Az ínhüvelygyulladás gyakran előforduló gyulladásos betegség. Élete során szinte mindenki találkozik vele. Okai sokfélék lehetnek. Ennek megfelelően kezelése sokféle lehet. Ebben a cikkünkben bemutatjuk az ínhüvelygyulladás okai tüneteit,  típusait, kezelésének módjait és megelőzési lehetőségeit.

Mi az ínhüvelygyulladás?

Az ínhüvelygyulladás akkor alakul ki, ha gyakran ismételt mozdulatokat végzünk hosszú ideig.  Ilyenkor, hosszabb-rövidebb pihenés után húzó vagy szúró fájdalmat érzünk az igénybe vett testrészünkben.  Ez a fájdalom olyan érzéssel párosul, mint amikor havat morzsolunk szét a kezünk között.
 Ínhüvelygyulladáskor az ínt körülvevő szövet,  vagyis az ínhüvely,  a gyakori, ismételt dörzsöléstől begyullad és megakadályozza a hatékony működését gyulladt testrészünknek. 
Leggyakrabban az alkarban, a csuklóban, vagy az ujjakban alakul ki,  de nem ritka hogy egyéb testrészekben,  mint a lábban, a térdben, a könyökben vagy a bicepszben is kialakul.  Jelen cikkünkben minden esettel foglalkozunk, arra törekedve, hogy minél teljesebb információt nyújtsuk erről a kellemetlen, ámde gyakori betegségről.

ínhüvelygyulladás útmutató

Ínhüvelygyulladás kezelési útmutató - letöltés

*a letöltéssel hozzájárul, hogy emailben megkeressük önt releváns információkkal.

Az ínhüvelygyulladás okai

ínhüvelygyulladás okai kép

Mint említettük, az ínhüvelygyulladásnak rendkívül sokféle oka lehet.  Ezek közül a leggyakoribbakat külön kiemelve tárgyaljuk ebben a részben. 
Általános ok, hogy ízületeinket és izmainkat nem megfelelően használva, ínhüvelyeinket túltereljük. A legfőbb ok, hogy ilyenkor ínhüvelyünk begyullad az, hogy nem vesszük észre mennyire túlterheltek magunkat.  Mindemellett ha odafigyelve végezzük munkánkat,  könnyen megérezhetjük,  hogy mikor kell azt abbahagyni a sérülések elkerülése érdekében. 
Éppen ezért fokozottan figyeljünk arra,  hogy munkavégzés közben megfelelő testtartással,  nyugodtan  és lazán dolgozzunk.  Kiemelten fontos ezenkívül  a gyakori pihenők beiktatása, mivel ezek segítenek felfigyelni a problémára.
Ha munka közbeni szünetben érezzük inaink működését,  súrlódó vagy húzódó mozgást tapasztalunk, próbáljunk meg változtatni a munkavégzés módján vagy rövid ideig találjunk más feladatot.  Ezzel elősegítjük inaink regenerálódását.
Térjünk is rá az ínhüvelygyulladás leggyakoribb okaira:

Ínhüvelygyulladás egértől

Számítógép használata közben rendkívül sokat használjuk az egeret. A legtöbb ember munkahelyén,  otthon  és általában sok mindennapi helyzetben rengeteg időt tölt a számítógép előtt. 
Sajnos sokan nem figyelnek oda,  hogy milyen testtartással dolgoznak számítógép használat közben. Ennek sok negatív hatása van,  például a gyakori “zsiráfnyak”, hát- és derékfájás,  az egértől okozott ínhüvelygyulladás.
Amennyiben számítógépezés közben az egeret használó vállunkat felhúzva dolgozunk,  könnyen előfordulhat hogy a munkanap végére vállunkban vagy alkarunkban fájdalmat érzünk. 
A sok kattintástól elfáradnak ujjaink és alkarunk izmai,  ezért másnapra kínzó fájdalommal ébredhetünk. A helyes egérhasználat meg tanulásával megszabadulhatunk ettől a problémától.  Ebbe beletartozik a számítógépezés közbeni

 • helyes testtartás,
 • a fej megfelelő tartása,  
 • a szék megfelelő magassága
 •  a monitor, az egér és a billentyűzet testtől való távolsága.

Ínhüvelygyulladás zongorázástól

Amennyiben ön gyakran  zongorázik és sokat gyakorol,  ön is tapasztalhatta hogy a ínhüvelye begyullad az intenzív gyakorlás következtében. Ez rendkívül bosszantó,  hiszen nem tudja használni a billentyűket  és egyéb tevékenységeit sem tudja végezni. 
Ínhüvelygyulladás nem csak zongorázástól alakulhat ki.  Más hangszerekkel való munka során is találkozhatunk az ínhüvelygyulladással.  A zongorán kívüli egyéb hangszerek lehetnek húros hangszerek,  melyben jelentős alkar izomzatra van szükség a húrok lefogásához.
Kezdő gitár- és hegedűtanulók esetében különösen gyakori a helytelen technika következtében kialakult ínhüvelygyulladás. Ennek megelőzésére fontos,  hogy helyes technikával fogjuk a húrokat.  Így megkíméljük csuklónkat és ujjainkat az alkalmi gyulladástól.

