Golfkönyök: mi az?

A golfkönyök (latinul: medial epicondylitis) egy olyan fájdalmas betegség, amely az alkart és a könyököt összekötő ínhüvely gyulladásából ered. A fájdalom központja a könyök csontos, kiugró, belső része. A fájdalom esetenként az alkarba sugározhat. Szerencsére általában hatékonyan gyógyítható a fájdalom egyszerű pihentetéssel.

golfkönyök medial epicondylitis

A golfkönyök a kékkel jelölt rész sérülése miatt alakul ki.

A betegség oka általában valamilyen túlhasználata az alkarizmoknak, amely adódhat erős, hosszan tartó fogásból, az alkar forgatásából vagy a csukló feszítéséből. Ismétlődő fogások, feszítések, lendítések apró húzódásokat és szakadásokat okozhatnak az ínhüvelyben, amely gyulladáshoz vezethet.

A neve ellenére a betegség nem csak golfozóknál jelenik meg. Bármilyen ismétlődő kéz, csukló vagy alkarmozdulat vezethet a betegség kialakulásához. A különösen gyakran érintett sportok a tenisz, a bowling és a baseball – Amerikában ezért elterjedt a dobókönyök elnevezés is, amely a baseballra utal.

A golfkönyök nem annyira közismert, mint kistestvére, a teniszkönyök. Mindkét betegség a könyök ínhüvelygyulladásának egy fajtája. A kettő közötti különbség abból adódik, hogy a teniszkönyök a könyök külső részén lévő ínhüvelyek, míg a golfkönyök a könyök belső részén lévő ínhüvelyek gyulladásából ered. A gyulladás ezen fajtája kevésbé gyakori, mint a teniszkönyök.

Amennyiben gyanítja, hogy golfkönyöke van vagy egyéb könyökfájdalom gyötri, keressen fel szakértő fájdalom ambulanciát, ahol van fájdalomterapeuta vagy reumatológus szakorvos.

Golfkönyök tünetei (5 db)

A ​betegség legfőbb tünetei a könyök belső, csontos részének fájdalma és érzékenysége. Különösen erős a fájdalom, amikor fogni próbálunk kezünkkel. Golfkönyök esetén általános gyengeség jelentkezik a csuklóban és a fájdalom produkálható, ha lefeszítjük csuklónkat másik kezünkkel és ellenállunk vagy befelé fordítjuk csuklónkat. A betegség általában folyamatosan alakul ki; a kezdetek során csak kellemetlen bizsergő érzést érzünk visszatérő merevséggel, majd idővel kifejlődhet egy komoly fájdalom, amely a mozgási képesség csökkenésével is járhat.

A betegség jellegzetes tünetei:

Fájdalom és érzékenység

A könyök belső, csontos oldalán érezhetünk fájdalmat és merevséget. Néhány esetben a fájdalom egész végig az alkar belső oldalán is jelentkezik. Általában bizonyos mozdulatok hatására (csukló befelé fordítása, csukló lefelé feszítése) rosszabbodhatnak a tünetek.

Merevség

A könyök merevnek érződhet és az ökölbe szorítás fájdalmas lehet. A könyök merevsége általában az egyik kezdeti tünet. Ilyenkor még nem jár a mozgástér beszűkülésével a betegség. Ha azonban tovább erőltetik a mozgást, akkor komoly fájdalom és gyulladás alakulhat ki, amelynek esetenként komoly következményei is lehetnek.

Gyengeség

Függetlenül az edzettségi állapottól, golfkönyök esetében a kéz és a csukló elgyengülhet. Ezt meg lehet érezni például abból, hogy nehezen cipelünk szatyrokat, nehezebb és kényelmetlenebb a kézírás, mosogatás során nehezebben szorítunk vagy mozgunk.

Zsibbadás és bizsergés

A zsibbadó és bizsergő érzés általában nem a könyökben, hanem az ujjakban jelentkezik, mivel ide sugárzik le a fájdalom. Leggyakrabban a gyűrűsujj és a kisujj érintett a tünetekben. Sok esetben nem jelentkezik zsibbadás vagy bizsergés, ennek ellenére ez egy könnyen azonosítható jele a golfkönyöknek.

