Isiász: mi az?

isiász okai tünetei kezelése

Amilyen kicsi, olyan nagy fájdalmat tud okozni az ülőideg becsípődése, az isiász

Az isiász (más néven: ülőideg-zsába) annak a lábon jelentkező tünetegyüttesnek a neve, amely a láb zsibbadásával, érzéketlenségével és gyengeségével jár.

Az isiász a hát alsó részéből indul és a fenéken át – az ülőidegen végigfutva – a lábak hátsó részén végig tüneteket okozhat.

Az elnevezést a tünetre, nem pedig a betegségre használhatjuk. A zsibbadással, érzéketlenséggel, gyengeséggel járó tünetegyüttes hátterében általában egy komolyabb betegség áll. Gyakori alsó háti problémák, amelyek okozhatnak ülőideg-zsábát:

Isiászos idegfájdalom

Az ülőidegzsába gyakran jelentkezik a következő tünetek formájában (egy vagy több):

 • Folyamatos fájdalom csak az egyik fenékben vagy lábon (ritkán mindkét oldalon)
 • A fájdalom rosszabb üléskor
 • Égő, zsibbasztó, éles (nem tompa) fájdalom
 • Éles fájdalom, ami megnehezíti a felállást vagy a járást
 • Fájdalom, ami lesugárzik a lábakba, akár a lábfejre is (ritkán jelentkezik csak a lábfejen)
 • Sarokfájás

Az ülőideg fájdalom lehet rendszertelen és kellemetlen, de akár állandó és bénító erősségű is. A tünetek általában a becsípődött ideg elhelyezkedésétől függenek.

Amíg a fájdalom lehet erős és gyengítő, ritka, hogy maradandó idegi károsodás (rostok elhalása) lenne a végeredmény. A gerincvelő károsodása is előfordulhat, de ritka.

Ülőideg és isiász kapcsolata

Isiász és ülőideg

Az ülőideg a legnagyobb ideg a testben. Ez az isiász fő okozója

Az ülőideg a legnagyobb egyedülálló ideg a testben, amely sok külön ideggyökből áll, amelyek a gerincből ágazódnak ki a hát alsó részén, és együtt alkotják az ülőideget.

Isiászos tünetek akkor jelentkeznek, ha az ülőideget irritálják vagy összenyomják a gerincvelői eredetéhez közel.

Az ülőideg a hát alsó részén kezdődik, leggyakrabban az L3-as csigolya körül. Az alsó háti gerinc minden szintjén egy ideggyök kiindul a gerincvelőből. Később ezek az ideggyökök összefonódnak és együtt alkotják az ülőideget. Az ülőideg az alsó hátból indul, a fenéken halad át és a láb hátsó részén fut le. Az ülőideg részei később leágaznak és behálózzák az alsó végtag különböző részeit, mint a comb, vádli, lábfej és a lábujjak.

Az egyedi isiászos tünetek – lábfájdalom, érzéketlenség, zsibbadás, gyengeség, lábfejbe sugárzás – nagyban függenek attól, hogy hol csípődött be az ideg.

Például, az ágyéki 5-ös csigolya idegkimenetének becsípődése  a nagy lábujj felemelését nehezíti és esetleg tüneteket okoz a bokában. Lúdtalpasok esetében esetenként gyakrabban jelentkezhetnek a panaszok.

Az isiászos fájdalom folyamata

Az isiász 20 éves kor alatt ritkán jelentkezik és főleg középkorban válik gyakorivá. A leggyakoribb a tünetek jelentkezése 40-50 éves korban.

Talán amiatt, hogy az isiászt gyakran elnagyoltan használják mindenféle lábfájdalomra, az előfordulási valószínűségek nem teljesen megbízhatók. Néhány kutatás alapján, a lakosság 43%-a tapasztalja a tüneteket élete során.

Leggyakrabban nem egy hirtelen esemény vagy sérülés okoz isiászt, hanem jellemzően lassan fejlődnek ki a tünetek.

