Nyakfájás 7 oka

nyakfájás 7 oka

A nyakfájás okai sokfélék lehetnek

A nyakfájás egy gyakori tünet, ami sok embernél jelentkezik. Néhány ember esetében csak időszakos a fájdalom, sok embernél állandó a nyakfájás.

Fontos megérteni, hogy nem kell együtt élnie a fájdalommal. Orvosaink feladata, hogy megszabadítsák Önt a nyakfájás és egyéb fájdalomak kínzásától.

 A nyakfájás okai rendkívül sokfélék lehetnek, ezeket gyűjtöttük most csokorba, a teljesség igényével.

Nyakfájás oka 1: helytelen fekvés

nyakfájás oka helytelen fekvés

Hanyatt vagy oldalt?

A nyakfájásnak egyik legfőbb oka a helytelen fekvés. Mivel életünk egyharmad részét alvással, tehát fekve töltjük, ezért rendkívül fontos, hogy megfelelő körülmények között aludjunk.

A modern életforma, különösen a 21. században, sokaknak nem teszi lehetővé, hogy minden nap 8 órát aludjanak. Éppen ezért különösen fontos, hogy az az 5-6-7-8 óra a lehető legjobb körülmények között teljen. A nyakfájás könnyen megelőzhető, ha odafigyelünk a helyes alvási körülményekre.

Nyakfájás könnyen kialakulhat a helytelen fekvéstől. Ennek legfőbb oka a nem megfelelő párna használata. 

Nyakfájás elkerülése hanyatt fekvőknek


A megfelelő párnának nem szabad sem túl keménynek, sem túl puhának lennie. A nyakfájás elkerülése végett a cél az, hogy a párna hanyatt fekve a tarkót támassza meg. Olyan helyzetbe kell kerülnie a fejnek, hogy ne bicsakoljon hátra és ne is legyen előrenyomva. 

A tarkót úgy kell megtámasztani, hogy izommunka nélkül a fej egyenesen álljon és se előre-hátra, se oldalra ne mozduljon el könnyedén.

A nyakfájás megelőzésére tehát olyan párnát kell választani, amely elég süppedős ahhoz, hogy oldalt is megtartsa fejünket. A párnának elég keménynek is kell lennie ahhoz, hogy tarkónkat jól alá tudjuk támasztani.

A fejnek a tarkónál kell megtámasztva lenni. Gyakori tévhit, hogy a fej hátsó része kell, hogy érintkezzen a párnával. Ezzel szemben, ha meg akarunk menekülni a nyakfájástól, nyakunkat a fej hátsó részénél támasszuk meg.

Nyakfájás elkerülése oldalt fekvőknek

Sokak elképzelhetetlennek tartják, hogy hanyatt fekve aludjanak. Még azoknak is, akik mindig hanyatt fekve alszanak el, fontos megtanulni, hogyan kell oldalt fekve elkerülni a nyakfájást, hiszen alvás közben sokat forgolódunk és gyakran kerülünk oldalsó pozícióba.

Nyakfájást kapni oldalt fekve könnyebb, mint hanyatt fekve. Ugyanis a nyakat oldalra alátámasztani nehezebb, mint hanyatt fekve.

Oldalt fekvők esetében rendkívül fontos az alvási pozíció is. A helyes, nyakfájástól mentes, pozíció a stabil oldalfekvés. Stabil oldalfekvésben a karok és lábak helyzete éppen megfelelő ahhoz, hogy elkerüljük a nyakfájást és egyéb testrészeink sérülését.

Stabil oldalfekvésben fekve fontos a megfelelő párnahasználat. Annak érdekében, hogy nyakfájás nélkül ébredjünk fontos, hogy megfelelően alátámasszuk nyakunkat.

Oldalt fekve ehhez több anyagra lesz szükségünk. Cél, hogy fejünk ne lógjon le és ne nyomódjon fel. A helyes póz, ha nyakunk olyan egyesen (vízszintesen) fekszik, hogy egyik oldalra sem billen el a fejünk.

Leggyakrabban az a reggeli nyakfájás oka, hogy fejünk lelógott a párnáról és alvás közben túlterheltük nyakizmainkat.

