Mi az a kineziológiai tapasz?

A kineziológiai tapasz, más néven elasztikus tape /ejtsd: TÉP/ egy modern gyógyászati segédeszköz. Ezt a gyógytornászok egy lehetőségként használják, hogy a mozgásszervi panaszokat enyhítsék vele. A kineziológiai tapasz egy elasztikus szalag tapasz, amit a testen bárhova fel tudunk rakni: ízület köré, izomra, bőrre, a nyirokrendszer támogatására. A kineziotape-nek segítő, támasztó funkciója van a fájdalomcsillapításban. Ez nagyban megkönnyítheti a gyógytornász vagy reumatológus munkáját akkor is, mikor a beteg nincs jelen személyesen.  

Kineziológiai tapaszok fajtái

Többféle kineziológiai tapasz létezik. Ezalatt nem csak a márkák sokféleségét, hanem a szalagok típusát is értjük. A kineziológiai tapaszoknak két fő fajtája van. Van az elasztikus, van a nem elasztikus tape. A kezdetekkor a nem elasztikus fajtából fejlesztették ki az elasztikus szalagokat. Mivel a nem elasztikus az olyan, mint a bandázs vagy a fásli, ezért jóval előbb volt már, mint az elasztikus változat. A bandázsolást és fáslizást már régóta használták a sportolóknak a sérülésekből való felépüléséhez, mint segítséget. Ennek kapcsán Japánban fejlesztették ki az elasztikus változatot, ami még nagyobb segítséget nyújtott a felépüléshez.

Elasztikus kineziológiai tapasz

bontatlan guriga elasztikus kineziológiai tapasz
Elasztikus kineziológiai tapasz, bézs színben

Japán tudósok fejlesztették ki az elasztikus kineziológiai tapaszt, hogy még hatékonyabbak lehessenek a rehabilitációban. A technikai fejlődés során jöttek az elasztikus anyagok és így született meg az elasztikus kineziológiai tapasz. Ez a szalag lágyabb, vagyis nem annyira feszíti meg sem a bőrt, sem az izomzatot, sem az ízületet. Ezen kívül ad egy kis mozgást, ami lehet dinamikus és aktív.

Nem elasztikus kineziológiai tapasz

guriga kineziológiai tapasz nem elasztikus
A nem elasztikus kineziológiai tapasz olyan, mint egy erős ragtapasz

A nem elasztikus kineziológiai tapasz ugyan már régebb óta használatban van, mint elasztikus társa, mégsem kevésbé hatékony vagy idejétmúlt. A mozgásszervi panaszok kezelésében fontos, hogy nem elasztikus, vagyis rugalmatlan szalagokat is használjunk. A rugalmatlan szalag jobban segít egy adott testrész támasztásában. Ezzel párhuzamosan persze kisebb mozgásteret is ad.

Cross tape-k

csomag kineziológiai tapasz
Cross tape típusú kineziológiai tapasz

A cross tape-k olyan fajta kineziológiai tapaszok, amelyek nem hosszú szalagok, hanem csak kisebb, négyzet alakú darabok. Ezeket pontszerű fájdalmakra lehet alkalmazni. Ilyen például az akupunktúrás pontok, a trigger pontok kezelése. A fejfájás halántékon történő enyhítésére is alkalmas ez a fajta kineziológiai tapasz.

A kineziológiai tapasz anyaga

A kineziológiai tapasz anyaga különleges összetételű szintetikus anyag. Ez a különleges összetétel teszi lehetővé, hogy a szalag hosszanti irányba többféleképpen is nyújtható legyen, de széltében merev maradjon. Ez a fajta kialakítás azért jó, mert így hasonlít a kineziológiai tapasz leginkább az emberi izomzatra és szalagokra. Az elasztikus tape-k anyaga ugyan mesterséges, mégis rendkívüli figyelmet fordítanak rá, hogy bőrbarát, bőrkímélő maradjon.

Miért különleges a kineziológiai tapasz?

A kineziologiai tapasz különleges anyaga kép
A kineziologiai tapasz különleges anyaga

Szóval, akkor miért különleges a kineziológiai tapasz? Mi különleges ebben a kezelésben és mi a különbség a hagyományos gyógytornász kezeléshez képest? A kineziológiai tapasszal történő kezelés különlegessége, hogy hosszabb ideig van hatása, mint egy egyszeri orvosi kezelésnek. Mivel a szalag jól ragad, ezért a felhelyezés után 3-5 napig folyamatosan fejti ki jótékony hatását. Így azután is, hogy az orvosnál végeztünk folytatódik a gyógyulás. A kineziotape egyelőre leginkább a sportolók körében elterjedt gyógymód, de egyre gyakoribb a műtét utáni rehabilitációban és a mozgásszervi problémák kezelésében is. Ennek a széleskörű felhasználhatóság és a kedvező ár a legfőbb okai.   Orvosok és gyógytornászok körében is egyre népszerűbb ez a különleges gyógymód. A kineziológiai szalag különlegessége, hogy egyszerre használható fájdalomcsillapításra és a mozgási minták javítására.