Azok, akiknél jelentkeznek a tünetek, néhány hét vagy hónap alatt teljesen felépülnek anélkül, hogy műtéti kezelésre lenne szükségük. Fájdalom ambulanciákon fájdalomterapeuta szakorvos segítségével hatékonyan kezelhetőek a tünetek. Néhány panaszos számára a lábfájdalom komoly és debilizáló lehet.

Isiászos fájdalommal keressen fel fájdalomterápiás szakorvost a fájdalom csökkentésére és az esetleges komoly betegségek feltárására.

Amikor komoly az isiász

Bizonyos ülőidegi tünetek, miközben ritkák, igen komolyak és azonnali – akár műtéti – orvosi beavatkozást igényelnek.

Ezek a tünetek lehetnek, többek között, előrehaladott idegi rendellenességek (pl: izomgyengeség) és/vagy bél- és széklettartási problémák. (lófarokbetegség). Fertőzés vagy gerinctumor is okozhat ülőidegzsábát.

Mivel az isiász egy tünet, nem maga a betegség, ezért a kezelésben az okokat igyekeznek megkeresni a fájdalomterapeuták a tüneti kezelés helyett. A tünetek kezelése általában öngyógyító és/vagy nem műtéti. Komoly vagy makacs fájdalomra és működési zavarokra a műtéti kezelés megfontolandó.

Isiász tünetei

Bizonyos esetekben az isiászos fájdalom komoly és debilizáló lehet. Másoknál a tünetek esetleg gyengék és csak időszakosan jelentkeznek. Ezek idővel komolyodhatnak is.

A derékfájás jelentkezhet együtt lábfájással, általában igaz, hogy a lábfájdalom komolyabb, mint a derékfájás. A páciensek gyakran úgy írják le a fájdalmukat, mintha elektromos sokk futna végig a lábukon vagy éles, égető fájdalomként jellemzik.

Isiász gyakori tünetei

Általában az ülőidegzsába csak az egyik lábat érinti és a fájdalom az ágyéki gerincből indulva, a comb hátulján keresztül fut végig a lábon. A köszvénytől jól ezért jól megkülönböztethető, mert az általában mindkét lábon jelentkezik.

A láb elsősorban a lábfejen és a comb hátsó részében fáj isiász esetében. Térdfájás nem, vagy csak akkor jelentkezik, ha az isiászos fájdalom miatt megváltoztatjuk járásunkat egy térdet nem kímélő fajtára.

Az alábbi tünetek jelentkezése (egyedül vagy együtt) a leggyakoribb:

 • Folyamatos fájdalom a fenék egyik részén vagy az egyik lábon, ritkán mindkét lábon
 • A fájdalom a derékban vagy a fenékben jelentkezik és végigfut a combok és az alsó végtag hátsó részén.
 • A fájdalom enyhül fekvés vagy járás közben és nő állás vagy ülés közben.
 • A fájdalom inkább éles és hasító, mint tompa.
 • Tűszúrásszerű érzés, érzékvesztés, zsibbadás vagy szúró érzés a lábon
 • Gyengeség és érzéketlenség a lábfej mozgatása közben.
 • Komoly lábfájdalom, ami megnehezíti a felállást és a járást
 • Lábfejen jelentkező fájdalom, az ülőideg becsípődésének helyétől függően.
 • Derékfájdalom, ami (ha egyáltalán van) gyengébb, mint a lábfájás.

A tünetek erősödhetnek hirtelen mozdulatoktól, mint a tüsszentés, köhögés, pozícióváltás (felállás, leülés, stb.)

Zsibbadás

Az isiászos fájdalom egyik jellemzője a lábzsibbadás. Ennek oka, hogy az ülőideg becsípődése miatt az érzékelés romlik. Ennek eredményeképpen a lábon zsibbadó érzést tapasztalunk.

Ez az érzés hasonló ahhoz, mint amikor hosszú, helytelen pózban történő ülés után zsibbad a lábunk a gyenge vérellátás következtében.

Lábzsibbadással, amennyiben az hosszabb ideje fennáll, forduljon fájdalomterapeuta szakemberhez, aki meg tudja állapítani a zsibbadás okát.