Ínhüvelygyulladás edzéstől

Ha ön gyakran és intenzíven sportol,  ön is belefuthat az ínhüvelygyulladásba.  Intenzív sportolók esetében gyakori  a láb és a bicepsz ínhüvelyének gyulladása.
A sportos alkat ellenére, sportolók és gyakran kapnak ínhüvelygyulladást.  Ennek oka,  hogy sportolás közben nagy mennyiségű adrenalin termelődik,  amely gátolja a túlterhelt testrész fájdalmának érzékelését.
Azok, akik ritkán vagy szinte sosem sportolnak,  akár egyetlen edzéstől is ínhüvelygyulladást kaphatnak. Ennek oka éppen az, hogy nincsenek hozzászokva a nagyfokú terheléshez,  ezért egy hirtelen megerőltetéstől inaik és izmaik felmondják a szolgálatot.
Mindkét előbbi esetben gyakori hiba,  hogy a később panaszos testrész nem volt megfelelően bemelegítve.
Megelőzésképpen mindig figyeljünk oda, hogy a terhelést csak fokozatosan adjuk hozzá az edzéshez,  valamint a teljes intenzitás elérése után fordítsunk időt a megfelelő nyújtásra és levezetésre.

ínhüvelygyulladás útmutató

Ínhüvelygyulladás kezelési útmutató - letöltés

*a letöltéssel hozzájárul, hogy emailben megkeressük önt releváns információkkal.

Az ínhüvelygyulladás tünetei

ínhüvelygyulladás tünetei kép

Az ínhüvelygyulladás tüneteiről már korábban is volt szó:  a gyulladt tagok húzó érzése általános panasz. 
Mindemellett mivel a ínhüvelygyulladás okai rendkívül sokfélék lehetnek,  ezért fontos tisztázni, hogy melyik panaszok jelentkeznek és esetleg melyek nem.  Így könnyebben körülhatárolható,  hogy egyszerű vagy tartós a gyulladás és van-e szükség orvosi beavatkozásra vagy az otthoni kezelés is elegendő.

Fontos megjegyezni, hogy a karban lévő ínhüvelygyulladást néha összetévesztik a nyaki gerincsérv miatti karba sugárzó fájdalmakkal. Ennek elkerülése végett gyanús esetben konzultáljunk orvosunkkal.

Húzó érzés

A fájós testrészen jelentkező húzó érzés általános panasz mindenféle ínhüvelygyulladás esetében.  Ez az érzés leginkább arra hasonlít, mint amikor hó roppan a kezünk között vagy a lábunk alatt. Ha ilyen érzést érzünk bármelyik inunkban, kezdjünk gyanakodni, hogy esetleg gyulladás van kialakulóban.  
Ebben az esetben olvassa el megelőzésről szóló fejezetünket.  Nagyon fontos, hogy ilyen húzó érzés esetében semmiképpen se eddzünk rá vagy kezdjük el nyújtani az adott izmot megfelelő bemelegítés nélkül.

Duzzadt, bedagadt testrész

Egy másik gyakori tünet, ami szinte minden esetben jelentkezik, a fájó testrész duzzanata.  Ez általában egyszerűen megfigyelhető, hiszen a gyulladás leggyakrabban páros testrészeinken jelentkezik.  Így könnyen összehasonlíthatjuk például jobb és bal csuklónk, ujjaink, lábfejünk vagy karjaink méretét. Ha szemmel látható eltérést tapasztalunk, jelentős gyulladásról van szó.
Ha szemmel nem látjuk a duzzanatot, próbáljuk ki a következőt: figyeljük meg az adott testrész bőrének felületét.
Amennyiben a bőr piros vagy különösen fényes, nagy eséllyel be van dagadva.  Ha a fájdalom nem elviselhetetlen tapogassuk körül a testrészt és apró nyomogatásokkal tapasztaljuk ki,  hogy fáj-e a enyhe nyomás.
Ha az óvatos nyomástól nem fáj és szemmel nem látható duzzanat,  valószínűleg az adott testrész nincs bedagadva

Láz

Ha  minden jelentősebb ok nélkül lázasak leszünk, gyanakodhatunk gyulladásra. Ha  hosszú ideje tartó ínhüvelygyulladásban szenvedünk,  kialakulhat láz és egyéb testrészek gyulladása is. Általában, ínhüvelygyulladás esetén láz csak akkor jelentkezik, ha a fájdalom krónikus,  azaz hosszú ideig tartó.
Testünk bármely részének gyulladását  immunrendszerünk legyengülése is okozhatja. Ilyenkor a gyulladás gyorsan átcsaphat lázba, ezért még a teljes kifáradás előtt célszerű lepihenni és kialudni a fáradtság okozta lázat. Ez általában pár óra alatt elmúlik és energiánk újra visszatér.
Krónikus esetben gyakran gennyessé is válhat  az ínhüvelygyulladás. Ilyen vagy hasonló panaszok esetén sürgősen keressen fel reumatológus vagy fájdalomterápiás szakorvost.
Még ilyen extrém esetekben sincs okunk nagy félelemre: a legdurvább ínhüvelygyulladás is általában gyorsan kezelhető antibiotikumokkal, injekcióval vagy egyéb terápiás szerekkel.

