Mi a fizikoterápia?

A fizikoterápia feladata, hogy a kóros tüneteket mérsékelje, illetve megszüntesse, jelentős fizikai beavatkozás nélkül.

Emellett olyan kezeléseket is meg lehet valósítani fizikoterápiával, amelyeket egyéb módon nem lehetne elvégezni.  

Például bizonyos fajta lágylézerek használatával elérhetjük és stimulálhatjuk azokat a sejteket is, amelyeket hagyományos terápiával nem tudnánk elérni.

Rendelőnkben többféle fizikoterápiás eszközt is használunk kezeléseinkhez:

Lágylézer terápiás készülékünkkel alacsony energiájú infravörös lézerrel tudjuk serkenteni a sejtek regenerálódását, anyagcseréjét. Mindezt természetesen káros mellékhatások nélkül.

TENS (Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation) kezelés alkalmával a bőrre helyezhető eszköz segítségével a test fájdalomérző receptorait ingereljük. A kezelés hatására a fájdalomérzet jelentősen csökkenhet és fokozódhat az endorfin, a boldogsághormon termelése is.

Az ultrahang kezelés során úgy hat sejtjeinkre a terápia, hogy az ultrahang útjában lévő sejtek rezgésbe jönnek, ezáltal felmelegednek. Az ultrahang által felmelegített területen csökken a fájdalom, ellazulnak az izmok és javul a vérellátás is.

A fizikoterápiás kezelések mellett kineziológiai tapaszos kezelést is alkalmazunk a gyógyulás érdekében.

fizikoterápia gép

Fizikoterápiás gép magánrendelőnkben

Fizikoterápia vagy fizioterápia?

A fizikoterápia és a fizioterápia szavak jelentésében gyakran vannak félreértések. A fogalmi keret tisztázására írunk most erről.

A FIZIOTERÁPIA minden olyan terápia, amely természetes hatásokkal gyógyít. Ez azt jelenti, hogy nem használunk gyógyszereket a fizioterápia során, hanem természetes energiákkal gyógyítunk.

Ilyen természetes energiák a nap-, víz-, hőenergia és a mesterségesen előállított energiák, sugárzások.

A mesterségesen előállított sugárzások nagyon gyakorian az orvosok által javasolt természetes fizioterápiás (pl. gyógyfürdő, súlyfürdő, hidroterápia, gyógymasszázs, stb.) kezelések mellett.

Ilyen mesterséges fizioterápiás kezelések például a

 • lágylézeres kezelések
 • ultrahang terápia
 • TENS elektroterápia

Az mesterséges energiát használó gépek előnye, hogy azonnal alkalmazhatóak, rövidebb az egy kezelésre és a teljes terápiára fordítandó idő is. 

A FIZIKOTERÁPIA az ilyen mesterségesen előállított energiákat használó kezelések összefoglaló neve.

Ezek közé tartoznak:

 • lágylézeres kezelés
 • ultrahang terápia
 • TENS elektroterápia
 • lökéshullám terápia

A fizikoterápia kezeléseket sokszor érdemes kombinálni a megfelelő hatás elérése érdekében. Erre azért lehet szükség, mert a  különböző fizikoterápiák különbözően hatnak a szervezetre. Így a fizikoterápiás kezelés több módon is kifejti jótékony hatásait.

Mit csinál egy fizikoterapeuta?

A fizikoterápia egy tudományosan megalapozott gyógyítási módszer, amely a teljes embert veszi figyelembe, nem csak részeket gyógyít. 

A fizikoterapeuta célja a páciens egészsége, jólléte, amibe beletartozhatnka életmódbeli javaslatok is.

A fizikoterapeuta célja a páciens bevonása a gyógyulási folyamatba, amelyet oktatáson, támogatáson és a kezelésbe való bevonáson keresztül valósít meg.

A fizikoterápia az élet bármely szakaszában segíthet megszüntetni a hátfájást, hirtelen sérülések okozat fájdalmat vagy felkészülni egy fontos sporteseményre.