A betegségből eredő fájdalom jelentkezhet hirtelen vagy folyamatos kialakulás során is. A fájdalom mindkét esetben rosszabbodhat az alábbi tevékenységek során:

 • Golf- vagy egyéb ütő lendítése
 • Labda összeszorítása vagy hajítása
 • Kézrázás
 • Ajtókilincs forgatása
 • Súlyok emelgetése
 • Tárgyak felvétele úgy, hogy tenyerünk lefelé mutat
 • Csukló lefelé feszítése

Golfkönyök megelőzése

Mint minden betegség esetén, a golfkönyök esetében is a legjobb, ha megelőzzük a betegséget és egyáltalán nem kapjuk el. Ezt kellő elővigyázatossággal és a leggyakoribb okokra való odafigyeléssel könnyen meg lehet tenni.

Ha újak vagyunk egy sportban, keressünk szakértő tanácsadót vagy edzőt, aki segít a megfelelő technika kialakításában. Nincs annál rosszabb, mint amikor nem megfelelő technikával sportolnak az emberek. Ez hihetetlen mértékben növeli a sérülésveszélyt és olyan fájdalmas betegségek, mint a golfkönyök, kialakulását.

Akárcsak futók esetében a lúdtalp miatti lábfájdalom, ütős sportok esetében a golf- és teniszkönyök miatti fájdalom az, amely sajnos sokakat eltántorít kezdeti elhatározásuktól. Ennek oka, hogy a rossz technika miatt hamar megsérülnek, ezért minden esetben figyeljünk oda a tökéletes technikára.

Bármilyen új mozgást lassan építsünk be életvitelünkbe. Szervezetünk számára időbe telik, amíg hozzászokik egy újfajta mozgáshoz, legyen az szabadidős tevékenység vagy bármilyen sport. Kezdjük mindig alacsony intenzitással, rövidebb ideig való tevékenykedéssel, majd lassan építsük fel a bonyolultabb, hosszabb, nehezebb mozdulatokat. Ezzel elérhetjük, hogy jelentősen csökkenjen a sérülésveszély, így a golf- vagy teniszkönyök kialakulása is.

A „csináld magad” jellegű edzés egy másik komoly oka a betegség kialakulásának. A gyors eredmény és a nem megfelelő tudás eredményeképpen sokan megsérülnek az otthon kitalált edzések során. Különösen, ha teljesen új mozgásformáról van szó, gyakran megesik, hogy a kezdők abba a hibába esnek, hogy túledzik magukat és megsérülnek. Kerüljük el a túl sok ismétlődő mozgást, a nehéz emeléseket. Ha nagyobb feladatunk van, osszuk fel kisebb részfeladatokra és közöttük tartsunk pihenőt. Gyakori, hogy tavasszal, kerti munkák során hirtelen sok feladatot kell elvégezni, és a szokatlan mozdulatok hatására kialakul golf- vagy teniszkönyök.

Fárasztó tevékenység megkezdése előtt mindig melegítsen be. Akkor is, ha nem edz, hanem valamilyen egyéb fizikai munkát végez, melegítsen be és fokozatosan adagolja a terhelést. A hideg, merev izmok sokkal nehezebben bírják a terhelést, rosszabb a vérellátásuk, ezért jóval könnyebben kaphatunk húzódást vagy enyhe szakadást. Ezek hatására könnyen begyulladhatnak ínhüvelyeink és kialakulhat gyulladás.

A megfelelő testtartás és a helyesen beállított munkavégzési helyek rendkívül fontosak annak érdekében, hogy megelőzzük a golfkönyököt és egyéb mozgásszervi fájdalmakat, mint a nyakfájás, hátfájás, térdfájás, sarokfájás vagy a gerincsérv . Állás, járás és futás közben rendkívül fontos a lábak, a csípő, a vállak és a nyak megfelelő tartása. Ezzel sok izomeredetű és ízületi fájdalmat (akár ízületi gyulladást) megelőzhetünk. Az íróasztalnál végzett ülőmunka során is nagyon kell figyelni a megfelelő tartásra, különösen, ha számítógéppel dolgozunk. Ilyenkor a megfelelő szék és asztal, valamint a helyes ülés gyakorlata megmenthet olyan komoly betegségektől is, mint a gerincsérv, gerincferdülés vagy az isiász.

Golfkönyök okai (12 db)

A betegséget a csuklót és az ujjakat mozgató izmok és ínhüvelyek sérülése, gyulladása okozza. Ez a sérülés gyakran összekapcsolható erőteljes, ismétlődő mozdulatsorokkal, különösen, ha erőteljes csukló- vagy ujjmozgásról van szó. A nem megfelelő emelés, dobás vagy ütés, akár a túl kevés bemelegítés vagy nem megfelelő pihenés is mind hozzájárulhatnak a gyulladás kialakulásához.

