Egye Ki Magából Fájdalmait: Diéta és Táplálkozási Tanácsok az Egészséges Gerincért és Hátért
Bizonyára Ön is, mint a legtöbb ember, tudja, hogy az egészséges és kiegyensúlyozott étrend kötelező eleme az általános egészség megtartásának.
Ami viszont sok embert meglep, hogy a gerinc és hát egészségében is kiemelkedő szerepet játszhatnak az étrendbeli tényezők… természetesen mindezt a:
- mozgás…
- gyógytorna…
- és az egészséges testsúly…
...megtartása mellett.
Ráadásul a megfelelő étrend megtartása abban is segít, hogy megelőzze és a későbbiekben is megakadályozza a komolyabb hát- és gerincproblémák kialakulását.
A gerinc csontjai, izmai és egyéb szövetei szomjazzák a megfelelő táplálást, mivel csak így tudnak elég erőt gyűjteni ahhoz, hogy kellően támogassák a testet és el tudják látni működéshez szükséges funkciójukat.
Általános szabály, hogy a gerinc egészségesen tartásához érdemes betartani a következőkben leírt étrendbeli szabályokat… azaz a következő tápanyagokat be kell építeni a napi étrendbe:
10 Szupertápanyag, Amivel a Kicsattanó Egészség Nem Csak Álom
A kiegyensúlyozott étrend abban segít, hogy a gerinc
- csontjaiban
- izmaiba
- a porckorongokban
- és egyéb szövetekbe…
…eljussanak a szükséges tápanyagok.
Ilyen tápanyagok például az:
- éltető vitaminok
- ásványi anyagok
- és nyomelemek.
Annak ellenére, hogy számos vitamin és nyomelem van, amelyek segíthetnek a gerinc egészségesen tartásában, az alábbi listában szereplők a legjobbak, ha célja gerincének és hátának fitten tartása:
Kalcium: a csontguru
Szinte mindenki tudja, hogy a kalcium elengedhetetlen a csontok egészségesen tartásában.
Enélkül a csontok nem lehetnek egészségesek. Ráadásul a szükséges kalcium bevitelével biztos lehet abban, hogy képes lesz a kor előrehaladtával is megtartani kellő csonttömegét – így például sokkal kisebb valószínűséggel alakul ki csontritkulás… és annak szövődményei.
Ráadásul, ha a kalciumhiány miatt nem gyengülnek el a csontok, akkor a gerinccsigolyák is ellenállóbbak maradnak – így védettebb lesz egy esetleges fájdalmas és akár életveszélyes gerinctöréssel szemben.
Rendkívül fontos tudni viszont, hogy a kalcium önmagában nem fogja erőssé tenni a csontokat: számos kutatás bizonyította, hogy a kalcium egyedül nem elég. A megfelelő hatás érdekében más csonttámogató tápanyagokkal együtt kell bevinni a szervezetbe.
A kalcium számos ételben megtalálható. Elsőszámú természetes forrása a tejtermékek, mint a:
- joghurt
- sajt
- tej
Persze nem csak a tejtermékekben van kalcium gazdagok.
A zöld leveles zöldségek is rengeteg kalciumot tartalmaznak, mint például a:
- kelkáposzta
- kínai kel
- hüvelyesek (bab, borsó, stb)
Sőt, egyes halak is gazdagok kalciumban, például:
- szardínia
- lazac
Mindezeken felül a megfelelő kalciumbevitelhez ajánljuk az alábbiak fogyasztását is:
- mandula
- narancs
- tofu
Magnézium: a csontok és a vér védőszentje
A magnézium egy kulcsfontosságú ásványi anyag a szervezetben: nem csak a csontokat erősíti, hanem több, mint 300 biokémiai reakcióban vesz részt a testben, amelyek az egészséget szolgálják.
Ha a vérben levő magnéziumszint lecsökken, olyankor a test a csontokból fogja elvonni a szükséges magnéziumadagját. Ez csak nem akarja?!
Sajnos a magnéziumhiány az európai étrendben rendkívül gyakori, ezért a megfelelő magnéziumkiegészítéssel segítheti csontjai és gerince egészségének megtartását.
A magnézium nem csak a csontokon, hanem az izmokon is segít: például az izomlazításban és a hátproblémák megelőzésében. Olyankor is szükség van rá, ha gerincét védő környező izmait akarja megerősíteni.
Természetes módon a magnézium az alábbi ételekben található meg:
- zöld leveles zöldségek (spenót, saláta, kelkáposzta, stb)
- halak
- bab
- olajos magvak
- teljes kiőrlésű gabonák
- joghurt
- avokádó
- banán
- csoki (70% kakaótartalom felett) – mértékkel fogyassza!
D3-vitamin: a „napvitamin”
A D-vitamin feladata, hogy segítsen a csontoknak felszívni a kalciumot – emiatt kihagyhatatlan, ha csontjai és gerince egészségét szeretné megvédeni.