A fizikoterapeuta a fizikoterápia eszköztárának széles skáláját képes használni, amellyel biztosítható a lehető legjobb és leggyorsabb eredmény.

Fizikoterápiás kezelések fajtái

A fizikoterápiás kezeléseknek több fajtája van, amelyeket külön-külön mutatunk be a hatásaikkal és alkalmazási területeikkel.

A fizikoterápiás kezelések fajtái:

Lássuk most ezeket a kezelési módokat egyenként:

Fizikoterápia 1 - TENS elektroterápia

A TENS kezelés az egyik leggyakrabban használt fájdalomcsillapítási módszer a fizikoterápiás kezelések között.

A TENS szó az angol Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation szó rövidítése, ami magyarul transzkután elekrtomos idegstimulációt jelent. Egyszerűbben ez olyan elektromos kezelést jelent, amit a bőrön keresztül juttatnak a szervezetbe és az idegek fájdalomérzetét csökkentik.

Orvosi jelentések százai igazolják a TENS sokféle terápiában való alkalmazhatóságát, mint például 

 • derékfájdalom
 • myofasciális fájdalom
 • ízületi gyulladás
 • inkontinencia
 • neurogén fájdalom
 • zsigeri fájdalom
 • műtét utáni fájdalom

Mivel sok tanulmány nem kontrollált körülmények között zajlott, ezért nem telje s az egyetértés abban, hogy a TENS fizikoterápia hatékonyságában mennyi szerepet játszik a placebo hatás. A lényeg, hogy hatásos.

A jelen állás szerint elfogadott rendszer szerint a TENS fizioterápia így fejti ki a hatását:

 • gerincvelői fájdalomérző receptorok blokkolása
 • fájdalomcsökkentő hormonok (pl. endorfinok) felszabadítása
 • túlingerelt idegek azonnali nyugatása
 • keringési rendszer élénkítése

Fizikoterápia 2 - Ultrahang terápia

Terápiás kezelések során már az 1940.-es években is használtak ultrahangok a fizikoterápiában.

Ultrahangos fizikoterápia keretében az ultrahangkészülék fejét közvetlenül a bőrre helyezik és ott egy speciális energiaátvivő gél segítségével fejti ki hatását.

Az ultrahangos fizikoterápia bizonyítottan javítja a:

 • gyógyulási időt
 • szövetek ellazulását
 • szövetek melegedését
 • helyi vérkeringést
 • hegszövetek regenerálódását

Az ultrahangos fizikoterápia úgy működik, hogy az ultrahangos kezelőfejben lévő kristályok rezgésével ultrahangot bocsátunk a szervezetbe. Ezt a rezgést a test sejtjei is átveszik és a szövetek felmelegednek, ezzel fokozódik a vérkeringés. Fontos, hogy a szövetek melegedését nem feltétlen érezzök, illetve néhány esetben az ultrahangos fizikoterápia kifejezetten nem-meleg ultrahangot alkalmaz.

Ultrahangos fizikoterápia kezelés során javul a helyi vérkeringés, ami csökkenti a krónikus gyulladást és gyógyítja a bedagadt testtájakat, valamint a csontokat is erősítheti.

Az ultrahang ereje szabályozható a fizikoterápiában attól függően, hogy mi a cél. Erősebb sugárzást használhatunk (ezt Watt/cm2-ben mérjük) például hegszövetek regenerálódásának serkentésére.

Fizikoterápia 3 - lágylézer kezelés

Az alacsony energiájú lézeres kezelés egy, a fizikoterápiában gyakran használt kezelési módszer.

A lágylézeres készülék alacsony energiájú lézert használ, amelyet a test bőrfelületén alkalmaznak.

Amíg a magas energiájó lézert a sebészetben használják bizonyos szövetek elpuszítására, az alacsony energiájú fizikoterápiás lézernek pont az az előnye, hogy csökkenti a fájdalmat és élénkíti és serkenti a sejtfunkciókat.