Sok tevékenység vezethet betegség megjelenéséhez:

Golf

A golfütő rossz fogása és lendítése vagy tál nagy erővel történő használata megárthat az izmoknak és ínszalagoknak. A hosszan tartó és ismétlődő tevékenység még egy lapáttal rátehet a tünetekre.

golfkönyök okai golf

A helyes ütőfogás megelőzheti golfkönyök kialakulását

Ütős sportok

A sok pörgetés is árthat a könyöknek. Túl kicsi vagy túl nehéz ütő használata szintén vezethet sérüléshez vagy ízületi gyulladáshoz, ínhüvelygyulladáshoz. A megfelelő ütő kiválasztása nehéz feladat, különösen kezdőknek. Éppen ezért kérjen tanácsot szakértő eladóktól vagy edzőjétől, hiszen rossz ütővel nem csak a teljesítmény, de a szervezet is romlik.

Dobósportok

A helytelen dobótechnika sok sportban okozhat gyulladást és sérüléseket, így golfkönyököt is. A dobósportok mellett az ujjakra és az alkarra sok terhelést rovó sportok, mint az íjászat, a gerelyhajítás vagy a falmászás is gyakran okoznak sérüléseket a csuklóban, az alkarban vagy a könyökben.

Súllyal edzés

A betegség kialakulhat nem megfelelő technikával végzett súlyemelés miatt, mint például a csukló hajlítása karhajlítás során. Ez túlterheli az alkart és a könyököt, ezzel potenciálisan sérülésveszélynek teszi ki az izmokat és ínszalagokat.

Nehéz fizikai munka

A nehéz fizikai munkát végzők esetében igen gyakori a golfkönyök. Különösen olyankor fordul elő, ha valaki olyan munkát kell, hogy végezzen, amelyhez általában nem szokott hozzá. Hirtelen szerelési vagy kerti munkák nagyon megterhelhetik a könyököt, különös tekintettel arra, hogy ezeknek a munkáknak nagy része nagy terhet ró az alkarra és sok ismétlődés van bennük.

Monoton fizikai munka

A monoton fizikai munka talán még nagyobb valószínűséggel okozhat golf- és teniszkönyököt, mint a nehéz munka. Természetesen ez csak akkor igaz, ha a monoton feladatot kezeinkkel vagy karjainkkal kell végezni. Sok esetben pont olyankor jelentkeznek a tünetek, ha olyan munkát végzünk, amelyhez nem kell nagy erőfeszítés, viszont kezeinket igénybe veszi. Ilyen például a tavaszi metszés, gépírás vagy zöldségaprítás.

golfkönyök okai gépelés

A hosszú, monoton gépelés is okozhat golfkönyököt

Túl feszes izmok

A nagyon feszes izomzattal rendelkezők esetében előfordulhat, hogy az izmok feszessége miatt egy átlagos tevékenység is sérülést okoz az alkarban vagy a könyökben, ezzel golf- vagy teniszkönyököt okozva. Ez leginkább akkor fordulhat elő, ha valaki hosszú ideje helytelenül edz, mert ilyenkor nagyon bemerevedhetnek az izmok.

Rossz bemelegítés

Sportolói környezetben is gyakran előfordul, hogy nem megfelelő bemelegítéssel kezdenek neki egy edzésnek. Könyöki ínhüvelygyulladás szempontjából gyakoribb, hogy erőnléti, azaz súlyzós edzés alkalmával elhanyagolják az ízületek és izmok megfelelő átmozgatását. Ilyenkor a vérellátás nem megfelelő az adott területen és könnyen sérülés alakulhat ki, amelyből már csak egy lépés a golfkönyök vagy más ízületi gyulladás kialakulása.

Ráadásul, bármilyen tevékenység, amely a könyök ismétlődő hajlításával, feszítésével jár, okozhat golf- vagy teniszkönyököt. Ebbe beletartozik a

 • festés
 • gereblyézés
 • kalapálás
 • favágás
 • számítógépezés
 • futószalag melletti dolgozás
 • és a főzés is. 

Szinte mindenki rendszeresen végzi ezen tevékenységek valamelyikét, ezért szinte bárki kaphat golfkönyököt. Emellett az is igaz, hogy egy-két nap erős fizikai munka vagy nagy társaságra való főzés általában nem okoz gyulladást. A betegséget okozó tevékenységeket általában napi egy óránál hosszabb ideig kell végezni és sokszor hosszabb távon ahhoz, hogy tüneteket okozzon.

