magas vérnyomás Tartalomjegyzék
 


Magas vérnyomás áttekintés

A magas vérnyomás (másnéven: hipertónia) az egyik leggyakoribb betegség, amely során hosszú távon jelentkezhetnek egészségügyi problémák és egyéb járulékos betegségek (elsősorban szívbetegségek). Ennek oka az artériák falán jelentkező, hosszú ideig tartó megnövekedett nyomás.

A vérnyomás értékét egyrészről a szív által pumpált vér mennyisége, másrészről az artériáknak a véráramlással szemben tanúsított ellenállása határozza meg. Minél több vért pumpál a szív és minél szűkebbek az artériák, annál magasabb lesz a vérnyomás.

A megnövekedett vérnyomásértékek évekig jelen lehetnek anélkül, hogy bármiféle panaszt vagy problémát okoznának.

A tünetmentesség ellenére, az erek és a szív károsodása kimutatható már a panaszok jelentkezése előtt. Ennek kimutatására használják a szívultrahang és a Doppler-ultrahang vizsgálatokat.

A nem kontrollált vérnyomás nagyban megnövelheti a súlyos szövődmények (szívroham, agyvérzés, stb.) kialakulását. Emellett kevésbé súlyos szív- és érrendszeri problémák is jelentkezhetnek, mint például:

A hipertónia általában hosszú évek alatt alakul ki és előbb-utóbb szinte mindenkit érint. Szerencsére könnyen észrevehető a betegség, valamint a már észlelt betegséget angiológus szakorvos a legtöbb esetben hatékonyan tudja kezelni.

Rendelőnk angiológus szakorvosa dr. Szabó Ildikó, aki az érrendszeri és vérnyomásbetegségek teljes spektrumán végez kivizsgálást és gyógyszeres kezelést.


Azonnal szeretné elkezdeni magas vérnyomása kezelését? Töltse le otthoni magas vérnyomás kezelési útmutatónkat!


Hogyan zajlik a magas vérnyomás kezelése rendelőnkben?

A magas vérnyomás, azaz hipertónia az egyik leggyakoribb betegség és előbb-utóbb szinte mindenkit érint.

A legtöbb esetben gyógyszeres kezeléssel és életmódváltással jól kezelhetők a tünetek, akár évtizedekig lehet együtt élni a betegséggel.

A hipertónia szakszerű kezelése rendelőnkben az alábbi módon zajlik:

magas vérnyomás kezelés menete

I. Szakorvosi vizsgálat

A szakorvosi vizsgálat minden esetben tartalmazza a vérnyomásmérést. Ezt szakszerűen nem csak az egyik kézen, hanem mindkét karon el szokták végezni. Ennek célja a pontosság és az esetleges vérnyomáskülönbség észlelése.

Az úgynevezett boka-kar index segítségével a végtagok vérnyomáskülönbségeinek összehasonlítására is van lehetőség, amely fontos mérőszám a kezelés szempontjából.

A vérnyomásmérés mellett a jelenleg használt gyógyszerekről, életmódról, egyéb tünetekről és a kórtörténetéről is kérdezheti az orvos.

II. Diagnosztikai vizsgálat

A Doppler-ultrahangos érdiagnosztikai vizsgálat minden angiológiai vizitnek része. A vizsgálat segítségével megállapítható az erek állapota, így az esetleges érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata is. 

Az eredménytől függően további vizsgálatokra, például laborvizsgálatra is szükség lehet, azonban erre sok esetben nincs szükség.

III. Gyógyszeres kezelés

A magas vérnyomás megállapítása után az orvos gyakran felír vérnyomáscsökkentő gyógyszert. Ezek közül sokféle van, valamint gyakran van szükség a szerek kombinált alkalmazására is.

Az orvos általában 3 havi adagot ír fel, ami után kontrollvizsgálat szükséges annak megállapítására, hogy hatékony volt-e a terápia vagy szükséges-e valamit módosítani a kezelésen.

Időpontfoglalás magas vérnyomás kivizsgálására és kezelésére 5 kattintással

Magas vérnyomás kezelését végző angiológus szakorvosaink

dr szabo ildiko angiologus belgyogyasz 2

dr. Szabó Ildikó - belgyógyász, angiológus szakorvos

A magas vérnyomásról bővebben az alábbiakban olvashat:

Magas vérnyomás tünetei

A magas vérnyomásban szenvedőknél általában semmilyen tünet nem jelentkezik, sokszor még olyankor sem, ha a vérnyomásértékek veszélyesen magas szinten vannak.

