Mi a gerincferdülés?

kettős gerincferdülés

Kettős gerincferdülés esetén a gerinc a saját ferdeségét egy másik görbülettel korrigálja.

A gerincferdülés egy háromdimenziós rendellenesség, amely a gerinc oldalra fordulásával és csavarodásával jön létre.

A legtöbb esetben a gerincferdülésnek nem beazonosítható az oka, ebben az esetben idiopátiás (ismeretlen eredetű) gerincferdülésnek nevezzük. Annak ellenére, hogy az okok nem ismertek, az ismeretlen eredetű scoliosis (azaz gerincferdülés) lehet öröklődő, és családon belül gyakran többször megjelenhet. Egyelőre nem találtak arra utaló nyomot, hogy genetikailag öröklődne a jelenség, habár ezt ellentétes bizonyíték hiányában nem zárhatjuk ki.

Néhányan tévesen azt hiszik, hogy nehéz zsákok cipelése (például iskolatáska) vagy oldalt fekve való alvás gerincferdülést okozhat, ez azonban nem igaz.

Kutatások alapján a lakosság körülbelül 3%-a szenved a scoliosis tüneteitől.

A gerincferdülés fajtái

Általában a gerincferdülést az alapján sorolják be kategóriákba, hogy milyen idősen alakult ki a tünet:

 • Csecsemőkori gerincferdülés – születéstől 3 éves korig
 • Fiatalkori gerincferdülés – 4 és 9 éves kor között
 • Serdülőkori gerincferdülés – 10 és 18 éves kor között

A serdülőkori scoliosis az ismeretlen eredetű scoliosisok 80%-át teszi ki. Ez azért van így, mert serdülőkorban a hirtelen gyors növekedés hatására könnyebben jelentkezhet ferdeség a gerincben. Ezért ebben a korban különösen fontos a gerinc görbületének gyakori vizsgálata.

Gyakori gerincferdülés görbületfajták 

gerincferdülés jobb oldal

A jobb oldali gerincferdülés az egész test oldalra dőlését okozhatja.

A ferde gerinc általában egy kicsit hasonlít egy fordított C alakra, amely a gerinc jobb oldalra való ferdülését jelenti. Ezt dextroscoliosisnak is nevezik. A bal oldalra ferdülő gerinc olyan, mint egy normális C alakja, ezt levoscoliosisnak is nevezik. Attól függően, hogy a görbület a gerinc melyik részén található négyféle típust különböztetünk meg:

 • Jobb mellkasi görbület. Ilyen esetben, ha egy egyenes vonalat húznánk a hát közepén, akkor a gerinc a jobb oldalra tér ki a felső háti, mellkasi részen.
 • Jobb thorakolumbális görbület. Az ilyen görbület a felső háti résztől (thorax) indul ki és egészen az ágyéki (lumbar) részig tart.
 • Jobb ágyéki görbület. Ez a görbület jobb oldalra dől a gerinc ágyéki részén.
 • Dupla görbület. Általában a dupla görbület tartalmaz egy jobb mellkasi görbületet a  gerinc felső részén és egy bal görbületet az ágyéki, alsó részen. Azok, akiknek dupla görbületük van sokszor nehezebben veszik észre a görbületet, mert a két görbület kiegyenlíti egymást.

A görbületnek sok egyéb fajtája lehetséges, például minden korábbi változat bal oldali fajtája. Ritka esetekben még háromszoros ferdüléseket is találtak.

Gerincferdülés fajtái eredet szerint

Többféle módszer van, amelyekkel kategóriákba lehet sorolni a gerincferdülés fajtáit, ezek közül a leggyakoribb az eredet szerinti csoportosítás.

A szakértők szerint 3 különböző kategória van:

 • az idiopátiás (eredet nélküli)
 • a kongenitális (veleszületett)
 • és a neuromuszkuláris (idegi-/izomeredetű) scoliosis.