Annak érdekében, hogy ez ne történjen meg, figyeljünk, hogy elég nagy és kellően puha párnát használjunk. Ez segít megtartani fejünket a helyes pózban, így reggelente nyakfájás nélkül ébredhetünk.

Nyakfájás oka 2: huzat

nyakfájás oka huzat

Befagyhat a nyak?

A nyakfájás második oka szintén kapcsolódik az alváshoz. Alvás közben, ha nyitott ablaknál vagy légkondícionáló közelében alszunk, könnyen előfordul, hogy kínzó nyakfájással ébredünk. 

Habár a huzat leginkább alvás közben okoz nyakfájást, egy szeles napon, amikor sokat vagyunk a szabadban, vagy ha nyitott ablak mellett ülve dolgozunk huzamosabb ideig, könnyen kaphatunk nyakfájást.

Miért okoz a huzat nyakfájást?

A huzat a környezetnél hidegebb szelet fúj nyakunkra, ami lehűti a nyakat. A nyakban sokféle izom található, amelyek a fej változatos mozgásáért felelnek,

Mivel a nyak izmainak nagy terhet is képesnek kell lenniük elviselni, hiszen védeniük kell a fejet az erőteljes behatásoktól, ezért rendkívül erős és kitartó izmok találhatóak a nyakban. Többek között ez is az oka annak, hogy a nyakfájás olyan hosszú ideig tart.

Ha a nyak izmait működés közben tartósan hideg éri, sokkal könnyebben húzodnak vagy sérülnek meg. Ilyenkor beszélhetünk arról, hogy a huzat nyakfájást okoz.

Nyakfájás oka 3: helytelen ülés

nyakfájás oka helytelen ülés

Ülj szépen! De hogyan?

Sokan nem is tudják, hogy milyen fontos az, hogy milyen módon ülnek a széken. Ez nem is csoda, hiszen az iskolában és otthon senkit nem tanítanak meg arra, hogyan kell ülni. Legfeljebb annyit mondanak, hogy "Ülj szépen!". 

A tartós nyakfájás egyik igen gyakori oka, hogy helytelen módon ülünk a székeken. Mivel az iskolában, a munkában, az autóban, a buszon/metrón és otthon is sokat ülünk, ezért nem csoda, hogy ha ezt nem megfelelően tesszük, gyakori vagy állandó nyakfájást tapasztalunk.

A helyes ülést nem nehéz megtanulni, ám megszokni annál több ideig tart. Mivel valószínűleg egész életünkben rossz pozícióban ültünk, ezért eltart egy darabig, mire megszokjuk az új, helyes ülésmódot.

A helyes ülést az alábbi videóból sajátíthatjuk el:

Mi okoz nyakfájást helytelen ülés esetén?

A videóhoz hozzá kell tenni, hogy a nyakfájást mi okozza helytelen ülés esetében.

Fontos tudni, hogy a gerinc görbületei alapjaiban meghatározzák az izmok egyensúlyát és a tartást is. 

Amennyiben a gyakori, helytelen módon ülünk, derekunk bedől, deréktáji gerincgörbületünk kiegyenesedik. Ez nyakfájást okozhat, mivel a deréktáji gerinc megbillenése miatt a test előredől és a nyak előrehajol.

Ezt nagy izommunkával kell ellentartani, ami nyakfájáshoz vezethet. 

Ráadásul, ha például monitort is nézünk ülés közben, akkor az előredől nyakat fel kell húznunk, hogy jól láthassuk a képernyőt. Ez még nagyobb izommunkát okoz, ami erősíti a nyakfájást.

A nyakfájás tehát igen gyakran a helytelen ülés és a helytelen alvás következménye. Mivel az ülés és az alvás egy átlagos ember idejének jelentős részét lefedi, ezért nem csoda, hogy milyen sokan nyakfájással küzdenek, 

A tudatos figyelem sokat segít a nyakfájás leküzdésében. Könnyű és erőfeszítést alig igényel, hogy alváskor megfelelő pozícióba kerüljünk. Ülés közben is figyeljünk oda, hogy gerincünket és fejünket egyenesen tartsuk, ne nyújsuk előre. Az izmok ilyen kímélésével könnyen elmulaszthatjuk a nyakfájásunkat.

Nyakfájás oka 4: rossz tartás

nyakfájás oka rossz tartás

A derékon és a vállon múlik?