A kineziológiai tapasz története

 

A kineziológiai tapasz dr. Kenzo Kase, japán orvos és gyógytornász fejlesztette ki az 1970-es években. Kórházi munkája során felfedezte, hogy ha betegei fájó testrészeit ragasztható szalagokkal kezeli, a fájdalmak csökkenni kezdenek, majd elmúlnak.

Eleinte a szalag nem elasztikus, rugalmatlan változatával próbálkozott, de ez nem hozott átütő sikert.

Egy konferencia során egyik barátja mutatta meg neki a szalag elasztikus változatát, ami felkeltette Kaso figyelmét. Az új szalag meghozta a várva várt sikert és a kineziológiai szalag elindult hódító útjára.

1979-ben a kineziológiai tapasz bemutatkozott a világnak. Ekkor ugyanis a japán röplabda válogatott tagjain jelentek meg az első színes csíkok, amelyek nem kis feltűnést keltettek a sportvilágban.

Ennek hatására sportolók tömegei kezdték használni a kineziológiai tapaszt fájdalomcsillapításra és sérülések kezelésére.

Mára dr. Kenzo Kase elérte, hogy a kinezio-taping módszer az egész világon elismert gyógymód. A kineziológiai tapasz a hagyományos orvoslást is meghódította. Ezt leginkább sokrétű alkalmazási módjának és különleges hatófolyamatának köszönheti.

Hogyan használ a kineziológiai tapasz?

A kineziológiai tapasz különlegességéhez tartozik, hogy nagy szerepe van használatában az öngyógyításnak. A különböző izmok egyenetlen és nem megfelelő tartás miatt kialakult húzódásai, asszimmetriái gyakran vezetnek húzódásokhoz vagy akár szakadáshoz. Ennek megelőzésére a kineziotape megtámasztja illetve meghúzza bizonyos izmainkat, így elősegíti annak helyes működését. Ezáltal testünk megtanulja, milyen a helyes működés. Így a szalag levétele után is megmarad a helyes működés, amellyel biztosítható az önálló, szabad mozgás. A kineziológiai tapasz felhelyezése után a szalag közvetlenül érintkezik a bőrfelülettel. Ennek hatására a bőrt állandó inger éri, ami a helyes irányba mozdítja el a testben lévő izmokat. Az izmok elmozdítása a test saját erejéből történik, ezért a szalag levétele után is érezhetjük a kezelés jótékony hatásait. Izmaink mozgatásával természetesen nem csak izmainkat, hanem ízületeinket és szalagjainkat is befolyásoljuk. Szerencsére, mivel ennek segítségével a kineziológiai tapasz megfelelő lehet ízületi problémák és  megnyúlt szalagok kezelésére is. A kineziológiai tapasz segítségével megszabadulhatunk sok gyógyászati segédeszköz használatától is. A különböző sínek, ízületi védőeszközök, támaszok helyett megfelelő kezeléssel akár el is hagyhatjuk ezen eszközök használatát. A kineziológiai tapasz viselete – a különböző védőeszközökkel ellentétben – nem nehéz, kényelmes és nagyobb mozgásteret is biztosít. Természetesen mielőtt bármilyen segédeszköz használatával felhagyna, kérje ki kezelőorvosa véleményét.  

Mit kezelhetünk kineziológiai tapasszal?

A kineziológiai tapaszos kezelés rendkívül sokrétű lehet. Ennek ellenére kigyűjtöttük a leggyakoribb mozgásszervi panaszokat és azok kezelési lehetőségeit kineziotape segítségével.

Gerincfájdalom enyhítése kineziológiai tapasszal

Gerincnél főleg inkább támasztó funkciójában használjuk a kineziológiai tapaszolást. Ez leginkább akkor fordul elő, ha valakinek műtött gerincsérve vagy valamilyen gerincproblémája miatt szükség van a gerinc megtámasztására. A gerincre sokféleképpen lehet feltenni kineziológiai tapaszokat, attól függően, hogy melyik rész szorul kezelésre. A kezelés minden esetben egyéni, ezért nem érdemes részletezni a sokféle módszert. A leggyakoribb, hogy a tapaszt a gerincoszlop mellé, a gerinccel párhuzamosan helyezzük fel. Ilyenkor egy plusz támaszt adunk a gerincoszlopot körülölelő izmoknak, ezzel stabilizálva a fájó részeket. Mindenképpen meg kell említeni, hogy gerinc esetében főleg a kineziológiai tapasz fájdalomcsillapító jellegét igyekszünk kihangsúlyozni. A valódi, oki kezelést már gyógytorna vagy orvosi módszerek segítségével szokás végezni.

Ficamok kezelése kineziológiai tapasszal

A ficam egy olyan sérülés, melynek során az ízülethez csatlakozó csont vége hirtelen kimozdul az ízületi tokból. Ez rendkívül fájdalmas tud lenni és legtöbbször erős mozgáskorlátozottsággal jár a ficam ideje alatt. Sokat hallhatjuk, hogy valakinek kiment a válla. Ilyenkor is egy ficamról van szó. Abban az esetben, ha a ficam gyakorivá válik, már komolyabb problémáról van szó. Ennek ellenére egyszeri ficam esetén is forduljunk orvoshoz, hogy megelőzzük a későbbi, komolyabb bajokat. Ficamok esetében is használhatunk kineziotape-s kezelést. Ilyenkor a tapaszt a kimozdult ízület stabilizálására használjuk. Ez megvédi az ízületet az újbóli sérüléstől azáltal, hogy egy extra segítséggel az a helyén tartja.  

