Hátfájás bevezetés

A hátfájás az emberek 80%-ánál megjelenik élete során. A hátfájást számos biofizikai dolog okozhatja. Azok közül, akik orvost keresnek fel hátfájásukkal, igen gyakran szenvednek hátfájással. A munkából kimaradás egyik fő oka is a hátfájdalom.

 Szerencsére a hátfájdalom leggyakrabban izom- vagy csonteredetű, így gyorsan és nagy sikerességgel kezelhető. Akárcsak a teniszkönyök esetében, hátfájásnál is fontos az alapos diagnózis és a kitartó kezelés, mert csak így érhető el a teljes gyógyulás.

Általánosan elmondható, hogy a hátfájás olyan fájdalom, amelyet helyes tartással, hátkímélő módszerekkel és gyógytornával jól lehet kezelni vagy megelőzni.

Hátfájás fajtái

Hátfájás fekvéskor

A fekvés közbeni hátfájásnak egy olyan fajtája, amely a hát alsó részében jelentkezik és komoly gerincproblémákat jelezhet elő.

A fekvéskor jelentkező hátfájdalom gyakran jelentkezik éjszaka, ami különösen rossz, mert a fájdalom elveszi a lehetőséget a pihenés elől.

Sok esetben, ha fekvés közben fáj a hátunk, a megfelelő matrachasználattal és helyes testhelyzet kialakításával elmúlik a fájdalom. Éjszakai hátfájdalom esetén rosszabbul járunk, mert ilyenkor gyakran nem múlik el a fájás.

Bizonyos esetekben a hát nem csak fekvéskor, más esetben csak hosszabb fekvéskor vagy éjszaka jeletkezik.

A fekvés közbeni hátfájás okai nem egyértelműek. Többek között ezek az okok jelentkezhetnek:

 • A gerinc mozgásának problémái vagy gerincsérv okozta gerincfájdalom. A porckorongok ilyenkor elvesztik ütődésfelfogó képességüket és idővel teljesen működésképtelenné válhatnak.
 • Sérülések, mint a húzódások és szakadások vagy akár komolyabbak is jelentkezhetnek egy esés vagy egy baleset következtében.
 • Egyéb betegségek, mint a gerincferdülés vagy a gerinccsatorna-szűkület is lehet a fájdalom oka. A vesekő, terhesség, endometriózis, néhányfajta rákos betegség és az ízületi gyulladás bizonyos fajtái is okozhatnak hátfájást fekvés közben.

Hátfájás középen

hátfájás középen

Hátfájás középen a gerinc mentén bárhol jelentkezhet

A középső és a felső hát fájdalma megjelenhet bárhol, a nyakfájástól a bordakosár alján jelentkező fájdalomig.

A bordakosár a bordák, a gerinc és a szegcsont hármas egységéből tevődik össze. Ha ebben a régióban egy ideg becsípődik, megsérül vagy csak irritálódik, az nem csak a hátban, hanem akár az innen induló idegek végén, azaz a karokban, a lábakban, a mellkasban vagy a hasban is okozhat fájdalmat.

A középső és a felső gerinc az alábbi részekből áll:

 • 12 csigo​lya. Ezek kapcsolódnak a bordakosárhoz. A hát legnagyobb részét ez a 12 csigolya teszi ki.
 • Porckorongok, amelyek elválasztják egymástól a csigolyákat, így mozgékonyságot és az ütődések felfogását is biztosítják.
 • Izmok és szalagok, amelyek összetartják a gerincet.

Hátfájás lapocka környékén

hátfájás lapocka környékén

A lapocka környékén fájhatnak izmok, ízületek és szalagok is

A lapockák közötti hátfájás egy gyakori panasz. Az ilyen fájdalommal jelentkezők általában sajgásról, tompa fájdalomról, érzékenységről és égő fájdalomról számolnak be a lapockák teteje közötti részen.

A legtöbb esetben a lapockafájdalom nem ad okot aggodalomra. Néhány esetben azonban komoly problémák előjele is lehet.

