.st0{fill:#FFFFFF;}

Egye Ki Magából Fájdalmait: Diéta és Táplálkozási Tanácsok az Egészséges Gerincért és Hátért 

 december 10, 2021

Egye Ki Magából Fájdalmait: Diéta és Táplálkozási Tanácsok az Egészséges Gerincért és Hátért

Bizonyára Ön is, mint a legtöbb ember, tudja, hogy az egészséges és kiegyensúlyozott étrend kötelező eleme az általános egészség megtartásának.

Ami viszont sok embert meglep, hogy a gerinc és hát egészségében is kiemelkedő szerepet játszhatnak az étrendbeli tényezők… természetesen mindezt a:

  • mozgás…
  • gyógytorna
  • és az egészséges testsúly…

...megtartása mellett.

Ráadásul a megfelelő étrend megtartása abban is segít, hogy megelőzze és a későbbiekben is megakadályozza a komolyabb hát- és gerincproblémák kialakulását.

A gerinc csontjai, izmai és egyéb szövetei szomjazzák a megfelelő táplálást, mivel csak így tudnak elég erőt gyűjteni ahhoz, hogy kellően támogassák a testet és el tudják látni működéshez szükséges funkciójukat.

Általános szabály, hogy a gerinc egészségesen tartásához érdemes betartani a következőkben leírt étrendbeli szabályokat… azaz a következő tápanyagokat be kell építeni a napi étrendbe:


10 Szupertápanyag, Amivel a Kicsattanó Egészség Nem Csak Álom

A kiegyensúlyozott étrend abban segít, hogy a gerinc

  • csontjaiban
  • izmaiba
  • a porckorongokban
  • és egyéb szövetekbe…

…eljussanak a szükséges tápanyagok.

Ilyen tápanyagok például az:

  • éltető vitaminok
  • ásványi anyagok
  • és nyomelemek.

Annak ellenére, hogy számos vitamin és nyomelem van, amelyek segíthetnek a gerinc egészségesen tartásában, az alábbi listában szereplők a legjobbak, ha célja gerincének és hátának fitten tartása:


Kalcium: a csontguru

Szinte mindenki tudja, hogy a kalcium elengedhetetlen a csontok egészségesen tartásában.

Enélkül a csontok nem lehetnek egészségesek. Ráadásul a szükséges kalcium bevitelével biztos lehet abban, hogy képes lesz a kor előrehaladtával is megtartani kellő csonttömegét – így például sokkal kisebb valószínűséggel alakul ki csontritkulás… és annak szövődményei.

Ráadásul, ha a kalciumhiány miatt nem gyengülnek el a csontok, akkor a gerinccsigolyák is ellenállóbbak maradnak – így védettebb lesz egy esetleges fájdalmas és akár életveszélyes gerinctöréssel szemben.

Rendkívül fontos tudni viszont, hogy a kalcium önmagában nem fogja erőssé tenni a csontokat: számos kutatás bizonyította, hogy a kalcium egyedül nem elég. A megfelelő hatás érdekében más csonttámogató tápanyagokkal együtt kell bevinni a szervezetbe.

A kalcium számos ételben megtalálható. Elsőszámú természetes forrása a tejtermékek, mint a:

  • joghurt
  • sajt
  • tej

Persze nem csak a tejtermékekben van kalcium gazdagok.

A zöld leveles zöldségek is rengeteg kalciumot tartalmaznak, mint például a:

  • kelkáposzta
  • kínai kel
  • hüvelyesek (bab, borsó, stb)

Sőt, egyes halak is gazdagok kalciumban, például:

  • szardínia
  • lazac

Mindezeken felül a megfelelő kalciumbevitelhez ajánljuk az alábbiak fogyasztását is:

  • mandula
  • narancs
  • tofu

Magnézium: a csontok és a vér védőszentje

A magnézium egy kulcsfontosságú ásványi anyag a szervezetben: nem csak a csontokat erősíti, hanem több, mint 300 biokémiai reakcióban vesz részt a testben, amelyek az egészséget szolgálják.

Ha a vérben levő magnéziumszint lecsökken, olyankor a test a csontokból fogja elvonni a szükséges magnéziumadagját. Ez csak nem akarja?!

Sajnos a magnéziumhiány az európai étrendben rendkívül gyakori, ezért a megfelelő magnéziumkiegészítéssel segítheti csontjai és gerince egészségének megtartását.

A magnézium nem csak a csontokon, hanem az izmokon is segít: például az izomlazításban és a hátproblémák megelőzésében. Olyankor is szükség van rá, ha gerincét védő környező izmait akarja megerősíteni.

Természetes módon a magnézium az alábbi ételekben található meg:

  • zöld leveles zöldségek (spenót, saláta, kelkáposzta, stb)
  • halak
  • bab
  • olajos magvak
  • teljes kiőrlésű gabonák
  • joghurt
  • avokádó
  • banán
  • csoki (70% kakaótartalom felett) – mértékkel fogyassza!

