Mi a gerincsérv?

Mi a gerincsérv?

 A porckorongsérvnek több fajtája is van, ezeket a betegségeket összefoglaló néven nevezzük gerincsérvnek.

A porckorongsérv gyakori betegség a felnőtt lakosság körében, előfordulása körülbelül 1-3%. Emellett a tünetmentes gerincsérv előfordulását sokkal nagyobbra, 19-27%-ra teszik.

Fontos, hogy tisztában legyünk a porckorongsérv tüneteivel, kezelési módszereivel, kialakulásával, hiszen így előzhetjük meg a nagyobb bajokat.

Ülőmunka és gerincsérv kapcsolata

ülőmunka és gerincsérv

Természetesen nem minden derékfájást sérv okoz, azonban biztos, hogy a helytelen ülés következtében kialakulhat gerincsérv okozta derékfájás.

Hogyan alakul ki a gerincs​érv?

gerincsérv kialakulása

 Ilyenkor a kitüremkedett zselés anyag - általában egy hirtelen hatás következtében - leszakad és elkezd elmozogni a porckorongtól. Ilyen esetben olyan erős lehet a gerincsérv okozta fájdalom, hogy teljesen megakadályozhatja a mozgást.

A gerincsérv tünetei

Gerincsérv tünetei

Az érzékvesztés nagyon veszélyes tünet, ezért ha ilyet tapasztal, azonnal keressen fel reumatológus, fájdalomterapeuta vagy gyógytornász szakembert.

Hol alakul ki gerincsérv? (további tünetek)

Hol alakul ki gerincsérv?

 Nézzük tehát egyesével, hol alakulhat ki sérv.

Gerincsérv a nyakban

A nyaki gerinc igen érzékeny és sérülékeny, hiszen nem veszi körül nagy védőréteg és igen erőteljes igénybevételt ró ki rá a fej tartása. A nyaki porckorongok az idősödéssel elkezdenek meszesedni vagy a rossz tartás miatt elkezd a porckorongok közötti zselés anyag deformálódni.

A nyaki gerincsérv tünete lehet a nyakfájás és a vállfájdalom is. 

Gerincsérv a hátban

Gerincsérv hátban

Így a porckorongsérvhez egy nagyon erős külső hatás (pl: csavarodás, súlyemelés) szükséges.

Gerincsérv a derékban

Gerincsérv derékban

 Ennek elkerülése végett a helyes ülést el kell sajátítani és naponta gyakorolni, amíg szokássá nem válik.

A deréki sérv tünetei:

 • derékfájás
 • érzékvesztés az alsó végtagban vagy lágyékban
 • zsibbadás a lábon
 • izomgyengeség
 • isiász

Zsibbadás és érzékvesztés mellett akár térdfájást is tapasztalhatunk.

Ágyéki gerincsérv

Ágyéki gerincsérv

Az ágyéki gerincsérv szintén majdnem olyan gyakori, mint a derékban lévő. A sok és helytelen ülés miatt alakul ki az ágyéki sérv a lumbális görbület ellaposodása miatt. 

Ezt a helyes ülés megtanulásával, fűző hordásával vagy a derékhoz támasztott párnával tudjuk megelőzni. Fájdalom esetén is a fenti módszerek segíthetnek a tünetek enyhítésében. 

Ennek ellenére gyakori derékfájás esetén keressen fel fájdalomterapeuta, gyógytornász vagy reumatológus szakembert. Minél előbb veszik észre a gerincsérvet, annál könnyebben és gyorsabban kezelhető a baj.

Az ágyéki porckorongsérv tünetei:

 • derékfájás
 • érzékvesztés az alsó végtagban vagy lágyékban
 • zsibbadás
 • izomgyengeség
 • isiász

A láb alsó részébe sugárzó fájdalmat néha köszvényes fájdalommal szokták összekeverni.

Gerincsérv kialakulásának okai

Gerincsérv okai

A gerincsérv kialakulásának több oka lehet. Attól függően, hogy hol alakul ki gerincsérv és milyen mértékben, milyen hatás következtében, megkülönböztethetjük a sérv kialakulásának okait.