A lapockafájdalomnak több oka is lehet. Az izmok vagy egy ínhüvely sérülése az egyik leggyakoribb ezek közül. Izomsérülést okozhat például:

 • súlyemelés
 • hanyag tartás
 • hosszú ideig végzett számítógépes munka
 • edzés

Néha még alvás közben is kialakulhat izomsérülés.

A test egyéb részei is megsérülhetnek, mint a rotátorköpeny vagy a gerinc, amelyek szintén okozhatnak lapocka körüli fájdalmat.

A lapockafájdalom egyéb okai lehetnek:

 • gerincsérv
 • gerincsferdülés
 • csontritkulás a nyakban, gerincben vagy bordákban
 • reflux
 • fibromyalgia
 • bizonyos rákos megbetegedések
 • övsömör
 • epekő, ami gyakran náthával és a hasfal jobb felső részének fájdalmával jár

A lapockafájdalom néha a szívroham egy oka is lehet, különösen nőknél. A szívroham más jelei a mellkasi fájdalom, szapora légzés is. Ha ezeket a tüneteket tapasztalja, azonnal forduljon orvoshoz!

A mellkasi aorta repedése jelentkezhet, ha van egy szakadás vagy repedés a szívből kivezető egyik nagy ér falán. Az aortarepedés éles és erős fájdalmat okozhat a hát felső-középső részén. Ha ez megtörténik, azonnal hívjon mentőt, mivel az ilyen sérülés sürgősségi ellátást igényel.

A tüdőembólia egy másik komoly állapot, ami lapocka környéki fájdalmat okozhat. Ennek a tünetei a hirtelen, éles fájdalom a lapockában, amikor leszakad egy vérrög a lábban és a tüdőbe megy. A légszomj is egy fontos tünete a tüdőembóliának. Azonnal keressen orvosi segítséget, ha esetleg tüdőembóliája van.

Hátfájás jobb oldalon lent

hátfájás jobb oldalon lent

Mozgásszervi és belső szervi okai is lehetnek a hátfájásnak jobb oldalon lent

A hát alsó, jobb oldali részének fájdalmának sok oka lehet, elsősorban a belső szervek problémái miatt. Ilyenkor nem csak a hát jobb alsó része, hanem a hasfal és a medence környéke is fájhat.

 A fájdalom oka ilyenkor lehet gyulladás vagy egy belső szerv irritációja, esetleg fertőzés tünete.

A jobb oldalon lent jelentkező hátfájás belső szervi okai lehetnek:

Veseproblémák

A vesekő és a vesefertőzések tünetei nagyon hasonlóak lehetnek. Mindkét állapot okozhat alsó háton levő fájdalmat és vizeletürítés közbeni fájdalmat, náthát és/vagy hányást is.

A vizeletürítés nehézségei legtöbbször akkor jelentkeznek, amikor a vesekő kikerül a veséből és elindul a húgyvezetékben. Ilyenkor vér is kerülhet a vizeletbe. A jobb vese fertőzése lázat, helyi gyulladást és a jobb alsó hát érzékenységét okozhatja.

Fekélyes vastagbélgyulladás

Ez a gyulladásos bélbetegség egy állandó gyulladást okoz a vastagbélben. Gyakori hasfali összehúzódás a vastagbélgyulladás következtében okozhat jobb oldali lenti hátfájást.

Egyéb krónikus emésztési problémák, mint hasmenés, végbélfájdalom, súlyvesztés és kimerültség szintén jelentkezhetnek.

Vakbélgyulladás

A vakbél a hasfal jobb alsó részén található. Ha a vakbél begyullad és szivárogni kezd vagy elszakad, akkor hátfájást okozhat jobb oldalon lent.

A tünetek nem mindig azonosak és nincs egyértelmű döntés arról, hogy a vakbélgyulladás hirtelen vagy folyamatosan alakul ki. A hirtelen jelentkező, jobb oldali alsó hasfájást, amely lázzal, náthával, hányással is együtt járhat gyakran vakbélgyulladásnak tekintik.

Nőgyógyászati problémák

A nők nemi szervei közül több is a medence környékén található, amely okozhat jobb oldalon lent jelentkező hátfájást.