A leggyakoribb eset az idiopátiás gerincferdülés, amely esetben a ferdeség oka ismeretlen és nincs egyetlen ok, amely miatt a betegség továbbfejlődik.

Veleszületett típusai a scoliosisnak általában szülés közben alakulnak ki, valamilyen születési rendellenesség következtében, ezért általában sokkal hamarabb észreveszik, mint az idiopátiás esetben.

A neuromuszkuláris esetben a gerincferdülés valamilyen idegi vagy izomeredetű betegség következtében alakul ki, mint például az izomsorvadás vagy bénulás. A gerincferdülésnek ez a fajtája általában sokkal gyorsabban fejlődik ki, mint a többi.

A gerincgörbület rendellenességeinek ismeretében megalapoztuk a tudást, amely abban segít, hogy megérthessük a scoliosis különböző típusait.

Lássuk most a scoliosis 7 fajtáját nagyobb részletességgel:

Születéskori gerincferdülés

A születéskori gerincferdülés viszonylag ritka, körülbelül 1 újszülött érintett 10000-ből és a gerinc rossz fejlődéséből alakul ki az anyaméhben. A magzati fejlődés során a csigolyák helytelen fejlődése az egyik leggyakoribb oka a születéskori gerincferdülésnek.

Ennek oka lehet bizonyos csontok furcsa elrendeződése vagy egy-két csont hiánya a gerincben. A születéskori scoliosis nem csak egyirányú görbületet jelenthet, hanem akár többet is, mert a test igyekszik kiegyenlíteni a rendellenességeket.

Mivel a születéskori gerincferdülés születéskori gerincproblémákat okozhat, ezért általában már jóval a születés előtt észreveszik és megfelelően fel tudnak készülni ellene.

Születéskor a ferdeség tünetei lehetnek a ferde vállak, egyenetlen csípővonal, a bordák kitüremkedése az egyik oldalon,  a fej oldalra dőlése és a test általános oldalra dőlése.

Amikor a tünetek kifejlődnek, különböző diagnosztikai módszerek, mint az EOS képalkotás, a röntgen, az MRI és a CT használhatóak a diagnózis megerősítésére.

Korai gerincferdülés

Bármely oldalirányú – azaz laterális -  görbülete a gerincnek, amely legalább 10 fokos (röntgenvizsgálati mérés alapján) gerincferdülésnek tekinthető. Ennek ellenére egy ilyen kisarányú görbület még nem látható kívülről és tüneteket sem produkál.

Amint a görbület 20 fokra vagy annál nagyobbra nő, markánsan nő annak az esélye, hogy a beteg vagy egy megfigyelő (tanár vagy szülő) észreveszi a furcsán, egyenetlenül lógó ruhákat vagy a test egyik oldalra való dőlését.

Az idiopátás scoliosis önmagában és önmagától a legtöbb esetben nem okoz komoly fájdalmakat, különösen serdülőknél és fiatal felnőttek esetében. Emellett azonban a ferde gerinc okozhat egyensúlyzavart a törzsizmokban és egyéb tüneteket, például izomgörcsöket, amelyek jelentős fájdalommal járhatnak.

A leggyakoribb kor, amikor az embereket gerincferdüléssel diagnosztizálják a serdülőkor, ezért nevezzük ezt serdülőkori gerincferdülésnek. Amikor azonban a scoliosis már 10 éves kor előtt megjelenik, azt fiatalkori gerincferdülésnek nevezzük.

Fontos különbséget tenni a fiatalkori és a serdülőkori gerincferdülés között, mert a gyerekek gerincének növekedése 10 éves kor után már lassabb, mint előtte. Mivel 10 éves kor alatt még nagyon sok csontos változás megy végbe a szervezetben, ezért fontos kiemelt figyelemmel kezelni a korai gerincferdülést, mert ez nem csak a gerincben, hanem a bordákban is elváltozásokat okozhat, ami hatással lehet a tüdő fejlődésére.

Sok esetben a gyerekek, akik korai gerincferdülésben szenvednek nem mutatják semmi jelét bármilyen rendellenességnek, különösen, ha a görbület enyhe.

