elő a gyógyítást.

A lézerterápia lágylézer alkalmazásával segít, hogy a test bőralatti sejtjei megnyugodjanak és a fájdalom, valamint a gyulladás is csökkenjen. Rendszeres lézerterápiával hatékonyan kezelhető a teniszkönyök.

Fizikoterápia alkalmazása mellett különösen ajánlott gyógytorna igénybe vétele is.

Teniszkönyök műtét

Műtétre akkor van csak szükség teniszkönyök esetén, ha a konzervatív terápia már nem működött.

Bizonyos súlyos esetekben persze orvosi javallat alapján egyből műtéthez kell folyamodni.

A műtétet azért igyekeznek elkerülni a legtöbb esetben, mert egyrészt kockázattal jár, másrészt rendkívül hosszú a rehabilitációs időszak és egy műtött könyök már sosem lesz olyan, mint az eredeti.

Éber várakozás

Pusztán az idő is képes lehet megoldani a teniszkönyök okozta fájdalmakat.

Egy kutatás során 52 héten keresztül figyeltek kezeletlen és szteroidos injekcióval kezelt betegeket. A kezelésben nem részesült betegek többet javultak, mint az injekcióval kezeltek. (Akik nem részesültek kezelésben, azt a javaslatot kapták, hogy pihentessék minél többet könyöküket).

Ennek ellenére pusztán 6 héten belül a kortizoszteroidos injekcióval kezeltek sokkal jelentősebben javultak, mint a nem vagy fizikoterápiával kezelt betegek.

Egy hasonló kutatás során 198 egyént figyeltek meg, akiknek 6 hétnél hosszabb ideje tartó fájdalmai voltak. A kutatás eredményességét a fájdalommentes szorítóerőben és a panaszok komolysága alapján mérték.

Csak 6 héten át tartó kezelés esetén a kortizoszteroidos injekció sokkal jobb arányban, 78%-ban enyhítette a panaszokat, a 27%-os kezelés nélküliekkel szemben.

 A fizikoterápia vonatkozásában a siker 65% volt.

Ennek ellenére, az 52 hetes vizsgálat végére a három kezelési módszer közel azonos eredményeket mutatott. A folyamatos fizikoterápia bizonyult a leghasznosabbnak.

Ez a kutatás bizonyíthatja, hogy rövid távon a szteroidos teniszkönyök injekciók hatásosak lehetnek, azonban hosszú távon nem megfelelőek ennek a betegségnek a gyógyítására.

A fizikoterápia rövid távon komoly javulást okozott a kezeletlenekkel szemben, hosszabb távon azonban ez az előny lecsökkent.

Nonszteroid gyulladáscsökkentő szerek (NSAIDS)

Helyi NSAIDS injekciók, mint a diclofenac, segíthetnek a rövidtávú fájdalomcsillapításban.

Egy szájon át bevehető diclofenac kutatásban kimutatták, hogy segít a rövidtávú fájdalomcsillapításban. Azonban naproxen és placebóval való összehasonlítás során nem mutatott jelentős különbséget ezektől a szerektől.

Rövid távon, 4 hét alatt, a szteroidos injekciók nagyobb hatást gyakoroltak, azonban ez hosszú távon nem kimutatható.

Kortizoszteroid injekciók

Egy kutatás bebizonyította, hogy 6 hét alatt a szteroidos injekciók sokkal jobb eredményt produkálnak a teniszkönyök okozta fájdalmak esetében, mint a fizikoterápia (ultrahang, masszázs, gyógytorna).

 Ezzel szemben 12 hét alatt a fizikoterápia többet segített, mint a szteroidos injekció.

Egy 2012-es kutatás megfigyelt 297 teniszkönyökös beteget. Az eredmények azt mutatták, hogy a megfelelő fizikoterápiás kezelést kapók jelentősen kisebb fájdalmat jeleztek a kezelés végén, mint a kortizoszteroid injekcióval vagy nonszteroid gyulladáscsökkentővel kezelt társaik.

A fizikoterápiás csoportban kisebb volt a visszatérő betegek száma, a betegszabadságok száma is.