Például az endometriózis egy gyakori jelenség, amely okozhat szórványos, éles fájdalmat a medence környékén, amely a jobb alsó hátba sugározhat. A méh körül levő rostok is okozhatnak jobb alsó háti fájdalmat, amely abnormális menstruációval, gyakori vizeletürítéssel és szeretkezés közbeni fájdalommal járhat.

Terhesség

A jobb alsó hátfájás és általában a hátfájás gyakran jelentkezik a terhesség ideje alatt. Sok nőnek segít ilyenkor a fájdalomterápiás kezelés, amelybe beletartozik a pihenés, a gyógytorna, a nyújtás és a fizikoterápia is.

Hátfájás kisugárzik a mellkasba

hátfájás kisugárzik a mellkasba

Bizonyos kiváltó okok a mellkasba is sugározhatnak fájdalmat

Néha a hátfájás kisugárzik a mellkasba, mert a mellkasi gerinc (azaz a hát felső része) a bordákkal össze van kötve a mellkassal.

Gyakran a fájdalom oka egy húzódás vagy rándulás, aminek oka a hanyag tartás, egy gyors fordulás vagy egyéb sérülés. Ennek oka, hogy a hát alapvetően nem forgásra van tervezve.

Hátfájás egy pontban

A hátfájás jelentkezhet egyetlen pontban is. Ennek oka valami kisebb sérülés, idegbecsípődés, ütődés lehet.

Ilyen esetekben, ha a fájdalom nem elviselhető, keressünk fel manuálterápiás orvost vagy orvosi gyógymasszőrt, aki segít a fájdalom enyhítésében és elmulasztásában.

Hátfájás általános okai

Ízületi kopás és hátfájás

hátfájás ízületi kopás

Hátfájásnál az ízületi kopás leggyakrabban porckorongsérvként jelentkezik

Az ízületi kopás hátfájás esetében leginkább a gerincsérvet jelenti. A fájdalom a ritka és enyhe fájdalomtól, a zsibbadáson át egészen az azonnali segítséget igénylő mozgásképtelenségig terjedhet.

A legtöbb esetben a fájdalom legkésőbb 6 hét után enyhül. Ennek ellenére a fájdalom kínzó lehet és megnehezítheti a mindennapi életet is.

Az ízületi kopás egy gyakori tünete, hogy a sérves ízület megnyomja, begyullasztja az egyik közeli ideget, amely az egész ideg mentén fájdalmat okozhat.

Az ízületi kopás okozta hátfájás egyéb tünetei lehetnek:

 • lábfájás
 • idegi fájdalmak
 • fájdalom változó helye
 • érzéketlenség
 • részleges mozgásképtelenség
 • mozgásra rosszabbodó fájdalom
 • hirtelen kialakulás

Rossz tartás és hátfájás

hátfájás rossz tartás

A rossz, görbe tartás megterheli a hátat és hátfájást okozhat

Munka közben gyakran megeshet, hogy székünkben görnyedve sietve kell megcsinálnunk valamit.

Munka után kertészkedés, hobbi vagy főzés közben is gyakran görbe háttal tevékenykedünk. Ez a fajta rendszeres rossz tartás könnyen okozhat hátfájást.

Ha csak pár órán keresztül ülünk rossz tartással, esetleg nem is tapasztalunk semmilyen fájdalmat. Idővel azonban a rossz pozíció rögzül a gerincben, ami anatómiai változásokat is okozhat.

Ez fájdalmat okozhat azáltal, hogy összenyomja a gerinc mentén található ereket és idegeket. Emellett a rossz tartás miatti teher helytelen eloszlása okozhat fájdalmat az izmokban, a porckorongokban és az ízületeinkben is.

A rossz tartás miatti hátfájásnak a jellemzői:

 • A nap bizonyos idejében rosszabb a fájdalom
 • A fájdalom a nyakban kezdődik, majd a háton végighaladva egészen az ágyéki csigolyákig ér.
 • Mozgás után elmúlik a fájdalom, ha felállunk vagy leülünk.
 • Hirtelen hátfájás, ami köthető egy új munkához, új munkahelyi székhez vagy új utóhoz.