Annak érdekében, hogy mégis észre tudjuk venni a bajt, fontos odafigyelni a gyermek testének szimmetriájára. Az egyenetlen vállak, csípő, derék, félrebillent fej, oldalra dőlés mind jelei lehetnek a fiatalkori gerincferdülésnek.

A tünetek észlelése után a kezelés nagyon fontos ebben a korban, mert kezelés hiányában tüdő- és szívproblémák alakulhatnak ki a serdülőkor folyamán.

Serdülőkori gerincferdülés

Messze a leggyakoribb gerincferdülés típus a serdülőkori gerincferdülés, amely 100-ból 4 gyereknél jelentkezik 10 és 18 éves kor között. A betegség neve abból ered, hogy serdülőkorban fejlődik ki, ezen kívül viszont semmi egyértelmű ok nem áll a kialakulása mögött.

10 éves kor utánra a gerinc növekedése elkezdett lassulni és a gyerek már a megfelelő gerincgörbületek nagy részét kifejlesztette és készül átlépni a felnőttkorba.

A serdülőkori gerincferdülés eredete körül sok a találgatás, amely a hormonegyensúly hiányától az egyenetlen növésig terjed. Körülbelül a serdülőkori gerincferdüléssel küzdők 30%-ának családjában már jelentkeztek a tünetek, ami genetikai öröklődést jelezhet. Ez azonban még nem bizonyított.

A legtöbb esetben a serdülőkori gerincferdülés nem okoz fájdalmat vagy egyéb idegi rendellenességet, külső szemmel nézve akár tünetmentesnek mondható.

A tünetek fejlődésével a vállak oldalra dőlnek, púpos lehet a hát vagy oldalra dőlhet a test. Néha alsó háti fájdalom is megjelenhet tünetként.

Annak ellenére, hogy a ferdülés természetesen is csökkenhet a gyerek csontozatának fejlődésével, erősen ajánlott gyógytorna igénybe vétele, amint a görbületet észlelték.

Degeneratív gerincferdülés

A degeneratív gerincferdülés, vagy felnőttkori scoliosis, egy lassan kifejlődő oldalra dőlő gerincferdülést jelent. Az idősödés természetes következményeként a porckorongok a gerincben elkezdenek kopni és ferdeséget okozhatnak.

A degeneratív scoliosis leggyakrabban az ágyéki gerincben fejlődik ki és egy enyhe C alakot mutat. Ha az oldalra dőlés eléri a 10 fokot (Cobb-szögben mérve), akkor beszélhetünk gerincferdülésről.

gerincferdülés cobb szög

Az ábra bemutatja a Cobb-szög mérését gerincferdülés esetén

Habár a gerincferdülés sok formája nem fájdalmas, a degeneratív scoliosis az lehet. Gyakori tünet a tompa fájdalom és merevség az alsó háton, sugárzó fájdalom a lábakba, zsibbadó érzés a lábakban és éles lábfájdalom járás közben, amely ülés hatására elmúlik. Mivel az isiász is hasonló tüneteket produkálhat, ezért ilyen tünetek esetén mindenképpen keressen fel fájdalomterapeuta szakorvost.

Egy kutatás kimutatta, hogy több, mint 60%-a a 60 év feletti lakosságnak valamilyen fokú degeneratív gerincferdüléssel rendelkezik.

A degeneratív gerincferdülés közvetlenül az öregedés számlájára írható és korábban panaszmentes felnőtteknél is kialakul. Legkönnyebben fizikai vizsgálat reumatológus által és röntgenvizsgálat segít a diagnózisban. A gyakori tünetek izomfáradtsággal és érzéketlenséggel is párosulhatnak. Hosszan tartó tünetek esetén keressen fel fájdalomterapeuta szakorvost.

Hosszú idő alatt a pácienseknél rossz tartás és egyensúlyzavar is jelentkezhet, de a kezelés nehéz lehet, mivel idősebb korban a műtétek nagyobb kockázattal járnak. A rossz tartás és egyensúlyzavarok miatt akár felnőttkori lúdtalp is kialakulhat.