A lágylézeres fizikoterápiát sikeresen alkalmazhatjuk gyors fájdalomcsökkentésre, például

A lágylézeres fizikoterápia működése egyelőre még nem felfedezett. A lágylézer pozitív hatásai, úgy tűnik, hogy csak bizonyos frekvenciákon mutatkoznak. A túl magas frekvencia romcsolja a sejteket, míg a túl alacsony frekvenciának semmi hatása nem lenne a fizikoterápiában.

Fizikoterápia 4 - lökéshullám-terápia

A lökéshullám-terápia szintén egy gyakori módszer a fizikoterápiában. 

Ez a fizikoterápiás módszer jól alkalmazható a következő fájdalmak esetén:

 • sarokcsontkinövés miatti fájdalom (fasciitis plantaris)
 • vállízület elmeszesedése
 • teniszkönyök
 • golfkönyök
 • könyökízületi meszesedés
 • lábfekély
 • nem gyógyuló csontörés (pseudoarthrosis)

A lökéshullám-terápia fizikoterápia kezelés előtt gondosan meg kell vizsálni, hogy hol kell végezni a beavatkozást. A páciensnek eztán egy vízzel töltött puha párnára kell feküdnie úgy, hogy a párna ott legyen, ahol azt előzőleg megállapították. 

A párnába vezetett lökéshullámok ezután aba a pontba sűrűsödnek, ahol a kezelést ki kell váltani úgy, hogy az azt körülvevő szövetek nem károsodnak. Ez kifejti a szükséges fizikoterápiás hatást és a lehető legkevesebb mellékhatással jár.

A testfelszín közelében úgy alkalmazható a lökéshullám-kezelés, hogy a lökéseket nem egy pontba koncentrálva, hanem nagy területen juttatják be a szervezetbe. Annak érdekében, hogy ez a fajta terápia is hasznos legyen, fontos odafigyelni, hogy az egész kezelt felület minden részére megfelelő mennyiségű és energiájú energia jusson.  Ez az egyik legnehezebb feladat a fizikoterápia során.

A lökéshullámot használó gépen állítható az lökések gyakorisága állítható, így érhető el a lehető legpontosabb és leghasznosabb hatás.

Fizikoterápia 5 - kineziológiai tapaszolás

A kineziológiai tapaszolás egy viszonylag új fizikoterápiás módszer, ami szigorúan véve nem is tekinthető fizikoterápiás módszernek, mert nem mesterséges energiabehatást alkalmaz. Mégis fontos (kiegészítő) szerepet játszik a fizikoterápiás és egyéb mozgásszervi fájdalommal foglalkozó kezelések során.

Kineziológiai tapaszolással foglalkozó teljeskörű cikkünket itt találja.

A kineziológiai tapaszolás, más nevein a (kinesio)taping vagy tape-elés, lényege, hogy a test izmait és inait egy, a bőrre ragasztott, szalag segítségével ingereljük.

Az inger lényege a fizikoterápiában mindig egy kívánt, pozitív reakció kiváltása. Ezt az ingert a kineziotape esetében a ragasztószalag felhelyezésének iránya, erőssége adja. 

A kineziológiai tapasz előnye, hogy rugalmas, kialalkításában az izmok és szalagok kialalkítására hasonlít. Ennek hatására egy természeteshez hasonló inger segítségével az izmokat és szalagokat újra a megfelelő irányba fejleszthetjük.

A kineziológiai tapaszos kezelést a fizikoterápia kiegészítéseként vagy helyettesíthetőjeként alkalmazhatjuk az alábbi panaszokra:

 • izomhúzódás
 • izomfájdalom
 • tartászavarok
 • vállfájdalom
 • derékfájás
 • izomszakadás utáni rehabilitáció
 • sérülésprevenció

Fizikoterápia kezelés menete

A fizikoterápiás kezelések sok esetben nem közvetlenül fizikoterápiás kezelésen kezdődnek. Legtöbbször a kezelés egy szakorvosnál, reumatológusnál, fájdalomterapeutánál kezdődik, aki a vizsgálat és az elsődleges kezelés után fizikoterápiát javasol.