A jó tartás megtartásához figyeljen oda a következőkre:

 • egyenes járás
 • támasztott ülés (teljesen hátradőlve)
 • óvatos emelés

Ülőmunka és hátfájás

A hátfájás és az ülőmunka kapcsolata leginkább a rossz tartáshoz köthető. Az ülőmunkát végzők körében gyakori, hogy székükbe görnyednek és hosszú ideig rossz tartással dolgoznak. Ennek következtében gyakran jelentkezik hátfájás az irodában.

A megfelelő, fájdalommentes munkához fontos, hogy beállítsuk a széket az alábbiak szerint:

 • Állítsuk olyan magasra a széket, hogy könyökünk 90 fokban nyugodjon az asztalon.
 • Ellenőrizzük, hogy könnyedén be tudjuk csúsztatni ujjainkat a combunk alá. Ha nem, akkor állítsuk lejjebb a széket.
 • Az öklünknek el kell férnie a vádli teteje és a szék széle között.
 • Alsó háttámlát alkalmazzunk úgy, hogy a székben teljesen hátra ülve enyhén kitámasztjuk alsó hátunkat.
 • A monitort olyan magasságba kell helyezni, hogy egyenesen ülve éppen szemmagasságban legyen a monitor közepe.
 • Állítsuk úgy a szék karfáját, hogy az enyhén megtartsa a vállunkat.

Fontos, hogy munka közben tartsunk szüneteket, amikor mozgunk. Így visszaszerezhetjük a megfelelő vérkeringést és segít abban is, hogy kevésbé fáradjunk el.

Stressz és hátfájás

Stresszt akkor érzünk, ha úgy érezzük túl sok dolgot kell tennünk. Ez lehet sok munka, problémák a családban, a párkapcsolatban. Ha a stressz túl sok ideig és túl hosszan tart, az hatással lehet egészségi állapotunkra is.

A stresszt a testünkben sokféle módon „raktározzuk”. Néhányan a fejükben érzik stresszesnek magukat és nehezen tudnak tisztán gondolkodni.

Mások testükben érzik meg a stressz jeleit, ami hátfájásként is jelentkezhet. A feszültség hatására a hát befeszül és fájdalmat okozhat.

A stressz és a hátfájás ördögi kört alakíthat ki. A hátfájás miatt elkezdünk aggódni, ami stresszel jár, befeszülnek az izmok és a hátfájás rosszabbodik. És így tovább.

A stressz okozta hátfájást csak a stressz csökkentésével lehet enyhíteni. Erre jó módszerek vannak:

 • Jó időgazdálkodás
 • Egészséges életmód
 • Megfelelő társasági élet

Kevés mozgás és hátfájás

Egyrészről vannak azok, akik keveset mozognak és hátfájással küzdenek.

Könnyen megmondható, hogy ilyen jellegű hátfájás oka a támogató izmok hiánya. Amíg a fájdalom oka a gerinc körüli izmok megerősítésével megszüntethető, addig a több mozgás segíthet a hátfájás enyhítésében.

Másrészről, ha valaki sokat edz, akkor az izomegyensúly hiánya miatt is kialakulhat hátfájás. Ennek oka sokszor az, hogy a hátizmokat nem edzik megfelelően, ezért a hát nem bírja a többi izom növekedését és fájni kezd.

Idősödés és hátfájás

A hátfájás nagyon gyakori a teljes felnőtt lakosságban, ám idősödéssel a hátfájás egyre gyakoribb és tartósabb lesz. A tünetek többfélék lehetnek:

 • Alsó hátfájdalom és merevség, különösen reggel és este
 • A következő tünetekkel együtt jelentkezhet:
 • Fájdalom, amitől felébredünk éjszaka
 • Reggel és este erősebb hátfájás
 • Helyi érzékenység a hátfájás környékén
 • Fájdalom, merevség a hátban, ami terhelés hatására nő
 • Merevség a hátban (nehéz hajolás)

Kopásos ízületi gyulladás

A kopásos ízületi gyulladás egy folyamatosan kialakuló tünetegyüttes. A hátfájás oka ilyenkor a porc elkopása a csigolyák között. Végül a csontok összeérhetnek, ami jelentős fájdalommal és a mozgás beszűkülésével járhat.