Húzódások kezelése kineziológiai tapasszal

Húzódások esetén olyan sérülésekről beszélünk, amikor egy izom – nem megfelelő terhelés miatt – megsérül. Ennek több fajtája is lehet, például túlerőltetéses húzódás, mikroizmok szakadása, izomrostok sérülése vagy akár teljes izomszakadás. Ilyen sérülés esetén a kineziológiai tapasznak a megtámasztásban és az izomfunkció megkönnyítésében van szerepe. A húzódások szinte kivétel nélkül pihentetéssel gyógyulnak meg. Sajnos, sokszor nem tehetjük meg, hogy hosszabb ideig pihentessük izmainkat. Ennek oka lehet akár az, hogy egy állandóan használt izom sérül vagy az, hogy nem lehet kimaradni a munkából. Ilyen esetekben egy kineziológiai tapasz felhelyezésével enyhíthető a fájdalom és meggyorsítható a gyógyulás is.

Sportsérülések kezelése kineziológiai tapasszal

Sportsérülések közül számtalan van. A két leggyakoribb fajta az izomfájdalom és az ízületi fájdalom. Ízületi fájdalommal gyakrabban fordulnak orvoshoz, mert hosszabb ideig tart és jobban hátráltatja a sportolást, mint az izomfájdalmak. Ebben a cikkben ezért az ízületi jellegű sportsérülések tapaszolásáról lesz szó. Kineziológiai tapaszos kezelés során a tapaszt izomra helyezzük fel. Ízületi fájdalom esetén ezt úgy kell megtenni, hogy a kezelt izom az ízületet megfelelő helyzetbe mozgassa. Mivel az izmok áthidalják az ízületeket, ezért izmaink megfelelő kezelésével jól lehet javítani az ízületeken is. Jó példa erre a térdízület: a térdkalácsot a nagy combizmunk két vége pont körülöleli. A térdfájás egyike a kineziológiai tapasszal legjobban kezelhető fájdalmaknak. Tehát ezeknek az izmoknak a kezelésével térdízületi fájdalmunk is megszűnhet. Néhány másik gyakori példa a teniszkönyök és a golfkönyök. Ezeknél a sérüléseknél már a nevük is utal arra, hogy melyik sport okozza. A könyök ragasztásánál is igaz, hogy a könyökízületet körülölelő izmok kezelésével az ízületi fájdalom is enyhülhet.  

Rehabilitáció kineziológiai tapasszal

Műtét utáni rehabilitációra is rendkívül jól alkalmazhatjuk a kineziológiai tapaszt. Rehabilitáció esetében fontos, hogy a ragasztást csak akkor szabad elkezdeni, ha a kezelt bőrfelület egészséges, sima. Ez azt jelenti, hogy műtét után a varratszedés megtörtént, a sebek begyógyultak. A tapaszt nem szabad tenni egyenetlen, sebes vagy anyajeggyel borított bőrfelületre sem. Célszerű a kezelés előtt a bőrt szőrteleníteni is. Így megelőzhetjük a fájdalmas leszedést. Műtétek után sokszor pihentetés, esetleg fekvés előírt a betegnek. Ilyen hosszabb pihentetés során a műtött testtáj körüli izmok elgyengülhetnek és kevésbé képesek ellátni funkciójukat. A rehabilitációban használt kineziológiai tapaszolás éppen ezért azt célozza meg, hogy az esetleg elgyengült izmokat segítse, támassza. Mindemellett aktív szerepet játszik a tapasz az izmok megfelelő működésének kialakításában is. A megfelelő rehabilitáció után, kineziotape segítségével gyorsabbá és könnyebbé válhat a teljes felépülés is.  

Ínhüvelygyulladás kezelése kineziológiai tapasszal

ínhüvelygyulladás izomkép
Ínhüvelygyulladás a hüvelykujjban – kékkel a gyulladt ínhüvely

Ínhüvelygyulladás esetén a megfelelő kezelési mód általában a gyulladáscsökkentő kezelés. Ezt korábbi cikkünkben részletesen kifejtettük. Mindemellett sokszor hallani, hogy ínhüvelygyulladást is kezelnek kineziotape segítségével. Ez orvosilag talán nem teljesen megfelelő, mert a tüneteket ugyan lehet kezelni kineziológiai tapasszal, de az okot nem szünteti meg. Az ínhüvelygyulladás ugyanis egy gyulladásos betegség, ami legtöbbször túlterhelés miatt alakul ki. Ekkor leggyakrabban a pihentetés javasolt. Akut, azaz egyszeri, ínhüvelygyulladás esetén hasznos lehet a tapaszolás. Azzal, hogy a gyulladt testrészt megfelelő helyzetbe állítjuk és az izomról levesszük a terhelés egy részét, megkönnyíthetjük a gyulladás csökkenését. Így szervezetünk gyorsabban képes elmulasztani a gyulladást és fájdalmaink hamarabb véget érhetnek. Egyszeri gyulladás esetén esetleg alkalmazhatunk kineziológiai tapaszt, de egy gyakori, hosszan tartó ínhüvelygyulladást már nem fog megoldani.