Amennyiben golfkönyök tüneteit észleli magán, keressen fel reumatológus, fájdalomterapeuta szakorvost vagy szakértő gyógytornászt.

Golfkönyök kockázata és következményei

A betegség alapvetően bárkiben kialakulhat, de nagyobb rizikóval jár az, aki:

 • 40 éves kor felett van
 • napi legalább 2 órán át ismétlődő munkát végez
 • túlsúlyos
 • dohányos
 • köszvényes

A gyulladás, amennyiben nem kezelik megfelelően, komolyabb következményekkel járhat:

 • Krónikus könyökfájdalom
 • Mozgási tér szűkülése
 • Tartós, fixált könyökhajlítás (nem lehet kinyújtani)

Golfkönyök kezelése otthon (7db)

Mivel a betegség a legtöbb esetben nem komoly és a legjobb kezelés a pihentetés, ezért a fájdalom jelentkezésekor először próbáljuk meg az otthoni kezelést.

Pihenés golfkönyök kezelésére

A pihentetés gyakran teljesen megoldja az egyszerű túlterheléses gyulladás okozta fájdalmakat. Ilyenkor a könyökön nyújtott helyzetben, az alkarizmok legjobban lehetséges mozdulatlanságában tartjuk.

Jegelés golfkönyök kezelésére

A jegelés egy kiváló módszer, amellyel enyhíthetjük a betegség okozta gyulladás tüneteit. Jegelés esetében fontos, hogy a jeget mindig a fájó pontra tegyük, azaz jelen esetben a könyök belső, csontos részére.

Fontos továbbá, hogy a jeget ne közvetlenül a bőrre helyezzük. Tegyünk egy törölközőt a jégre és azon keresztül hűtsük fájó testrészünket.

Fájdalomcsillapító golfkönyök kezelésére

Recept nélkül kapható fájdalomcsillapítók segítségével csökkenthető a fájdalom, amíg el nem kezd enyhülni. Próbáljon ki ibuprofen, naproxen sodium vagy aceptaminofen tartalmazó gyógyszert. (Konkrét gyógyszernevek a linkeken)

Amennyiben hosszú ideje gyakran szed fájdalomcsillapítót, keressen fel fájdalomterapeuta orvost, aki többek között az ilyen kezelésekhez kiválóan ért.

Tornagyakorlatok golfkönyök kezelésére

Orvos javaslatára nyújtsa és erősítse megfelelő izmait. A fizikoterápiával kiegészített gyógytorna gyakorlatok teljesen meggyógyíthatják külső beavatkozás és gyógyszerek nélkül.

Egy bizonyos fajta gyógytorna kezelés, amely egy új típusú erősítés, amely nyújtja a csuklóhoz tartozó ínhüvelyeket is, különösen hatékonynak bizonyult a gyulladás kezelés során. Amennyiben könyökfájdalma van, forduljon bizalommal szakértő gyógytornászhoz ilyen kezelésekért.

Powerball golfkönyök kezelésére

A powerball egy különleges játékos segédeszköz, amely ínhvüvelygyulladások kezelésére is alkalmas. Lényege, hogy a csuklót és az alkart erősíti és mobilizálja, ami által segít a megfelelő vérellátás, erő és mozgékonyság fenntartásában, akár a kezelés előtt, közben vagy utána is.

golfkönyök kezelése powerball

A powerball hatékony és élvezetes kezelési módja a golfkönyöknek

Pánt golfkönyök kezelésére

Golfkönyök esetén gyakran javasolnak pántot, amelyet a könyökre téve ez segít az izmok és ínhüvelyek ideiglenes tehermentesítésében, amíg a gyógyulás be nem következik.

golfkönyök kezelése pánt

Golfkönyök kezelésére gyakran pántot javasolnak

Krém golfkönyök kezelésére

A tünetek enyhítésére használhatunk különböző gyulladáscsökkentő krémeket is. Ezeket könnyedén beszerezhetjük vény nélkül is a gyógyszertárban. Az erősebb, szteroidos szerek használatához már receptre van szükség. Amennyiben a krém néhány hét alatt nem mulasztja el teljesen a fájdalmat, keressen fel szakértő fájdalom ambulanciát, ahol segítenek a gyulladás orvosi kezelésében.