 Ezeket a leggyakoribb okokat olvashatjuk a továbbiakban

Gerincsérv mozgásszegény életmódtól

A mozgásszegény életmód miatt sok civilizációs betegséget tartunk számon. Az elhízás, a diabétesz és sok egyéb mellett a gerincsérv is egyike a modern, mozgásszegény életmód miatt gyakoribb betegségeknek.


Azok, akik nem sportolnak rendszeresen, nem tartják karban gerinctámasztó izmaikat, nem mozgatják át rendszeren gerincüket, sokkal fenyegetettebbek a gerincsérvre, mint az aktívabb életet élők.

Fontos, hogy ha nem is edzünk rendszeresen, gyakran mozgassuk át gerincünket. Ezzel megóvjuk gerinctámasztó izmaink épségét, amelyek segítenek a porckorongok megfelelő helyen tartásában és megakadályozzák a gerincsérv kialakulását.

Gerincsérv lelki okai

Gerincsérv lelki okai

Mint szinte bármilyen mozgásszervi betegségnek, a gerincsérvnek is lehetnek lelki okai.


Amellett, hogy a modern, nyugati orvostudomány nem igazán alapoz a betegségek lelki eredetének kutatására, több kutatás is bizonyította, hogy lelkiállapotunk és általában megélt érzelmeink hatással vannak egészségünkre.

Általánosan a gerincsérv leggyakoribb lelki kiváltó okának tarthatjuk a túlterheltséget. Ezek megnyilvánulhatnak:

 • túlhajszoltság
 • nagy érzelmi teher
 • lelkiismeretfurdalás miatti rossz tartás
 • merevség
 • makacsság formájában.

Mindamellett, hogy a lélek is hatással van a testre, a test is hat a lélekre, azaz hajlamosság, rossz tartás, sok ülés nélkül nem valószínű, hogy pusztán lelki okok miatt alakuljon ki gerincsérv.


Természetesen gyorsító hatással lehetnek a lelki okok a gerincsérv kialakulására és lassíthatják a gyógyulási folyamatot.


Gerincsérv sok üléstől

Gerincsérv sok üléstől

A sok ülés okozta gerincsérvről a cikk elején már volt szó. Nem is annyira a sok, sokkal inkább a helytelen ülés az, amely gyorsítja a deréki és ágyéki gerincsérv kialakulását.


A helytelen ülés folytán a deréki gerincgörbület kiegyenesedik. Ez nagy terhet ró a gerincre, amely idő alatt gerincsérv kialakulásához vezethet.

Gerincsérv telefonozástól

Gerincsérv telefonozástól

A telefonozás, azaz a mobilképernyő nézegetése egy új, ám annál népszerűbb tevékenység.


Egy átlagos ember egy nap több órát tölt a mobilján tevékenykedve.


 Ez önmagában nem lenne gond, ha általában jó tartással tennénk ezt. A lehajtott fejjel való mobilozás nagyon megterheli a nyaki porckorongokat.


Ez a terhelés, amely napi több órán keresztül folyamatosan jelentkezik, ráadásul hosszú időn keresztül, könnyen elősegíti egy nyaki gerincsérv kialakulását.


Javasoljuk, hogy a ennek elkerülése végett, amikor lehet a mobilt magunkkal szemben tartsuk, hogy fejünk közben egyenesen maradjon. Így nem terheljük túl nyakunkat és könnyedén megelőzhetünk egy komolyabb gerincsérvet.

Porckopás és gerincsérv kapcsolata

Porckopás és gerincsérv

A porckopás és a gerincsérv szinte kéz a kézben járnak.


Az idősödés következtében a porcok elkezdenek kopni és merevebbé, keményebbé is válnak. Ez a porckorongok esetében is így van.


Amennyiben ez helytelen tartással vagy kevés mozgással párosul, a gerincsérv kialakulása sokkal valószínűbb lesz, mint fiatal korban. A porckopás okozta gerincfájdalom és a gerincsérv miatti fájdalom azonban korántsem ugyanaz.


Ennek eldöntéséhez forduljon gyógytornász, fájdalomterapeuta vagy reumatológus szakorvoshoz.


