Fájdalom ambulancia magánrendelés Budán

Mi a krónikus fájdalom? – fájdalom ambulancia

A legtöbb fájdalom akut vagy időszakos és előbb-utóbb elmúlik. Néhány esetben azonban, ha a fájdalom több, mint 3 hónapon át tart, krónikus fájdalomról beszélünk.

Például egy nem megfelelően kezelt műtét utáni fájdalom esetében, az idegek különösen érzékennyé válhatnak és krónikus, hosszan tartó fájdalmat okozhatnak.

A krónikus fájdalom egyéb gyakori okai lehetnek:

 • ízületi gyulladás
 • hát- és nyaksérülés
 • fibromyalgia
 • mozgásszervi fájdalom
 • migrénes fejfájás
 • fantomfájdalom (amputált végtag esetén)
 • övsömör

Krónikus fájdalom okai – fájdalom ambulancia

A krónikus fájdalom kórélettana egy sok tényező által befolyásolt és komplex, ám mégis kevéssé megmagyarázható jelenség.

Néhány szakember szerint a krónikus fájdalom egy tanult viselkedés, amit egy káros fájdalomkeltő hatás okoz. Ezt a fájdalomérzetet később belsőleg és külsőleg is “jutalmazzák”.

Ezért, mivel az ilyen jellegű fájdalmat megerősítik különböző visszajelzések révén, a fájdalom később már a fájdalomkeltő hatás nélkül is jelentkezik és állandósul.

Belső, lelki megerősítés lehet többféle érzelem is, például a bűntudat, munkától való félelem, szexualitás, felelősség.

Külső megerősítés lehet figyelem a családtól, a barátoktól, szoros kapcsolat kialakítása az orvossal, gyógyszerek, táppénz és szabadulás a munkától.

Komoly pszichológiai problémákkal küzdő betegeknél (például: mániás depresszió, hipochondria) gyakrabban jelentkezik krónikus fájdalom.

Természetesen a krónikus fájdalom nem csak tanult viselkedés lehet, legtöbbször nem is az. Fontos azonban megemlíteni, hogy néhány esetben és különösen arra hajlamos embereknél gyakrabban jelentkezik ez a fajta krónikus fájdalom a fájdalom ambulancia magánrendelésen.

A krónikus fájdalom okai lehetnek idegi- vagy izomeredetűek, bélrendszeri vagy urológiai eredetűek. Ezek közvetlenül vagy közvetetten okozhatnak krónikus fájdalmat.

Egy fájdalom ambulancián a viszgálat alkalmával eldönthető, hogy mi okozhatta a krónikus fájdalmat.

Mozgásszervi zavarok – fájdalom ambulancia

Azok a mozgásszervi zavarok, amelyek leginkább okozhatnak krónikus fájdalmat, a következők:

 • Ízületi kopás
 • Gerinc meszesedés
 • Reumatoid artritisz
 • Lyme kór
 • Gerincsérv
 • Fibromalgia
 • Krónikus ízületi gyulladás
 • Derékfájás
 • Izomrándulás, izomhúzódás
 • Túlerőltetéses panaszok

Neurológiai zavarok – fájdalom ambulancia

Neurológiai zavarok, amelyek krónikus fájdalmat okozhatnak:

 • Ideggócok sérülése
 • Ideggyökök sérülése (radiculopathia)
 • Mellkaskimeneti betegségek
 • Gerinccsatorna szűkülete
 • Sokidegbetegség (polineuropátia)
 • Krónikus fejfájás
 • Tartós ínhüvelygyulladás
 • Szokatlan arcfájdalom
 • Agyvérzés utáni fájdalom

Egyéb okok – fájdalom ambulancia

 • Bélrendszeri betegségek
 • Urológiai betegségek
 • Pszichológiai betegségek (depresszió, alvászavar)
 • Szív- és érrendszeri betegségek (magas vérnyomás)
 • Sugárkezelés
 • Sebészeti beavatkozás

Fibromalgia veszélye – fájdalom ambulancia

A fibromalgia egy olyan betegség, amely az izmokat és a szöveket támadja meg. Nagyon összetett és nehezen észrevehető betegség, amely krónikus fájdalmak esetén jelentkezhet.