A rossz tartás rengeteg embernél megfigyelhető. Hiba lenne azt hinni, hogy rossz tartása csak a görnyedt hátú öregeknek vagy a látványosan görbe hátú fiataloknak van.

Attól mert valakinek rossz a tartása, még nem feltétlenül vesszük ezt észre rajta. A rossz tartás leginkább abban ismerszik, hogy a gerinc nem megfelelő pozícióba kényszerül, ezzel felborítva az egész test egyensúlyát.

Miért okoz a gerinc rossz tartása nyakfájást? Mivel a gerinc nem annyira mozgékony, mint az izmok, ezért a test a gerinc elmozdulását különböző izmok terhelésével és elernyesztésével javítja.

Miért okoz nyakfájást a rossz tartás?

A nyakfájás oka szinte minden esetben a fej helytelen tartása. Mivel a nyak izmai erősek és sokfélék, hogy a fejet mindenféle irányba tudják mozgatni, ezért sokféleképpen képes nyakfájás is kialakulni,

A helytelen tartás kétféleképpen okoz nyakfájást:

Nyakfájás a deréktáji izmok miatt

 Az egyik ok a derék- és csípőizomzat gyengesége és merevsége. A deréktáji izmok rendkívül összetett rendszert alkotnak, amelynek erősnek és mozgékonynak is kell lennie.

A sok ülés következtében azonban a derék mellső izmai elgyengülnek és bemerevednek. Ez álláskor egy előredöntött helyzetet eredményez, ami miatt az egész felsőtest előredől.

Az előredőlt felsőtest a fej előrebillenését eredményezné. Ez természetesen nem engedhető meg, ezért fejet tartó nyakizmok extra terhelést kapnak, hogy megfelelő helyzetben tartsák a fejet. 

Ez az állandó izomaktivitás az egyik okozója a nyakfájásnak. A másik ok a vállizomzat nem megfelelő működésében rejlik.

Nyakfájás a vállizmok miatt

A vállizmok szoros összeköttetésben állnak a nyakizmokkal. Ezért a vállizomzat rossz működése is oka lehet a nyakfájásnak.

A vállizmok a rossz tartás miatt sokszor előreesnek, ilyenkor a váll olyasmi helyzetbe kerül, mint amikor valaki szégyenében összehúzza magát.  Ilyenkor nyakfájás mellett vállfájdalom is kialakulhat.

Ennek oka sok esetben a hátizmok gyengeségéből adódik, amely szintén a sok ülés és kevés testmozgás következménye.

Az előreesett váll nyakfájást okoz, mivel a hátsó nyakizmoknak extra terhelést ad. A gyenge és merev vállak nem képesek megtartani a fejet, ezért a teher a nyakizmokra hárul, amelyek ezt nem bírják, és kialakul a nyakfájás.

A vállizmok gyengeségét és helytelen tartását gyógytornával sikeresen lehet fejleszteni, ez megszüntetheti a nyakfájást is. 

Nyakfájás oka 5: okostelefonok

nyakfájás oka okostelefon

Mennyit számít a telefonozás?

Az okostelefonok elterjedésével a nyakfájás is egyre elterjedtebb lett. Már az asztali számítógépek elterjedésével is jelentősen nőtt a nyakfájás elterjedtsége, hiszen a helytelen ülésre kevésbé figyeltünk oda számítógépezés közben.

Az okostelefonos elterjedésével csak nőtt a panaszok száma. Ennek oka, hogy telefonozás közben erőteljesen lehajtott fejjel állunk vagy ülünk. Ez a nyaknak olyan terhelést ad, amit nem tud hosszú ideig elviselni. 

A nyakizmok túlterhelődnek és gyorsan kialakul a nyakfájás. Amennyiben a rossz tartás sokáig tart - márpedig a telefonozásról senki sem szokik le - a nyak alkalmazkodik a rossz tartáshoz és kialakul a tartós nyakfájás.

Az okostelefonozás okozta nyakfájásra nehéz megoldást találni. A legjobb módszer persze a telefonozás mérséklése, ám ezt sok esetben nem lehet megtenni.