Tüzes érzés a fájó testrészen

Abban az esetben, ha a fájó testrész bőrfelülete “tüzes” érzésű, szintén célszerű szakorvoshoz fordulni. Ilyenkor a testrész körüli bőrfelület különösen vörös és szinte izzik. Tapintásra forró és érzékeny. Kísérőtünet lehet a láz, levertség és erőtlenség érzése. 
Szerencsére az ilyen jellegű érzés nem gyakori. Általában csak krónikus ínhüvelygyulladás esetén jelentkezik.
Fontos megjegyezni, hogy a gyulladás maga gyakran tapintásra is meleg érzés. Ez gyakori, de nem jelent egyet a “tüzes” érzéssel. Az enyhe melegség oka, hogy a test védőrendszere így próbálja legyőzni a gyulladást. Ez teljesen normális jelenség, aggodalomra ez esetben semmi ok.
A “tüzes” érzés könnyedén megkülönböztethető az egyszerű melegségtől: a “tüzes” gyulladás esetében a fájó testrész melegsége tapintás hiányában is érezhető. Szinte lázszerű fájdalmak érezhetők a beteg testrészen.

ínhüvelygyulladás útmutató

Ínhüvelygyulladás kezelési útmutató - letöltés

*a letöltéssel hozzájárul, hogy emailben megkeressük önt releváns információkkal.

Az ínhüvelygyulladás típusai

Az ínhüvelygyulladásnak sokféle típusa lehet és alapvetően testünk minden részében jelentkezhet.
Ennek ellenére leggyakoribb azokon a testrészeken, amelyeket általában nem teszünk ki nagy terhelésnek. Ez a sokat ülő életmódot folytatók között a láb és leggyakrabban az ujjak vagy az alkar.
Az egyszeri, hosszan tartó és monoton tevékenységek melyek kisebb izmokat vesznek igénybe, szintén okozhatnak ínhüvelygyulladást. Ezek legfőbb típusai:

 • alkarban, kerti metszés után
 • ujjakban, takarítás után
 • lábakban, különlegesen megerőltető futás után

Ínhüvelygyulladás a lábon

A lábon, mivel rengeteg kis izom és ín található benne, sokféle elképzelhető módon jelentkezhet az ínhüvelygyulladás. Esetenként külön tudomány kitalálni, hogy melyik ín gyulladhatott be. 
Szerencsére adódnak gyakori típusok, amelyek a lábon jelentkező ínhüvelygyulladások majdnem egészét lefedik. Ezek közül a 3 leggyakoribb típus a lábujjak, a vádli és az Achilles-ín gyulladása.
Lássuk ezeket részletesen:
lábujjak ínhüvelygyulladásának oka az ujjak túlterheltsége. Mivel valamennyien viszonylag sokat használjuk lábujjainkat, hiszen nélkülük nem tudnánk járni, ezért a lábujjak ínhüvelygyulladása viszonylag ritka. Gyakrabban esik meg nőknél, akik magassarkúban járnak, amelynek pántja megnyomhatja az ujjukat úgy, hogy az ott levő ín begyullad. Ez esetenként akár tartós is lehet oly módon, hogy a gyulladás mindig előjön, valahányszor az illető magassarkúba bújik.
vádli ínhüvelygyulladása leginkább helytelen futástechnika közben alakulhat ki. Gyakori hiba, hogy amikor a rossz technika következtében túlterhelik vádlijukat, sokan a kezdődő ínhüvelygyulladást egyszerű izomláznak tudják be. Ilyen érzés esetén mindenképpen várjunk pár napot. Ha néhány nap alatt nem enyhül és múlik el teljesen a fájdalom, valószínűleg ínhüvelygyulladással van dolgunk.
Az Achilles-ín gyulladása rendkívül nehéz téma. Gyakran nem vehető észre, amíg még kezdeti állapotú, de egy makacs gyulladás esetén gyötrelemmé teheti az egyszerű járást is. Kialakulása akkor történhet, ha különösen sokat guggol vagy “spiccel” a lábával. Szerencsére ilyenkor is nehezen gyullad be az Achilles-ín. Annál rosszabb viszont, hogy gyógyulása is lassabb, mint a többi típusú gyulladásé.

Ínhüvelygyulladás az ujjakban

Az ujjakban alakul ki leggyakrabban az ínhüvelygyulladás. Ilyenkor ujjaink felső részénél érezzük a fájdalmat. Behajlításkor különösen fájhat és szorítóerőnk szinte teljesen eltűnik.
Könnyedén kialakulhat ínhüvelygyulladás az ujjakban, ha kerti tevékenységeket végzünk. Idősebb embereknél ez még gyakoribb lehet, ha nincsenek hozzászokva a kéz mindennapos megerőltetéséhez. Tavaszi metszés, gyallyaprítás vagy akár gazolás következtében is kialakulhat a gyulladás.
Az ínhüvelygyulladás gyakori következménye lehet a tavaszi nagytakarításnak is. Háziasszonyok esetében intenzív ablakmosás, padlósikálás vagy bármilyen kefézés után kialakulhat ínhüvelygyulladás. A tartós és nagyfokú erőkifejtés következtében kezeink elfáradnak és akár már munka közben erős fájdalomra figyelhetünk fel. Ilyenkor függesszük fel a munkát és borogassuk be kezünket a lentebb ismertetett módon.

Ínhüvelygyulladás az alkarban

Az alkarban is gyakori az ínhüvelyek gyulladása. Mivel általában alkarizmaink gyengék és ritkán használjuk őket a mindennapokban, könnyedén áldozatul eshetnek egy gyulladásnak. 
Fontos megemlítenünk, hogy a köznyelvben használt “ínhüvelygyulladás az ujjakban” és “ínhüvelygyulladás az alkarban” kifejezések gyakran egy és ugyanazon ínhüvely gyulladását jelentik. Ez a fajta gyulladás a tartós, folyamatos szorítás következtében alakul ki, amely az átlagosnál nagyobb erőt igényel.
Az alkar ínhüvelygyulladása leggyakrabban sportolás közben alakulhat ki. Kezdő teniszezők illetve squash-olók esetében, az alkarok különös megerőltetése miatt, gyakran kialakul a gyulladás az ütőt használó kézben.
Falmászók és sziklamászók körében is tanúi lehetünk efféle gyulladásnak. Ilyenkor is leginkább kezdők között tapasztalhatjuk az ínhüvelyek gyulladását az első keményebb edzések után.