Megelőzés kineziológiai tapasszal

A megelőzésben is fontos szerepe van a kineziológiai tapasznak. Főleg sportolóknál alkalmazzák a tapaszt megelőzésre, de tartósabb fájdalomcsökkentés céljából orvosok, gyógytornászok is használják erre. Sportolás során, aki heti többször, nagy intenzitással edz, gyakran találkozhatunk az izmok túlterhelődésével, túlfáradásával. Aki versenyszerűen sportol, annak gyakran ez nem lehet kifogás az edzés kihagyására. Ennek ellenére rendkívül fontos, hogy a fáradt izom ne sérüljön meg. A sérülés elkerülése végett gyakran alkalmazzák a kineziológiai tapaszt, ami segít a túlterhelt izomnak átvenni a terhelésből. Így elkerülhető a sérülés és az edzést sem kell szüneteltetni.  

Különböző testrészek tapaszolása

A következő részben bemutatjuk néhány gyakran tapaszolt testrész kezelésének menetét. Így nem fogja meglepetés érni egy kezelés során. Azt is megtudhatja, hogy mikor érdemes kineziológiai tapaszolást kérni és mikor érdemes más jellegű kezelésre jelentkezni. Haladjunk lentről felfelé!

Kineziológiai tapasz nagylábujjra

A lábon a nagylábujj különleges szerepet játszik a mozgásban: fontos szerepe van a járásban, enélkül képtelenek lennénk járni. Mivel nagyon sokat vagyunk cipőben, ezért nagylábujjunk gyakran áll rossz helyzetben, amit kezelni kell. A kineziológiai tapasz kiválóan alkalmas a nagylábujj eltérésének kezelésére. A nagylábujj kisujjak felé való elhajlása az a gyakori probléma, amelyet a szűk orrú cipők, a magas sarkú cipők vagy az idősödés okozhat. Ez a probléma nem tűnik nagynak, de kezeletlenül okozhat problémákat a bokában, térdben vagy akár a csípőben is. Ha Ön sokat jár magassarkúban vagy szűk cipőkben, esetleg sokat fut, érdemes megnéznie, hogy nagylábujja nem hajlott-e el a kisujj irányába. Ha igen, javasolt néhány kineziológiai tapaszos kezelés, amellyel visszaállítható a megfelelő lábujjhelyzet.

Kineziológiai tapasz bokára

A legtipikusabb bokasérülések a szalagok sérülései. Mivel a boka egy sok irány a mozogni képes ízület, ezért sok szalag és izom van benne, amelyek könnyen sérülhetnek. A leggyakoribb bokasérülés a külső bokaszalag sérülése. Ezt a köznyelvben úgy mondjuk, hogy “kiment a bokám”. Szalagsérülés esetén a bokaszalagot a megfelelő ragasztási technikával lehet kezelni. Ilyenkor a kineziológiai tapasz feladata, hogy megfelelő helyben tartsa a bokát illetve visszaállítsa a lábfejet a megfelelő helyre. Esetleg alkalmazható a kineziológiai tapasz lúdtalp kezelésére is, amely gyakori betegség a népesség körében. A lúdtalp kezelésében alkalmazott talpbetétek mellett hasznos lehet a kineziológiai tapasz talpi izmokra való hatása is.

Kineziológiai tapasz térdre

Ahogy haladunk fölfele, a következő a térd. A térd tipikusan a futóknak a gyenge pontja. Rengeteg módja van, hogy hogyan kezelhető a térd kineziológiai tapasszal. Lehet kezelni a belső oldalról, külső oldalról, spirálisan, lentről, elölről. A térdet körülvevő combizom is jelentős szerepet játszik a térdfájdalmak kialakulásában, ezért gyakran ezt az izmot is kezeljük. Legtöbbször a combizom belső része gyengébb, ezért segítő erőként ragasztunk mellé egy tapaszt. A térd porckopásakor is gyakran használunk kineziológiai tapaszt, ami egy speciális technika segítségével csökkenti az ízületi felszínre ható erőket. Ezáltal természetesen csökken a fájdalom is, mivel kisebb erővel nyomódnak egymásra az ízületi végek. Idős korban gyakori a térdfájás, ami legtöbbször porckopás miatt alakul ki. Ilyenkor sokat tud számítani az ízület tehermentesítése, amellyel jelentősen csökkenhet a fájdalom. Természetesen ez nem teljes kezelés, hiszen csak a tüneteket enyhíti, de a fájdalomcsökkentésre megfelelő lehet.