Sokat segít az is, ha elég nagy a telefon képernyője és nem kell erőlködnünk és még közelebb hajolnunk telefonunkhoz annak érdekében, hogy lássuk. Ezt nagyobb képernyővel, nagyobb betűméret alkalmazásával és magasabb fényerőbeállítással érhetjük el.

A nyakfájás megszüntetésében segít az is, ha a telefont nem az ölünkben és távol tartjuk, hanem szembe emeljük. Ez persze kellemetlen lehet néhány szituációban, például tömegközlekedési eszközökön utazva. 

Azonban otthon is sokat használjuk mobilunkat és otthon fontosabb lehet a nyakfájás megelőzése, mint az, hogy mit gondolnak mások. Ezért ilyenkor tartsuk telefonunkat magunkkal szemben, szemmagasság környékén. Ezzel nagyban tehermentesítjük nyakunkat és  hamarabb elmúlik a nyakfájás.

Nyakfájás oka 6: idegbecsípődés

nyakfájás oka idegbecsípődés

Milyen fájdalmas egy becsípődés?

Az erős és tartós nyakfájás oka lehet akár idegbecsípődés is. Abban az esetben, ha nyakfájásunk hirtelen jelentkezik, szinte bármilyen mozdulatra igen hevesen fáj és alig bírjuk mozgatni nyakunkat, gyanakodjunk idegbecsípődésre.

Az idegbecsípődést nem könnyű kezelni és akár nagy baj is állhat a nyakfájás hátterében. Éppen ezért erős nyakfájás esetén mindig orvoshoz vagy gyógytornászhoz (és ne masszőrhöz vagy csontkovácshoz) forduljunk, mert szakszerűtlen kezekben nagy baj is lehet egy nem megfelelően kezelt nyakfájásból.

Idegbecsípődés okozta nyakfájás esetében egy, a nyak környékén futó ideg becsípődik a nyak környékén található csontok és ízületek közé. Ezen a ponton az ideg jelentősen ingerlődik és heves fájdalom jelentkezik. 

Az idegbecsípődéshez hasonló fájdalommal jelentkezik a deréktáji gerincsérv is. 

A nyakfájást okozó idegbecsípődéssel óvatosan kell bánni, nehogy komolyabb sérülés, esetleg bénulás alakuljon ki.

Amennyiben a nyakfájás mellett zsibbadást, végtaggyengeséget vagy bizsergést érzünk nyakunkban, vállunkban vagy karjainkban, haladéktalalnul forduljunk reumatológus vagy fájdalomterapeuta szakorvoshoz.

A megfelelő orvosi vizsgálat után az orvos terápiát javasol, ami a nyakfájás és a becsípődés súlyosságától és jellegétől függően lehet injekciós kezelés, manuálterápia  kezelés, gyógytorna vagy gyógyszeres kezelés is.

Az idegbecsípődést néhány esetben nehéz felismerni, mert nem mindig okoz elviselhetetlen fájdalmat. Ezért tartós nyakfájás (3 hónapnál hosszabb) esetében mindenképpen keressen fel reumatológus vagy fájdalomterapeuta szakorvost, aki segít a probléma okának kiderítésében.

Nyakfájás oka 7: lelki okok

nyakfájás oka lelki okok

A lélek betegíti meg a testet?

Bár a modern orvostudomány általában kevéssé hagyatkozik a betegségek lelki okainak kivizsgálására, tény, hogy mint minden testi fájdalomnak, a nyakfájásnak is lehetnek lelki okai.

Amennyiben nyakfájásunk sportsérülés vagy egy rossz alvás miatt alakult ki, aligha beszélhetünk a nyakfájás lelki okairól.

Annál érdekesebb a téma tartós nyakfájás esetében. A tartós nyakfájás hátterében már esetleg lelki okok is megbújhatnak.

Fontos tisztázni, hogy az orvostudományban a tüneteket kezelik, ezért a lelki okok egyéni problémának számítanak, amelyeket egyedül vagy pszichoterápiás segítséggel szükséges megoldani,

A nyakfájás lelki okait úgy lehet legjobban megérteni, ha megértjük, hogy a nyak testünk azon része, amely fejünket összeköti testünkkel.

Éppen ezért a nyakfájás ennek az összeköttetésnek a megborulását jelentheti. A nyakfájásra ilyen okok lehetnek, ha úgy érezzük "nem tudunk valamit lenyelni". Mivel a torok is a nyakon keresztül fut le, ezért a nyakfájás oka az ilyen jellegű problémákra is visszavezethető lehet.