A fibromalgia tünetei az extrém fájdalomérzékenység, fáradékonyság, ízületi fájdalom, depresszió, szorongás, nyomásérzékenység.

Fájdalom ambulanciánkon nagy figyelmet fektetünk arra, hogy krónikus fájdalmak esetében mindenképpen számoljunk fibromalgia lehetőségével is.

Kutatások szerint a túlsúlyos emberek 60-70%-kal nagyonn valószínűséggel kaphatnak fibromalgiát. A kutatás szerint a mozgás, a sport segít abban, hogy kisebb eséllyel kapjunk fibromalgiát.

Mikor keressek fel fájdalom ambulanciát?

A fájdalom enyhítése komplex feladat. Amennyiben a kezelés nem szakértőtől származik, több bajt okozhat, mint amennyit használ.

Fontos, hogy fájdalmával olyan fájdalomambulanciát keressen fel, ahol van fájdalomterapeuta szakorvos is.

A fájdalom ambulanciákon tevékenykedő fájdalomterapeuta szakorvosok, orvosi diplomát szerzésüket követően, több éven keresztül tanulják, hogyan kell kezelni a krónikus fájdalmakat.

Sajnos sok helyen kiírják, hogy fájdalom ambulancia működik anélkül, hogy fájdalomterapeuta szakorvos vagy akár bármilyen szakorvos dolgozna ott.

A fájdalomterápia nem könnyű, hiszen átfogó ismeret szükséges az emberi fájdalom okairól az orvostudomány számos területéről.

Amennyiben külső beavatkozás szükséges, rendkívül fontos, hogy szakorvosi szemmel történjen az előzetes vizsgálat és a kezelés is. Hiszen a gerinc és az idegek rendkívül kényes részek, amelyeket csak a legnagyobb alapossággal rendelkező fájdalom ambulanciákon kezelnek ennek megfelelő figyelemmel.

Ezen kívül, sok gyógyszer is van, amelyeket fájdalomcsillapításra alkalmazhatunk. Ezek megvásárlásához sok esetben nem szükséges ellátogatni egy fájdalom ambulanciára.

Mindazonáltal az erős és hosszú ideig szedett fájdalomcsillapítók káros hatással lehetnek a szervezetre. Ezért ilyen szerek alkalmazása előtt mindenképpen forduljon egy fájdalom ambulanciához.

Fájdalom ambulancia: vizsgálat menete

Egy fájdalom ambulancián általában nem csak fájdalomterapueták dolgoznak. Első vizit alkalmával azonban fájdalomterapeutához jelentkezzen be, aki majd előírja a megfelelő orvosi vagy gyógyszeres kezelést.

Egy fájdalom ambulancián sokszor találhatnak fájdalomterapeutát, reumatológust, belgyógyászt, manuálterapeutát, gyógytornászt, gyógymasszőrt és esetleg sebészt is.

Egy fájdalom ambulancián a fájdalomterapeuta feladata, hogy megfelelő kivizsgálást és kezelést végezzen, valamint (szükség esetén) további kezeléseket javasoljon.

Néhány dolog, ami egy fájdalom ambulancián az első vizsgálat alkalmával történhet:

 • korábbi vizsgálati eredmények (röntgen, MRI, leletek) áttekintése
 • teljes mozgásszervi vizsgálat
 • kérdések, hogy írja le fájdalmát, mondja el, hol fáj?, milyen régóta fáj?, mitől lesz enyhébb/erősebb a fájdalom?
 • életmódbeli kérdések
 • azonnali kezelés

Fájdalom ambulancia – kezelési módszerek

Rengeteg ember szenved krónikus fájdalomban. Szerencsére egy fájdalom ambulancia keretein belül széleskörű lehetőségek vannak a fájdalom enyhítésére.

Gyógyszeres kezelés – fájdalom ambulancia

A fájdalmat sokféleképpen lehet enyhíteni gyógyszerek segítségével is.

A legegyszerűbb a  kereskedelmi forgalomban is kapható fájdalomcsillapítók használata, például az Advil vagy az Algoflex.