A lábzsibbadás oka nem csak isiász lehet. Az alábbi okok is okozhatnak zsibbadást:

Egyéb betegségek is okozhatnak zsibbadást:

Izomgyengeség és isiász

A lábi izomgyengeség jelentkezhet a teljes testben érzett gyengeségként vagy helyi érzetként, egy vagy mindkét lábon.

Valódi gyengeség akkor jelentkezik, amikor az izmok elgyengülnek, azonban gyakran érezhetünk izomgyengeséget akkor is, ha betegek vagy kimerültek vagyunk.

Egy hirtelen jelentkező izomgyengeség agyvérzés jele is lehet, ilyenkor azonnal hívjunk mentőt!

Isiász esetében is tapasztalhatunk izomgyengeséget a lábon. Ez leggyakrabban csak az egyik lábon jelentkezik és gyakran zsibbadással és égő fájdalommal is jár.

Idegi eredetű betegségek is, mint a myasthenia gravis (súlyos izomgyengeség), ami egy autoimmun betegség, vagy a sokízületi gyulladás is okozhatnak lábizomgyengeséget.

Bizonyos mérgek és gyógyszerek is okozhatnak izomgyengeséget.

Nagyon fontos, hogy a hirtelen lábfájdalom akár agyvérzés jele is lehet. Ilyenkor a lábizomgyengeségen felül homályos/kettős látás, érzékvesztés, mozgásképtelenség, komoly fejfájás, hirtelen magas láz, vizetettartási nehézségek, mellkasi fájdalom is jelentkezhet. Ha ezeket a tüneteket tapasztalja magán azonnal forduljon a mentőszolgálathoz! Életet menthet!

Tűszúrás-érzés és isiász

A tűszúrásszerű érzés gyakori járulékos tünete az isiásznak. Az érzés egy kellemetlen, szúrós érzés a lábon. Amikor furcsa pozícióan vagyunk hosszabb ideig és elzsibbad a lábunk, akkor is felegyenesedés után tapasztalhatjuk a tűszúrásszerű érzést. A tartós ilyen érzés komoly betegségek tünete lehet, amelyek legtöbbször idegi eredetűek.

Ha tartós tűszúrásszerű érzést tapasztal, keressen fel szakértő fájdalomterápiás szakorvost, aki segít a tünetek enyhítésében és az okok feltárásában.

A tűszúrásszerű fájdalom egyéb okai lehetnek a következők:

 • idegi nyomás (gyakori várandósság esetén)
 • becsípődött ideg
 • ideggyulladás
 • alacsony vérnyomás
 • idegsérülés
 • hiperventilláció (szapora légzés)
 • mérgező anyagok a vérben (pl. alkohol vagy ólom)
 • bizonyos gyógyszerek
 • cukorbetegség
 • sokízületi gyulladás
 • pajzsmirigy-alulműködés
 • agyvérzés

Inkontinencia és isiász

Az inkontinencia vagy széklettartási probléma egy néha megjelenő tünete az isiásznak. Ennek oka, hogy az ágyéki gerincben becsípődött idegek részben felelnek a széklet- és vizeletürítési inger érzéséért is. Ha ez az ideg becsípődik, akkor megváltozik az érzékelés és esetleges inkontinenciát okozhat.

Amennyiben egyéb isiászos tünetek is jelentkeznek inkontinenciával együtt, akkor komoly okokat feltételezhetünk. Ilyen esetben azonnal keressen fel egy fájdalom ambulancián rendelő fájdalomterapeuta szakorvost, aki segít az okok feltárásában.

Az inkontinenciával járó isiász sokszor komolyabb betegségek tüneteként jelentkezik. Ez esetleg lehet gerinccsatorna-szűkület, lófarokbetegség vagy a gerincvelő összenyomódása.

Mivel az inkontinencia nagyon kellemetlen, ezért szerencsére sokszor azonnal orvoshoz fordulnak vele. Ilyenkor legjobb, ha fájdalomterapeuta szakorvost keresünk fel annak érdekében, hogy a mögöttes okokat is fel tudja tárni. Ezután, ha nincs komoly bajunk speciális gyógytorna segítésével gyorsan elmúlik a tünet.