Lábfájás járás és egyenes állás közben

A következő tünetekkel együtt jelentkezhet:

 • Képtelenség hosszú járásra lábfájás nélkül
 • A hátfájás leülés után szinte azonnal elmúlik
 • A tünetek folyamatosan alakulnak ki
 • Gyengeség, merevség és zsibbadás a hátból a lábba (ülőidegzsába)

A lábfájás együtt járhat - különösen idősebb korban - köszvénnyel is.

Sérülés

Különböző balesetek bárkinél előfordulhatnak és sérülést okozhatnak. Fontos, hogy sérülés okozta hátfájás esetén tisztában legyünk a kockázatokkal és az okokkal, hogy tudjuk, mikor kell orvoshoz menni.

A sérülések sokfélék lehetnek, egyszerű húzódástól a hosszantartó sérülésekig, amelyek komoly krónikus fájdalmakat okozhatnak.

A húzódások jelentkezhetnek egy nehéz munka után, hirtelen mozdulattól és fájdalom tartósodhat az izmok és szövetek sérülése által.

A hajolás, fordulás és nehéz tárgyak emelgetése következtében kialakult hátfájás is a sérülés kategóriájába tartozik. Ha ez a fájdalom pár napon belül nem múlik el magától, keressünk fel szakértő fájdalom ambulanciát, ahol megfelelően ellátnak.

Az ínszalagok sérülése jelentkezhet egy izom túlnyúlásából, hirtelen fordulásból, elcsúszásból, esésből, ínhüvelygyulladásból. Az ínszalagok sérülése lehet nagyon komoly, teljes szakadás esetén műtéti kezelést igényel és nagyon lassan gyógyul.

Izomegyensúly hiánya miatti hátfájás

Az izomegyensúly hiánya egy gyakori és fontos oka a hátfájásnak.

Szerencsére az izomegyensúly hiánya miatti hátfájás könnyen észrevehető, sajnos a legtöbb ellátó azonban nem megfelelően képzett az ilyen hibák észrevételére.

Gyakori hiba, hogy hátfájásra az edzés mindig segít. 

Ez csak abban az esetben igaz, ha a megfelelő gyakorlatokat végezzük és a fájdalom oka valóban az izmok gyengeségéből vagy az izomegyensúly hiányából fakad. A megfelelő kezelés érdekében keressen fel izomegyensúllyal foglalkozó gyógytornászt.

Hátfájás betegségek miatt

A hátfájásnak sok mozgásszervi oka lehet, mint azt eddig láthattuk. Ezeken felül azonban vannak olyan betegségek-elváltozások, amelyek inkább betegségnek tekinthetőek, mint egyszerű mozgásszervi problémának.

Ennek megfelelően hosszabb idő alatt gyógyulnak és általában nehezebb az ilyen betegségek okozta hátfájdalom kezelése.

Porckorongsérv és hátfájás

Hátfájás gerincsérv

A hátfájást okozó sérves gerinc kékkel van jelölve a képen

A porckorongok szerepe elengedhetetlen a gerinc megfelelő működéséhez, mivel ezek segítenek felfogni az ütődéseket, támogatják a felső test stabilitását és megfelelő mozgást biztosítanak a gerincnek.

Amikor egy porckorong sérves lesz, akkor a porckorongok kitüremkednek és könnyen ingerelhetnek egy ideget, ami hátfájással, zsibbadással és érzékvesztéssel is járhat.

A sérvesedés általában nem ok nélkül alakul ki. Valamilyen rendellenesség következtében (általában hanyag tartás) hosszú idő alatt meg végbe a változás. A porckorongsérv az egyik leggyakoribb gerincbántalom, a 35-50 évesek között a legelterjedtebb.

A kezdődő porckorongsérvet még nem szokták műteni, ilyenkor megfelelő gerinctorna és gyógytorna segít a folyamat visszafordításában. Extrém esetben, különösen kiszakadt sérv esetében sajnos sokszor elengedhetetlen a műtét.

Gerincferdülés és hátfájás

hátfájás gerincferdülés

A ferde gerinc is nagyon megterheli a hátat és hátfájást okozhat

A gerincferdülés általában nem okoz komoly hátfájást. Gyerekek esetében kezd el kialakulni a ferdeség és sajnos ezt gyakran nehéz időben észrevenni, amíg a ferdeség csak enyhe.