A porckopás mellett néha az ízületi gyulladással is összekeverik a gerincsérvet.

Gerincsérv sportolástól

Gerincsérv sportolástól

Korábban említettük, hogy a mozgásszegény életmód könnyen gerincsérvhez vezethet.


Amellett, hogy a sportolás jelentősen csökkentheti a sérv kialakulását, sportolástól is alakulhat ki gerincsérv. Ez leginkább a hirtelen, rossz mozdulatból fakadó kiszakadt gerincsérv kialakulását jelenti. 


Nagy súlyok emelésekor, különösen, ha derékból emelünk, egy alapból már kicsit sérvesedett, de tünetmentes gerincsérv egy rossz mozdulat hatására kiszakadhat. Ez nagy fájdalommal jár és sokszor ideiglenes mozgásképtelenséget okoz.


A kezdeti fájdalom idővel sokszor alábbhagy. Ilyenkor fontos, hogy mindenképpen menjünk el fájdalomterapeuta, reumatológus vagy gyógytornász szakorvoshoz, hogy engedélyezze az edzést.


 Ugyanis egy sérült gerincre újból rásérülni nagyon komoly következményekkel járhat.

Gerincsérv orvosi vizsgálata

Gerincsérv orvosi vizsgálat

Az MRI messze a leggyakoribb elrendelt vizsgálati módszer gerincsérv jellegű panaszok esetén. MRI segítségével könnyen megláthatóak az eltávolodott porckorongok, amelyek egyértelműen jelzik a gerincsérvet.


Egy 109 páciensen végzett 17-80 éves korosztályos MRI teszt alapján a gerincsérv a deréki 4. és 5. csigolyák között a leggyakoribb. 


A porckorongok kopása gyakori volt az alsó deréki és az ágyéki csigolyákban. A legtöbb ilyen páciens ágyéki gerincgörbülete alig vagy egyáltalán nem volt meg.


A hagyományos röntgenvizsgálat is hasznos gerincsérv esetén. Különösen alkalmas gerinctumorok, instabilitások, rendellenes eltérések és veleszületett járulékos betegségek feltérképezésére.


Műtét előtt mindenképpen szükséges az MRI vizsgálat mellett a röntgenes vizsgálat is.

Gerincsérv megelőzése hatékonyan

gerincsérv megelőzése

A gerincsérvet hatékony meg lehet előzni, amennyiben odafigyelünk néhány fontos dologra.


 Ezeket a gyakorlatokat mindössze napi néhány percben, kis odafigyeléssel, otthonunk vagy munkahelyünk kényelmében végezhetjük.


Ez a néhány trükk nagyban segít megőrizni gerincünk és porckorongjaink egészségét, így hosszú időn keresztül elkerülhetjük a gerincsérvet.

Helyes testtartással a gerincsérv ellen

Helyes testtartás

A helyes testtartás fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. Mivel az emberi test rendkívül alkalmazkodó, ezért rossz tartással is sokáig képesek leszünk megfelelően működni.

 Idővel azonban a test helytelen mintákat kezd el követni, amely többek között akár gerincsérv kialakulásához is vezethet. 

A helyes testtartást akár videókon keresztül (link a  YouTube-ra) is megtanulhatjuk. Itt fontos a gyakorlatok pontos követése és a rendszeres gyakorlás, hogy odafigyelés nélkül is helyesen álljunk.

Talán legegyszerűbb és a hibákat is kiküszöböli, ha megfelelő szakértő gyógytornászra bízzuk, hogy segítsen a helyes tartás kialakításában. Így elkerülhetjük, hogy a helyes tartás helyett egy másik helytelen tartást tanuljuk meg, így adva további esélyt a gerincsérvnek.

Gerincsérv megelőzése gyógytornával

Gerincsérv megelőzés gyógytornával

A gerincsérvet megelőzhetjük rendszeres gyógytornával vagy megfelelő edzésekkel is. 


A megfelelő gyakorlatok elvégzésével megerősíthetjük gerinctámasztó izmainkat, rendszeresen átmozgatjuk gerincünket és porckorongjainkat is. Egy ilyen gyógytorna gyakorlatsor napi 10 percig tart, amelyet reggel otthon tanácsos elvégezni.