Lasegue-tünet és isiász

A Lasegue-tünet egy másik neve a nyújtott lábas lábemelésnek, amellyel az ágyéki gerincproblémákat szokás diagnosztizálni. A tesztet Charles Lasegue francia orvosról nevezte el tanítványa, aki kimutatta, hogy ezzel a teszttel előidézhető az ágyéki idegi eredetű fájdalom egy vizsgálat során.

A teszt elvégzéséhet a páciens a hátán fekszik és nyújtott lábbal a fájdalomterapeuta felemeli a lábát egészen függőlegesig. Amennyiben az ágyéki fájdalom jelentkezik a folyamat során, a tesztet pozitívnak tekintjük, azaz problémát gyanítunk az ágyéki gerincben.

Az isiász kimutatására is használható ez a módszer, habár nem az isiász az egyetlen tünet, amely pozitívan reagál a tesztre.

Általánosan a teszt az ágyéki idegek gyulladásának, becsípődésének, a gerincvelő sérülésének vagy ágyéki gerincsérvnek is lehet a jele.

A pontos ok meghatározása szakértő orvos feladata. Tartós ágyéki gerincfájdalommal ezért keressen fel egy fájdalom ambulanciát, azon belül is reumatológus vagy fájdalomterapeuta szakorvost. Amennyiben a tünetek nem egy komoly betegség miatt alakultak ki, akkor kezelésként gyakran alkalmaznak gyógytornát is.

Isiász okai

Az isiásznak sokféle oka lehet, és sokszor nem is egyértelmű, hogy mi okozza a tüneteket. A korábbiakban már kifejtettünk számos okot, amelyek isiásszal járhatnak. Néhány példa:

 • ágyéki gerincsérv
 • terhesség
 • izomhúzódás
 • gerinctumor
 • fertőzés
 • csigolyatörés

Sok üléstől isiász

A sok ülés okozhat isiászos panaszokat, főleg, ha nem jó pozícióban ülünk. Ha nyomja a szék a lábunkat, akkor könnyen előfordulhat, hogy lábunk elzsibbad. A görbe háttal való ülés is könnyen okozhat isiászos panaszokat, mert nagyon megterheli a gerinc alsó részét.

Ha a sok üléstől isiászt kapunk, akkor nem csak ülés közben érzékeljük  a fájdalmat. Mozgás közben sokszor még erőteljesebb a fájdalom. A fájdalom általában égető és éles. A fájdalom mellett gyakran jelentkezik érzékvesztés, különösen a fenékben, és bizsergő érzés.

Amennyiben csak egyszer tapasztaltunk ilyen jellegű fájdalmat, nem kell feltétlenül orvoshoz fordulnunk. Ha visszatérően tapasztaljuk az isiász tüneteit a sok üléstől, akkor keressünk fel fájdalomterapeuta szakorvost.

Gerincsérvtől isiász

Nem biztos, hogy gondolnánk rá, de az ülőidegzsába és a gerincsérv összefügg egymással, kölcsönösen erősítve egymást.

Az ülőideg egy nagy csomó idegszálként a gerinc ágyéki részéből indul ki. Ezek a szálak, vagy ideggyökök a gerincvelőt egy speciális csatornán hagyják el az ágyéki gerinc minden egyes csigolyájánál. Ezek után minden csigolya idegszálai összefonódnak és együtt alkotják az ülőideget.

A legtöbb esetben az isiász oka egy alsó háti probléma, amely irritálja vagy összenyomja az ülőideg egyik gyökét. Abban az esetben, ha kiszakadt gerincsérvről van szó, akkor isiászos panaszaink enyhülhetnek, mert a gerincvelőből kifolyó gélszerű anyag gyulladáscsökkentő fehérjéket is tartalmaz. Amikor ez a gél kifolyik, akkor lecsökkentheti az ideggyökök gyulladását.

Ez természetesen nem jelenti, hogy jobban járunk, mert a kiszakadt gerincsérvet sokkal nehezebb kezelni, mint az enyhébb, nem kiszakadt fajtáját.