Akupunktúra

Rövid távon kimutatható az akupunktúra valamilyen szintű hatékonysága, azonban ez nem elegendő a gyakori használathoz. Nem bizonyított hatása miatt az orvosok nem gyakran javasolják.

Vérlemezdús plazma (PRP)

Egy másik kutatás során kimutatták, hogy nagyban csökkent a fájdalom a krónikus könyökfájdalommal küzdők esetében, amikor vérlemezekkel dúsított plazmát használtak.

Az olyan páciensek esetében, akiknél a konzervatív terápia nem segített, a PRP injekciók nagyban csökkentették fájdalmaikat.

Hialuronsavas injekció

A hialuronsavas injekciót olyan esetekben használják, amikor a konzervatív terápia nem tudott segíteni a fájdalmakon.

A hialuronsavas injekciók használata során nagy sikereket értek el a könyökfájdalom kezelésében. A szer gyorsan mulasztotta el a fájdalmakat és az eredmények 90 nap és 365 nap után is fennmaradtak.

Teniszkönyök gyógyulási ideje

A teniszkönyök sokszor spontán is meggyógyul. 

Egy sima túlfáradásos könyökfájás maximum 2 hétig tart. Ennyi ideig tartó jegelés, pihentetés és gyógyszerezés után már érdemes felkeresnie egy fájdalom ambulanciát reumatológus, fájdalomterapeuta és gyógytornász szakemberekkel.

Fizikoterápiával a teniszkönyök néhány hónap alatt meggyógyul.

Injekciók esetén a fájdalom szinte azonnal alábbhagy, viszont nagy esély van rá, hogy újból jelentkezik a betegség.

Komoly, hosszú ideje (12 hónap) kezelt teniszkönyök esetén és extrém esetekben szokták javasolni a műtétet. Ennek azonban kockázata is van és hosszú a rehabilitáció ideje. Éppen ezért, ha lehet, igyekeznek elkerülni a műtéti kezelést.

Teniszkönyök kezelése után

A legtöbb teniszkönyökkel kezelt páciens 12 hónapon belül meggyógyul konzervatív terápiás kezeléssek (jegelés, pihenés, gyulladáscsökkentő szerek)

Azok, akiknek nem segít a hagyományos terápia, egyéb kezelési módszerek segítségvel igen nagy százalékban felépülnek.

A megfelelő ideig végzett kezelés hiánya gyakran a fájdalom újbóli kialakulásához vezet.

Teniszkönyök fórum

Kérdése van a teniszkönyökkel vagy könyökfájdalommal kapcsolatban? Van tapasztalata teniszkönyökkel? Ossza meg velünk és másokkal, hogy segítsen!

Summary
Teniszkönyök: minden, amit tudni érdemes [teljes tudásanyag]
Article Name
Teniszkönyök: minden, amit tudni érdemes [teljes tudásanyag]
Description
Még soha nem írtak ennyit a teniszkönyökről! Minden, amit a teniszkönyökről tudni érdemes: okok, tünetek, kezelési módszerek, otthoni praktikák, és sok más.
Author
Publisher Name
27 Sellő MTC
Publisher Logo
Teniszkönyök: minden, amit tudni érdemes [teljes tudásanyag]
Helyes légzés - INGYEN letölthető VIDEÓK
Végre fájdalommentesen élhet! 3+1  részes Helyes Légzés Videótanfolyamunkon megtanulhatja, hogyan csökkentse hát-, nyak- és fejfájását.
Mi is utáljuk a levélszemetet. Csak hasznos információkat küldünk emailben.

A lehető legjobb szolgáltatások nyújtása érdekében honlapunk sütiket használ. A böngészés folytatásával Ön elfogadja a sütik használatát További információ

Ezen az oldalon engedélyezve vannak a sütik a lehető legjobb felhasználói élmény elérése érdekében.Ha Ön folytatja oldalunk böngészését anélkül, hogy letiltaná a sütiket, vagy a "Rendben" gombra kattint, ön beleegyezik a sütik használatába.

Bezárás