Néhány esetben az alábbi tünetek jelentkezhetnek:

A fenti tünetek azonban nem csak vérnyomásproblémák esetén jelentkezhetnek és általában nem jelentkeznek egészen addig, amíg a vérnyomás már veszélyesen magas értékeket nem ér el.

Emiatt szűrővizsgálati jelleggel érdemes angiológiai vizitre menni évente, valamint időnként otthoni vérnyomásmérést végezni.


Mikor forduljon orvoshoz magas vérnyomással?

Szinte bármilyen orvosi vizsgálatnak része az orvos által végzett vérnyomás. A kifejezetten vérnyomásproblémákkal is foglalkozó szakorvosok, mint a hipertonológusok és az angiológusok rutinszerűen, minden egyes vizsgálat alkalmával mérnek vérnyomást.

40 éves kor felett, valamint azoknál, akiknél valamilyen okból korábban is valószínűbb a magas vérnyomás kialakulása, minden orvosi vizsgálatnál fontos a vérnyomásmérés.

Kifejezetten a magas vérnyomás észlelésére angiológiai és hipertonológiai szakorvosi vizit alkalmával az orvos több végtagon is mérhet vérnyomást, hogy a lehető legbiztosabban meghatározhassa a probléma jellegét.

Már kialakult hipertónia esetében az orvos előírhatja a mindennapos otthoni vérnyomásmérést, valamint egyéb diagnosztikai vizsgálatokat javasolhat, mint például:

Az otthoni használatra is elérhető vérnyomásmérő készülékek hasznosak lehetnek a betegség kialakulásának korai észlelésére, valamint az esetleges kezelés monitorozására.

Ennek ellenére az otthoni készülékek pontossága sokszor nem elegendő, valamint a helyes használatot sem ismeri minden otthoni felhasználó, ezért a szakorvosi szűrővizsgálat elvégzése is fontos.


Magas vérnyomás fajtái

A magas vérnyomást általában egyféle betegségként kezeljük, azonban ennek az egy betegségnek számos megjelenési formája lehet. Az alábbi hipertónia fajtákat mutatjuk be:

magas vérnyomás fajtái

Attól függően, hogy a magas vérnyomás hol és mikor jelentkezik, megkülönböztethetünk különböző fajtákat

  • pulmonális hipertónia
  • izolált szisztolés hipertónia
  • izolált diasztolés hipertónia
  • ingadozó vérnyomás
  • esti magas vérnyomás
  • reggeli magas vérnyomás

Lássuk ezeket sorban!

Pulmonális hipertónia

A pulmonális hipertónia egy olyan magas vérnyomásbetegség, amely során a megnövekedett vérnyomás a tüdő artériáiban és a szív jobb oldalán jelentkezik.

A pulmonális hipertóniának van egy olyan fajtája is, amely a tüdő kis verőereiben, az arteriolákban jelentkezik és a kapillárisok beszűkülését, elzáródását vagy roncsolódását okozhatja. Ez megnehezíti a vér megfelelő átfolyását a tüdőn és növeli a tüdő artériáinak vérnyomását.

Ahogy a vérnyomás egyre nő, úgy a szív jobb kamrájának erősebben kell dolgozni ahhoz, hogy a tüdőn keresztül elegendő vért tudjon pumpálni. Idővel emiatt a szívizmok meggyengülhetnek, ami szívelégtelenséghez vezethet.

A pulmonális hipertónia bizonyos fajtái igen komolyak, idővel súlyosbodnak és akár halálosak is lehetnek.

Annak ellenére, hogy a betegség bizonyos fajtáit nem lehet gyógyítani, a kezelés sokat tud segíteni a tünetek enyhítésében és az életminőség növelésében.

A betegség mindenképpen kezelésre szorul. Rendelőnkben a kivizsgálást és a kezelést angiológus vagy kardiológus szakorvos végzi.

Izolált szisztolés hipertónia

Az egészséges vérnyomás értéke 120 Hgmm szisztolés és 80 Hgmm diasztolés vérnyomás.

Abban az esetben, ha a szisztolés vérnyomás 130 fölött van és emellett a diasztolés vérnyomás 80 alatti értéket mutat, izolált szisztolés hipertóniáról beszélhetünk.

Idősebb emberek körében ez a fajta magas vérnyomás a leggyakoribb és a sima hipertóniával azonos kezelésre szorul.

Izolált diasztolés hipertónia

Izolált diasztolés hipertóniáról akkor beszélhetünk, ha a diasztolés vérnyomás 90 Hgmm felett és a szisztolés vérnyomás 140 alatt van.

Diasztolés magas vérnyomás esetén nő a valószínűsége a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának, különösen az 50 évnél fiatalabb páciensek esetében.