Neuromuszkuláris gerincferdülés

A neuromuszkuláris (ideg-/izomeredetű) gerincferdülés a gerincvelő, az agy és az izmok rendellenességei miatt alakulhat ki.

A gerinc görbülete akkor alakul ki, ha az idegek és izmok nem képesek megtartani a megfelelő tartást és nem képesek egyensúlyban tartani a gerincet és a törzset. Ez a görbület felnőttkorban erősödhet és olyan komollyá fejlődhet, hogy a járást is megakadályozza.

Ennek elkerülésére gerincpanaszok esetén keressen fel szakértő reumatológust vagy fájdalomterapeuta szakorvost.

A neuromuszkuláris gerincferdülés okozhat komoly betegségeket, mint a

 • mielodiszplázia (vörösvértest-képződés rendellenessége)
 • cerebrális parézis (mozgásfogyatékosság)
 • Duchenne izomdystrophia (váz- és tüdőizomsorvadás)
 • Friedrich ataxia (egy öröklődő gerinc- és idegbántalom)
 • gerinceredetű izomsorvadás (gerincferdülést és gerincsérvet is okozhat)

Mint láthatjuk ezek a betegségek igen komolyak, ezért mindenképpen forduljunk reumatológus vagy fájdalomterapeuta orvoshoz, ha felnőttkorban alakul ki gerincferdülésünk.

A neuromuszkuláris gerincferdülés általában nem fájdalmas, hacsak a görbület nem nagyon erős. Sok esetben a ferdeség első jele egy tartásbeli változás – előre vagy oldalra dőlés – ülés közben.

A diagnózist megerősíthetik klinikai vizsgálaton teljes gerincröntgennel, ami tipikusan egy C-alakú görbületet mutat, amely szinte az egész gerincen átível.

Scheuermann-kór és gerincferdülés

gerincferdülés scheuermann kór

A Scheuermann-kór egyik tünete a háti kyphosis, a púp.

Amíg a gerincferdülés definíció szerint egy olyan görbület, amely oldalirányú, a kyphosis a gerinc előre görbülését jelenti. A gerincferdülés általában az alsó hátat érinti, míg a kyphosis a nyaki és a háti gerincen jelentkezik.

A Scheuermann-kór egyike a háromféle kyphosisnak és általában serdülőkorban fejlődik ki. Másodlagosan alakul ki, valamilyen strukturális deformitás következtében, amely legtöbbször a csigolyákban jelentkezik.

A betegség korai tünetei lehet a rossz tartás, hátfájás, izomfájdalmak, hátizmok merevsége. A legtöbb esetben ezek a tünetek állandóak és általában nem rosszabbodnak az idővel a komoly eseteket kivéve.

Scheuermann-kór esetén keressünk fel gerincszakértő gyógytornászt, aki a megfelelő gyakorlatok segítségével enyhítheti a tüneteket. Komoly és tartós fájdalom esetén gyógytornász előtt keressünk fel fájdalomterapeuta szakorvost, aki segít a fájdalomcsökkentésben a gyógytorna megkezdése előtt.

Szindrómás gerincferdülés

Ahogy a neve is mutatja, a szindrómás gerincferdülés másodlagosan, valamilyen szindróma (betegség) következményeként fejlődik ki.

Néhány betegség, amelyeket gyakran kapcsolnak szindrómás gerincferdüléshez:

 • Rett szindróma (öröklött fejlődési rendellenesség, ami a központi idegrendszert támadja)
 • izomsorvadás
 • Osteochrondrodystropia (egy öröklött porcfejlődési rendellenesség)

Mivel a szindrómás gerincferdülés sokféle különböző betegség következtében kialakulhat, ezért a tünetei is igen változatosak. Annak ellenére, hogy a tünetek nem különösebben fájdalmasak, okozhatnak kellemetlenséget és fájdalmat üléskor és igen komolyak lehetnek.