Rossz tartástól isiász

Isiász rossz tartás

Görbe tartástól, különösen ülés közben kialakulhat isiász

A rossz tartás következtében előfordulhat, hogy nem csak a hosszú ülés, hanem akár a járás is okozhat isiászt. Lássuk hogyan!

A járást sokan adottságnak veszik. Egy átlagos ember fejében soha nem fordulna meg, hogy ő esetleg nem megfelelően jár.

Az isiász egyszerűen fogalmazva azért alakul ki, mert valami – egy csont, porckorong, izom – becsípi az ülőideget. Abban az esetben, ha megtanulunk helyesen járni és állni, csontjainkat optimális helyzetbe hozhatjuk, így sokkal jobb körülményeket biztosítva az ülőidegnek.

A rossz tartás nem csak az ülőideget terheli meg. Görbe tartással vállfájást és nyakfájást is tapasztalhatunk, főleg ülőmunka esetében.

Amennyiben tudja, hogy rossz a tartása, esetleg kialakuló gerincsérve, hosszantartó gerincferdülés van, keressen fel szakértő gyógytornászt, aki addig tud segíteni, amíg még nincs komoly baj.

Isiász kezelése

Az isiász kezelésére sok módszer van. Azonban, mint sok helyen, itt sem alkalmazható bármi gondolkodás nélkül. Éppen ezért most nem csak azt fogjuk kifejteni, hogy melyik módszerrel gyógyítható hatékonyan az ülőidegzsába, hanem bemutatjuk a leggyakoribb tévesen hatékonynak hitt gyógymódokat is.

Csontkovács isiász kezelése

Az első ilyen tévesen hatékonynak hitt gyógymód isiászra a csontkovácsolás. Mivel a csontkovácsok alapvetően nem orvosok és az idegek problémáihoz nem kell érteniük, ezért nem elvárható tőlük, hogy kezelni tudják az ülőidegzsába okozta panaszokat.

Egyszerű hátfájásra, amikor tudjuk, hogy a fájdalom izomeredetű, hatékony lehet a szakértő csontkovács (végzett manuálterapeuta) kezelése.

Amennyiben azonban tapasztaljuk magunkon a hátfájás mellett, a lábzsibbadást, égő fájdalmat, zsibbadást vagy érzékvesztést, azonnal forduljunk fájdalomterápiás orvoshoz, aki megfelelő diagnosztikát tud végezni.

Gyógytorna isiász kezelése

A gyógytorna hasonló cipőben jár, mint a csontkovácsolás. Egy fokkal talán jobb szakértő gyógytornászhoz fordulni, mint csontkovácshoz, mert a gyógytornászok tanulnak az idegek működéséről. Éppen ezért még a kezelés megkezdése előtt észre tudják venni, ha a betegnek isiásza van és nem alkalmas a kezelésre.

A nehézségek elkerülése végett javasoljuk, hogy gyanú esetén keressen fel egy fájdalom ambulanciát, ahol a megfelelő személyzet profi szakmai támogatást adhat önnek.

Műtét isiász kezelése

Szerencsére isiász esetében a legritkább esetben van szükség műtétre. Sok esetben idővel az isiász magától is el tud múlni. Ez azonban szintén nem gyakori.

Nagyon komoly esetben azért szükséges lehet a műtéti beavatkozás. Ilyen esetek, amikor a becsípődés olyan erős, hogy mozgásképtelenséget okoz. Ezt nem csak azért sürgős kezelni, mert rendkívül kellemetlen, hanem azért is, hogy ne kezdjen el elhalni az ideg, mert az maradandó mozgáskárosodáshoz vezethet.

Sajnos sportolók esetén előfordulhat, hogy nem figyelnek oda időben a fájdalomra, és már későn mennek el orvoshoz. Ez teniszkönyök esetében is gyakori. Annak érdekében, hogy hosszú távon tökéletes legyen a teljesítmény, mindenképpen már az első tünetek jelentkezésekor meg kell vizsgáltatni magunkat egy orvossal.

A műtét szükségességének eldöntéséhez keressen fel szakértő fájdalomterápiás orvost.