A tüneteket nem szabad elhanyagolni, azok kezelését szakorvosra kell bízni. Rendelőnkben az ilyen jellegű szakrendelést angiológus szakorvos végzi.

Ingadozó vérnyomás

A vérnyomásértékeknek általában viszonylag egyenletesnek kell lenniük. Ha rendszeresen a nagyon magas és az alacsony értékek között váltakozik a vérnyomás, többféle kellemetlen szövődmény alakulhat ki.

Egy nap folyamán a vérnyomás valamennyit váltakozik. Abban az esetben, ha ez a változás a kiugróan magas és a kiugróan alacsony értékek között jelentkezik, megfigyelésre és kezelésre szorulhat.

Az életmódváltás és bizonyos gyógyszerek is segíthetnek a kezelésben. Ezt angiológus szakorvos írja elő.

Fontos, hogy ingadozás esetén rendszeresen mérjük vérnyomásunkat, mivel a rendszeres mérések segítségével feltérképezhető a jelenség oka.

Esti magas vérnyomás

Általánosan a vérnyomás éjjel alvás közben alacsonyabb, mint napközben. A nap folyamán a vérnyomás folyamatosan nő egészen délutánig, majd késő délután és este már csökken.

Az esti magas vérnyomás emiatt a kialakuló hipertónia jele lehet.

Amennyiben egy-két alkalommal este magas vérnyomásértéket mér, érdemes 1-2 hétig minden este megmérni a vérnyomást. Ha tartósak az esti magasabb értékek, ajánlott angiológus vagy kardiológus szakorvoshoz fordulni, aki segíthet a probléma kivizsgálásában és kezelésében.

Reggeli magas vérnyomás

Reggelente ébredés után még általában alacsonyabb a vérnyomás, mint a nap folyamán. Előfordulhat, hogy egy-egy nap reggel magasabb a vérnyomás, amelynek az étrend, alkoholfogyasztás, a mozgás és általánosan az aktuális fizikai állapot lehet az oka.

Ilyenkor nem kell megijedni, 1-2 héten keresztül rendszeresen meg kell mérni reggelente a vérnyomást.

Ha tartósan magasak az értékek keressen fel angiológus vagy kardiológus szakorvost, aki tud segíteni a megfelelő kezelés kialakításában.

Az orvosi gyógyszeres kezelés mellett az életmódbeli változtatások is sokat segíthetnek a reggeli magas vérnyomás csökkentésében.


Magas vérnyomás okai

A magas vérnyomásnak alapvetően kétféle oka lehet:

  • elsődleges magas vérnyomás
  • másodlagos magas vérnyomás

Lássuk ezek bemutatását!

Elsődleges magas vérnyomás okai

Az elsődleges magas vérnyomásnak a legtöbb esetben nincs semmilyen észlelhető oka. Ez a fajta betegség gyakori és legtöbbször lassan, hosszú évek eredményeképpen alakul ki.

Ez a klasszikus hipertónia, amelyet angiológus kezel.

Másodlagos magas vérnyomás okai

Bizonyos esetekben a magas vérnyomás nem maga a betegség, hanem valamilyen másik kialakult betegségnek a tünete. Emiatt nevezzük másodlagosnak.

Ez a fajta hipertónia egyszer csak jelentkezik, nem fokozatosan alakul ki. Gyakran ez a fajta magasabb vérnyomást okoz, mint az elsődleges fajta.

Sokféle oka lehet a másodlagos hipertónia kialakulásának. Ezek közé tartozhat:

  • obstruktív alvási apnoe
  • vesebetegségek
  • mellékvesetumor
  • pajzsmirigybetegségek
  • veleszületett érrendszeri betegségek
  • gyógyszerek (pl. fogamzásgátlók, megfázás elleni gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, stb) mellékhatásai
  • droghasználat

Magas vérnyomás kockázati tényezői

A magas vérnyomás kialakulásának sokféle kockázati tényezője lehet. Ezek közül a leggyakoribbak:

  • Életkor. A magas vérnyomás kialakulásának valószínűsége az életkor előrehaladtával folyamatosan nő. Körülbelül 64 éves korig a hipertónia gyakrabban jelentkezik férfiaknál, efölött az életkor fölött azonban nőknél gyakoribb a vérnyomásnövekedés.
  • Családi kórtörténet. A hipertónia a családban öröklődni látszó betegség.
  • Túlsúlyosság. Minél nagyobb a testsúly, a szívnek annál több sejtet kell ellátnia oxigénnel és tápanyagokkal. Ennek megfelelően egyre több vért kell pumpálni az erekben a megfelelő vér- és oxigénellátás biztosításához. Ahogy az erekben áramló vér térfogata növekszik, úgy az érfalakra eső nyomás (azaz a vérnyomás) is megemelkedik.
  • Fizikai aktivitás hiánya. Azoknak, akik keveset mozognak, általában magasabb a pulzusa. Minél nagyobb a pulzus, annál jobban kell dolgoznia a szívnek minden egyes dobbanáskor, ezáltal az artériákban is egyre nagyobb nyomás jelentkezik. A fizikai aktivitás hiánya a túlsúly kialakulásának valószínűségét is növeli.
  • Dohányzás. A dohányzás és egyéb dohánytermékek fogyasztása ideiglenesen növeli a vérnyomást a fogyasztást követően. Ezzel párhuzamosan a dohányban található kémiai anyagok károsíthatják az érfalakat is, ami miatt érszűkület alakulhat ki. Az érszűkület az erek károsítása mellett a szívbetegségek kialakulásának kockázatát is növeli. Nem csak az aktív dohányzás, de a passzív dohányzás is növelheti a hipertónia kialakulásának kockázatát.
  • Túl sok nátrium. A túl sok nátrium (legtöbbször só miatt) a testben vízvisszatartást okozhat, amely növeli a vérnyomást.
  • Túl kevés kálium. A kálium segít a sejtek nátriumegyensúlyának fenntartásában. Abban az esetben, ha az étrend túl kevés káliumot tartalmaz vagy valami miatt a szervezet nem tud elegendő káliumot megtartani, a sejtek nátriumtartalma megnövekedhet. Ez magas vérnyomást okozhat.
  • Túl sok alkohol. A tartós és jelentős mértékű alkoholfogyasztás károsíthatja a szívet. A napi rendszeres alkoholfogyasztás hosszú távon hatással lehet a vérnyomásnövekedésre. Nők esetében napi 1 egységnél, férfiaknál napi 2 egységnél több alkohol fogyasztása nem ajánlott. (1 egység alkohol = 1 pohár sör = 1,5 dl bor = 5 cl rövidital)
  • Stressz. A tartós, magas szintű stressz időszakosan növelheti a vérnyomást. Stressz esetében gyakori a stresszcsökkentés miatti túl sok evés, dohányzás vagy alkoholfogyasztás. Ezek mind növelik a probléma kialakulásának valószínűségét.
  • Krónikus betegségek. Bizonyos, részben korábban bemutatott, tartós betegségek növelik a hipertónia kialakulásának valószínűségét. Ilyen betegség lehet a vesebetegségek, a cukorbetegség és az alvási apnoe.

Bizonyos esetekben várandósság alatt is jelentkezhet magas vérnyomás, amely a szülés után a legtöbbször magától elmúlik.

Annak ellenére, hogy a hipertónia legtöbbször felnőttekben jelentkezik, gyerekeknél is kialakulhat. Bizonyos gyerekek esetében vese- vagy szívproblémák miatt jelentkezhetnek a tünetek. Egyéb esetben az egészségtelen étkezés, a túlsúly, a mozgásszegény életmód is hozzájárulhat a hipertónia kialakulásához.


Magas vérnyomás szövődményei

A megnövekedett vérnyomás következtében az artériák falára eső nyomás, valamint a belső szervekben található nyomás is megnő. A tartós magas vérnyomás, különösen, ha nem kezelik, egyre súlyosabb károsodásokat okozhat.

A kezeletlen hipertónia az alábbi szövődményekkel járhat:

  • Szívroham vagy agyvérzés. A megnövekedett vérnyomás miatt az artériák fala megkeményedhet és megvastagodhat, ezt érelmeszesedésnek nevezzük. Az ilyen módon meggyengült erek szívrohamhoz, agyvérzéshez és egyéb súlyos szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához vezethetnek.
  • Aneurizma. A tartósan magasan levő vérnyomás az erek meggyengülését okozhatja, ami miatt az ereken egy vérrel teli dudor, azaz aneurizma alakulhat ki. Az ilyen dudorok veszélyesek, mert kiszakadásuk esetén akár halálos szövődményekkel is járhatnak.
  • Szívelégtelenség. Annak érdekében, hogy a vért magasabb nyomáson tartsa a szív, keményebben kell dolgoznia. Ennek következtében a vér pumpálásáért felelős kamra megvastagodik, amelyet bal kamrai hipertrófiának nevezünk. Végül, a megvastagodott szívizom esetleg nem képes a test számára elegendő vért pumpálni, ami szívelégtelenséget okozhat.
  • Vesebetegség. Az elgyengült és beszűkült erek a vesékben rontják a vese működését, amely különböző betegségek kialakulásához vezethet.
  • Szemkárosodás. A magasabb vérnyomás következtében a szív erei megvastagodhatnak, beszűkülhetnek vagy elszakadhatnak, amely látáskárosodáshoz vezethet.
  • Metabolikus szindróma. A metabolikus szindróma az anyagcserebetegségek közé tartozik. Tünetei a megnövekedett csípőkörfogat, magas trigliceridszint, alacsony HDL koleszterinszint, magas vérnyomás és magas inzulinszint. Az anyagcserebetegségek növelik a magas vérnyomás, a cukorbetegség és az agyvérzés kialakulásának kockázatát.
  • Memóriazavar. A kezeletlenül hagyott hipertónia akár a kognitív képességeket is befolyásolhatja, így az emlékezést és a tanulási képességet is ronthatja.
  • Demencia. A beszűkült vagy elzáródott artériák csökkenthetik a véráramlást az agyba, amely például vaszkuláris demenciát okozhat. Amennyiben agyvérzés miatt romlik az agy vérellátása, az is okozhat demenciát.