Ez akár reggeli torna helyett is alkalmazható.

Gerincsérv kezelése gyógytornával

Gerincsérv kezelés gyógytornávalGerincsérv kezelés gyógytornával

A gerincsérv egy gyakori betegség, emiatt sokféle kezelési módszere létezik.

 Ezeket a módszereket a gerincsérv gyógytornájában általában kombinálva alkalmazzák gyógytornászaink, mert így érhető el a legjobb eredmény a lehető leggyorsabban. 

Lássuk ezen módszerek rövid bemutatását.

McKenzie gyógytorna gerincsérvre

Gerincsérv McKenzie torna

A McKenzie gerinctorna egy speciális módszer, amely csak gerincsérv kezelésére lett kifejlesztve. 


A McKenzie terápia egy alaposan szabályozott terápia. Ennek oka, hogy a gerinctorna veszélyes lehet, ha nem a megfelelő képzés után tanítják.


Ezért a McKenzie-terapeuták többlépcsős vizsgafolyamaton esnek át. Így biztosítható a legjobb kezelés és a megfelelő gyógyulás.

Akupunktúrás gerincsérvkezelés

Gerincsérv kezelés akupunktúrával

A gerincsérvet sokszor akupunktúrás kezeléssel is kezelik. Fontos megjegyezni, hogy az akupunktúra ugyan jelentősen képes enyhíteni a fájdalmakat, azonban az okokat nem képes megszüntetni.


Javasoljuk, hogy akupunktúrás kezelés előtt mindig konzultáljon fájdalomterapeuta, reumatológus vagy gyógytornász szakemberrel, aki megfelelő kezelési módszereket tudnak javasolni az akupunktúrás kezelés mellé.

Ágyéki torna gerincsérvre

Gerincsérv ágyéki torna

Gyógytorna segítségével sokszor elkerülhető egy nehéz, hosszú rehabilitációval járó műtét.

Ágyéki torna segítségével a gerincsérven kívül akár a lúdtalp is hatékonyan kezelhető

Gerincsérv kezelése kineziológiai tapasszal

Gerincsérv kineziológiai tapasz

Általánosan elterjedt a hiedelem, hogy a gerincsérvet kineziológiai tapasszal is lehet kezelni. Ez a szakértők között nem igazán állja meg a helyét.

 A kineziológiai tapasszal izmokat lehet kezelni, amelyek szerepe a gerincsérvnél nem túl nagy. Gerincsérvet az elterjedt szakértői gyakorlat szerint az alábbi módszerekkel lehet kezelni:

 • gyógyszeres terápia
 • fájdalomcsillapító injekciók
 • gerincsérv műtét
 • gyógytorna

Gerincsérv orvosi vizsgálata

A gerincsérv vizsgálatában az MRI messze a leggyakoribb módja a gerincsérv diagnózisának.


Gerincsérv esetén az MRI vizsgálat gyakran megelőzi még a hagyományos röntgenviszgálatot is, mivel MRI segítségével megfelelő pontossággal lehet megállatpítani sérv jelenlétét.


 Műtéti beavatkozás szükségességét is MRI segítségével határozzák meg sérv esetén.

Gerincsérv orvosi kezelése

Gerincsérv orvosi kezelése

Szinte minden gerincsérvvel küzdő beteg esetén vannak hagyományos, nem műtéti kezelési módszerek, amelyek alkalmazhatóak.


 Egy gyakori kivétel a lófarokszindróma (CES) vagy bénulás veszélye.


A legtöbb gerincsérvet kezelő reumatológus, fájdalomterapeuta és gyógytornász megfelelő kezelést tud adni gerincsérv esetén. A kezelés során fontos, hogy a szakember tájékoztassa a beteget állapotáról és megválaszolja az esetleges kérdéseket. 


Ezért fontos a folyamatos kapcsolattartás és a gyakori kontrollvizsgálatok. A kezelés során gyakran ágyban való pihenést, gyulladáscsökkentőket (szteroidos vagy nonszteroid) valamint erős fájdalomcsillapítókat tartalmaz, sokszor gyógytornával kiegészítve.