Mivel a kapcsolat különböző rendellenességek és a szindrómás scoliosis között jól ismert, ezért az ilyen rendellenességekkel diagnosztizált gyermekeket már fiatal korban szűrik gerincferdülésre is.

Gerincferdülés okai

A gerincferdülésnek a legtöbb esetben nem lehet megállapítani az okát. Az orvosok a leggyakoribb esetekben nem tudják megállapítani a ferdeség okát.

Úgy tűnik, hogy genetikailag is öröklődhet a  betegség, mert bizonyos családokban rendszeresen megjelenik, míg másoknál nem olyan gyakran.

A kevésbé gyakori okai a gerincferdülésnek lehetnek:

 • neuromuszkuláris okok (ideg- és izomeredetű okok) – pl: izomsorvadás vagy cerebrális parézia
 • születési rendellenességek, amelyek a gerinc csontjait támadják
 • gerincsérülés vagy a gerinc fertőzése

A gerincferdülésnek vannak rizikófaktorai, amelyek okként jelentkezhetnek:

 • Kor. A scoliosis jelei általában pubertáskor előtt kezdődnek, amikor hirtelen a növekedés
 • Nem. Annak ellenére, hogy az enyhe gerincferdülés ugyanolyan gyakori fiúk és lányok között, serdülő lányok esetében nagyobb valószínűséggel lesz a ferdeség olyan komoly, amely speciális kezelést igényel.
 • Családi előfordulás. A gerincferdülés gyakori lehet egy családon belül, de a legtöbb gyerek nem családi eredetű scoliosisban szenved.

Gerincferdülés tünetei

A gerincferdülés tünetei szerencsére a legtöbb esetben egyértelműek és viszonylag könnyen azonosíthatóak.

A scoliosis jelei lehetnek:

 • egyenetlen vállak
 • az egyik lapocka jobban kitüremkedik a másiknál
 • egyenetlen derék
 • az egyik csípő magasabb a másiknál
gerincferdülés váll, derék, csípő

A gerincferdülés tünetei: egyenetlen vállak, lapockák, csípő és derék

Ha a gerincgörbület rosszabbá válik, akkor a gerinc meg is csavarodhat vagy elfordulhat az oldalra dőlés mellett. Ettől a bordák az egyik oldalon jobban kitüremkednek, mint a másikon.

Az egyenetlen tartás miatt egyéb mozgásszervi fájdalmak is kialakulhatnak, például:

Ha a gerincferdülés tüneteit tapasztalja magán vagy gyermekén, forduljon szakértő gyógytornászhoz, hogy megelőzze az esetleges következményeket.

Gerincferdülés következményei

Amíg a legtöbb ember esetében, akinél jelentkezik a gerincferdülés nem jelentkeznek komoly komplikációk, bizonyos esetekben jelentkezhetnek komolyabb következmények:

 • Szív- és tüdőbetegségek. Komoly gerincferdülés esetén, amikor a mellkas a tüdőt és a szívet összenyomja, légzési nehézségek és szívproblémák merülhetnek fel, mert a szívnek nehezebb a vért pumpálnia.
 • Hátproblémák. Azok a felnőttek, akiknek gyermekkori gerincferdülésük volt, nagyobb valószínűséggel jelentenek krónikus hátfájdalmat, mint az átlagos populáció.
 • Megjelenés. Ahogy a gerincferdülés komolyabb lesz, akár szemmel látható változásokat is észlelhetünk, mint az egyenetlen vállak, kitüremkedő mellkas, egyenetlen csípők és a törzs dőlése. A scoliosissal élők gyakran szégyellik megjelenésüket.

A következmények elkerülése végett fontos, hogy már az enyhe gerincferdülést is szakértő gyógytornásszal kezeltessük. Fájdalom, illetve komoly panaszok esetén fájdalomterapeuta vagy reumatológus szakorvost keressünk fel.