Magas vérnyomás orvosi diagnózisa

A magas vérnyomásbetegséget elsősorban vérnyomásméréssel lehet diagnosztizálni. A legtöbb vérnyomásmérő eszköz egy felfújható mandzsettával működik, amelyet a karra kell helyezni.

A vérnyomásmérés eredménye két szám, amely nyomást fejez ki higanymilliméterben (Hgmm). Az első szám az artériák nyomását mutatja a szívverés alatt (szisztolés vérnyomás). A második szám a szívverések közötti időben mutatja az artériák nyomását (diasztolés vérnyomás).

A vérnyomásértékektől függően az alábbi kategóriákat különböztetjük meg:

  • Normál vérnyomás, 120/80 Hgmm vagy ezalatt
  • Megnövekedett vérnyomás, 120-129 Hgmm szisztolés és 80 Hgmm alatti diasztolés vérnyomás. A megnövekedett vérnyomás idővel gyakran rosszabbodik, ha nem tesznek megfelelő lépéseket a vérnyomás kontrollálása érdekében
  • Elsőfokú hipertónia, 130-139 Hgmm szisztolés és/vagy 80-89 Hgmm diasztolés vérnyomás
  • Másodfokú hipertónia, 140 Hgmm feletti szisztolés és 90 Hgmm feletti diasztolés vérnyomás. Ez mindenképpen kezelésre szorul.

A vérnyomás szempontjából mindkét érték, a szisztolés és a diasztolés is fontos. 50 éves kor felett a szisztolés fontosabbnak tekinthető.

Az izolált szisztolés magas vérnyomás egy olyan betegség, amely során a diasztolés érték normális (80 Hgmm alatt), de a szisztolés érték magas (130 Hgmm felett). Ez a fajta hipertónia gyakori a 65 éves kor feletti lakosságban.

A tartós magas vérnyomás diagnózisához nem elég egyetlen mérés. A diagnózishoz az orvos általában különböző időpontokban végzett vizsgálatok során mér vérnyomást, esetleg mindennapos otthoni mérést javasol. Adott esetben 24 órás vérnyomásmérésre is szükség lehet.

Mivel a vérnyomás a nap folyamán nem egyenletes, valamint orvosi vizsgálat során is mutathat nagyobb értéket (fehérköpeny-hipertónia). Emiatt fontos a többszöri, lehetőleg rendszeres mérés a betegség diagnosztizálására.

A vérnyomást általában mindkét karon ajánlott megmérni, egyrészt a pontosság, másrészt az eltérések észlelése miatt. A pontos mérés érdekében a vérnyomásmérő mandzsettából megfelelő méretűt kell használni.

Tartós magas vérnyomás gyanúja esetén a háziorvos vagy az angiológus (esetleg kardiológus) szakorvos vérnyomásnapló vezetését rendelheti el. Ez azt jelenti, hogy naponta egy vagy két alkalommal fel kell jegyezni a vérnyomásértékeket az előírt ideig.

Orvosi rendelésre 24 órás vérnyomásmérésre (ABPM) lehet szükség. Ennek a vizsgálatnak a lényege, hogy 24 órán keresztül – azaz éjjel és nappal is – 15 percenként megméri a vérnyomást. A vizsgálat segítségével pontosabb képet kaphatunk a vérnyomás időbeli változásáról egy napon belül, valamint az éjszakai vérnyomásmérésre is lehetőséget ad.