A gerincferdülés általános tünetei:

 • az egyik váll magasabban van
 • az egyik csípő magasabban van
 • a fej nem a test középvonalában van

A gerincferdülés akkor okozhat hátfájást, ha a gerinc görbülete nyomni kezd egy ideget, porckorongot, izmot vagy valamilyen kötőszövetet.

A gerincferdülés okozta hátfájdalmat semmiképpen nem szabad összetéveszteni a tumoros fájdalmakkal.

Mivel ez könnyen összetéveszthető laikus szemmel, ezért ha gerincferdülése fájdalmat okoz, keressen fel szakértő gyógytornászt vagy reumatológust.

Paget-kór és hátfájás

hátfájás Paget kór osteophyta

Paget-kór esetében csontkinövések, osteophyták képződhetnek és hátfájás is jelentkezik

A Paget-kór egy igen gyakori gerincbetegség, amely a csontokat támadja meg. A betegség során a csontsejtek nem működnek megfelelően és ez amorf, megnövekedett és törékeny csontokat eredményez.

A Paget-kór lehet csak egy csonton vagy több csonton egyszerre, az előbbi jóval gyakoribb. Sok embernek úgy van Paget-kórja, hogy nem is tud róla, amíg nem okoz fájdalmat.

Sok esetben a gerincet támadja ez a betegség, ezért a háton jelentkezik először a fájdalom. Ahogy a betegség előrehalad, folyamatosan társul hozzá a tartós, tompa fájdalom, ami éjszaka erősödik.

A Paget-kór észlelését reumatológus orvos tudja megtenni, ezért fontos, hogy tartós hátfájdalommal mindig keressen fel szakértő orvost, hiszen a masszázs vagy a gyógytorna az esetek egy részében nem segít vagy akár rontja is a helyzetet.

A Paget-kórt különleges gyógyszerekkel lehet kezelni, gyógyítani azonban nem. A gyógyszer hatékonyan csökkenti a tüneteket és megállítja a betegség továbbfejlődését, azonban folyamatosan szedni kell.

Scheuermann-kór és hátfájás

hátfájás scheuermann kór

Scheuermann-kór következtében is görbül a hát, hátfájást okozva

A Scheuermann-kór gyerekkorban alakul ki, amikor a gerinc görbülete megváltozik és hátfájást okoz, valamint a gerinc mobilitása romlik.

A betegség következménye a görbe hát vagy púp, amely felnőttkorban is megmarad.

A kezeléshez szerencsére nincs szükség minden esetben műtétre, ha a betegség nem annyira előrehaladott. Megfelelő gyógytornával jelentősen enyhíthető a hátfájás és növelhető a háti mozgékonyság.

Isiász és hátfájás

hátfájás isiász

A nyíllal jelölt kis kék ideg becsípődése az isiász. Ez a kis ideg igen nagy fájdalmat okozhat

Az isiász alapvetően lábfájdalmat okoz, azonban általában az ágyéki gerincben kezdődik, ezáltal hátfájással is járhat.

Az isiász valójában nem egy betegség neve, hanem egy tünet, amelyet egy elváltozás vagy betegség vált ki.

Az isiász tünetei:

 • állandó fájdalom csak az egyik fenéken vagy lábon
 • erősebb fájdalom ülés közben
 • láb gyengesége, lábfej nehéz mozgatása
 • felálláskor éles fájdalom

Az isiászt egy hosszú ideg becsípődése és gyulladása okozhatja. Isiász kezeléséhez ezért orvosra van szükség, aki hatékony módszerekkel segít megoldani a fájdalmakat.

Ha isiász jellegű tüneteket észlel magán, látogasson el egy fájdalom ambulanciára, ahol van fájdalomterápia szakrendelés.

Csontritkulás és hátfájás

Csontritkulás során a csontok nem megfelelő ásványi anyag ellátása miatt a csontok elvékonyodnak, meggyengülnek.

A csontritkulás alapvetően nem okoz fájdalmat, mivel nem okoz jelentős elváltozást a csontszerkezet romlásán kívül. Csontritkulás esetén azonban a szervezet sokkal érzékenyebb és védtelenebb lesz a külső behatásokkal szemben, ezért egy ütés, esés vagy erőteljes mozdulat is sérülést okozhat.