A másik lelki ok, ami a nyakfájást okozhatja az, hogy fejünk és testünk ellentmondásban van egymással. Ez lehet például az, ha nem tudunk továbblépni, ha nap, mint nap olyan dolgokat teszünk meg, amihez semmi kedvünk, vagy ha olyan terheket cipelünk, amelyeket nehezen viselünk el.

Nyakfájás 6 tünete

nyakfájás 6 tünete

A nyakfájásnak hatféle járulékos tünete

Habár a nyakfájást sokan egyértelű tünetnek tartják, a nyakfájás sokszor más tünetekkel együtt jelentkezik. Ezek a tünetetek sokat segítenek egy orvosnak a nyakfájás okának kitalálásában.

Lássuk most a nyakfájás járulékos tüneteit sorban.

Nyakfájás és szédülés

Nyakfájás tünetei szédülés

A szédülés oka a nyakfájás?

A szédülés talán a leggyakoribb tünet, ami a nyakfájással együtt jelentkezik. 

A szédülés gyakori oka az, ha az agyba nem jut elegendő oxigén. Az oxigénhiány oka lehet például a vér oxigéntelítettségének csökkenése (betegség vagy a levegő oxigéntelítettségének csökkenése). Másik ok lehet, hogy nem jut elegendő vér az agyba, mivel valami megakadályozza az erek megfelelő működését. Ez gyakran a rossz tartás miatt van, néhány esetben és főleg idősebb korban érszűkület miatt.

A szédülés oka sok esetben lehet egyszerűen a rossz és merev nyaktartás, főleg, ha a szédülés nyakfájással együtt jelentkezik. Ezt könnyen ellenőrizhetjük úgy, hogy a szédülés jelentkezésekor pár percig pihentetjük nyakunkat. Ezt a lehető legtöbb izom elernyesztésével, lehetőleg fekve tegyük. Amennyiben ettől a nyakfájás és a szédülés is megszűnik, és felkelés után nem jelentkeznek a panaszok újból, valószínűleg a rossz tartás okozhatta a fájdalmat.

Minden persze nem kizáró ok, hogy nagyobb a baj. Ha úgy érzi baj van, haladéktalanul forduljon orvoshoz vagy hívjon mentőt.

Nyakfájás és fülzúgás

Nyakfájás tünetei fülzúgás

Nyakamtól zúg a fülem?

A nyakfájás és fülzúgás kapcsolata hasonlít a nyakfájás és szédülés kapcsolatához.

A fülzúgás is tipikusan olyan panasz, amely a fej nem megfelelő vérellátásából fakad.

 Ennek oka nyakfájással párosítva gyakran a nyaki izmok merevsége. A nyakizmok merevsége eredhet

  • rossz tartásból
  • különös fejtartással végzett munkából
  • stresszes életmódból
  • szorongásból
  • genetikai adottságból.

Látható, hogy a nyaki merevségnek sokféle oka lehet. Kellemes és gyakori megoldása a nyakfájásnak a masszázs, a rendszeres keringésjavító edzés és az úszás. 

A nyak keringésének javulása egészségesebb étkezéssel is elérhető. Azok, akik a gyomrot nagyon megterhelő ételeket vagy nagy cukortartalmú ételeket esznek, időnként tapasztalhatnak fülzúgást. Ennek rendszerint ideiglenes vérnyomásváltozás az oka.

A tartós magas vérnyomásban szenvedők is tapasztalhatnak időnként fülzúgást. Amennyiben ez tartós nyakfájással is párosul, látogassa meg háziorvosát és kérjen kivizsgálást.

Nyakfájás és hányinger

Nyakfájás tünetei hányinger

Fájdalomtól lehet hányni?

A nyakfájás és hányinger is igen gyakori tünetpáros. Sok esetben még szédülés is jelentkezik.

A hányingert is gyakran a nyakizmok túlzott merevsége okozza. Ezt a már említett masszázs-úszás-keringésjavító edzés hármasa jelentősen tudja javítani.