Bármilyen jellegű hipertónia esetén az angiológus szakorvos a vérnyomásmérés mellett alapos fizikai vizsgálatot is végez, áttekinti a kórtörténetet, Doppler-ultrahangos áramlásmérést is végez. Gyanú esetén az orvos az alábbi egyéb diagnosztikai vizsgálatokat kérheti:


Magas vérnyomás diagnózisa otthon

Habár a magas vérnyomásbetegség nem diagnosztizálható otthon, az otthoni vérnyomásmérés segíthet a korai felismerésben vagy a kezelés hatékonyságának vizsgálatában.

Otthoni vérnyomásmérő eszközt olcsón és könnyen be lehet szerezni, vény nélkül is vásárolhatunk ilyet. Az otthoni vérnyomásmérés nem váltja ki az angiológiai szakvizsgálatot, azonban hasznos lehet az otthoni állapotfelmérésre.

A helyes mérés érdekében fontos, hogy kellően jó minőségű eszközt használjunk, a mandzsetta jó méretű legyen. A mérés pontosságát ellenőrizni lehet, ha a szakorvosi vizsgálatra elvisszük magunkkal vérnyomásmérőnket és az orvosi vérnyomásmérő eredményével összevetjük saját eszközünk eredményét.


Magas vérnyomás általános kezelése

A magas vérnyomás kezelésében az életmódváltás sokat tud segíteni. Orvosa tanácsára az alábbi életmódváltást érdemes megtenni, ha kialakult hipertóniája van:

  • „Szívbarát” étrend, lehetőleg kevés sóbevitellel
  • Rendszeres mozgás, sport
  • Egészséges testsúly fenntartása, túlsúly esetén fogyás
  • Alkoholfogyasztás csökkentése

Gyakran az életmódváltás nem elegendő a kezeléshez. Az helyes étrend és a megfelelő mozgás mellett gyógyszeres kezelésre is szükség lehet.

A megfelelő vérnyomás

A megfelelő vérnyomásérték függ az egészségi állapottól.

A vérnyomás célértékének 130/80 Hgmm alatt kell lennie, ha:

  • 65 éves kor felett van és egészséges
  • 65 évnél fiatalabb és 10% vagy nagyobb valószínűséggel jelentkezhet szív- és érrendszeri betegsége a következő 10 éven belül
  • Krónikus vesebetegsége, vesegyulladása , cukorbetegsége vagy koszorúér-betegsége van

Annak ellenére, hogy az optimális érték 120/80 Hgmm, nem feltétlenül szükséges a magas vérnyomás ilyen mértékű csökkentése.

Ha 65 éves kor felett van és a szisztolés vérnyomás csökkentésére már szed gyógyszert, nem feltétlen szükséges további gyógyszer, még olyankor sem, ha a vérnyomás nem csökken le teljesen, hanem nagyjából 130 Hgmm körül marad a szisztolés érték. A gyógyszeradagolást kizárólag kezelőorvosa módosíthatja.

Magas vérnyomás kezelése gyógyszerekkel

Rendelőnkben angiológus vagy kardiológus szakorvosaink az egészségügyi állapotától és egyéb betegségeitől függően írhatnak fel különböző vérnyomáscsökkentő szereket.

A magas vérnyomás kezelésére sokféle gyógyszer létezik. A különböző gyógyszerek a különböző tünetekkel és egészségügyi állapottal rendelkező emberek miatt szükségesek, mivel ezektől függően más-más gyógyszer alkalmazására lehet szükség.

Egészségügyi állapottól függően a kezelő angiológus vagy kardiológus szakorvos ki tudja választani a legmegfelelőbb gyógyszert a kezeléshez.

Általában négyféle típusú gyógyszert szoktak használni az orvosok. Ezek az alábbiak:

Lássuk ezeket egyesével!

Tiazid vízhajtók magas vérnyomás kezelésére

A vízhajtók, másnéven diuretikumok, olyan gyógyszerek, amelyek segítik a veséket a nátrium- és vízkiválasztásban, ezáltal csökkentve a vér sűrűségét.

A tiazid vízhajtók általában a legnépszerűbb gyógyszerek a magas vérnyomás kezelésében. Sokszor ez az első gyógyszer, amit az orvos javasol.

Abban az esetben, ha magas vérnyomása van és nem szed rá vízhajtót vagy a jelenleg használt vízhajtója nem csökkenti le a vérnyomását, keressen fel szakértő angiológust, aki segít a megfelelő gyógyszerezés beállításában.

A vízhajtók gyakori mellékhatása a gyakori vizelési inger.

ACE-gátlók magas vérnyomás kezelésére

Az ACE-gátlók, azaz angiotenzinkonvertáló enzimet gátló gyógyszerek, egy bizonyos enzim termelődését akadályozzák, amely az erek szűkítéséért felelős. Az enzin blokkolásával az érszűkület csökkenthető és ezáltal a magas vérnyomás beállítható.