Ínhüvelygyulladás a térdben

A térd ínhüvelygyulladásának leggyakoribb oka a lábak túlterhelése vagy helytelen használata sportolás közben.
Futók és kerékpározók esetében gyakran alakul ki ún. futótérd. Ezt a köznyelv a térd ínhüvelygyulladásának nevezi. Futótérd kialakulásakor a térd hajlítását és feszítését végző izmokat körülölelő inak gyulladnak be. Esetenként intenzív síelés következtében is kialakulhat futótérd, amely a térdek oldalirányú túlerőltetéséből fakad.
Futótérd kialakulása esetén rendkívül fontos, hogy térdeinket kíméljük és gyulladáscsökkentő kezelésnek vessük alá.
Sajnos, mivel térdeinket nehezen tudjuk teljesen pihentetni, a térd ínhüvelygyulladásának gyógyulása viszonylag lassú a többi féle gyulladáshoz képest.
Amennyiben rövid időn belül többször kap ínhüvelygyulladást térdében, mindenképpen keressen fel egy gyógytornászt, aki segít a helyes futótechnika kialakításában és a térd stabilizációjában.

A térdfájásnak természetesen nem csak ízületi gyulladás lehet az oka. A térdfájás egyéb okairól itt olvashat.

Ínhüvelygyulladás a könyökben – Teniszkönyök

A könyök ínhüvelygyulladását a köznyelvben teniszkönyöknek nevezzük. A teniszkönyök, mint neve is mutatja, gyakran alakul ki teniszezők körében. A könyök környéki gyulladást azonban okozhatja a gyakori intenzív gépelés vagy egérhasználat.
Teniszkönyök kialakulásakor alkar feszítő izmai túlterhelődnek. Ilyenkor ezen izmok inai begyulladnak. Ezt a fajta ínhüvelygyulladást a könyökünkben érezzük.
Teniszkönyök, mindennapi körülmények között, munka közben alakulhat ki a helytelen egérhasználat vagy a nem megfelelő gépelés következtében. Irodai körülmények között mindig figyeljünk oda, hogy székünk megfelelő magasságban álljon. Ez akkor optimális, ha derekunkat a szék támlájához illesztve, térdeinkkel derékszögben nyugodva, teljes talpunkkal a földön vagyunk. Ennek megfelelően kell beállítani a billentyűzetet:
Gépeléskor a billentyűzetet olyan magasságban tartsuk, hogy vállainkat nyugodt helyzetben tartva, alkarunkat az asztalra támasztva ujjainkkal a teljes billentyűkészletet elérjük karunk felemelése nélkül. A billentyűzetnek olyan távol kell lennie az asztal szélétől, hogy alkarunkat kényelmesen megtámaszthassunk előtte úgy, hogy könyökünk már éppen lelógjon az asztalról. Ha minden egyes alkalommal így ülünk számítógép elé dolgozni, nagy bizonyossággal elkerülhetjük ínhüvelygyulladás kialakulását a munkahelyünkön.

Ínhüvelygyulladás a vállban

A vállfájdalmak igen sokfélék lehetnek. Ennek megfelelően nehéz vizsgálat nélkül megmondani, hogy a vállfájás oka az ínhüvelygyulladás, a vállízület fájdalma vagy valamely izom túlhasználata, sérülése.
A vállfájdalom gyakori köznapi megfelelője a “befagyott váll”. Ennek tünetei, hogy karjait alig tudja felemelni és a vállmozgás jelentősen csökken. A befagyott váll oka lehet az ínhüvelyek gyulladása is. Ilyenkor, a többi ínhüvelygyulladáshoz hasonlóan, érezheti vállában a hóropogáshoz hasonló húzódó, súrlódó érzést.
Amennyiben ilyen jellegű fájdalmat érez, pihentesse vállát és kenje be nem szteroid alapú gyulladáscsökkentő krémmel. Ha vállfájása nem enyhül néhány napon belül, keressen fel egy szakorvost: bátran forduljon reumatológushoz.
Mivel a vállfájás oka nem csak az ínhüvelygyulladás lehet, ezért az orvos által javasolt kezelések is rendkívül változatosak lehetnek. Ha válla hosszú idő óta fáj és mozgása  is korlátozott a fájdalom miatt, forduljon reumatológushoz. A reumatológiai vizsgálat eredményeképp gyakran egyszeri kezelés és rendszeres gyógytorna is elég a vállfájás tartós megszüntetéséhez.

Ínhüvelygyulladás a bicepszben

Edzőteremben sokat edzők között elvétve lehet hallani, hogy “ínhüvelygyulladása van a bicepszében”. Ennek a fájdalomnak, ami leggyakrabban a bicepsz alsó részében, az könyökhöz közel, jelentkezik, az ínhüvelygyulladáshoz semmi köze.
A nagy súlyokkal való edzés vagy nehéz fizikai munka után érzett fájdalom teljesen természetes izomláz is lehet. Ebben az esetben általában nem senki nem is gyanakszik ínhüvelygyulladásra.
Amennyiben a fájdalom nem enyhül néhány napon belül, gyanakodhat arra, hogy valamilyen sérülés lehet a fájdalom oka. Mivel a bicepszét mindenki gyakran használja és egy nagy izomról van szó, igen valószínűtlen az ínhüvelygyulladás.
Sokkal gyakoribb, hogy az izom tapadásánál a könyöknél az izom meghúzódik. Ilyenkor a túlerőltetés miatt az izom alsó része begyullad vagy enyhén elszakad. Ezt leginkább a pihentetés és az idő oldja meg.