A fizikoterápiás gépek sokszor elérhetőek ugyanazon a helyen, ahol az orvos is rendel, ezért akár az első viszgálat alkalmával kaphat kiegészítő vagy csak fizikoterápia kezélést.

A fizikoterápia kezelés megkezdése előtt az orvos vagy fizikoterapeuta megviszgálja a pácienst. Ez a panaszok kikérdezésével és manuális vizsgálattal szokott történni.

Ezután, ha a kezelő indokoltnak látja, megkezdődhet a fizikoterápiás módszer kiválasztása. Ezt az orvos ez élérni kívánt hatás, a panaszok és a rendelkezésre álló eszközök alapján dönti el.

Fizikoterápia kezelés időtartama

A fizikoterápiás kezelés időtartamában fontos megkülönbözteti egy kezelés és a teljes terápia időtartamát.

Egy fizikoterápiás kezelés, a fizikoterápiás módszertől függően 15-25 percig tart.

A teljes terápia hossza sok mindentől függhet. Függ például a betegség jellegétől, attól hogy milyen egyéb kezelési módszert alkalmaznak, a kezelések gyakoriságától és egyéni jellemzőktől is,

A teljes terápia általában 5-10 alkalom közötti, ennyi idő alatt teljes gyógyulás érhető el. A fizikoterápia szépsége, hogy rögtön az első kezelés alkalmával használ és a többi kezelést már lényegesen jobb állapotban kezdi a beteg.

Fizikoterápia kezelés árak:

Rendelőnkben komplex fizikoterápiás kezeléseket is tudunk biztosítani az egyféle fizikoterápia kezelések mellett.

A kezelések alkalmanként 15-25 percig tartanak, a maradék idő a panaszok megismerésére, a vizsgálatra és a gyógyulási ütem megfigyelésére használatos.

Fizikoterápia áraink a következők:

Szolgáltatás

Ár

Kineziológiai tapaszolás (30p)

4000 Ft

Ultrahangos kezelés (30p)

4000 Ft

Lágylézer kezelés (30p)

4000 Ft

TENS kezelés (30p)

4000 Ft

Fizikoterápiára az alábbi linken és telefonon tudnak bejelentkezni.

Mivel a fizikoterápiás kezelések általában több, mint egy alkalomra szólnak, ezért többalkalmas bérleteket is kínálunk kedvezmények áron. A kedvezményeket az Árak menüpont alatt találja.

Fizikoterápia kiegészítő kezelésként

A fizikoterápiát sokszor alkalmazzák más orvosi terápiák kiegészítéseként is. A fizikoterápia azért is lehet megfelelő kiegészítés, mert -ugyan a fájdalomat hatékonyan képes enyhíteni - az okok helyett csak a tüneteket fedi el. 

A fizikoterápia gyakori kiegészítése vagy folytatása lehet:

Ezt az orvosi szakmában általánosan követik is, leggyakrabban tehát nem a fizikoterápia az elsődleges kezelési mód. Természetesen előfordulhat, hogy a kezelés kizárólag fizikoterápiás, hiszen van olyan fájdalom, amelyre a fizikoterápia is megfelelő gyógymód.

A rehabilitációban és a gyógytornában is fontos szerepet játszik a fizikoterápia, mint kiegészítő kezelés, hiszen a műtét utáni fájdalmakat megfelelően enyhíti, így hamarabb elkezdhető a rehabilitáció és a torna.

Fizikoterápia előnyei

A fizikoterápia legfontosabb előnyei közé tartozik kíméletessége. Mivel a fizikoterápia kezelések a bőrön keresztül, a testen kívülről történnek, ezért a páciensek is könnyen beleegyeznek egy fizikoterápiás kezelésbe. Jóval könnyebben, mint, mondjuk,​​​​ egy műtétbe.