A gyógyszert krónikus veseelégtelenség esetén is szokták javasolni, mint az egyik gyógyszer, amelyet vérnyomáscsökkentés céljából kell szedni.

Angiotenzin-receptor blokkolók magas vérnyomás kezelésére

Ezek a gyógyszerek az erek falának ellazítását szolgálják. Ez a fajta gyógyszer is hasonló eredménnyel jár, mint az ACE-gátlók, azonban nem az enzimek kialakulását, hanem azok működését blokkolja.

Ezek a gyógyszerek vesebetegségek esetén lehetnek különösen hasznosak. Az ACE-gátló és az angiotenzin-receptor blokkolók közötti választás a kezelő (angiológus) szakorvos feladata.

Kalciumcsatorna-blokkolók magas vérnyomás kezelésére

Ezek a gyógyszerek abban segítenek, hogy az ereket körülvevő izmokat ellazítsák. A gyógyszer másik hatása lehet a szívverés lassítása.

Ez a fajta gyógyszer idősebb emberek esetében javasolt gyakrabban az angiológus és hipertonológus szakorvosok által.

Bizonyos ételek (például gyümölcslevek) kölcsönhatásba léphetnek egyes kalciumcsatorna-blokkolókkal, amely növelheti a mellékhatások kialakulásának valószínűségét. Ennek elkerülése végett új gyógyszer felírásakor kérje kezelőorvosa tanácsát étrendjével kapcsolatban.

Egyéb gyógyszerek magas vérnyomás kezelésére

Bizonyos esetekben a fent említett gyakran használt vérnyomáscsökkentő gyógyszerek nem képesek elégséges mértékben csökkenteni a vérnyomást. Ebben az esetben kezelőorvosa az alábbi gyógyszerek használatát is javasolhatja:

  • Alfa-blokkolók. Ezek a gyógyszerek az erek idegi impulzusait gyengítik, ezáltal az erek beszűkülését csökkentik.
  • Béta-blokkolók. Ez a gyógyszertípus csökkenti a szív megterhelését és tágítja az ereket. Ezáltal a szív lassabban ver és kevesebb erővel képes biztosítani a megfelelő vérellátást. A béta-blokkolókat általában nem kizárólagos gyógyszerként szokták javasolni, hanem más gyógyszerekkel együtt, amelyekkel kölcsönhatásban hatékonyan képesek csökkenteni a magas vérnyomást.
  • Aldoszteron-antagonisták. Ez a fajta gyógyszer egy olyan vegyület hatását blokkolja, amely só- és vízvisszatartást okoz. Mivel a só- vagy vízvisszatartás növeli a vérnyomást, ezért a gyógyszer képes csökkenteni a hipertóniát.
  • Renin-inhibitorok. Ez a gyógyszer egy enzim, a renin, képződését lassítja le, amely a vesékben képződik. A renin képződése növelheti a vérnyomást. Mivel a gyógyszernek komoly mellékhatásai lehetnek (pl. agyvérzés), ezért óvatosan kell kezelni és bizonyos más gyógyszerekkel nem szabad kombinálni.
  • Értágítók. Az értágítók az erek falánál levő izmokra vannak közvetlen hatással. A gyógyszer hatóanyaga megakadályozza az erek izmait az összehúzódásban, ezáltal az artériák nem tudnak beszűkülni.
  • Centrálisan ható vérnyomáscsökkentők. Ezek a gyógyszerek megakadályozzák az agyat abban, hogy az idegrendszernek jeleket küldjön a szívritmus növelésére vagy az erek beszűkítésére.

Az angiológus kezelőorvos annak érdekében, hogy a napi gyógyszerbevitelt csökkentse, gyakran többféle vérnyomáscsökkentő alacsony dózisú kombinációját írja fel egyféle gyógyszer nagy dózisú alkalmazása helyett.

Emellett több gyógyszer együttes használata általában hatékonyabb is a magas vérnyomás csökkentésében, mint kizárólag egyetlen szer.

Előfordulhat, hogy az orvosa a használt gyógyszereket váltogatja egészen addig, amíg meg nem találja az ideális kombinációt.


Terápiarezisztens hipertónia: amikor a vérnyomást nehéz befolyásolni

Abban az esetben, ha gyógyszerek használatának ellenére a magas vérnyomás nem csökken, előfordulhat, hogy terápiarezisztens magas vérnyomásról van szó.

Ezt olyankor jelentheti ki a kezelőorvos, ha többféle gyógyszer többféle kombinációja sem képes csökkenteni a vérnyomást. Ha a különböző vérnyomáscsökkentők nem képesek csökkenteni a vérnyomást, az orvos általában valamilyen egyéb betegség jelenlétét kezdi el keresni, amelynek a hipertónia egy tünete lehet.