Gerincferdülés kezelése

Ha a gerincferdülés elkezd látható deformitásokat okozni vagy nagy kockázattal ez várható, az orvos fűzőt írhat fel, ami megakadályozza, hogy a ferdülés még nagyobb legyen. Általában a fűzőt serdülőkorban adják és addig kell hordani, amíg a gyerek el nem éri a csontos kifejlettséget.

A kezelés meghatározásában meghatározó, hogy a ferdülés valószínűleg fog-e komolyodni? A merevítő fűző komoly időráfordítást igényel és kényelmetlen a serdülők számára – fizikailag és mentálisan is, ezért általában nem írják fel, ha más megoldás is van.

Az idiopáthiás gerincferdüléses esetek 90%-ában nincs szükség komoly kezelésre, mert a tünetek enyhék, ilyenkor gyógytornát szoktak javasolni. Általában ez egy megfigyelési időszakkal együtt jár, amikor a gyermekorvos 4-6 havonta ellenőrzi a páciens állapotát, amíg a csontos fejlődés véget nem ér.

Mikor kell gerincferdülés kezelés?

A hagyományos scoliosis kezelés a következőket tartalmazhatja:

 • Megfigyelés. Általában az orvos egyszerű megfigyelést szokott javasolni, ha a gerincferdülés még nem érte el a 25 fokot. Minden 4-6 hónapban az orvos röntgenvizsgálatot rendel el, hogy megfigyelje a ferdeség tovább- vagy visszafejlődését.
 • Fűző. Ha a gerincferdülés 20-25 foknál nagyobb, akkor háti merevítő fűzőt írhatnak fel, amit addig kell viselni, amíg a serdülő csontozata végleg ki nem fejlődik. A merevítő célja, hogy megakadályozza a további ferdülést és elkerülhetővé tegye a műtétet.
 • Műtét. Ha a görbület a fűző ellenére is továbbfejlődik, el kell gondolkozni a műtéten. A leggyakoribb műtéti opció gerincferdülés kezelésére egy olyan módszer, amely során két vagy több csigolyát összefognak, így elhárítva a görbületet. Ez napjainkban már sokkal kevesebb forrasztással jár, mint korábban, azonban még mindig igyekeznek elkerülni a műtéti beavatkozást amikor csak lehet.

Fűző gerincferdülésre

gerincferdülés fűző

Komolyabb gerincferdülés esetén kezelésnek javasolhatnak merevítő fűzőt.

Bizonyos esetekben szükséges merevítő fűző használata, ha az alábbi két tényező legalább egyike megvalósul:

 • A gerincferdülés 25-30 fokos és még jelentős csontnövekedésre számítunk
 • 4-6 hónap alatt legalább 5 fokot rosszabbodott a görbület.

Ha a görbület nagy és gyorsan fejlődik, akkor a megfigyelés és a gyógytorna már nem elég, merevítő fűzőt kell használni.

A merevítő fűző általában kétféle lehet:

 • Állandó fűző. Ezeket a fűzőket napi 16-23 órában kell hordani. A cél, hogy fürdésen és edzésen kívül mindig viseljük.
 • Éjszakai fűző. Ezek a fűzők hiper-korrektív erőket használnak (amelyeket nem lehetne használni állandóan, mert a testet kizökkentik az egyensúlyából). Ezeket minden éjszaka 8 órán át kell viselni.

Az állandó és az éjszakai fűző közötti választás nagyban függ a gerincferdülés mértékétől és helyétől, valamint a beteg akaratától is.

Néhány kutatás kimutatta, hogy az éjszakai fűző hatékonyabb, mert a betegek nagyobb valószínűséggel viselik, míg más kutatások szerint a nappali fűző működik hatékonyabban.

gerincferdülés serdülő

A serdülők sokszor utálják, szégyellik a gerincferdülést. A képen egy gyerek rajza látható, "retardált A gerincferdülésem" címmel

Az orvostudományban nincs konszenzus arról, hogy az állandó vagy az éjszakai fűző a legmegfelelőbb. 35 foknál kisebb görbület esetén az ajánlások nem preferálják egyiket sem, 35 foknál nagyobb görbület esetén állandó fűzőt javasolnak.