Ez természetesen fájdalommal jár, amely adott esetben lehet hátfájás is. A csontritkulás lassan kialakuló betegség és leginkább időseket érint.

 A csontritkulás kezelésére leggyakrabban gyógyszereket alkalmaznak, amelyek általában fájdalomcsillapítók, esetleg antidepresszánsok.

Lúdtalp és hátfájás

hátfájás lúdtalp

A lúdtalp miatti izomegyensúly hiánya hátfájást is okozhat

A lúdtalp azt jelenti, amikor a lábfej boltozata nem elég íves, hanem ellaposodott.

Ilyenkor lábfejünk rugalmassága csökken és a rázkódás elleni tehermentesítést egy másik testrésznek kell átvennie – ez leggyakrabban a térd. Ebben az esetben gyakran jelentkezik térdfájás.

A lábboltozat segít abban is, hogy felsőtestünk stabil legyen. Lúdtalp esetében ez a stabilitás eltűnik. Ez különösen nagy terhet ró a hátizmokra, amelyek a túlterheltség miatt hátfájást okozhatnak.

A hátfájást könnyen meg lehet szüntetni, ha megfelelő sarokemelőt vagy lúdtalpbetétet, esetleg ortopéd cipőt vásárolunk.

A megfelelő eszköz, méret és forma kiválasztásához kérje gyógytornász vagy ortopéd szakorvos segítségét.

Bechterew-kór és hátfájás

hátfájás bechterew kór

A Bechterew-kór a gerinc gyulladása. Ez a háton végig merevséget és hátfájást okozhat

A Bechterew-kór egy gerincbetegség, mely során a gerinc különböző részei begyulladnak.

Ennek következményeképp a gerinc merev lesz és veszít mozgékonyságából, esetenként ez a csípőre és a vállra is kihathat, ezzel csípő- és vállfájást okozva.

A Bechterew-kór tünetei sokfélék lehetnek:

 • alsó háti fájdalom, különösen reggel vagy hosszabb pihenés után
 • merevség és korlátozott mozgás az ágyéki gerincben
 • mellkasi fájdalom
 • ízületi gyulladás vállon, csípőben és a térdekben
 • csípődeformitás és merevség
 • fásultság, láz, súlyvesztés, étvágytalanság
 • esetleg szivárványhártya-gyulladás
 • tuberkolózis-szerű tünetek

A Bechterew-kórt szerencsére jól lehet kezelni. Leggyakrabban nonszteroid gyulladáscsökkentő szerekkel kezelik a gyulladást és a hátfájást.

A gyógyszerek mellett a hátfájásra segítenek a speciális gyógytorna gyakorlatok is, amelyek a mozgékonyságot, a gerinc egyenesítését és a mély légzést segítik elő.

Hátfájás lelki okai

Vitatott, hogy a pszichoszomatikus betegségek mennyire csak lelki vagy csak fizikai eredetűek. Az tény, hogy lelkiállapotunk hatással van fizikai valónkra.

A hátfájás egyik oka lehet a munkamánia. Ha nem tudjuk abbahagyni a munkát és állandóan munkára gondolunk, akkor ez görcsösség formájában megjelenhet és hátfájást okozhat.

A fájdalom oka lehet a rugalmatlanság is, amely szintén a görcsösség miatt izomfájdalmakat okoz a nyakban és hátban.

Hátfájás diagnózisa

A hátfájás diagnózisában jó, hogy a fájdalom egyértelműen beazonosítható a beteg által és a panasz nyilvánvaló.

Hátfájás fizikai diagnózisa

A hátfájás okát sokszor fizikai vizsgálatokkal is meg lehet állapítani.

Azt, hogy a fájdalom izomeredetű vagy esetleg kötőszövet, csont vagy belső szerv okozza a hátfájást általában meg lehet állapítani fizikai vizsgálattal. Bizonyos esetekben – például csontos elváltozás esetén – szükség lehet másfajta diagnózisra is.

Hátfájás diagnózisa röntgennel

A röntgenfelvételek megmutatják a csontos elváltozásokat, amelyek gyakran okoznak hátfájást.