ínhüvelygyulladás útmutató

Ínhüvelygyulladás kezelési útmutató - letöltés

*a letöltéssel hozzájárul, hogy emailben megkeressük önt releváns információkkal.

Az ínhüvelygyulladás kezelése otthon

ínhüvelygyulladás kezelése otthon kép

Szerencsére az ínhüvely gyulladásának fibrines fajtája, ami megerőltetés hatására alakul ki, általában nem túl veszélyes. Éppen ezért kezeléséhez sokszor nem kell orvoshoz fordulni. Mindazonáltal javasoljuk, hogy bizonyosodjon meg minden esetben arról, hogy valóban ínhüvelygyulladása van. A nem megfelelő kezelés káros következményit ugyanis sokszor jóval nehezebb helyre hozni, mintha szakorvoshoz fordult volna a panaszok megjelenésével.
Az ínhüvelygyulladás, amennyiben megbizonyosodott róla, hogy abban szenved, kezelhető és legtöbb esetben gyógyítható jelentős orvosi beavatkozás nélkül.
Akár otthonunk kényelmében is könnyen enyhíthetjük ínhüvelygyulladás okozta fájdalmainkat a következő módszerek segítségével.

Hideg borogatás – az ínhüvelygyulladás kezelése

Az ínhüvelygyulladás tüneteit, mint általában a gyulladásos betegségeket , hideg borogatással csökkenteni lehet. Az adott testrésznél hidegebb közeg hatására a gyulladt, bedagadt testrész duzzanata csökken. Ezáltal enyhül a fájdalom és gyorsul a gyógyulás.
Az ínhüvelygyulladásra kerülő hideg borogatásnak 18-23 fokosnak kell lennie. Amennyiben orvosa langyos borogatást javasol, használjon 30 fokos borogatást, de annál ne melegebbet.
A hideg borogatásnak 3 rétege kell, hogy legyen, hogy hatékonyan enyhítse a gyulladás okozta fájdalmakat:

 1. Tegyünk egy nedves, általában vízzel átitatott hűvös anyagdarabot a panaszos testrészre. Az ínhüvelygyulladás általában csak egy kisebb területen fájdalmas. Csak a gyulladt testrészt borítsuk be a borogatással.
 2. Ezután egy műanyag fóliás szigetelő réteg következik, amely megakadályozza az anyag gyors felmelegedését és a rögzítő réteg nedvesedését.
 3. A legfelső, rögzítő réteg ismét valamilyen szövetből legyen. Ez gyakran lehet fásli vagy egyébe hosszú, keskeny anyagdarab.

A borogatott gyulladása hűvös közeg hatására lecsökken. Ezáltal a fájdalom is alábbhagy. 
A hideg borogatást legfeljebb 20-25 percig hagyjuk az érintett testrészen. Ennyi idő felett a gyulladás felmelegíti a körülvevő szövetet. Ha nem szedjük le ilyenkor a borogatást, az új, meleg közeg hatására több vér megy a gyulladt ínhüvely köré, evvel fokozva a gyulladást.
Szerencsére, általános viszonyok között, az ínhüvelygyulladás borogatása nem igényel egyszerre 1-2-nél több cserét. Ennyi idő alatt a hideg közeg kifejti jótékony hatását és a gyulladás a fájdalommal együtt alábbhagy.

Meleg borogatás – az ínhüvelygyulladás kezelése

FONTOS! Gyulladásos betegségek esetén, mint amilyen az ínhüvelygyulladás, SOHA ne alkalmazzunk MELEG BOROGATÁST! 
A meleg borogatás hatására ugyanis, a gyulladt ínhüvelybe több vér áramlik. Ez fokozza a gyulladást és felerősítheti a fájdalmat.
Ínhüvelygyulladás kezelésére ezenkívül ne alkalmazzunk melegítő párnát vagy ehhez hasonló melegítő eszközt sem. Ezek nem csak, hogy nem fogják enyhíteni ínhüvelygyulladásunkat, hanem sokszor még fokozhatják is fájdalmunk.
Hatékony módja az ínhüvelygyulladás okozta fájdalmak kezelésének a hideg borogatás, amelyet az előző részben említettünk.

Illóolaj – az ínhüvelygyulladás kezelése

Az ínhüvelygyulladást kezelhetjük különféle illóolajok használatával is. Az illóolajok általánosan segítő jótékony hatása a gyulladáscsökkentésben is megmutatkozik.
Az ínhüvelygyulladás kezelésére leghatékonyabb illóolajok:

 • eukaliptuszolaj
 • kókuszolaj
 • kamillaolaj

Ezek könnyedén beszerezhető, általánosan forgalmazott illóolajok. Ezek mellett alkalmazhatunk zsályát, kakukkfüvet vagy fahéjat is, amelyek mind alkalmasak gyulladások kezelésére. Ha tehetjük, használjuk friss növényeket. Rövid idejű forrázás után a kihűlt levet felhasználhatjuk ínhüvelygyulladásunk kezelésére.
Az illóolajakat nem érdemes egyszerűen a gyulladt ínhüvelyre tenni, mivel, természetükből fakadóan, hamar elpárolognak és elveszítik jótékony hatásukat.
Hideg borogatással együtt azonban rendkívül hatékonyan enyhíthetők az ínhüvelygyulladás fájdalmai. A hideg borogatás gyulladásra helyezése előtt, a nedves kendő átitatására szolgáló vízbe cseppentsünk néhány csepp gyulladáscsökkentő illóolajat. Ez a gyulladás felületéhez érve hosszabban kifejti jótékony hatását és lelohasztja a gyulladást.