Amennyiben gyakran tapasztalja nyakfájása mellett a hányingert és a szédülést is, javallott valamilyen relaxációs technika elsajátítása is. Ezzel hatékonyan csökkenthető a stressz és ezáltal a nyakfájás is.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a helyes tartás fontosságát, hiszen ez alapjaiban meghatározhatja a nyakfájás jelenlétét. Megfelelő tartás mellett a nyakfájás előfordulása jóval alacsonyabb, mint a rossz tartással rendelkezők körében.

Nyakfájás és tarkófájás

Nyakfájás tünetei tarkófájás

Milyen is a tarkófájás?

A nyakfájás és tarkófájás kapcsolata már nem keringési eredetű a legtöbb esetben.

A folyamat általában nyakfájással kezdődik, majd egy bizonyos idő eltelte után jelentkezik a tarkófájás is.

A lehajtott fej gyakran okoz tarkófájást. Ez leginkább a sokat telefonozók körében terjed el, akik rendkívül sok ideig tartják lehajtva a fejüket, anélkül, hogy észrevennék.

A tarkófájás másik oka az erősen előretolva tartott, úgynevezett zsiráfnyak. Az ilyen nyaktartás rendkívül megterheli a hátsó nyakizmokat. Ez jelentkezik nyakfájás és tarkófájás formájában. 

Tarkófájás ellen a legjobb módszer a nyak hátrahúzása úgy, hogy fej egyenes marad, nem billen hátra. Igyekezzünk "tokásítani", így megfelelő pozícióba helyezhetjük nyakunkat és egykettőre elmúlik a nyakfájás.

Nyakfájás és fejfájás

Nyakfájás tünetei fejfájás

Lehet, hogy a nyakamtól fáj a fejem?

A nyakfájás és a fejfájás is kéz a kézben járó tünetek. Sokszor csak az egyik jelentkezik, néha együtt mindketten.

A nyakfájás és a nyak miatti fejfájás okai szintén a rossz tartás és a nyak merevsége. 

Mivel a fejben nincsenek idegek, ezért nincs, ami fájjon. Ezért a fejfájás okát a fejen kívül kell keresni.

A fejfájást sok esetben okozza vízhiány vagy nem megfelelő táplálékbevitel. Ilyenkor azonban nem párosul hozzá nyakfájás is.

Amennyiben a nyakfájás és a fejfájás együtt jelentkezik, gyanakodjunk izomeredetű problémára. A nyakizmok merevsége, főleg az előretolt fej miatti merevség, gyakran okoz egyszerre nyakfájást és fejfájást.

Ha a  fájdalom egyszeri, dőljünk le egy pár percre kényelmesen és pihentessük nyakunkat, esetleg szedjünk be valamilyen fájdalomcsillapítót.

Ha fájdalom tartós, több hete tart és nem múlik el, keressünk fel neurológus vagy reumatológus szakorvost, aki kivizsgálja a problémát.

Nyakfájás oldalt

Nyakfájás tünetei oldalt

Mitől fáj a nyakam oldalt?

Amikor nyakunk oldalt fáj, szinte minden esetben valamilyen rossz mozdulat következtében egy húzódás okozza a fájdalmat.

Egy rossz fordulás miatt vagy elaludtuk a nyakunkat, esetleg edzés közben sérültünk és napokig tartó nyakfájást a jutalmunk.

Szerencsére a legtöbb esetben az ilyen nyakfájás nem annyira erős, inkább csak bizonyos mozdulatok esetén kellemetlen. Ilyen jellegű nyakfájás esetén kerüljük azt a bizonyos kellemetlen mozdulatot, esetleg használjuk pár napig nyakpárnát vagy sálat. Az ilyen nyakfájásra a legjobb módszer a pihentetés.

Nyakfájás 4 ellenszere

nyakfájás 4 ellenszere

A nyakfájásnak 4 féle ellenszere lehetséges

A nyakfájás sokféle okból jelentkezhet. Ennek megfelelően nem csak egyetlen ellenszer van nyakfájásra.

Az alább bemutatott módszerek nagy részét otthon is elvégezheti. Mindazonáltal érdemes lehet felkeresni szakorvost, ha nyakfájása rövid idő alatt nem csökken, esetleg rosszabbodik.

Nyakfájás párna

Nyakfájás ellenszere párna

Segít a párna a nyakfájáson?