Gerincsérv, Bechterew- vagy Paget-kór esetén például nagyon szépen látszanak a szabad szemmel csak sejthető tünetek.

Hátfájás kezelése

A hátfájásnak sokféle kezelési módja lehet attól függően, hogy mennyire súlyos a fájdalom és mi okozza. Ezeket tekintjük át itt röviden.

Úszás hátfájásra

Az úszás az egyik legkiválóbb módja a hátfájás enyhítésének. Akinek rendszeresen fáj a háta, azonban ennek oka csak az ülőmunka vagy merevség, azoknak kifejezetten jót tesz az úszás.

A hátfájás komolyabb okai mellett is, mint például egy előrehaladott gerincsérv, rendkívül jótékony hatása lehet a rendszeres úszásnak.

Gyógytorna hátfájásra

A gyógytorna csodákat tud tenni a hátfájás rengeteg fajtájával. A legtöbb hátfájást valamilyen csont- vagy izomeredetű probléma okozza.

Ezeket a fájdalmakat megfelelő gyakorlatokkal és helyes mozgásminták elsajátításával jelentősen enyhíteni lehet, bizonyos esetekben teljes gyógyulást is hoz.

Manuálterápia (csontkovácsolás) hátfájásra

A manuálterápia vagy csontkovácsolás, ahogy a köznyelvben elterjedt, az izmok és csontok mozgatásával gyógyít, gyógyszerek és invazív terápia nélkül.

Fontos, hogy hátfájásunkkal csak olyan emberhez forduljunk, akinek van manuálterápiás végzettsége, mert csak ez biztosítja a szakértő ellátást. Enélkül gerincünk épségét kockáztathatjuk.

Gyógyszerek hátfájásra

Megfelelő gyógyszerekkel sok esetben hatékonyan lehet enyhíteni a hátfájás tüneteit.

A legtöbb esetben ez nem elegendő kezelés, hiszen csak tünetmentesítést ad. Ezért az oki kezelést sem szabad elmulasztani.

Nem számít gyógyszernek és fontos megemlíteni a kineziológiai tapaszolást, amellyel az izomeredetű hátfájás jól kezelhető.

Műtét hátfájásra

Bizonyos esetekben sajnos elkerülhetetlen a műtét. Amennyiben a hátfájás tűrhetetlen vagy meglehetősen korlátoz a mozgásban és a konzervatív terápiák nem segítettek, gyakran kell műtéti megoldáshoz folyamodni.

Komoly gerincsérv vagy Scheuermann-kór esetében ez egészen gyakran megesik.

Hátfájás fórum

Önnek mi a tapasztalata a hátfájással? Esetleg valamire nem adtunk választ? Írja meg lent és válaszolunk! (Ígérjük)

Summary
Hátfájás okai, tünetei, kezelése [teljes tudásanyag]
Article Name
Hátfájás okai, tünetei, kezelése [teljes tudásanyag]
Description
A hátfájásnak sokféle oka lehet. Sokszor egy rossz mozdulat is elég egy izomhúzódáshoz, máskor gerincproblémák jelentkezhetnek. Hátfájást okozhat betegség vagy sérülés is. Minden ok és azok megoldása egy kattintás csupán!
Author
Publisher Name
27 Sellő MTC
Publisher Logo
Hátfájás okai, tünetei, kezelése [teljes tudásanyag]
Helyes légzés - INGYEN letölthető VIDEÓK
Végre fájdalommentesen élhet! 3+1  részes Helyes Légzés Videótanfolyamunkon megtanulhatja, hogyan csökkentse hát-, nyak- és fejfájását.
Mi is utáljuk a levélszemetet. Csak hasznos információkat küldünk emailben.

A lehető legjobb szolgáltatások nyújtása érdekében honlapunk sütiket használ. A böngészés folytatásával Ön elfogadja a sütik használatát További információ

Ezen az oldalon engedélyezve vannak a sütik a lehető legjobb felhasználói élmény elérése érdekében.Ha Ön folytatja oldalunk böngészését anélkül, hogy letiltaná a sütiket, vagy a "Rendben" gombra kattint, ön beleegyezik a sütik használatába.

Bezárás