Izomlazítókat is javasolhat kezelőnk, amely csökkenti az izomgörcsök okozta fájdalmakat.​


Az első gyógyszeres kezelést követően 7-14 nappal megkezdhető a sérv gyógytorna.


Amennyiben a páciens gyógyszerek segítségével kikerült az elviselhetetlen fájdalomból, kezdődhet a gerincsérv gyógytorna. A munkába való visszatérés is fontos ezen a ponton.


A fájdalom csökkenésével elhagyhatók a szteroidos gyógyszerek. Egy hónappal az első kezelést követően kontrollvizsgálaton kell megfigyelni a gerincsérv állapotát.


 Ezután megfelelő gerincsérv gyógytornát javasolnak, amennyiben ezt a gerincsérv állapota indokolja.


A konzervatív terápia sikere nagyban függ a gerincsérv típusától és mértékétől is. Szakmai felmérések bizonyították, hogy a hagyományos gyógyszeres-gyógytornás kezelés legtöbbször hatékonyabb, mint a műtét.


A kezelés során végig szteroidos injekciók segíthetnek a fájdalom csökkentésében.


Kiszakadt gerincsérv

Kiszakadt gerincsérv

A kiszakadt gerincsérv a gerincsérvek komolyabb fajtája, lássuk mit kell róla tudnunk?

Mit jelent a kiszakadt gerincsérv?

Ilyen esetben gyógyszeres segítség kell, amíg a fájdalom enyhül. Ha a beteg már képes is mozogni, a műtét sokszor akkor is elengedhetetlen kiszakadt gerincsérv esetén.

Van különbség a kiszakadt és a kifakadt gerincsérv között?

Elterjedtebb és megfelelőbb a kiszakadt sérv használata, de néha hallhatunk kifakadt sérvről is.

Gerincsérv kezelése műtéttel

Gerincsérv kezelése műtéttel

A gerincsérvet a konzervatív kezelés mellett műtéttel is lehet kezelni. A szakértők nem teljesen egységesek abban, hogy a gerincsérvet mikor érdemes műtéttel és mikor konzervatív, nem műtéti úton kezelni.


A műtéti kezelése a gerincsérvnek sokféle lehet. Néhány fajtája altatásban, néhány fajtája érzéstelenítéssel történik. A sérv sokféle kezelési módja miatt sokszor nem egyértelmű, hogy mi számít műtéti vagy hagyományos kezelési módszernek.


Gerincsérv esetén elengedhetetlen a pontos diagnózis. A páciens kora és egészségi állapota alapján kell megválasztani a műtét előtt szükséges laborvizsgálatokat, képalkotó vizsgálatokat és egyéb teszteket. Csak ezek segítségével biztosítható a kellően biztonságok műtét.


Mikor szükséges a gerincsérv műtét?

Gerincsérv műtét mikor kell

Általánosan elmondható, hogy a komolyabb gerincsérveket műtéttel szükséges kezelni. Komolyabb sérvnek tartjuk a:

 • kiszakadt sérvet
 • érzékvesztéssel/bénulással járó sérvet
 • székletürítési problémákkal járó sérvet

Az ilyen gerincsérvek mellett a nem annyira komoly gerincsérveket is néha műtéti úton rendezik. Ilyenkor azonban szükséges az előzetes konzervatív terápia, amely ha sikertelen, akkor fordulhatunk műtéti úthoz.

A sérv műtét általában nem jár nagy kockázattal. A kockázat természetesen függ a páciens korától, egészségügyi állapotától, egyéb betegségeitől is. 


Mivel a sérv műtét nem olyan sürgős, ezért sokszor hosszú ideig kell várni, amíg sorra kerülhetünk. Részben ez is az oka, hogy igyekeznek elkerülni a műtéteket, ha nem muszáj.