Fájdalom ambulancián rendelő szakorvos felírhat szteroid vagy non-szteroid tartalmú, erősebb fájdalomcsillapító szereket is. Ezekkel hosszú távon óvatosan kell bánni, mert komoly mellékhatásai lehetnek.

Krónikus fájdalom esetében, fájdalom ambulancián történt vizsgálat után, esetleg javasolt lehet antidepresszánsok használata is. (csak orvosi vélemény alapján)

Gerincvelői stimuláció – fájdalom ambulancia

A gerincvelői stimuláció egy gyakran használt kezelési módja a krónikus fájdalmaknak, abban az esetben, ha a hagyományos terápia nem használt.

Gerincvelői sérülések esetén is gyakran alkalmazzák ezt a kezelési módszert a fájdalom ambulanciákon.

Mielőtt gerincvelői stimulációra kerülne a sor, alaposan ki kell értékelni a kezelés előnyei, várható hasznosságát és kockázatait is. Ezt a fájdalom ambulancián elvégzik, mielőtt a kezelést javasolnák.

A stimulátor behelyezése előtt ajánlott egy próbastimulátor használata, amellyel tesztelhető a terápia hasznossága.

Mozgásszervi terápia – fájdalom ambulancia

Sok esetben előfordul, hogy a tartós fájdalom oka egy mozgásszervi probléma.

Egy fájdalom ambulancián éppen ezért több orvosi szakterület és egyéb szakemberek is jelen vannak, akik a mozgásszervi fájdalommentesítésben tudnak segíteni.

Egy mozgásszervi terápia általában az alábbiak szerint alakul egy fájdalom ambulancián:

Első vizsgálat alkalmával fájdalomterapeuta szakorvos vizsgál meg. Abban az esetben, ha mozgásszervi terápiát javasol, a következő vizsgálat már sokszor egyéni gyógytornán valósul meg.

Azok a gyógytornászok, akik fájdalom ambulancián dologznak, aktívan konzultálnak a fájdalomterapeuta szakorvossal a megfelelő kezelés mikéntjéről. Így a gyógyulás személyre szabott és a lehető leghamarabb bekövetkezik.

Idegblokád – fájdalom ambulancia

Az idegblokád olyan kezelési módszer, amelyet daganat okozta vagy krónikus fájdalom kezelésére használnak.

Ilyen krónikus fájdalom lehet a  lesugárzó derékfájás is. Sok hosszantartó (3 hónapnál tovább tartó) fájdalom esetében, ahol a mozgást is jelentősen gátolja a fájdalom, a környéki idegblokád kezelés hatásos lehet fájdalom ambulancián történő rendelésen.

A kezelés olyan esetekben alkalmazható, ahol más terápiák nem alkalmazhatóak vagy korábban nem bizonyultak hatékonynak.

Az idegblokád kezelés során, műtéti vagy nem műtéti úton, az adott fájdalmat érző ideg közelében fájdalomcsillapító vagy gyulladáscsökkentő szert juttatnak.

Az ilyen idegblokád kezelések fájdalom ambulanciákon elérhetőek.

Fizikoterápia – fájdalom ambulancia

Szinte bármilyen jellegű nyak- és hátfájás kezelésében elengedhetetlen a terápiában valamilyen fizikoterápiás módszer használata. Néhány esetben a fizikoterápia az elsődleges kezelési mód, mellyel fájdalmunkat csökkenthetjük.

Gyakoribb azonban az olyan kezelés, amelynek egy része fizikoterápia, más része valamilyen másféle kezelés, például fájdalomterápia.

Ha ellátogatunk egy fájdalom ambulanciára, ott nagy valószínűséggel megtaláljuk mindkettőt.

A fizikoterápia hatékony kiegészítése a könnű gyógytorna is, amely segíti a test saját felépülését. Ezáltal hamarosan elérjük azt a szintet, ahol már nem szorulunk segítségre és elhagyhatjuk a fájdalom ambulanciát.

Annak érdekében, hogy a fizikoterápia a lehető legsikeresebb lehessen az alábbi 6 szabályt érdemest betartani:

FONTOS! Mielőtt bármilyen otthoni gyógytorna programbe kezdene látogasson el egy fájdalom ambulanciára és kérje szakértő véleményét, tanácsát.