Injekció isiász kezelése

Sok esetben, még akkor is, ha komolyabbak a tünetek, elég lehet az injekciós kezelés is az isiász kezelésében. Szakértő fájdalomterapeuta orvos néhány kezeléses non-szteroid vagy szteroidos gyulladáscsökkentő injekcióterápiával teljesen megszüntetheti a panaszokat.

Ilyen kezelések után fontos, hogy megfelelő gyógytornával kezelik a pácienst, annak érdekében, hogy ne tudjon kiújulni a betegség.

Isiász kezelése otthon

Az isiász kezelésére otthon nem igazán van használható módszer. Leginkább annak az előzetes vizsgálatát lehet megtenni, hogy a hátfájás mennyire tartós, milyen jellegű a fájdalom?

Amennyiben az egyszerű pihenés nem segít, ám a komolyabb tünetek jelentkeztek, keressünk fel fájdalom ambulanciát.

Borogatás isiász kezelése

Isiászra elég jó lehet a borogatás. Mivel gyulladt idegekről jelentkezik a fájdalom, ezért a hűtő borogatás jobb választás lehet. Általánosan inkább az az irányadó, hogy a beteg milyen hőmérsékletű borogatást szeretne.

Amennyiben otthon isiászszerű tüneteink jelentkeznek, és néhány napos borogatás, pihenés után még mindig jelentős a fájdalom, forduljunk bizalommal fájdalomterapeuta szakorvoshoz vagy más fájdalom ambulancián dolgozókhoz.

Masszázs isiász kezelése

A masszázs szintén hasonló eset, mint a csontkovácsolás. Mivel a legtöbb masszőrnek nincs orvosi végzettsége, ezért az ideggyulladásokról nem tud olyan sokat. Ez azért baj, mert az ülőideg nagyon érzékeny, és ha nem megfelelően kezelik az isiászt, könnyen sokkal rosszabbra is fordulhat.

A masszázs előnye azonban, hogy egy egyéb tünetek és előzmények nélküli derékfájásra rendkívül jó és orvosilag is hasznos lehet egy alapos orvosi gyógymasszázs. Amennyiben fájdalma rosszabbodik, azonnal kérje, hogy fejezzék be a masszírozást és keressen fel fájdalomterapeuta szakorvost, aki megfelelően ki tudja vizsgálni a problémát.

Isiász orvosi kezelése

Az isiászt igazából a legtöbb esetben csak orvos tudja kezelni. Az orvosok közül is legmegfelelőbb a fájdalomterapeuta. Esetleg jó választás lehet a reumatológus és az ortopéd szakorvos is, ha az általános isiászos tüneteket tapasztaljuk magunkon.

A nem olyan komoly, de kifejlett isiász kezelése leggyakrabban injekcióval történik. Ez annak a feltétele, hogy a helyi gyulladás lecsökkenjen és megkezdődhessen a kiváltó ok korrekciója.

Sokszor a tünetek enyhítésére fizikoterápiát is alkalmazhatnak kiegészítő kezelésként.

Sajnos az ülőidegzsábának komolyabb okai is lehetnek. Egy kiszakadt gerincsérv vagy egy mozgásképtelenséget okozó becsípődés, inkontinencia olyan tünetek, amelyek sokszor gyors műtéti kezelést igényelnek ahhoz, hogy esély legyen a megfelelő gyógyulásra.

Isiász vizsgálata és diagnózisa

Az isiász, mivel egy tünetegyüttes, ezért egyszerű formájában akár otthon is észrevehető. Természetesen nem szabad eltekinteni az orvosi véleménytől, pláne, hogy az ülőidegzsába egy elég komoly tünet, amellyel mindenképpen orvoshoz kell fordulni. Még akkor is, ha magunkat tudtuk diagnosztizálni.