Kineziológiai tapasz csípőre

Sorrendben a következő a csípő. A csípő is, mint a boka egy nagyon összetett és mozgékony testrész. Rengeteg izom vesz részt abban, hogy csípőnket a megfelelő helyen tartsa. A különböző irányokba történő mozgatás is sok izommunkát igényel. De a helyes mozgáshoz nem elég az izmok sokasága. Fontos, hogy ezek az izmok megfelelő erőben legyenek. Ezeket az izmainkat helyesen irányítani is tudnunk kell, ehhez szükséges a sok gyakorlás és aktív, figyelmes mozgatás. A csípőfájdalom gyakori oka éppen ennek a figyelmes mozgásnak a hiánya. A rossz mozgásminták kialakulása az izomegyensúly megbomlásához vezethet. Ez később az ízületek kopását vagy az izmok sérülését okozhatja. Ilyen jellegű sérülés sokszor következik be futóknál. Mivel sok futó sosem tanulta a helyes futótechnikát, sokan túlterhelik csípő körüli izmaikat futás közben. Ez gyakran vezethet sérüléshez. Mivel testünk terhelése általában nem egyenletes, ezért csípőnk egyik oldala fájdul csak meg a legtöbb esetben. Ilyenkor nagy segítséget nyújthat a kineziológiai tapasz felhelyezése. A támasztó funkció következtében a kineziológiai tapasz hatékonyan enyhíti a csípő fájdalmait. Sok esetben szinte azonnal folytatható a sportolás is. A kineziológiai tapasz segít az izmok helyes mozgásának és a csípő megfelelő helyzetének beállításában is. Mindazonáltal nagyon fontos a helyes mozgásminták megtanulása is. Ennek hiányában ugyanis csak a tüneteket enyhíthetjük kineziológiai tapasszal, de a valódi okot nem oldjuk meg.  

Kineziológiai tapasz gerincre

A gerincfájdalom oka rendkívül sokféle lehet. A sok ülés, a rossz testtartás a leggyakoribb okok amelyek kiválthatják a fájdalmakat. De sok esetben okozhat gerinc tájéki fájdalmak a nem megfelelő izomhasználat, pici gyermek emelgetése, bútorok tologatása, nehéz súlyok emelgetése. Emellett okozhatja a fájdalmat egy porc elmozdulása, egy ideg becsípődése, porckopás vagy akár gerincsérv is. Az sem mindegy, hogy a gerinc melyik része fáj: a nyaki fájdalmak jelentősen különböznek a hátfájástól és a derékfájástól. Az okok sokfélesége miatt nehéz megmondani, hogy mikor javasolt a kineziológiai tapasz használata. Általánosan igaz, hogy gerincnél a ragasztást főleg támasztó funkciója miatt használjuk. Ez azt jelenti, hogy a szalaggal a gerincet körbevevő izmokat ragasztjuk meg úgy, hogy az izmok a megfelelő helyen tartsák a gerincet. A hátfájás oka vagy következménye szinten minden esetben az izmok működésének megváltozása. Ezt a hibát tudja javítani a kineziológiai tapasz is. Ez persze nem minden esetben igaz. Gerincsérv esetén például nem megfelelő terápia a tapaszolást. Ilyenkor a legmegfelelőbb a McKenzie torna. Ez egy speciális gyógytorna, amely gerincsérv kezelésére való. McKenzie terapeuta itt

Kineziológiai tapasz nyakra

A nyak szintén egy gyakran fájó testrész. Ennek oka a sok (és gyakran helytelen pózban történő) ülés, vezetés, számítógépezés. Ilyenkor fejünket egészen előre tartjuk, “zsiráfnyakat” tartunk. Ez a póz néhány nyakizmot nagyon megerőltet, néhány másikat pedig aktiválatlanul hagy. Az előretartott nyak sokszor a banyapúp kialakulásának oka is lehet. Enyhébb esetben görbe háthoz, fájó nyakhoz vagy derékhoz vezethet. Mivel a fej irányítja testünket, ezért fejünk helyes pozícióban tartása elengedhetetlen a helyes testtartás kialakításában. Nyakra pont a gyakori fájdalom és sok panasz miatt sokszor helyezünk fel kineziológiai tapaszt. A beteg által érzett vállfájást is sokszor okozhatja a helytelen nyaktartás, ilyenkor is néha a nyakat kell ragasztani. Legtöbb esetben a nyakra helyezett kineziológiai tapasz a nyak hátsó vagy oldalsó részén fut le. A szalag is legfeljebb a hajas fejbőr kezdetéig tart. Nem kell tehát félnünk attól, hogy őrültnek néznek az utcán: a szalag ruhában alig észrevehető. Kérésre kérhetnek bőrszínű tapaszt is, amely még kevesebb feltűnést okoz.

Kineziológiai tapasz vállra

férfi vállára kineziológiai tapaszt ragasztó orvos
Váll kineziológiai tapaszos kezelése rendelőnkben

Végighaladtunk tehát a test középső vonalán. Folytassuk a felső végtagok, a karok részeinek kineziológiai tapaszos kezelésével. A váll egy különösen mozgékony ízület, amelynek sok terhelést is kell kiállni a mindennapokban. A sok ülés és a mozgásszegény életmód azonban rásegítenek a vállsérülések kialakulására. A váll kineziológiai tapaszolása többféle panasz esetén is indokolt lehet. Orvosilag leggyakoribb talán a befagyott váll, amikor a váll mozgástere minimálisra szűkül, alig tudjuk mozgatni, ez jelentős vállfájdalommal jár.. Sportolók esetében a dobók is gyakran vállukon sérülnek. Birkózás, cselgáncs esetében is gyakori a vállízület, vállizmok sérülése. Kineziológiai tapasszal különösen jól lehet kezelni a vállat. Mind a sportolók sérüléseit, mind a mindennapi problémákat, mint az előretartott, görnyedt vállat, jól lehet kezelni kineziotape segítségével. Egy kezelés során a vállízületet tapasztjuk körbe, illetve a hát és felkar izmaihoz rögzítjük a szalagok másik felét. Ezáltal aktivizáljuk a megfelelő izmokat és a váll terhelésének egy részét átadjuk a hát- és karizmoknak.