40-50 foknál nagyobb görbület esetén műtéti megoldásra lehet szükség.

Fizikoterápia gerincferdülésre

gerincferdülés fizikoterápia

Felkészülés fizikoterápiás kezelésre. Sajnos gerincferdülésre nem sokat segít

Amíg néhányan úgy vélik, hogy a csekély beavatkozást igénylő fizikoterápia segíthet a gerincferdülés megállításában, nemigen található tudományos bizonyíték erre a módszerre. Bizonyos esetekben tartásjavítás céljából, gyógytorna mellett, segíthet a kineziológiai tapaszos kezelés, azonban csak enyhe esetekben.

Egyelőre a fűző az egyetlen nem műtéti kezelés, ami bizonyítottan hatásos lehet idiopáthiás gerincferdülésre.

Gyógytorna gerincferdülésre

A legtöbb esetben, amikor még nem komoly a gerincferdülés, hasznos lehet a gyógytornás kezelés. Ehhez fontos, hogy szakértő, gerinchez jól értő gyógytornászhoz forduljunk segítségért.

Komolyabb gerincferdülés esetén sajnos a gyógytorna már nem segít, itt a már említett fűző lehet a megoldás kulcsa.

Scoliosis műtét után azonban ismét nagyon fontos szerepet kap a gyógytorna – immár a rehabilitációban. Egy műtét – különösen egy gerincműtét – után rendkívül fontos, hogy a beteg minél gyorsabban visszanyerje mozgékonyságát. A gyógytorna segít abban is, hogy műtét után úgy használhassa gerincét a páciens, ahogy a betegsége előtt.

Csontkovács gerincferdülésre

A csontkovácsolás nem tud segíteni a gerincferdülés kezelésében. Mivel a gerincferdülés csontos eredetű, nem pedig az izmok miatti elmozdulás, ezért a manuális beavatkozás nem tudja megoldani a problémát – sőt, rosszabbá is teheti.

Mivel a scoliosis a legtöbb esetben nem okoz tüneteket, ezért sokaknak eszükbe sem jut csontkovácshoz menni. Ennek ellenére, ha fáj a háta, akkor először mindenképpen forduljon szakértő reumatológus vagy fájdalomterapeuta szakorvoshoz.

Orvos javaslatára bizonyos esetekben hasznos lehet a csontkovácsolás. Ezt is csak olyannak engedélyezze, akinek megfelelő végzettsége van. Ez Magyarországon jelenleg csak a manuálterápia vagy gyógymasszázs végzettség.

Műtét gerincferdülésre

Abban az esetben, ha a gerincferdülés a fűző hatására is rosszabbodik, sokszor nincs más út, mint a műtét.

A gerincferdülés műtétnek 3 célja van:

 • Ferdülés fejlődésének megállítása. Amikor a scoliosis műtétre szorul, akkor általában a ferdeség folyamatosan rosszabbodott már hosszabb ideje. Ezért a műtét egyik célja a további ferdülés megelőzése kell, hogy legyen.
 • Deformitás csökkentése. Attól függően, hogy még mennyire mozgékony a gerinc, a gerincferdülés műtét gyakran 50-70%-kal javítja a gerinc ferdeségét. Ez segíthet a betegnek az egyenesebb állásban és csökkenti a háti púpot is.
 • Törzsi egyensúly megtartása. A gerinc pozíciójának bármilyen változtatása a törzs és a test egyensúlyát is megváltoztatja. Ezért a műtét célja, hogy az egyensúly megmaradjon és a gerinc természetes görbületei ne vesszenek el.

Emellett minden gerincműtét esetében figyelembe kell venni a gerincvelőre való hatást is. A műtét alatt folyamatosan ügyelni kell a gerincvelő egészségére.