Elegendő D-vitamin nélkül a csontok elvékonyodnak, törékenyekké válnak és elcsökevényesednek.
Sajnos Magyarországon a D-vitaminhiány rendkívül gyakori. Ezt kimutatni például vérvétel utáni laborvizsgálattal lehet (erről ide kattintva olvashatja tájékoztatónkat)
A D-vitaminhiány azért is gyakori, mert természetes módon csak kevés élelmiszerben található meg. Olyanokban, mint:
- zsíros halak (pl. lazac)
- máj (vagy csukamájolaj)
- tojássárgája
Sok esetben a boltokban kapható bizonyos élelmiszereket D-vitaminnal dúsítják. Ilyenek lehetnek:
- tej
- gyümölcslevek
- pékáru
Általánosságban azonban érdemes D-vitamin étrendkiegészítőt szedni, ha biztosra akar menni.
Ja, és a legfontosabb: a D-vitamint „napvitaminnak” is hívják, mivel a napon időt töltve aktiválódik a testben.
K2-vitamin: a „Rendező”
A K2-vitamint „Rendezőnek” is szokták hívni, mivel ő segít csontok ásványianyag-tartalmának beállításában és a kalcium elosztásában a csontok és a lágyrészek között.
A K2-vitamin kritikus a csontok anyagcseréjében – és sajnos valószínűleg az Ön étrendjéből is hiányzik.
Pedig a K2-vitamin és a kalcium összedolgozásával a gerinc és a test más csontjai is képesek hosszú távon is egészségesek és erősek maradni.
Miért K2-vitamin a neve?
Azért, mert a természetes növényi formában megtalálható K1-vitamint a szervezet alakítja át a számára hasznos K2-vitaminná.
De vannak olyan ételek, amiben K2-vitmamin közvetlenül is megtalálható.
A K2-vitamint közvetlenül az alábbi élelmiszerekben találhatja meg:
- zsíros húsok
- sajtok
- tojássárgája
- tejtermékek
K1-vitamint (amiből szervezete majd csinál K2-t) az alábbi növényekből nyerhet:
- spenót
- kelkáposzta
- brokkoli
C-vitamin: a vitaminok királya
A C-vitamint mindenki ismeri. Nem csoda, hiszen kulcsfontosságú az egészség megtartásában.
A C-vitamin segíti a kollagénképződést, amelynek feladata nem kisebb, mint, hogy „összetartsa a testet”
Azaz összetapasztja a:
- csontokat
- izmokat
- bőrt
- és az ínszalagokat.
Ráadásul segít, hogy a sejtek összekapcsolódva szövetet alkossanak. Ez lehet, hogy nem hangzik olyan fontosnak, de enélkül nem létezhetnénk.
A C-vitamin másik elkerülhetetlen szerepe az, hogy antioxidánsként működik.
Ez mit jelent?
Egyszerűen azt, hogy gátolja a sejtek ok nélküli elhalását. Ez elég menő!
A megfelelő C-vitaminbevitellel fenntartható a(z):
- izmok megfelelő épülése
- szalagok egészsége
- inak egészsége
- porckorongok egészsége
- gerinccsigolyák egészsége
A C-vitamin természetesen megtalálható az alábbi ételekben:
- eper
- kiwi
- citrusfélék (narancs, citrom)
- paradicsom
- brokkoli
- spenót
- paprika (zöld és piros is)
- édesburgonya
Mindezen felül érdemes lehet étrendkiegészítőként is szednie, ha biztosra akar menni.
Fehérje: ami csak a testépítőket szokta érdekelni (hibásan)
A fehérjék kritikus szerepet játszanak a csontokban, de sajnos sokszor figyelmen kívül hagyják őket, mivel a közhangulat túlságosan az ásványi anyagokra és a vitaminokra helyezi a hangsúlyt.
Kivételek persze a testépítők, akiktől mást sem hallani, mint azt, hogy „fehérje reggel-délben-este”
A fehérjék alapvető elemei a test számos szövetének – ezért rendszeres fogyasztásuk kikerülhetetlen az egészséges csontok, porcok és lágyrészek megtartásában.
Ráadásul a fehérjék javítják az emésztést – így csökkentik a hasi panaszokat is.
Sőt, még az immunrendszert is serkentik.
Sok fehérjét természetes módon az alábbi ételekben talál:
- hüvelyes zöldségek (lencse, bab, borsó, stb)
- sovány húsok
- halak
- tejtermékek
Kollagén: duzzogva, de egyen belőle!
A kollagének olyan fehérjék, amelyek be tudnak épülni a csontokba – így egészségesen tartva a gerincet.
A kollagének a csontok 30%-át alkotják!
A kollagének kialakulásához rendkívül fontos a megfelelő aminosav- és C-vitamin fogyasztás is.