Kineziológiai tapasz könyökre

A könyökízület egy kevésbé mozgékony ízület, ezért ritkábban szokott fájni, sérülni. Ennek ellenére néhány sport különösen igénybe veszi a könyököt, ami kezelést igényel. A két tipikus sportsérülés a teniszkönyök és a golfkönyök. A különbség az, hogy -tenyerünket felfelé tartva- a teniszkönyök a külső, a golfkönyök a belső oldalon fáj. Mindkét sérülés az ízületben fáj, de oka mindkettőnek izomeredetű. Az alkar izmainak túlerőltetése okozza ezeket a fájdalmakat. Mivel a kineziológiai tapasz izmok kezelésére kiválóan alkalmas, ezért a teniszkönyök és a golfkönyök kezelésére is rendkívül jól használható. A kezelés az alkarizmok ragasztását foglalja magába. A szalagot egészen a csuklóig szokás leragasztani, hogy a megfelelő izmot teljes terjedelmében segítse, támogassa. Gyakori sérülés a súlyzóval edzők között is a könyöksérülés. Ezt a bicepszre való súlyzós emelések okozzák olyankor, ha a mozdulat kivitelezése során könyökünket nem egy helyben, testünk mellett tartjuk. A túl nagy súlyok már önmagukban is túlterhelhetik az ízületeket, ezért minden esetben figyeljünk a helyes kivitelezésre.  

Kineziológiai tapasz csuklóra

A csukló az utolsó testrész, amelynek kineziológiai tapaszolásáról beszélnünk kell. A csukló egy finom mozgásra jól képes ízület, melynek sérülése sok problémát tud okozni a mindennapokban. A csukló fájdalma legtöbbször ínhüvelygyulladás miatt szokott jelentkezni. Ilyenkor valójában nem is csuklónkkal van baj, csak a fájdalmat érezzük a csuklóban. Ínhüvelygyulladásra, mint említettük már, nem kifejezetten alkalmas a kineziológiai tapasz. A gyulladást ugyanis nem képes enyhíteni és az ínhüvelyt sem érdemes ragasztgatni. A csukló egyéb sérüléseire akkor érdemes kineziológiai tapaszt rakni, ha inkább az ízület mozgásának rövid ideig tartó korlátozása a cél. Egy laza szalag vagy húzódás esetén hasznos a kineziológiai tapasz használata. A mozgást beszűkítő szalag segít, hogy a gyógyulás során ne sérüljön tovább a fájó csukló.

Nyirokkezelés kineziológiai tapasszal

Az már láthattuk, hogy az izmok kezelésére kiválóan alkalmas a kineziológiai tapasz. Közvetetten, izmok ragasztásával, ízületeinket is hatékonyan kezelhetjük kineziológiai tapasz segítségével. Mivel a tapasz a bőrön fejti ki hatását, ezért a nyirokkeringés fokozására is alkalmas. Ez főleg idősebb korban vagy köszvény esetén jelenthet hatékony segítséget. Nyirokkezelés esetén a kineziológiai tapasz felhelyezése kissé más technikát igényel. Ilyenkor a szalagot úgy helyezzük fel, mintha egy seprű szálait helyeznénk fel. A lábszáron gyakran használjuk ezt a fajta keringésjavító kezelést, hiszen a lábszár egy gyakran rosszabb keringésű testrész. Ödéma, vizesedés vagy visszerek esetében is alkalmazhatjuk a keringésfokozó ragasztási technikát. Ilyen elváltozások esetén azért figyelni kell, hogy szabad-e kineziológiai tapaszt használni a kezelésben. Ezt mindenképpen orvosi javallat kell, hogy igazolja.

Fontos a kineziológiai tapasz színe?

színes kineziológiai tapaszok dobozban
A színes kineziológiai tapaszok fontosak lehetnek a színterápiában is

Egy kevésbé technikai kérdés, de mégis gyakran elhangzik, hogy fontos-e a kineziológiai tapasz színe? Erre a válasz: attól függ. A tapasz színe nem jelent különbséget a tapaszok minőségében. Tehát hatás szempontjából mindegy, hogy piros, kék vagy bőrszínű kineziológiai tapaszt használunk. Annak, aki hisz a színek erejében fontos  lehet, hogy melyik színnel kezelik. Éppen ezért itt bemutatjuk a színek jelentését a leggyakoribb kineziológiai tapaszoknak megfelelően:

  • kék, zöld – A hideg színeknek a gyulladáscsökkentésben van szerepe. Nyugtató hatásúak és segítenek ellazulni.
  • narancs, piros, rózsaszín – A meleg színek segítenek a meleg hőérzet kialakításában is. Ennek megfelelően izomlazító hatásúak és nyugtatják az izmokat.
  • fehér– a tisztaság színe
  • fekete – az erő színe

Ha valaki hisz a színterápiában, érdemes kipróbálni a különböző színű kineziológiai tapaszokat. Annak, aki nem hisz benne, kérje nyugodtan a bőrszínű szalag használatát. Ennek előnye, hogy nem tűnik fel, így munkahelyen is könnyedén alkalmazhatjuk.  