Gyógynövények – az ínhüvelygyulladás kezelése

Gyógynövények segítségével sokféle gyulladás kezelhető, így az ínhüvelygyulladás is. Az alábbiakban ismertetünk néhány gyógynövényt, amelyek segíthetnek a szervezet gyulladásának csökkentésében:

 • Kurkuma
 • Chilipaprika
 • Zöld tea
 • Fehér fűzfakéreg
 • Tengerparti fenyőkéreg
 • Tömjén
 • Feketebors
 • Szegfűszeg
 • Gyömbér fahéj

Ezen fűszerek fogyasztásával elősegíthetjük szervezetünk gyorsabb gyógyulását és az ínhüvelygyulladás csökkenését. A gyógynövényeket étrendünkbe beépítve fogyaszthatjuk.
Sok növény felhasználható gyulladáscsökkentő főzet formájában az ínhüvelygyulladás kezelésére. Általában a gyulladás csökkentésére fogyaszthatunk kamillateátzöld teát vagy cickafarkfű illetve diólevél főzetét. Ezen gyógynövények gyulladáscsökkentő hatása bizonyított, így segíthetnek az ínhüvelygyulladás legyőzésében is.

Infralámpa – az ínhüvelygyulladás kezelése

FONTOS! Az ínhüvelygyulladást semmiképpen NE KEZELJÜK INFRALÁMPÁVAL! Ugyanis ínhüvelygyulladás esetében a melegítés gyakran súlyosíthatja panaszainkat. Meleg hatására az ínhüvelygyulladás környékére több vér kerül, amely növelheti fájdalmunkat, miközben a gyulladás nem csökken.
Az ínhüvelygyulladás kezelésére otthon leginkább a hideg borogatás javasolt. Ennek elkészítésére vonatkozó tanácsokat a cikk hideg borogatásról szóló részében találhat. A hideg borogatás mellett hatékony segítség lehet az ínhüvelygyulladás kezelésére a gyulladáscsökkentő krémek használata. Emellett a gyulladáscsökkentő gyógynövények is segítségünkre lehetnek a gyulladás otthoni enyhítésében.

Lóbalzsam – az ínhüvelygyulladás kezelése

A gyulladáscsökkentő krémek hatékony módszerei az ínhüvelygyulladás kezelésének.
A köznyelvben “lóbalzsamnak” nevezett kámfor alapú krémet eredetileg versenylovak kezelésére használták. Jó gyulladáscsökkentő és lazító hatása miatt az ízületek fájdalmának csökkentésére és például az ínhüvelygyulladás kezelésére is alkalmas.
Önmagában, a gyulladt testrészre kenve és enyhén bemasszírozva is alkalmazható. Hideg borogatással együtt is remekül alkalmas az ínhüvelygyulladás kezelésére.
A lóbalzsamon kívül rendkívül sok gyulladáscsökkentő krém kapható, amelyek akár jobban is enyhítik az ínhüvelygyulladás okozta panaszokat.
Ilyen krémeket, egyszerűbb formában patikusától kérhet. Fontos, hogy a gyulladás kezelésére használt krém semmiképpen ne szteroidos legyen.
Mindenképpen javasolt, hogy ínhüvelygyulladás gyanúja esetén keressen fel reumatológus szakorvost, aki megerősíti, hogy valóban ínhüvelygyulladásban szenved. Ez rendkívül fontos, mivel valódi vizsgálat és az okok meghatározása nélkül nem szabad elkezdeni a gyógyszeres kezelést.

ínhüvelygyulladás útmutató

Ínhüvelygyulladás kezelési útmutató - letöltés

*a letöltéssel hozzájárul, hogy emailben megkeressük önt releváns információkkal.

Az ínhüvelygyulladás kezelése orvosnál

ínhüvelygyulladás orvosi kezelése

Az ínhüvelygyulladást sok esetben nem feltétlenül szükséges orvosnál kezelni. Enyhébb esetekben könnyen előfordul, hogy otthoni kezelés hatására is meggyógyul a fájó tag.
Sajnos az otthoni kezelésnek megvannak a maga korlátai: helyi fájdalomcsillapító krémeken, hideg borogatáson és pihentetésen kívül nem nagyon nyílik alkalom a gyulladás otthoni kezelésére.
Orvosi kezelés szükséges minden esetben az ínhüvelygyulladás kezelésére, ha a gyulladás gennyesínhüvelygyulladásra utal. Ezt, ha nem vagyunk magunk is szakértők, nehéz lehet megállapítani. Leginkább úgy különböztethetjuk meg a túlfáradásos és gennyes ínhüvelygyulladást, ha megválaszoljuk a következő kérdéseket:
 

 • Hosszú ideje (több, mint 3 hete) tart már a fájdalom?
 • Be van dagadva az adott testrészünk?
 • Biztos, hogy ínhüvelygyulladásunk van vagy lehet szó izomfájdalomról, ízületi fájdalomról?