Fizikai vizsgálat isiásznál

Az isiász fizikai, kívülről látható vagy belülről érezhető tünetei az alábbiak gyakran szoktak lenni:

 • derékfájás
 • csak egyik oldali fenék vagy láb zsibbadása
 • hosszan, a láb hátoldalán futó fájdalom
 • lábfej mozgatásának nehézsége
 • lábujjhegyre állásra való képtelenség
 • izomgyengeség

Ezek mellett az érezhető tünetek mellett a korábban már említett Lasegue-tünet gyakori vizsgálati teszt isiász megállapításához.

Ha az ülőidegzsába tüneteit véljük felfedezni magunkon, akkor mindenképpen forduljunk fájdalomterapeuta orvoshoz. Annak ellenére, hogy az isiász tünetei sokszor nem olyan komolyak, a mögötte levő okok annál nagyobb bajt sejtethetnek.

Röntgenvizsgálat isiásznál

Az orvosi diagnosztikában a képalkotás szinte minden esetben a vizsgálati eredmények alátámasztására vagy megcáfolására van. Ilyen eredmények hiányában a modern világban ritkán lehet komolyan dönteni egy adott kezelésről.

Az isiász vonatkozásában a röntgenről jól meg lehet állapítani, hogy a fájdalomnak valamilyen csontos elváltozás volt-e az oka? A gerincsérvet, csigolyatörést és egyéb komoly isiászos fájdalomra okot adó eseteket jól alá lehet támasztani vagy meg lehet cáfolni röntgenfelvétellel.

Isiász gyógyulási esélye

Jó hír, hogy az isiásznak nagyon magas a gyógyulási esélye. Az is igaz, hogy ez egy nagyon gyakori tünetegyüttes, azonban sok esetben a megjelenési formája is kevésbé komoly.

Műtétre szerencsére a legritkább esetben van sor és az sem minden előzmény nélkül szokott kelleni.

Isiász torna

Isiászos panaszokra sokszor a fájdalomterápiás kezelés (vagy műtét) után rehabilitációs céllal gyógytornát szoktak javasolni.

Ez azért különösen fontos, mert egy injekció vagy egy műtét azonnal megoldja az adott panaszt, de semmi garanciát nem ad arra, hogy nem fog újra becsípődni az adott ideg. Ennek elkerülésére kell gyógytornázni egy kezelés után. Az isiász torna alatt megtanulják, hogyan kell helyesen ülni, állni, járni úgy, hogy ne legyenek veszélyeztetettek egy újabb isiászra. A gyors újrasérülések elkerülésére felhelyezhetnek kineziológiai tapaszt, amely segít az alsó hát stabilizálásában.

Amennyiben szívesebben gyógytornázik csoportban, csoportos gyógytorna lehetősége is van isiász elleni tornára.

Isiász fórum

Önnek milyen tapasztalata van az isiásszal?

Ossza meg velünk véleményét vagy esetleges panaszát, amire nem tértünk ki.

Ígérjük válaszolunk!

Summary
Isiász kezelése bármely ok és tünet esetén [teljes útmutató]
Article Name
Isiász kezelése bármely ok és tünet esetén [teljes útmutató]
Description
Az isiász a legnagyobb ideg, az ülőideg becsípődése. Az isiász derékfájást, lábzsibbadást, érzéketlenséget okozhat. Kezelésére gyakran nem kell műtét.Több->
Author
Publisher Name
27 Sellő MTC
Publisher Logo
Isiász kezelése bármely ok és tünet esetén [teljes útmutató]
Cimke:                                     
Helyes légzés - INGYEN letölthető VIDEÓK
Végre fájdalommentesen élhet! 3+1  részes Helyes Légzés Videótanfolyamunkon megtanulhatja, hogyan csökkentse hát-, nyak- és fejfájását.
Mi is utáljuk a levélszemetet. Csak hasznos információkat küldünk emailben.

A lehető legjobb szolgáltatások nyújtása érdekében honlapunk sütiket használ. A böngészés folytatásával Ön elfogadja a sütik használatát További információ

Ezen az oldalon engedélyezve vannak a sütik a lehető legjobb felhasználói élmény elérése érdekében.Ha Ön folytatja oldalunk böngészését anélkül, hogy letiltaná a sütiket, vagy a "Rendben" gombra kattint, ön beleegyezik a sütik használatába.

Bezárás