D3-vitamin: a „napvitamin”

A D-vitamin feladata, hogy segítsen a csontoknak felszívni a kalciumot – emiatt kihagyhatatlan, ha csontjai és gerince egészségét szeretné megvédeni.

Elegendő D-vitamin nélkül a csontok elvékonyodnak, törékenyekké válnak és elcsökevényesednek.

Sajnos Magyarországon a D-vitaminhiány rendkívül gyakori. Ezt kimutatni például vérvétel utáni laborvizsgálattal lehet (erről ide kattintva olvashatja tájékoztatónkat)

A D-vitaminhiány azért is gyakori, mert természetes módon csak kevés élelmiszerben található meg. Olyanokban, mint:

  • zsíros halak (pl. lazac)
  • máj (vagy csukamájolaj)
  • tojássárgája

Sok esetben a boltokban kapható bizonyos élelmiszereket D-vitaminnal dúsítják. Ilyenek lehetnek:

  • tej
  • gyümölcslevek
  • pékáru

Általánosságban azonban érdemes D-vitamin étrendkiegészítőt szedni, ha biztosra akar menni.

Ja, és a legfontosabb: a D-vitamint „napvitaminnak” is hívják, mivel a napon időt töltve aktiválódik a testben.


K2-vitamin: a „Rendező”

A K2-vitamint „Rendezőnek” is szokták hívni, mivel ő segít csontok ásványianyag-tartalmának beállításában és a kalcium elosztásában a csontok és a lágyrészek között.

A K2-vitamin kritikus a csontok anyagcseréjében – és sajnos valószínűleg az Ön étrendjéből is hiányzik.

Pedig a K2-vitamin és a kalcium összedolgozásával a gerinc és a test más csontjai is képesek hosszú távon is egészségesek és erősek maradni.


Miért K2-vitamin a neve?

Azért, mert a természetes növényi formában megtalálható K1-vitamint a szervezet alakítja át a számára hasznos K2-vitaminná.

De vannak olyan ételek, amiben K2-vitmamin közvetlenül is megtalálható.

A K2-vitamint közvetlenül az alábbi élelmiszerekben találhatja meg:

  • zsíros húsok
  • sajtok
  • tojássárgája
  • tejtermékek

K1-vitamint (amiből szervezete majd csinál K2-t) az alábbi növényekből nyerhet:

  • spenót
  • kelkáposzta
  • brokkoli

C-vitamin: a vitaminok királya

A C-vitamint mindenki ismeri. Nem csoda, hiszen kulcsfontosságú az egészség megtartásában.

A C-vitamin segíti a kollagénképződést, amelynek feladata nem kisebb, mint, hogy „összetartsa a testet”

Azaz összetapasztja a:

  • csontokat
  • izmokat
  • bőrt
  • és az ínszalagokat.

Ráadásul segít, hogy a sejtek összekapcsolódva szövetet alkossanak. Ez lehet, hogy nem hangzik olyan fontosnak, de enélkül nem létezhetnénk.

A C-vitamin másik elkerülhetetlen szerepe az, hogy antioxidánsként működik.

Ez mit jelent?

Egyszerűen azt, hogy gátolja a sejtek ok nélküli elhalását. Ez elég menő!

A megfelelő C-vitaminbevitellel fenntartható a(z):

  • izmok megfelelő épülése
  • szalagok egészsége
  • inak egészsége
  • porckorongok egészsége
  • gerinccsigolyák egészsége

A C-vitamin természetesen megtalálható az alábbi ételekben:

  • eper
  • kiwi
  • citrusfélék (narancs, citrom)
  • paradicsom
  • brokkoli
  • spenót
  • paprika (zöld és piros is)
  • édesburgonya

Mindezen felül érdemes lehet étrendkiegészítőként is szednie, ha biztosra akar menni.


Fehérje: ami csak a testépítőket szokta érdekelni (hibásan)

A fehérjék kritikus szerepet játszanak a csontokban, de sajnos sokszor figyelmen kívül hagyják őket, mivel a közhangulat túlságosan az ásványi anyagokra és a vitaminokra helyezi a hangsúlyt.

Kivételek persze a testépítők, akiktől mást sem hallani, mint azt, hogy „fehérje reggel-délben-este

A fehérjék alapvető elemei a test számos szövetének – ezért rendszeres fogyasztásuk kikerülhetetlen az egészséges csontok, porcok és lágyrészek megtartásában.

Ráadásul a fehérjék javítják az emésztést – így csökkentik a hasi panaszokat is.

Sőt, még az immunrendszert is serkentik.

Sok fehérjét természetes módon az alábbi ételekben talál:

  • hüvelyes zöldségek (lencse, bab, borsó, stb)
  • sovány húsok
  • halak
  • tejtermékek

Kollagén: duzzogva, de egyen belőle!

A kollagének olyan fehérjék, amelyek be tudnak épülni a csontokba – így egészségesen tartva a gerincet.

A kollagének a csontok 30%-át alkotják!

A kollagének kialakulásához rendkívül fontos a megfelelő aminosav- és C-vitamin fogyasztás is.