Elkerülhetetlen gerincsérv műtét

Azt, hogy a gerincsérvet műtéti úton kell-e kezelni, nem lehet egyértelműen behatárolni. Mindazonáltal vannak bizonyos helyzetek, amikor a legtöbb gerincsebész egyetért a műtét szükségességében. Ilyen estek:


 • Lófarokszindróma (CES)
 • A megfigyelt időszakban folyamatosan romló idegi hiányosságok
 • Folyamatos kezelés melletti hosszantartó isiászos fájdalom (6-12 hét)

Szándékosan hiányzik a listából a páciens, akinél változó ideig jelentkeznek idegi hiányosságok.


Abban az esetben, ha leggyakrabban nem jelentkezik a fájdalom, nem egyértelmű, hogy kell-e műtéti beavatkozás vagy elég a gerincsérv-gyógytorna?


Abban sincs egyetértés, hogy milyen sürgős a műtét a gerincsérvvel küzdő betegek esetében.


Ez akár nagyon hosszú várólistát is jelenthet, amely idő alatt a megfelelő gyógytorna segít csökkenteni a sérv okozta fájdalmakat. 


Az is igaz sajnos, hogy a sérv műtét nem minden esetben a páciens javát szolgálja, előfordul, hogy a kitartó gyógytorna hosszú távon egészségesebbé tenné a pácienst.


Mikor NEM kell gerincsérv műtét?

Gerincsérv műtét mikor nem kell

A gerincsérv műtétet ugyan nem tiltja kifejezetten semmilyen orvosi szabály, mégis van néhány irányelv, amelyeket a gerincsebészek és gerincsérvvel foglalkozó gyógytornászok legtöbbször betartanak:


 • Páciensek szűnni nem akaró hátfájással: azok a páciensek, akik sikeres isiász elleni fájdalomterápiás kezelésen estek át, mégsem múlt el fájdalmuk, sokszor nem javíthatóak műtéttel sem. Ilyen estekben különösen nehéz megfelelő gyógymódot találni. Talán legjobb módszer a kitartó gyógytorna. Néhány esetben az ilyen páciensek kiszakadt gerincsérvesek is.

 • Páciensek nem egyértelmű diagnózissal: ilyenkor mindig el kell kerülni a műtétet. A valóban műtétet igénylő gerincsérv annyira egyértelműen diagnosztizálható, hogy egyértelműség hiányában inkább nem műtéti kezelést (gyógytorna, fájdalomterápia) kell választani.

 • Páciensek megfelelő műtét nélküli előzetes kezelés nélkül: a gerincsebészek ritkán hajlandóak olyanokat műteni, akik csak rövid ideje vesznek részt gerincsérv gyógytornán vagy fájdalomterápiás, szteroidos kezelésen. Ezen megelőző és kevésbé kockázatos kezelések hiányában nincs értelme elvégezni egy bonyolult műtétet, amelyből hosszú a felépülési idő.

Gerincsérv műtét időtartama

Az Országos Gerincgyógyászati Központ adatai alapján egy egyszerűbb gerincsérv műtét 60-90 percig tart. 


Egy hosszabb műtét esetén, amelynél stabilizálás a cél, a műtét akár 5 óráig is eltarthat.


Sérvműtét esetén nem is annyira a műtét időtartama, sokkal inkább a rehabilitáció ideje az, ami hosszadalmas, mivel csak így előzhető meg az újbóli sérv kialakulása.


Gerincsérv műtét után

A varratszedés után egy hosszú rehabilitáció veszi kezdetét, amelynek célja, hogy megerősítse a porckorongok körüli izmokat és megakadályozza egy újbóli sérv kialakulását.

Gerincsérv: orvosi leírás

Gerincsérv orvosi leírás

A gerincsérv egy gyakran előforduló betegség, amely a munkabírás elvesztésének egy nagyon gyakori oka.


A sérv megfelelő diagnózisa nehéz lehet és gyakran más betegségekkel összefüggésben kell vizsgálni. A gerincsérv kezelési módja is megosztó az orvosok között. 


Kezelési hibák is előfordulnak, amelyek leginkább poszttraumás vagy munkahelyi sérülések formájában jelentkeznek. 


Ezek a hibák akár pereskedéssel is végződhetnek, ezért nagyon fontos a hozzáértő kezelése bármilyen gerincsérvnek. Az ilyen perek következménye, hogy általánosan csökken a bizalom a gerincsérvet kezelők és a gerincsérvvel küzdők között.