Kineziológiai tapasz felhelyezése

kineziológiai tapasz a kézfejen
A kineziológiai tapaszos kezelést mindig szakértő végezze!

A kineziológiai tapasz felhelyezése körül számos kérdés van, amelyre választ kell adni. A témában nagyon sokféle vélemény van és ezek sokszor teljesen ellentmondanak egymásnak. A következő kérdések megválaszolásával arra törekszünk, hogy a leggyakoribb kérdéseket szakmailag pontosan és érthetően válaszoljuk meg.

Milyen egy kineziológiai tapaszos kezelés?

Egy kineziológiai tapaszos kezeléstől semmi félnivaló nincs. Ez az egyik legkellemesebb gyógyászati mód. A kezelés során kizárólag a panaszos testrész vizsgálatáról és annak ragasztásáról van szó. A ragasztás egyáltalán nem fáj, még csak nem is kellemetlen érzés. Egy kineziológiai tapasz, kezelés után, 3-5 napig fejti ki hatását az adott testrészen. Ez alatt az idő alatt a tapasz lehámlik, a ragasztás elenged. Ha a tapasz elkezdett lehámlani, le kell szedni a ragasztott testrészről, mert így már nem fejti ki jótékony hatását. A teljes kezelés időtartama nagyon változékony. Néhány esetben elég egyetlen kezelés is, máskor néhány egymás utáni ragasztás szükséges a gyógyulás eléréséig. Hosszantartó betegség esetén szükséges lehet az időközönként egyszeri ragasztás, ami a kezelés teljes időtartamán keresztül húzódhat. A kezelés időtartamának eldöntésében a beteg is aktívan részt vesz. Ha a fájdalom elmúlik vagy jelentősen enyhül, illetve érezhetőek a gyógyulás jelei, a kezelés hamarabb is abbahagyható. Természetesen minden esetben szükséges a kezelőorvossal való egyeztetés.

Felkészülés a tapaszolásra

A kineziológiai tapasz felhelyezéséhez szükséges van néhány előkészületre a bőrfelületen. Ezek javítják a kezelés hatékonyságát és kényelmesebbé is teszik a tapasz felhelyezését és eltávolítását. A tapasz felhelyezése egyáltalán nem fájdalmas. Fájdalom legfeljebb leszedéskor jelentkezhet, ha a ragasztott testrész igen szőrös. Ennek kiküszöbölésére ajánlatos a tapaszolt testrészt a kezelés előtt leborotválni vagy szőrteleníteni. Ez nem csak a leszedést könnyíti meg, de javítja a kineziológiai tapasz hatékonyságát és elősegíti, hogy ne jöjjön le idő előtt a tapasz. A kezelés napján fontos, hogy a kezelt bőrfelület tiszta, sebmentes és zsírtalan legyen. Ezért a kezelés napján kerüljük  a testápoló krémek használatát. Habár a kezelés előtt az adott testrészt a kezelőorvos fertőtleníti, érdemes ezeket a szabályokat betartani a lehető legjobb eredmény érdekében.

kineziológiai tapasz ragasztó spray
Előkészítő spray kineziológiai tapasz felhelyezése előttre

A tapasz leszedésekor ajánlatos a szalagot leáztatni. Ezt egy meleg fürdő, szaunázás vagy úszás segítségével könnyedén elérhetjük. Ez azért fontos, mert a kineziológiai tapasz nagyon ragad, tehát leszedéskor a bőrt és a szőrt nagyon tudja húzni. A letépéssel óvatosan bánjunk, akkor is, ha bírjuk a fájdalmat, mert az erős ragasztó megsértheti a bőrt.  

A tapaszolás időtartama

A kineziológiai tapaszos kezelés egy igen rövid orvosi vizit alatt elvégezhető. Általánosan elmondható, hogy a tapaszolás maximum 10 percet vesz igénybe testtájanként. Ez azt jelenti, hogy a például egy térdragasztás esetén 10 percig tart a ragasztás. Előtte természetesen egy rövid vizsgálat is kell, hogy kiderüljön melyik testrészt kell kezelni. A teljes kineziológiai tapaszos kezelés maximum 30 percig tart, vizsgálattal együtt.  

A kineziológiai tapasz hatóideje

A kineziológiai tapasz hatóideje 3-5 nap, kezeléstől függően. Mivel nagyon erős ragasztóról van szó, ezért elképzelhető, hogy a ragasztás több, mint 5 napig az adott testrészen marad. Fontos, hogy ilyenkor is leszedjük a tapaszt, mert néhány nap alatt a tapasz megnyúlik és elveszíti hatását. A kineziológiai tapasz elasztikussága is 5 nap után már jelentősen csökken. Emellett megnyújtott szalag néhány nap alatt kinyúlik, ezáltal csökken a hatékonyság is.  