Ha mindhárom kérdésre igennel válaszolt, akkor gennyes ínhüvelygyulladás gyanújával forduljon orvoshoz. Konzultáljon háziorvosával, aki megállapítja a ínhüvelygyulladást, vagy valamilyen egyéb betegséget, és javaslatot ad a kezelésre.
Ha háziorvosa segítségével nem tudta megoldani panaszait, kérjen beutalót szakorvosi rendelésre.

Injekció – az ínhüvelygyulladás kezelése

Súlyos ínhüvelygyulladás esetében szükséges lehet az injekciós kezelés. Ilyenkor a az injekcióval eltávolítják a felgyülemlett gennyet és/vagy szteroidos fájdalomcsillapítót fecskendeznek az fájó testrészbe.
Injekciót ínhüvelygyulladásra általában csak gennyes ínhüvelygyulladás esetén adnak, mivel ilyenkor a testrészt fel kell szabadítani a felgyülemlett gennytől és azonnal oldani kell a gyulladást.
Természetesen nem mindig egyértelmű, hogy az injekció oka az ínhüvelygyulladás vagy valamilyen más gyulladás volt. Mivel a gyulladásos mozgásszervi panaszoknak rendkívül sok fajtája van, amit sokszor még orvosi szemmel is nehéz megkülönböztetni, korántsem egyértelmű, hogy az injekció valóban az ínhüvelygyulladásban segített vagy más testrész gyulladásában.
Előfordulhat, hogy orvosa gócpontvizsgálatot rendel el, ha ön gyakran jelentkezik gennyes ínhüvelygyulladás panaszával. Ennek a vizsgálatnak folyamán azt próbálják kideríteni, hogy mi lehet az oka a gyakori gyulladásnak. Az okot kiküszöbölve a panaszok is gyorsan megszűnnek majd.

Kenőcs – az ínhüvelygyulladás kezelése

Túlerőltetéses ínhüvelygyulladás esetén a leghatékonyabb gyógymód a pihentetés. Pihenés, borogatás és gyulladáscsökkentő krémek kombinációjával a legtöbb mindennapi ínhüvelygyulladás pár nap alatt elmúlik. Erősebb gyulladás esetén a gyógyulás akár 2-3 hétig is eltart, attól függően, hogy először mekkora volt a túlerőletés a normál állapothoz képest. Ezenkívül fontos tényező a gyógyulásban, hogy az adott testrészt mennyire pihentetjük.
Gyulladáscsökkentő kenőcsök használatával lényegesen enyhíthető az ínhüvelygyulladás okozta fájdalom. Fontos hangsúlyozni, hogy a gyulladáscsökkentő krém nem szteroidos legye. Az ilyen krémeket a helyi gyógyszertárban, gyógyszerész segítségével könnyedén megvásárolhatjuk.
Bizonyos esetekben szükséges a szteroidos gyulladáscsökkentő krémek használata. Ezek a krémek általában hatékonyabbak, mint szteriodmentes társaik. Ennek megfelelően veszélyesebbek is lehetnek. Éppen ezért ilyen krémet csak orvosunk írhat fel, receptre.
Ha véletlenül egy korábbi gyulladásos betegségünk, akár ínhüvelygyulladás,  idejéről maradt még szteroidos krémünk, minden esetben kérjük orvosunk tanácsát a krém újbóli használata előtt. Nem megfelelő szteroidos krém használata ugyanis okozhat rendkívül kellemetlen mellékhatásokat is.

Homeopátia – az ínhüvelygyulladás kezelése

Az ínhüvelygyulladás tüneteit sokszor gyógyíthatjuk homeopátiás kezeléssel is. A homeopátia sokszor alkalmas gyulladásos tünetek enyhítésére vagy akár megszüntetésére. Mivel a homeopatikus gyógyszerek lebontása általában kevésbé káros, mint a normál gyógyszereké, ezért kedvelt gyógymód például ínhüvelygyulladásra is.
Homeopátiás kezelés során, a homeopata által felírt szert kell a megfelelő adagolásban szájon át bevenni. Ezek a gyógyszerek enyhén édes, szopogatható gyolyócskák.
Ha felmerül az ínhüvelygyulladás gyanúja, amely nem múlik el néhány nap pihentetéssel és hideg borogatással, keressük fel háziorvosunkat. Kérdezzünk rá, hogy alkalmazhatnánk-e homeopátiás kezelést az ínhüvelygyulladás kezelésére. Orvosunk javaslatára keressünk fel egy homeopata orvost, aki segít a fájdalom enyhítésében.
Amennyiben önnek már van homeopata orvosa, azonnal fordulhat hozzá segítségért tartós ínhüvelygyulladás panaszával. Viszont mindenképpen javasolt háziorvosunk meglátogatása, hiszen ő tudja majd felállítani a diagnózist.
Ha ön olyan munkát végez, amely során gyakran alakul ki túlterheléses ínhüvelygyulladása, például takarítás, gépírás vagy sziklamászás, érdemes keresnie egy állandó homeopata orvost. Ez esetben ismételt betegség esetén elég lehet az orvossal való telefonos kommunikáció., ez megkíméli önt az utazás fáradalmaitól.