A sérv műtéti kezelése az 1950es évek óta kezdett elterjedni. Manapság a gerincsérvet kezelő műtét egyike a leggyakrabban elvégzett műtéteknek.


A sérv nem egy egyszerű betegség, inkább többféle kóros elváltozás összefoglaló neve. 


Például, néhány orvos hátfájás esetén mindig gerincsérvre gyanakszik és ennek megfelelően kezel. Mások a gerincssérv jeleit MRI vizsgálattal előbb bizonyítják, majd utána kezdenek csak a megfelelő gerincsérv kezeléshez.


Ebben a cikkben igyekeztünk teljeskörű tájékoztatást adni a gerincsérvről, amelybe beletartoznak a tünetek, a diagnózis, kezelési módszerek is.


A sérv okozta fájdalom leggyakrabban abból adódik, hogy az elmozdult porckorong ingerli az ideget, ami fájdalmat okoz.


 Az egyik leggyakoribb és sokszor nehezen észrevehető helye a gerincsérvnek a 4. és 5. csigolya közötti porckorong. Ezt a beteg leggyakrabban derékfájással azonosítja.


Nagy sérvek esetén előfordulhat, hogy a teljes porckorong deformálódik és összenyomja a közte vezető ideget. Ez zsibbadással, érzékvesztéssel és inkontinenciával is járhat.


A sérv rész úgy alakul ki, hogy a csigolyák között lévő zselés állagú anyag - a csigolyák rossz tartásának következtében - kitüremkedik a helyéről.


 Normál esetben ez a zselés anyag a csigolyák között marad és arra szolgál, hogy védje a gerincet az ütődésektől. Amikor azonban a zselés anyag kitüremkedik, elkezdi irritálni a gerincnél futó idegeket, amely jelentős fájdalommal járhat.


 Ezt a jellegű fájdalmat hívjuk isiásznak is, amely az ideg becsípődése miatti funkcióvesztést és fájdalmat írja le. Annak ellenére, hogy a legtöbb embernek szokott fájni a háta, csak nagyon kevés ember esetében jelentkezik funkcióvesztés (érzéketlenség, bénulás, zsibbadás).


Mindazonáltal életük során a férfiak 5%-a, míg a nők 2.5%-a él át funkcióvesztéssel járó isiászt élete során.

Gerincsérv szakmai bemutatása

Kialakulóban lévő gerincsérvet gyakran megelőzik különböző hosszúságú és különböző fájdalommal járó rohamok. Sok esetben nem állapítható meg ezeknek a rohamoknak a kiváltó oka sem.


A sérv okozta fájdalom akár a lábakba is sugározhat, ezzel megnehezítve a diagnózist. Az ilyen lábfájdalom kevésbé égő, inkább áramütéshez hasonló és gyakran nyillaló vagy szúró fájdalomként jellemzik.


A lábfájás mértéke és eloszlása valamelyest függ a gerincmenti ideg irritálódási fokától is. A magasabban fekvő gerincsérvek (3-5. deréki csigolya) a lágyékba vagy a csípőbe sugározhat.


A mélyebben fekvő ágyéki csigolyákon levő sérv pedig akár a vádliba és a lábfej alsó részébe is sugározhat. 


A lábfájás okának eldöntését bízza mindig szakemberre!


Az 5. deréki csigolya gerincsérve, amely a leggyakrabban előforduló sérvfajta, csípőfájdalommal és lábfájdalommal járhat. Gyakran a fájdalommal együtt jár a zsibbadás érzése is.


Amennyiben a kezdeti fájdalom nem annyira jelentős, a sérv miatti izomgyengeséget esetleg észre sem veszi a beteg. Az 5. csigolya gerincsérve miatti fájdalom gyakran erősödik hanyatt fekvő pozícióban lábainkat enyhén megemelve. 


Sérv miatti fájdalom esetén rövid séták enyhíthetik a fájdalmat. Hosszabb kirándulás vagy hosszú ideig mozdulatlanul ülés növelheti a fájdalmakat.