A gerincferdülés műtét 3 fajtája:

Fúzió. E műtét során a sebész tartósan összeforraszt 2 vagy több csigolyát. Ennek célja, hogy így a csontok együtt nőnek és egy stabil támpontot nyújtanak, amely később sem tud elmozdulni. A modern eszközök (csavarok, horgok, drótok, stb.) segítettek abban, hogy jobb eredményt érhessenek el az orvosok ezzel a kezelési móddal. A fúzió előnye, hogy hosszú távon is biztonságos és hatékonyan kezeli a gerincferdülést. Hátránya, hogy az összeforrasztott csigolya elveszti a mobilitását, ami a hajlításban és a csavarásban később meglátszik.

gerincferdülés fúziós műtét

Fúziós gerincferdülés műtét során összeforrasztanak csigolyákat a stabil tartás érdekében

Folyamatos fúzió. Ilyenkor a gerincbe illesztenek egy rudat, amely segít egyenesen tartani a gerincet a növekedés alatt. Minden 6-12 hónapban egy újabb műtétre kerül sor, amely során a rudat a növekedéshez mérten megnövelik. Amint a beteg elég közel kerül a csontos kifejlettséghez, általában egy fúziós műtétet is végrehajtanak. Ezt a műtétet azért kell alkalmazni, mert 10 évnél fiatalabb korban egy fúziós műtét fejlődési rendellenességeket okozhat például a tüdőben.

Fúzió nélküli. Az új, fúziómentes műtétek lényege, hogy a gerincben található csontok növekedését szabályozzák a gerincferdülés korrekciója céljából. Az elmélet lényege, hogy tartós nyomás esetén a csont lassabban nő, így korrigálni lehet a ferdeséget. Az ilyen műtétek egyik fajtája egy csigolyapányvázó rendszert használ, ami alatt csontokat ültetnek a görbület külső részére és ezeket egy kifeszített zsineg segítségével helyes irányba terelik. A módszer előnye, hogy jobb csigolyamozgást biztosít a fúziónál. Ennek ellenére ez egy új módszer, amelynek lehetséges előnyeiről, hátrányairól és kockázatairól keveset tudunk.

Napjainkban, ha gerincferdülés műtétre kerül sor, a fúziós műtét messze a leggyakoribb fajta. Fontos még egyszer megjegyezni, hogy a gerincferdülés műtét után a rehabilitációs torna elengedhetetlen a teljes gyógyulás eléréséért.

Gerincferdülés fórum

Önnek milyen tapasztalata van a gerincferdüléssel? Megjelenik az ön életében, családjában, barátai körében?

Esetleg van, amire nem adtunk választ?

Írjon hozzászólást most és szakértőink válaszolnak!

Summary
Gerincferdülés 7 fajtája, tünetei, okai, kezelése
Article Name
Gerincferdülés 7 fajtája, tünetei, okai, kezelése
Description
A gerincferdülés a gerinc oldalirányú állandó görbülete. 7 fajtája is van, amelyekre mind van megfelelő kezelés. Megmutatjuk az okokat, tüneteket is.
Author
Publisher Name
27 Sellő MTC
Publisher Logo
Gerincferdülés 7 fajtája, tünetei, okai, kezelése
Helyes légzés - INGYEN letölthető VIDEÓK
Végre fájdalommentesen élhet! 3+1  részes Helyes Légzés Videótanfolyamunkon megtanulhatja, hogyan csökkentse hát-, nyak- és fejfájását.
Mi is utáljuk a levélszemetet. Csak hasznos információkat küldünk emailben.

A lehető legjobb szolgáltatások nyújtása érdekében honlapunk sütiket használ. A böngészés folytatásával Ön elfogadja a sütik használatát További információ

Ezen az oldalon engedélyezve vannak a sütik a lehető legjobb felhasználói élmény elérése érdekében.Ha Ön folytatja oldalunk böngészését anélkül, hogy letiltaná a sütiket, vagy a "Rendben" gombra kattint, ön beleegyezik a sütik használatába.

Bezárás