Sebészet – az ínhüvelygyulladás kezelése

Sebészeti beavatkozás csak ritkán szükséges ínhüvelygyulladás kezelésekor. Ilyenkor is csak akkor alkalmaznak műtéti beavatkozást, ha a helyi fájdalomcsillapítás és pihentetés hatástalan volt.
A köznyelvben “pattanó ujjként” ismert, ínhüvelygyulladás okozta mozgásszervi panaszt néhány esetben műtéti úton szokták kezelni. Pattanó ujj esetében a kéz ínhüvelyei gyulladnak be, általában túlerőltetés következtében. Ilyenkor a beteg egyik ujját nem vagy alig képes csak mozgatni.
Az ínhüvelygyulladás okozta pattanó ujj esetében a sebészeti beavatkozás egy egynapos rutinműtétetjelent. Sajnos ilyenkor is előfordul néhány esetben, hogy a kéz a műtét után egy ideig még bedagad illetve fáj. Ennek ellenére a műtött ujj a beavatkozás után azonnal használható .
Ínhüvelygyulladás kezelésére sebészeti úton általában ritkán vagy szükség. A szükségességet egyéni adottságok illetve az orvosi vizsgálatok eredményei árulják el.

Reumatológia – az ínhüvelygyulladás kezelése

Miután háziorvosunk megállapította, hogy ínhüvelygyulladásban szenvedünk, gyakran reumatológus szakorvoshoz utal be. Sajnos, az állami rendeléseken gyakran nagyon hosszú várólista van, ezért érdemes megfontolni a magánorvosi kezelést.
Jelentkezzen be itt!
Mivel az állami reumatológiai és háziorvosi ellátás is igen túlterhelt, nem feltétlenül szükséges azonnal orvoshoz fordulni, amint ínhüvelygyulladás jellegű fájdalmat érzünk. Korábban is utaltunk már rá, hogy túlterheléses ínhüvelygyulladás esetén a pihentetés sokszor a leghatásosabb módszer. Ha ez nem használ vagy fájdalmaink elviselhetetlenné válnak, forduljunk azonnal orvoshoz.
Reumatológiai rendelésen a háziorvosi beutaló alapján az orvos megállapíthatja az ínhüvelygyulladást. Ilyenkor általános túlterheléses ínhüvelygyulladás esetén az orvos pihentetést és hideg borogatást javasolhat. Emellett felírhat szteroidos vagy nem szteroidos gyulladáscsökkentő krémet vagy a fájó testrészt mereven tartó gyógyászati segédeszközt.
Gennyes ínhüvelygyulladás esetén, a reumatológus szakorvos leszívja a gennyet a gyulladt ínhüvelyből és fájdalomcsillapító vagy gyulladáscsökkentő injekciót is adhat.

ínhüvelygyulladás útmutató

Ínhüvelygyulladás kezelési útmutató - letöltés

*a letöltéssel hozzájárul, hogy emailben megkeressük önt releváns információkkal.

Az ínhüvelygyulladás megelőzése

Az alábbi cikkből láthattuk, hogy az ínhüvelygyulladásnak leggyakoribb oka a túlterhelés. Ez is leginkább a kézen szokott jelentkezni, de megjelenhet az alkarban, a lábon, a térdben a könyökben, a vállban vagy akár a bicepszben is.
Megelőzés szempontjából rendkívül fontos, hogy ha érezzük, hogy az adott testrészünk elfáradt vagy mozgás közben tartós fájdalmat érzünk, álljunk meg pihenni vagy hagyjuk abba a munkát. 
Ha fáradtság esetén nincs lehetőségünk abbahagyni aktuális feladatunkat, rövid időre álljunk meg pihenni. Ezután folytathatjuk a munkát, de próbáljunk meg másféle mozdulatokkal, más technikával dolgozni. Így elérhetjük, hogy testünk egészét használjuk és elkerülhetjük egy adott testrész túlterhelődését. 
Mivel az ínhüvelygyulladás sok esetben nem egyértelmű orvosi vizsgálat nélkül, ezért ha 2-3 hét után sem múlik el fájdalmunk, mindenképpen forduljunk szakorvoshoz. 
szakorvosi viszgálat során kideríthető a gyulladás oka és az orvos megfelelő kezelést javasol. Sose bízzunk meg olyan ember tanácsában, aki nem szakértő a témában! Ha nem elérhető orvos az adott helyzetben, inkább figyeljünk oda, hogy testünk milyen kezelési módot; pihentetést, óvatos mozgást, hűtést vagy krém használatát fogadná legszívesebben.
Összességében az ínhüvelygyulladás megelőzésében legfontosabb a figyelmes munkavégzés, amelyben megfelelő szüneteket iktatunk be és igyekszünk megfelelő munkakörülményeket kialakítani testünk optimális használatára.

További kérdése van?

Szakorvosaink örömmel válaszolnak kérdéseikre a Facebookon illetve személyes magánrendelés keretében.

Ínhüvelygyulladás: tünetei, okai, kezelése [teljes útmutató]
Helyes légzés - INGYEN letölthető VIDEÓK
Végre fájdalommentesen élhet! 3+1  részes Helyes Légzés Videótanfolyamunkon megtanulhatja, hogyan csökkentse hát-, nyak- és fejfájását.
Mi is utáljuk a levélszemetet. Csak hasznos információkat küldünk emailben.

A lehető legjobb szolgáltatások nyújtása érdekében honlapunk sütiket használ. A böngészés folytatásával Ön elfogadja a sütik használatát További információ

Ezen az oldalon engedélyezve vannak a sütik a lehető legjobb felhasználói élmény elérése érdekében.Ha Ön folytatja oldalunk böngészését anélkül, hogy letiltaná a sütiket, vagy a "Rendben" gombra kattint, ön beleegyezik a sütik használatába.

Bezárás