A terápiarezisztens hipertónia nem jelenti azt, hogy a vérnyomást nem lehet csökkenteni. Általában annak megtalálása, hogy mi áll a tartós magas vérnyomásértékek mögött a legjobb megoldás arra, hogy a tüneteket is le lehessen csökkenteni.

Az angiológus vagy hipertonológus kezelőorvos az alábbiakat teheti, ha a vérnyomás a hagyományos kezelés hatására nem akar csökkenni:

  • egyéb lehetséges betegségek kivizsgálása, ezek kezelése
  • más betegségekre szedett gyógyszerek és a vérnyomásgyógyszerek használatának megfelelő kombinálása
  • rendszeres otthoni vérnyomásmérés javaslása, hátha a magasabb vérnyomás csak az orvosnál jelentkezik (fehérköpeny-hipertónia)
  • életmódváltás javaslása, például egészséges sószegény étrend, fogyás vagy az alkoholfogyasztás csökkentésének formájában

Léteznek különböző kísérleti terápiák is, amelyek hasznosak lehetnek abban az esetben, ha egyáltalán semmilyen módon nem sikerül csökkenteni a vérnyomást, ezek azonban nagyon ritkán kerülnek alkalmazásra.

Abban az esetben, ha a magas vérnyomásra szedett gyógyszert nem a pontos előírásoknak megfelelően szedi be, előfordulhat, hogy a gyógyszer hatása csökken vagy egyáltalán nem mutatkozik.

Mellékhatások jelentkezése esetén ne hagyja abba a gyógyszer szedését, amíg nem beszélt kezelőorvosával!


Magas vérnyomás kezelése otthon

Elsőként a legtöbb betegséget érdemes megpróbálni otthon kezelni. Magas vérnyomás esetén azonban az otthoni kezelést szinte mindig gyógyszeres kezeléssel is ki kell egészíteni - a tartós magas vérnyomás ugyanis akár évtizedekkel megrövidítheti az életet, ha nem kezelik megfelelően.

Mivel rengetegen kérdezték, hogy mi a leghatékonyabb módja magas vérnyomás otthoni kezelésének, ezért összeállítottunk egy 7 módszerből álló riportot, amellyel – ha ez lehetséges – otthon is megszüntetheti magas vérnyomását - és amiatti tüneteit. Ráadásul mindössze 7 nap alatt! (Vagy legalábbis jelentős enyhülést érhet el)

Íme:


Magas vérnyomás kezelése időpontfoglalás

Foglaljon időpontot magas vérnyomás kezelésére magánrendelőnkbe!

Az alábbi űrlapon válassza az "Angiológiai szakorvosi vizsgálat + Doppler-vizsgálattal" szolgáltatást és foglalja le azonnal időpontját online!

IDŐPONTFOGLALÁS


A megjelenő oldalon válassza ki az Önnek megfelelő időpontot 
"Angiológiai szakorvosi vizsgálat + Doppler-vizsgálatra",
amely során teljes kivizsgálást és kezelést kaphat.

Magas vérnyomás kezelése árak

Magas vérnyomás kezelésére egyszeri angiológiai vagy kardiológiai vizitre van szükség, majd általában 3-6 havonta kontrollvizsgálaton is meg kell jelenni.

A vizsgálatok aktuális árait az árlista "Első szakorvosi vizsgálat és ellátás" pontjában találja.

Magas vérnyomás kapcsolódó cikkek

Magas vérnyomás kezelése vélemények

A rendelőnkben végzett magas vérnyomás orvosi kezeléséről írt páciensvéleményeket szakértő angiológus és kardiológus szakorvosaink bemutatkozó oldalain olvashatja el:

dr. Szabó Ildikó, angiológus-belgyógyász:  A doktornőről írt véleményeket ide kattintva olvashatja el személyes bemutatkozó oldalán

dr. Dancs Tamás, kardiológus: A doktor úrról írt véleményeket ide kattintva olvashatja el személyes bemutatkozó oldalán

Summary
Magas vérnyomás 8 oka, 3 tünete és 7 kezelési módja [teljes útmutató]
Article Name
Magas vérnyomás 8 oka, 3 tünete és 7 kezelési módja [teljes útmutató]
Description
A magas vérnyomás az egyik leggyakoribb betegség, idővel szinte mindenkit érint. Megfelelő kezeléssel jó lehet vele együtt élni, Okai, tünetei, kezelése itt
Author
Publisher Name
27 Sellő Rendelő
Publisher Logo