Kollagént az alábbi ételekből tud bevinni a szervezetébe:

  • csontleves
  • csirkehús
  • halak
  • tojásfehérje
  • citrusfélék
  • fokhagyma
  • zöld leveles zöldségek
  • bab
  • paradicsom
  • paprika

Glükózamin: a fehérjeépítő

A glükózamin egy aminosav. Oké, de mi az az aminosav?

Egyszerűen szólva: a fehérjék alkotóelemei. Tehát glükózamin kell ahhoz, hogy a fehérjék ki tudjanak alakulni a testben.

Elsősorban az emberi testben a glükózamin a porcok és a kötőszövetek egészségét támogatja.

Hogyan termelhet belőle többet? Egyszerűen egyen kellően sok fehérjetartalmú ételt!


Kondroitin: a fehérjeépítő segédje

Ahhoz, hogy a fehérjék megfelelően fel tudjanak épülni a testben kondroitin segítségére lehet szükség. Ezek tulajdonképpen cukorláncok, amelyek segítik a fehérjék kialakulását.

Általában étrendkiegészítőként szokták fogyasztani. Szinte mindig glükózaminnal együtt.


Vigyázat: Túlzásveszély!

Elővigyázatosságból szólunk, hogyha túl sok fehérjét – és fehérjeépítő elemet – fogyaszt a bevitt kalciumhoz képest (és ezt tartósan így teszi), akkor épp ellentétes hatást érhet el, mint amit akart:

Ugyanis a felgyülemlő fehérjék elégetésekor a szervezet a csontokból szabadíthatja fel a szükséges kalciumot. Azaz táplálás helyett roncsolja csontjait.

Éppen ezért tartsa be az előírásokat arra vonatkozóan, hogy mennyi kalciumot és fehérjét ajánlott bevinni a szervezetébe.


B12-vitamin: a vérépítő

A B12-vitamin persze segít a csontok épülésében – de ennél még van egy sokkal fontosabb feladata is. Ő segít a csontvelőben a vörösvértestek egészséges termelésében. A vörösvértestek pedig a vér talán legfontosabb alkotóelemei.

Ha B12-vitaminhiánya alakul ki, akkor vérszegénységet is kaphat. Ez pedig hosszabb távon csontritkuláshoz vezethet.

A B12-vitamin természetes módon az alábbi élelmiszerekben található meg:

  • tojás
  • halak
  • szárnyashúsok
  • tej
  • sajt
  • joghurt

Mivel B12-vitamin a növényekben nincs, ezért vegetáriánus vagy vegán étrend esetén étrendkiegészítőként érdemes szedni a vérszegénység elkerülése érdekében.


Vas: a vér- és oxigénellátásért felelős fém

A vasnak több feladata is van a szervezetben:

  • Elsőként, a vas segít a kollagénépítésben
  • Másodszor, a vas segít D-vitamin aktivizálásában (a napsütés mellett persze)
  • Harmadszor, vasat tartalmaz a hemoglobin és a mioglobin is, amelyek a vérben az oxigénszállításért felelősek

Általánosságban a komoly vashiány ritka, de az enyhe vashiány is okozhat vérszegénységet.

Összességében a vas leginkább nem a csontok egészségében játszott szerepéért fontos, de ha hiány alakul ki belőle, az rontja a csontok, a gerinc és a hát egészségét is.

Természetes módon a vas megtalálható az alábbi ételekben:

  • máj
  • sertéshús
  • hal
  • kagyló
  • vörös húsok
  • szárnyasok
  • zöld leveles zöldségek
  • lencse
  • bab
  • szója
  • sajt
  • teljes kiőrlésű gabonák

Egyéb hasznos vitamin- és tápanyagforrások a gerincnek és a csontoknak

Könnyen lehet, hogy pusztán természetes forrásokból nem tudja bevinni szervezetébe az összes csontokhoz szükséges vitamint és tápanyagot. Ne aggódjon, erre való az étrendkiegészítő!

A „sima, mezei étrendkiegészítők”, amelyeket a boltokban lehet kapni, valószínűleg jók lesznek.

Ha viszont sokat és többfélét szeretne szedni, akkor figyeljen oda, mivel az össze-vissza szedés és a túladagolás veseproblémákhoz vezethet.

Éppen ezért komolyabb étrendkiegészítő-szedés előtt konzultáljon háziorvosával vagy a rendszeres kontroll során kezelőorvosával!

Kapcsolódó cikkek

Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

  1. Hasznos tájékoztató a természetes,ételekben található nyomelemekkel, vitaminokkal, stb és összefüggéseikkel kapcsolatban. Nagyon sok a csökkent vese működéssel élő ember , akiknek jó lenne körvonalazni,a helyes arányokat.Vagy a cukorbetegeknek. Mert minden mindennel összefügg.Szimpatikus a nagyrészt táplálkozás szemszögéből való megközelítés. A tisztánlátás , finomhangolás természeres módokon – a vese védelmében – nagyon fontos. Hogy a jó szándék ne ártson tudatos, értő gondolkodásra van szükségünk Köszönöm a hírlevelet, a további tanulmányaikat , is szívesen olvasnám.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}