Golfkönyök orvosi kezelése (5db)

Abban az esetben, ha hosszabb ideje, azaz több, mint 2 hete fáj a könyöke, látogasson el egy fájdalom ambulanciára, ahol talál fájdalomterapeuta, reumatológus vagy gyógytornász szakembert. Olyan helyeken, ahol fizikoterápia is elérhető, egyszerre kaphatja meg a szakorvosi és a fizikoterápiás kezelést is.

Gyógytorna golfkönyök kezelésére

Az egyik leggyakoribb kezelési mód a gyógytorna. Mivel a legtöbb esetben valamilyen helytelen mozgási minta következtében alakul ki a betegség, ezért a szakértő gyógytornász mellett van a legjobb lehetőség az ilyen helytelen minták korrigálására.

Abban az esetben is, ha már felépülőben van egy komolyabb gyulladásból, gyógytornára van szükség. Csak így bizonyosodhatunk meg arról, hogy a kezelés után nem fog újra visszatérni a betegség. A visszatérő gyulladás azért veszélyes, mert másodszorra sokszor komolyabb fájdalmat okoz és a kezelése is hosszabb időt vehet igénybe.

Műtét golfkönyök kezelésére

Bizonyos esetekben a nem műtéti kezelések nem tudják megszüntetni a fájdalmakat és nem tudnak segíteni a megfelelő mozgásképesség visszaállításában. Ezekben az esetekben – ha a konzervatív kezelés 12 hónapig eredménytelen volt – szükség van a műtétre.

Tendon tisztítás. Amikor a fájdalom oka ínhüvelygyulladás a könyökben, akkor a sebészeti beavatkozás során kiveszik a tendon (ínszalag) sérült részét, azaz megtisztítják.

Tendon felszabadítása. A gyakoribb megoldás során az történik, hogy a műtét során bemetszik a gyulladt ínszalagot, így szabaddá válik az ínhüvely tapadása a csonthoz. Ezt a csatlakozást ilyenkor elvágják és a levágott véget a közeli fasciához (izmot borító szövethez) rögzíti. A sebész ilyenkor minden apró csontkinövést is eltávolít a csontról, amely fájdalmat okozhatna. Mielőtt összevarrnák a kart, még egyszer megbizonyosodnak róla, hogy a könyökideg ne legyen becsípődve.

A műtét leggyakrabban egynapos sebészeten végezhető, tehát nem kell befeküdni a kórházba. A műtétet altatásban és helyi érzéstelenítéssel is végezhetik.

Golfkönyök műtét után mindig szükség van rehabilitációra, amely általában gyógytornát és fizikoterápiát jelent. Ez nagyon fontos eleme a kezelésnek, hiszen ez szükséges ahhoz, hogy a könyök újra visszanyerje eredeti mozgóképességét és erejét.

Lézerkezelés golfkönyök kezelésére

A lézerkezelés a fizikoterápia egyik ága. E kezelés alatt kis energiájú lézerrel kezelik a könyök fájó részét. Ez a lézer belülről ingerli a sejteket, amelyek így külső beavatkozás nélkül tudnak gyógyulni. A gyulladáscsökkentésben és a fájdalomérzékelés ideiglenes gyengítésében komoly szerepe van a lézeres fizikoterápiának.

fizikoterápiás gép rendelőnkben

Fizikoterápiás gépünkkel golfkönyököt is kezelhetünk

Injekció golfkönyök kezelésére

Golfkönyök esetében néha szükség lehet injekciós kezelésre. Az ilyen kezelés sorén kortizonos injekciót adnak be, amely segít a gyulladás csökkentésébe, ezáltal jelentősen mérsékli a fájdalmat. Sok esetben akár egyetlen injekció is elég a teljes gyógyuláshoz, máskor ez a módszer nem segít. Ilyen injekcióhoz jelentkezzen be reumatológia vagy fájdalomterápia magánrendelésre.

Kineziológiai tapasz golfkönyök kezelésére

A kineziológiai tapaszos kezelés kiválóan alkalmas izom- és szalagproblémák kezelésére. Amennyiben csak túlfáradásos golfkönyökkel van dolgunk, remekül lehet alkalmazni ezt a gyors és egyáltalán nem kellemetlen kezelést. A kineziológiai tapaszos kezelés során fontos, hogy ízületi gyulladást és ínhüvelygyulladást nem tud kezelni. Ezért ezen kezelési mód kiválasztása előtt kérjen reumatológus vagy fájdalomterapeuta orvos tanácsát.

rózsaszín kineziológiai tapasz közelről

A kineziológiai tapasz kiválóan alkalmas golfkönyök kezelésére is

Golfkönyök kezelése masszázzsal (ne!)