1. Találja meg a megfelelő segítséget!Fizikai állapotától függően a fájdalom ambulancián rendelő orvosok és más szakemberek segítségével egyéni program készül Önnek, amely a lehető leghamarabbi segítséget hozza el.

2. Szüntesse meg az akut fájdalmat a gyógytorna megkezdése előtt!Ha Ön nagy fájdalmakkal küzd, nem lehetséges megfelelően megmozgatni és megerősíteni a szükséges izmokat. Mielőtt belevág a tornába kérjen fájdalomcsökkentő kezelést egy fájdalom ambulancián. Ilyen kezelés lehet:

TENS elektromos stimuláció

Ultrahang terápia

Gyógymasszázs

Manuálterápia

Egyéb szakorvosi kezelések is segíthetnek csökkenteni a fájdalmat. Nagyon erős fájdalom esetén gyulladáscsökkentő és érzéstelenítő injekció is adható.

3. Keressen hasonló problémával küzdőket!Sokan gondolják, hogy fájdalmak esetén teljesen abba kell hagyni a fizikai aktivitást. Ennek következtében a család vagy barátok inkább lebeszélik az embereket a gyógytornáról, pedig sok esetben ez segítene.

Szerencsére sok fájdalom ambulancia olyan, hogy van lehetőség csoportos gyógytornát is végezni. Ez sokat segít testileg és lelkileg, hiszen látszik, hogy más is hasonló cipőben jár és közösen mindig könnyebb a testmozgás.

4. Egészítse ki a fizikoterápiát testmozgással!Rendkívül fontos megérteni, hogy bármely mozgásszervi terápia célja, hogy a fájdalom úgy múljon el, hogy a páciens egészségesen távozzon úgy, hogy ne szoruljon folyamatos kezelésre.

A legjobb fájdalom ambulanciákon ezt meg is mondják és segítik a pácienseket a mielőbbi gyógyuláshoz úgy, hogy támogatják az önálló, rendszeres testmozgást.

5. Számítson némi kellemetlenségre!Abban az esetben, ha valaki hosszú ideje tartós fájdalommal él és elkezd gyógytornázni a fizikoterápiás kezelés mellett, sok esetben eleinte némileg nőnek fájdalmai.

Fontos, hogy ezt a kezdeti időszakot le tudjuk győzni, mert utána sokkal gyorsabb és tartósabb gyógyulást érhetünk el.

Az igazán jó fájdalom ambulanciákon ezt a folyamatot elmagyarázzák és támogatják a pácienseket a gyógyulási folyamat összes elemében.

6. Fokozatosan növelje a terhelést!Gyakran előfordul, főleg korábban aktívan sportoló emberek körében, hogy a testmozgáshoz visszatérve -gyors eredményeket várva – túlterhelik magukat.

Ez krónikus fájdalom esetében különösen veszélyes lehet, mert fennáll a sérülés veszélye, ami komoly következményekkel járhat.

Ezért fontos, hogy a fizikoterápia és a gyógytorna alatt is álljon folyamatos érintkezésben fájdalom ambulanciájával, hogy segíthessenek a rossz következmények elkerülésében.

Életmódváltás – fájdalom ambulancia

 

 

Helyes légzés - INGYEN letölthető VIDEÓK
Végre fájdalommentesen élhet! 3+1  részes Helyes Légzés Videótanfolyamunkon megtanulhatja, hogyan csökkentse hát-, nyak- és fejfájását.
Mi is utáljuk a levélszemetet. Csak hasznos információkat küldünk emailben.

A lehető legjobb szolgáltatások nyújtása érdekében honlapunk sütiket használ. A böngészés folytatásával Ön elfogadja a sütik használatát További információ

Ezen az oldalon engedélyezve vannak a sütik a lehető legjobb felhasználói élmény elérése érdekében.Ha Ön folytatja oldalunk böngészését anélkül, hogy letiltaná a sütiket, vagy a "Rendben" gombra kattint, ön beleegyezik a sütik használatába.

Bezárás