Szabad fürdeni kineziológiai tapasszal?

Természetesen szabad fürdeni akkor is, amikor rajtunk van a kineziológiai tapasz. Zuhanyzás vagy hosszabb fürdőzés esetén elvileg fenn kell maradnia a szalagnak. Lehetőleg ne piszkáljuk és ne dörzsöljük nagyon a szalagot, amikor vízben vagyunk benne. A legtöbb kineziológiai tapasz kibírja az úszást is. Edzeni is bátran lehet tapaszolt bőrrel. Néhány esetben előfordul, hogy valakinek olyan a bőre, amiről nagyon hamar lejön a tapasz. Ilyen esetben nem sok mindent tudunk tenni, ez genetikai adottság. Segít a tapasz fennmaradásában, ha fürdés helyett a zuhanyzást választjuk és betartjuk a kezelés előtti borotválást is.

Fontos tudnivalók kezelés előtt

A kineziológiai tapasznak nem csak a sportsérülésekben, hanem a rehabilitációban is fontos szerepe van. Sok műtét után érdemes használni kineziológiai tapaszt a rehabilitációhoz. Van azonban néhány tudnivaló, amit mindenképpen tudni kell kezelés előtt: Varratra, anyajegyre, sérült bőrfelszínre nem szabad feltenni a kineziológiai tapaszt. Éppen ezért műtét után meg kell várni a varratszedést, csak ezután lehet megkezdeni a kineziológiai tapaszos kezelést.

Allergia

Ritka esetben előfordul, hogy a beteg allergiás a tapaszra. Ilyen esetben a tapasz felhelyezése után a bőr éget, viszket, kiütések jelentkeznek. Ebben az esetben áztassa le a tapaszt és forduljon kezelőorvosához további tanácsért.

A kineziológiai tapasz ára

bontatlan kineziológiai tapaszok dobozban
Kineziológiai tapasz bolti csomagolásban

Fontos beszélni röviden a kineziológiai tapaszos kezelés áráról is. Mivel a kezelés gyorsan elvégezhető és leginkább más terápiák kiegészítő kezeléseként szokás használni, ezért a kezelés ára is elmarad a normál magánorvosi vizit áraitól. Az utóbbi időben nagyon divatossá vált a kineziológiai tapaszolás, aminek következtében rengetegen kínálnak ilyen kezeléseket. Fontos tudnivaló, hogy csak olyan embertől fogadjunk el kineziológiai tapaszolást, akinek van engedélye emberek kezelésére. A leggyakoribb ilyen szakmák az orvosok, gyógytornászok, masszőrök. Magánorvosi klinikánkon kizárólag szakképzett, engedéllyel rendelkező és tapasztalt kezelőorvosok és gyógytornászok foglalkoznak kineziológiai tapaszolással. Egy ilyen kezelés ára ennek ellenére nem szökik az egekbe. Egy testtáj kezelése jelen pillanatban (2017 július) 3000 forintba kerül. Minden további testtáj kezelése 2500 forintba kerül. Erre azért van szükség, mert ebben az esetben a vizsgálat is hosszabb, illetve az anyagköltség is magasabb.  

Kineziológiai tapasz bolti ára

A kineziológiai tapaszt természetesen boltban is meg lehet venni. Ennek az ára általában kb. 2500 forint adagonként, amely néhány kezelésre elegendő. Ezen a linken vásárolhat olcsó kineziológiai tapaszt. Természetesen megfelelő szakértő nélkül a tapasz felhelyezésének nincs sok értelme. Sőt, rossz esetben ez akár kárt is okozhat. Ennek megelőzésére fontos, hogy a kineziológiai tapaszos kezelést csak szakképzett, engedéllyel rendelkező szakembertől kérjük.

Bejelentkezés kineziológiai tapaszos kezelésre

bejelentkező banner kineziológai tapasz
A képre kattintva bejelentkezhet kineziológiai tapaszos kezelésre

  Az alábbi linken könnyedén bejelentkezhet kineziológiai tapaszos kezelésre itt és most. Ne várjon, amíg nagy lesz a baj, jelentkezzen be azonnal!  

Kineziológiai tapasz: felhelyezés, alkalmazás [teljes útmutató]
Helyes légzés - INGYEN letölthető VIDEÓK
Végre fájdalommentesen élhet! 3+1  részes Helyes Légzés Videótanfolyamunkon megtanulhatja, hogyan csökkentse hát-, nyak- és fejfájását.
Mi is utáljuk a levélszemetet. Csak hasznos információkat küldünk emailben.

A lehető legjobb szolgáltatások nyújtása érdekében honlapunk sütiket használ. A böngészés folytatásával Ön elfogadja a sütik használatát További információ

Ezen az oldalon engedélyezve vannak a sütik a lehető legjobb felhasználói élmény elérése érdekében.Ha Ön folytatja oldalunk böngészését anélkül, hogy letiltaná a sütiket, vagy a "Rendben" gombra kattint, ön beleegyezik a sütik használatába.

Bezárás