A nyakfájásra való párnák különösen hasznosnak bizonyulnak utazások alkalmával. Ám a nyakfájás ellen való párnák nem csak utazáskor hasznosak, hanem egy már kialakult nyakfájás pihentetésére is kiválóak.

Mivel  a nyakfájás leggyakoribb oka valamely izom túlerőltetése vagy meghúzódása, amelyre legjobb gyógymód a pihentetés, ezért a nyakfájásra való párnák jó szolgálatot tehetnek.

Ha Önnek csak utazások alkalmával fáj a nyaka, mindenképpen szerezzen be egy ilyen párnát, amely úgy támasztja meg nyakát, hogy ne tudjon meghúzódni.

Nyakfájás tapasz

Nyakfájás ellenszere tapasz

A kineziológiai tapasz a megoldás?

Nyakfájás esetén nagyon sokat tud segíteni tapasz felhelyezése. A kineziológiai tapasz számos alkalmazási lehetőségeinek egyike a nyak tapaszolása.

A kineziológiai tapaszról már részletesen írtunk blogunkban.

A nyakfájás ellen felhelyezett kineziológiai tapaszt a fájdalmat kiváltó izmokra kell helyezni. Mivel a kineziológiai tapasz nem tartalmaz semmilyen gyógyszert, ezért fontos a pontos felhelyezés. A megfelelően felrakott kineziotape tehermentesíti a fájó izmok, ezzel teret adva a gyógyulásnak.

A nyakfájásra adott tapasz 3-5 napig marad fenn, ezalatt a legtöbb nyakfájás elmúlik. Amennyiben orvosi kezeléssel együtt kapta a tapaszt, valószínűleg tartósabban múlik el nyakfájása.

Tartós nyakfájás esetén is érdemes a kineziológiai tapasz használata, mivel a tüneteket ilyenkor is hatékonyan képes enyhíteni, amíg a terápia ki nem fejti hatását.

Nyakfájás ellen gyógyszer

Nyakfájás ellenszere gyógyszer

A fájdalomcsillapító jó megoldás?

Nyakfájás ellen sokféle gyógyszer kapható, akár vény nélkül is a patikákban. 

A nyakfájás elleni gyógyszerek fájdalomcsillapítók. Ezek leggyakrabban ibuprofen tartalmúak, az ennél erősebbek sokszor vénykötelesek. Ha nyakfájásával orvoshoz fordul, előfordulhat, hogy felír egy erősebb fájdalomcsillapítót is.

Izommerevség is okozhatja a nyakfájást, erre a fájdalomcsillapítók nem javasoltak, mivel a fájdalomcsillapító hatásának elmúlásával újra jelentkezni fog a fájdalom. Izommerevségre jó lehet magnéziumot és B6 vitamint fogyasztani, amelyek javítják az izmok működését.

Fájdalomcsillapítókat akkor éri meg használni nyakfájás esetén, ha a fájdalom nagyon erős vagy tudjuk, hogy a fájdalom egyszeri, csak rövid ideig fog tartani.

Tartós nyakfájás esetén kérjük ki fájdalomterapeuta szakorvos véleményét, mivel  a fájdalomcsillapítók huzamosabb ideig való szedése veseelégtelenséget és egyéb mellékhatásokat okozhat.

Nyakfájás torna

Nyakfájás ellenszere torna

Tornázzak akkor is, ha fáj?

Nyakfájás esetén sokat tud segíteni a torna is.  A nyakfájás torna a nyakizmok ellazítását és a megfelelő izmok erősítését, valamint a helyes test- és fejtartás elsajátítását tűzi ki célul.

Nyakfájás esetén kérjen személyre szóló gyakorlatsort gyógytornászainktól

A nyakfájás elleni tornák sokat segíthetnek a nyakizmok ellazításában és a nyaki izomegyensúly kialakításában. 

Íme egy jó nyakfájás torna gyakorlatsor, ami csak 5 percet vesz igénybe: (angol nyelvű)

nyakfájás kezelése

Enyhe nyakfájást otthon, erős nyakfájást orvosnál kezelünk

Nyakfájás kezelése otthon

Nyakfájás kezelése otthon

Kezelhető otthon a nyakfájás?