Sokan könyökfájdalmukat ösztönösen masszíroznák. Mivel a masszázs fokozza a vérbőséget az adott területen, ezért sok esetben ideiglenesen csökkenti a fájdalmat és a gyulladás csökkentésében is segíthet. Ez azonban inkább csak az otthoni, odakapás jellegű masszázsra igaz. Egy hosszabb masszázs nem javallott könyökfájdalomra, mert a könyök mozgatásával, feszítésével a fájdalom és a gyulladás könnyen rosszabbodhat.

Golfkönyök és teniszkönyök kapcsolata

Mint láthattuk, nem kell profinak golfozónak lenni, ahhoz, hogy golfkönyököt kapjunk. Akkor is, ha még sosem játszott teniszt vagy golfot, szenvedhet ezen könyökpanaszok valamelyikétől.

A teniszkönyök és párja mind túlhasználati betegségek, amelyek az alkar és a csukló ismétlődő mozgásából alakulnak ki. A kettő közötti különbség abban rejlik, hogy a könyök melyik része gyullad be.

Mindkettő, a golfkönyök és a teniszkönyök is, az ínhüvelygyulladásnak különböző fajtái, mégpedig egy-egy olyan idegben, amely a könyökhöz kapcsolódik. A teniszkönyök a laterális, vagy külső, a golfkönyök pedig a mediális, vagy belső ínszalagot támadja.

Mindkét tünet esetében a könyök és a csukló pihentetése jó kezelési mód sok esetben. Sajnos akár több hónap is lehet, amíg a fájdalom elmúlik és a tünetek eltűnnek. Ezt a gyógyulási időszakot a gyulladt és fájó rész jegelésével, gyulladáscsökkentő szerek alkalmazásával rövidíthetjük.

Markánsan csökkenthetjük a gyógyulási időt, ha orvosi segítséget kérünk, legyen az reumatológus, gyógytornász vagy fájdalomterapeuta szakorvos.

Hasznos tippek:

 • Sporttal kapcsolatos sérülés esetén, gyógyulást követően, kérjen tanácsot az adott sportban jártas személytől.
 • Gyógyulás alatt is folyamatosan gyógytornázzon; nyújtsa és erősítse izmait, különös tekintettel az alkarjára.
 • Az orvos ajánlása esetén használhat kortizoninjekciót
 • Orvosi rendelés alapján keressen fel fájdalomterapeuta, reumatológus szakorvost és jelentkezzen be fizikoterápiára vagy kineziológiai tapaszos kezelésre.
 • Műtéti úton való kezelésre csak a hagyományos terápia egy éves haszontalansága után van szükség.

Golfkönyök fórum

Hogy tetszett a cikk? Egyetért, ellentmondást talált, esetleg kihagytunk valamit?

Írja meg véleményét egyszerűen, regisztráció nélkül!

Summary
Golfkönyök 8 jele és a 12 legjobb kezelési tipp [teljes leírás]
Article Name
Golfkönyök 8 jele és a 12 legjobb kezelési tipp [teljes leírás]
Description
Könyökhajlításkor fájdalom, ez a golfkönyök egyik jele. A golfkönyök 8 jeléből megtudhatja, hogy beteg-e. Mi a 12 legjobb kezelési módot is megmutatjuk.
Author
Publisher Name
27 Sellő MTC
Publisher Logo
Golfkönyök 8 jele és a 12 legjobb kezelési tipp [teljes leírás]
Helyes légzés - INGYEN letölthető VIDEÓK
Végre fájdalommentesen élhet! 3+1  részes Helyes Légzés Videótanfolyamunkon megtanulhatja, hogyan csökkentse hát-, nyak- és fejfájását.
Mi is utáljuk a levélszemetet. Csak hasznos információkat küldünk emailben.

A lehető legjobb szolgáltatások nyújtása érdekében honlapunk sütiket használ. A böngészés folytatásával Ön elfogadja a sütik használatát További információ

Ezen az oldalon engedélyezve vannak a sütik a lehető legjobb felhasználói élmény elérése érdekében.Ha Ön folytatja oldalunk böngészését anélkül, hogy letiltaná a sütiket, vagy a "Rendben" gombra kattint, ön beleegyezik a sütik használatába.

Bezárás