A fizikoterápia további előnyei közé tartozik, hogy természetes. Mivel a fizikoterápia szó is a hatás természetességére utal, ezért sokaknak ez jelenti a legnagyobb vonzerőt, ha terápiáról kell dönteni. 

Fontos megjegyezni, hogy a fizikoterápiás kezelések néhány esetben helyettesíthetnek bizonyos gyógyszereket. Ezzel megkíméljük magunkat a felesleges gyógyszerfogyasztástól,

A fizikoterápia utolsó előnye, hogy relatív olcsó. Egy kezelést sokkal olcsóbban érhetünk el, mint egy magánorvosi szakrendelést. Természetesen e kettő nem helyettesítik egymást. Amennyiben azonban fizikoterápiát rendel el az orvos, akkor a többi alkalommal már csak a fizikoterápiáért kell fizetni, amely jelentős megtakarítást eredményezhet, főleg hosszú terápia esetén.

Fizikoterápia hátrányai, kockázatai

A fizikoterápiának számos előny mellett, persze vannak hátrányai is.

A leglényegesebb hátránya, hogy sok esetben nem alkalmazható elsődleges terápiaként, csak kiegészítő kezelésként. Ennek oka, hogy önmagában nem elég erős a kezelés, hogy a jelentősebb, krónikus fájdalomakat is hatékonyan gyógyítsa.

Kockázatot jelent az is, hogy bizonyos embereknél - szerencsére elég kis arányban - nem alkalmazható fizikoterápia. Az ilyen emberek máshogy reagálnak a kezelésekre, ezért náluk nincs hatása vagy bőrtünetek is jelentkezhetnek fizikoterápia kezelés hatására.

Ha ilyen előfordul, azonnal jelezzük kezelő fizikoterapeutánknak.

Miért válasszam a fizikoterápiát?

A fizikoterápia egy felsőfokú végzettséghez kötött szakma. Ennek megfelelően biztosak lehetünk abban, hogy fizikoterapeuta kezelőnk megfelelő szakember.

A fizikoteraupeuták tudása alkalmas a test sokféle problémájának kezelésére, megoldására, mint a(z):

 • idegrendszer problémái (agyvérzés, sclerosis multiplex, Parkinson-kór)
 • izomrendszer problémái (hátfájás, sportsérülések, ízületi gyulladás)
 • szív- és érrendszeri problémák (krónikus szívbetegségek, szívroham utáni rehabilitáció)
 • légútirendszer problémái (aszthma, COPD, cisztás fibrózis)

Fizikoterapeuták sokféle szakmai téren tevékenykednek az egészségügyi és a szociális ellátórendszerben is. Ezen kívül néhány fizikoterapeuta részt vesz a fizikoterapeuták és a betegek oktatásában vagy új módszerek kutatásában.

Fizikoterápiás tünetek, panaszok:

 • Akut és degeneratív ízületi elváltozások
 • Gerincbántalmak
 • Hosszantartó izomfájdalmak
 • Sport- és egyéb mozgásszervi sérülések.

FIGYELEM! Nem szabad fizikoterápiás kezelést alkalmazni neuralgiák és neuropátiák esetén.

Helyes légzés - INGYEN letölthető VIDEÓK
Végre fájdalommentesen élhet! 3+1  részes Helyes Légzés Videótanfolyamunkon megtanulhatja, hogyan csökkentse hát-, nyak- és fejfájását.
Mi is utáljuk a levélszemetet. Csak hasznos információkat küldünk emailben.

A lehető legjobb szolgáltatások nyújtása érdekében honlapunk sütiket használ. A böngészés folytatásával Ön elfogadja a sütik használatát További információ

Ezen az oldalon engedélyezve vannak a sütik a lehető legjobb felhasználói élmény elérése érdekében.Ha Ön folytatja oldalunk böngészését anélkül, hogy letiltaná a sütiket, vagy a "Rendben" gombra kattint, ön beleegyezik a sütik használatába.

Bezárás