Sérv viszgálata során a páciens idegei lehetnek egészségesek, radikulopátiások (pl: isiász) vagy akár lófarokszindrómások (CES) is. 


Ennek észrevétele érdekében a hanyatt fekvő pozícióban egyenesen illetve hajlítva emelt lábak közben érzett fájdalom segíthet.


Sérv esetében nem ritka gerincferdülés és a hanyag tartás sem. Részleges izomgyengeség is jelentkezhet sarkon vagy lábujjhegyen való járás esetén.

Gerincsérv statisztikai adatok

Gerincsérv statisztika

A sérvműtét eredményét nehéz objektíven szemlélni, hiszen mindenki mást tekint sikernek.


 A sikeres sérv műtét jelentheti a csökkentett gyógyszerszükségletet, a munkába való gyors visszatérést és a beteg fájdalmainak csökkenését is. Ennek eredményeképpen nem találhatunk kellően megbízható forrást a műtétek sikerességére vonatkozóan.


Azok a páciensek, akik 6 hónapnál tovább várnak gerincsérvükkel, mielőtt orvoshoz fordulnának sokkal nehezebben gyógyulnak, mind műtéti, mind konzervatív terápiás módszerek használata esetén.


A gerincsérvvel küszködők 75%-a, akiknek műtéti úton eltávolították kiszakadt gerincsérvüket, hosszú távon is jelentősen kisebb fájdalommal élhetnek, őket gyógyultnak tekintjük. A lábfájás elmúlása az egyik legjobb meghatározása annak, hogy a sérv műtét jól sikerült.


Sajnos, egészen nagy része a gerincsérv műtéten átesőknek, a műtét után is visszatérő, tartós fájdalommal küzd, amelyet nagy szakértelemmel lehet csak kezelni. Ilyen esetekben a fájdalomterápiás kezelések és a gyógytorna nagyban segíti a felépülést.


Érdekes információ, hogy egy nagy mintájú kutatás szerint, 2 éves időtartamban a műtéti és konzervatív gerincsérv kezelések eredményei hasonlóak voltak. Igaz, a műtéti megoldással a páciensek panaszai hamarabb múltak el.


Mindemellett a műtéti úton kezelt gerincsérv után nagyobb a szövődmények valószínűsége és növekszik a betegségre való hajlam is.


Egy másik kutatás kimutatta, hogy a gyakori, nehéz fizikai munka egy fontos okozója a később orvoshoz fordulók gerincsérvének.


Emellett azt is kimutatták, hogy a testmagasság is fontos szerepet játszik a sérv kialakulásában, a testsúly azonban nem jelentős faktor.

Gerincsérv fórum

Gerincsérv fórum

Ön hogyan vélekedik a gerincsérvről? Esetleg konkrét kérdése van? A cikk alatt fejtse ki véleményét a hozzászólások között!


Summary
Gerincsérv A-tól Z-ig [teljes útmutató]
Article Name
Gerincsérv A-tól Z-ig [teljes útmutató]
Description
A gerincsérv (discus hernia) egy gyakori és fájdalmas betegség. A porckorongok között lévő zselés anyag kitüremkedése okozza a panaszokat. Ezt többféleképpen lehet kezelni: hagyományos vagy műtéti úton.
Author
Publisher Name
27 Sellő MTC
Publisher Logo
Gerincsérv A-tól Z-ig [teljes útmutató]
Helyes légzés - INGYEN letölthető VIDEÓK
Végre fájdalommentesen élhet! 3+1  részes Helyes Légzés Videótanfolyamunkon megtanulhatja, hogyan csökkentse hát-, nyak- és fejfájását.
Mi is utáljuk a levélszemetet. Csak hasznos információkat küldünk emailben.

A lehető legjobb szolgáltatások nyújtása érdekében honlapunk sütiket használ. A böngészés folytatásával Ön elfogadja a sütik használatát További információ

Ezen az oldalon engedélyezve vannak a sütik a lehető legjobb felhasználói élmény elérése érdekében.Ha Ön folytatja oldalunk böngészését anélkül, hogy letiltaná a sütiket, vagy a "Rendben" gombra kattint, ön beleegyezik a sütik használatába.

Bezárás