Kollagént az alábbi ételekből tud bevinni a szervezetébe:
- csontleves
- csirkehús
- halak
- tojásfehérje
- citrusfélék
- fokhagyma
- zöld leveles zöldségek
- bab
- paradicsom
- paprika
Glükózamin: a fehérjeépítő
A glükózamin egy aminosav. Oké, de mi az az aminosav?
Egyszerűen szólva: a fehérjék alkotóelemei. Tehát glükózamin kell ahhoz, hogy a fehérjék ki tudjanak alakulni a testben.
Elsősorban az emberi testben a glükózamin a porcok és a kötőszövetek egészségét támogatja.
Hogyan termelhet belőle többet? Egyszerűen egyen kellően sok fehérjetartalmú ételt!
Kondroitin: a fehérjeépítő segédje
Ahhoz, hogy a fehérjék megfelelően fel tudjanak épülni a testben kondroitin segítségére lehet szükség. Ezek tulajdonképpen cukorláncok, amelyek segítik a fehérjék kialakulását.
Általában étrendkiegészítőként szokták fogyasztani. Szinte mindig glükózaminnal együtt.
Vigyázat: Túlzásveszély!
Elővigyázatosságból szólunk, hogyha túl sok fehérjét – és fehérjeépítő elemet – fogyaszt a bevitt kalciumhoz képest (és ezt tartósan így teszi), akkor épp ellentétes hatást érhet el, mint amit akart:
Ugyanis a felgyülemlő fehérjék elégetésekor a szervezet a csontokból szabadíthatja fel a szükséges kalciumot. Azaz táplálás helyett roncsolja csontjait.
Éppen ezért tartsa be az előírásokat arra vonatkozóan, hogy mennyi kalciumot és fehérjét ajánlott bevinni a szervezetébe.
B12-vitamin: a vérépítő
A B12-vitamin persze segít a csontok épülésében – de ennél még van egy sokkal fontosabb feladata is. Ő segít a csontvelőben a vörösvértestek egészséges termelésében. A vörösvértestek pedig a vér talán legfontosabb alkotóelemei.
Ha B12-vitaminhiánya alakul ki, akkor vérszegénységet is kaphat. Ez pedig hosszabb távon csontritkuláshoz vezethet.
A B12-vitamin természetes módon az alábbi élelmiszerekben található meg:
- tojás
- halak
- szárnyashúsok
- tej
- sajt
- joghurt
Mivel B12-vitamin a növényekben nincs, ezért vegetáriánus vagy vegán étrend esetén étrendkiegészítőként érdemes szedni a vérszegénység elkerülése érdekében.
Vas: a vér- és oxigénellátásért felelős fém
A vasnak több feladata is van a szervezetben:
- Elsőként, a vas segít a kollagénépítésben
- Másodszor, a vas segít D-vitamin aktivizálásában (a napsütés mellett persze)
- Harmadszor, vasat tartalmaz a hemoglobin és a mioglobin is, amelyek a vérben az oxigénszállításért felelősek
Általánosságban a komoly vashiány ritka, de az enyhe vashiány is okozhat vérszegénységet.
Összességében a vas leginkább nem a csontok egészségében játszott szerepéért fontos, de ha hiány alakul ki belőle, az rontja a csontok, a gerinc és a hát egészségét is.
Természetes módon a vas megtalálható az alábbi ételekben:
- máj
- sertéshús
- hal
- kagyló
- vörös húsok
- szárnyasok
- zöld leveles zöldségek
- lencse
- bab
- szója
- sajt
- teljes kiőrlésű gabonák
Egyéb hasznos vitamin- és tápanyagforrások a gerincnek és a csontoknak
Könnyen lehet, hogy pusztán természetes forrásokból nem tudja bevinni szervezetébe az összes csontokhoz szükséges vitamint és tápanyagot. Ne aggódjon, erre való az étrendkiegészítő!
A „sima, mezei étrendkiegészítők”, amelyeket a boltokban lehet kapni, valószínűleg jók lesznek.
Ha viszont sokat és többfélét szeretne szedni, akkor figyeljen oda, mivel az össze-vissza szedés és a túladagolás veseproblémákhoz vezethet.
Éppen ezért komolyabb étrendkiegészítő-szedés előtt konzultáljon háziorvosával vagy a rendszeres kontroll során kezelőorvosával!
Hasznos tájékoztató a természetes,ételekben található nyomelemekkel, vitaminokkal, stb és összefüggéseikkel kapcsolatban. Nagyon sok a csökkent vese működéssel élő ember , akiknek jó lenne körvonalazni,a helyes arányokat.Vagy a cukorbetegeknek. Mert minden mindennel összefügg.Szimpatikus a nagyrészt táplálkozás szemszögéből való megközelítés. A tisztánlátás , finomhangolás természeres módokon – a vese védelmében – nagyon fontos. Hogy a jó szándék ne ártson tudatos, értő gondolkodásra van szükségünk Köszönöm a hírlevelet, a további tanulmányaikat , is szívesen olvasnám.