Szerencsére a legtöbb nyakfájás csak rövid ideig tart és hamar elmúlik. Azonban fontos, hogy ne csak várjuk a gyógyulást, hanem tegyünk is érte, hogy a nyakfájás minél hamarabb elmúljon.

1. Végezzünk lazító gyakorlatokat!

A legjobb, ha kifejezetten nyakunkat lazító, átmozgató gyakorlatokat végzünk. Az általános lazító gyakorlatok is sokat tudnak segíteni a nyakfájás megelőzésében és kezelésében,

2. Figyeljünk a testartásunkra!

A nyakfájás leggyakoribb oka a helytelen testtartás. Jelen útmutató segítségével tanuljuk meg, hogyan kell helyesen tartani nyakunkat alvás és ülés közben,

Aktívan sajátítsuk el a helyes testtartást állás és járás közben is. Szakképzett gyógytornászaink többek között ezzel is foglalkoznak egyéni és csoportos gyógytorna foglalkozásaik során.

Nyakfájás kezelése orvos által

Nyakfájás kezelése orvos

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Nyakfájásunkkal akkor érdemes orvoshoz fordulni, ha 

  • tartós (3 hónapnál régebbi) a fájdalom
  • sérülés vagy betegség miatt komoly okra gyanakodunk
  • zsibbadást, érzéskiesést érzünk nyakunkban, vállunkban vagy karjainkban
  • erős szedüléssel jár a nyakfájás

A nyakfájásunkkal felkereshetjük háziorvosunkat vagy reumatológus, neurológus vagy fájdalomterapeuta szakorvost is. Mindhárom szakorvosi ág tisztában van a többi ág terápiás módszereivel, ezért bátran választhatjuk bármelyik szakágat nyakfájás esetén. Ha nem tud dönteni, először háziorvosához látogasson el.

Reumatológiai szakrendelés keretein belül a nyakfájás belgyógyászati eredetét és az izomegyensúly felbomlását vizsgálják elsődlegesen. Számos esetben reumatológiai szakrendelés alatt kineziológiai tapaszos, manuálterápiás vagy fizikoterápiás fájdalomcsillapítást is kaphatunk

Neurológiai és fájdalomterápiai szakrendelés keretében elsősorban a nyakfájás idegi eredetét vizsgálják. Zsibbadás, érzékkiesés esetén ide vezessen utunk. A terápiás módszert a vizsgálat eredményétől függően választja meg a szakorvos, ez előre nem megállapítható.

Enyhe nyakfájás esetében fordulhat gyógytornászhoz vagy gyógymasszőrhöz is. Előbbi  a tartáshiba okozta nyakfájás, utóbbi az izommerevség okozta nyakfájás kiküszöbölésében segít.

Nyakfájás fórum

Tetszett a cikk? Tetszett a cikk? Ön hogyan enyhíti nyakfájását? Írja meg hozzászólásként!

Summary
Nyakfájás 7 oka, 6 tünete, 4 kezelési módszere
Article Name
Nyakfájás 7 oka, 6 tünete, 4 kezelési módszere
Description
Nyakfájás leggyakoribb okai a rossz tartás, sok ülés és a modern életmód. A tünetek jelentkezhetnek a nyakon, fejen, vállakon és a karokban is. Kezelési módszereket otthon és orvosnál is alkalmazhatunk a problémától függően.
Author
Publisher Name
27 Sellő Mozgásszervi Terápiás Centrum
Publisher Logo
Nyakfájás 7 oka, 6 tünete és 4 kezelési módszere
Cimke:                 
Helyes légzés - INGYEN letölthető VIDEÓK
Végre fájdalommentesen élhet! 3+1  részes Helyes Légzés Videótanfolyamunkon megtanulhatja, hogyan csökkentse hát-, nyak- és fejfájását.
Mi is utáljuk a levélszemetet. Csak hasznos információkat küldünk emailben.

A lehető legjobb szolgáltatások nyújtása érdekében honlapunk sütiket használ. A böngészés folytatásával Ön elfogadja a sütik használatát További információ

Ezen az oldalon engedélyezve vannak a sütik a lehető legjobb felhasználói élmény elérése érdekében.Ha Ön folytatja oldalunk böngészését anélkül, hogy letiltaná a sütiket, vagy a "Rendben" gombra kattint, ön beleegyezik a sütik használatába.

Bezárás