Bokatörés áttekintés

A bokatörés a bokacsontok törését vagy repedését jelenti. Leggyakrabban a bokasérülések - így a törések is - csavarásos epizód következtében jönnek létre. Ilyen epizód lehet rossz lépés, esés vagy direkt trauma (például autóbaleset) is.

A bokatörések súlyossága változó lehet. A törés az egészen apró repedéstől a nyílt törésig bármilyen lehet. A kezelés jellege a törés súlyosságától függ. Ha komolyabb törésről van szó, az akár ortopéd műtéti kezelést is igényelhet. Műtét során a törött csontra egy lemezt helyeznek, amelyet varrásokkal és csavarokkal rögzítenek. A lemez segít az ízület rögzítésében a gyógyulás ideje alatt.

Bokatörés kezelésében - ha valóban törött és nem csak repedt a boka – rehabilitációs, ortopéd vagy reumatológus szakorvos segítségére van szükség.

A boka törése esetén mindenképpen szükség van gyógytorna kezelésre. Ez a tünetek súlyosságától függően 2-6 hétig tart, azonban nagyon komoly törés esetén 12 hétig is szükség lehet kezelésre. A gyógytorna kezelés egésze vagy csak egy része online gyógytorna formájában is igénybe vehető.

Bokatörés állapotfelmérő kérdőív

12 kérdésből megmondjuk, hogy milyen súlyos lehet a baja és milyen kezelési módot válasszon!

Azonnal szeretné elkezdeni esetleges bokatörése kezelését? Töltse le otthoni bokatörés kezelési útmutatóját!

Bokatörés kezelésének menete rendelőnkben

Rendelőnkben kiemelt figyelmet fordítunk a mozgásszervi problémák teljes körű rehabilitációjára.

Tapasztalt szakorvosaink a csonttöréseket kiválóan képesek felismerni és előírni a megfelelő kezelést.

Gyógytornászaink a gyors és tartós felépülésben segítenek. Terápiás programjainkat nemzetközileg elismert protokollok szerint, az egyéni igényekre szabva, szakorvos felügyelete mellett végzik gyógytornászaink.

Rendelőnkben a bokatörés kezelése az alábbiak szerint zajlik:

bokatörés kezelésének menete

I. Szakorvosi vizsgálat

Amennyiben bokasérülése volt és egyértelműen csonttörést gyanít, nem tud a lábára állni vagy 4-5 nappal a sérülés után is fájdalmai vannak, keresse fel rehabilitációs vagy reumatológus szakorvosaink egyikét.

A szakorvosi vizsgálat során az orvos fizikális vizsgálatot végez, majd csonttörés gyanúja esetén – a törés igazolására – képalkotó vizsgálat elvégzését rendelheti el.

II. Szakorvosi kezelés

Amennyiben megfelelő diagnosztikus módszerekkel beigazolták a bokatörés tényét, a szakorvos legtöbbször:

  • 4-6 hetes rögzítést (gipsz vagy merevítő csizma)
  • gyógyszeres fájdalomcsillapító kezelést
  • és személyre szabott gyógytornát javasol

A gyorsabb gyógyulás és fájdalomcsillapítás céljából a szakorvos fizikoterápiás kiegészítő kezelést is javasolhat.

III. Gyógytorna

A bokatörés kezelésének minden esetben az egyik legfontosabb eleme a gyógytorna kezelés.

A gyógytornát a rögzítő levétele után kell megkezdeni. A terápia kezdeti célja, hogy a boka újra kellően megerősödjön és mozgékonnyá váljon ahhoz, hogy a mindennapi életben fájdalommentesen használni lehessen.

Ezután következik a terápiának az a része, amely során a sportjellegű mozgásokat is megtanítja a gyógytornász, valamint gyakorlatokat javasol a tartós fájdalommentesség eléréséhez.

Bokatörés tünetei

Sokszor a törött boka és az egyéb módon sérült boka nagyon hasonló tünetekkel járhat, amelyet gyakran kizárólag szakorvos tud megkülönböztetni egymástól.

A bokatörés tünetei az alábbiak lehetnek:

bokatörés tünetei

A bokatörés tünetei nagyon hasonlítanak a csonttörésekre általában, így nehéz összetéveszteni más betegségekkel

  • Lüktető fájdalom. A fájdalom a sérülés után azonnal, lüktetően jelentkezik és nem múlik el.
  • Lábdagadás. Akár csonttörésről, akár egyéb sérülésről van szó, a boka nagyon könnyen bedagad sérülés hatására. Ha nem kezelik megfelelően, a lábdagadás akár tartósodhat is.
  • Zúzódás. A sérülés miatt belső vagy külső erőhatás következtében zúzódás jelentkezhet a bokán. Ez sokszor véraláfutással együtt jelentkezik.
  • Érzékenység. A sérült csont vagy egyéb szövet szinte mindig érzékenységet okoz. A boka különösen érzékeny lehet, ha sérült. Az érzékenység jelentkezhet egy ponton vagy egy nagyobb területen is.
  • Deformitás. Ha csont- vagy ízületi deformitás alakul ki a bokában egy sérülés miatt, az gyakran szabad szemmel is érzékelhető.
  • Járási problémák. A törött boka nagyon fájdalmas lehet. Ennek ellenére olyankor is jelentkezhetnek járási problémák, ha a törés nem okoz komoly fájdalmakat.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha a bokán szemmel látható deformitás látható, azonnal szakértő rehabilitációs vagy reumatológus szakorvoshoz kell fordulni!

Emellett, ha enyhe sérülés után az otthoni kezelés hatására a panaszok 4-5 nap alatt nem szűnnek meg, érdemes gyógytornászhoz vagy szakorvoshoz fordulni. Ugyanez igaz a lábdagadásra és különösen az egyre rosszabbodó fájdalomra.

Mindenképpen keressen fel gyógytornászt vagy mozgásszervi szakorvost, ha a sérülése akadályozza a járásban!


Bokatörés okai

A bokatörés általában egy csavarásos esemény következtében jön létre. Emellett eltörhet a boka valamely csontja a bokára mért erős ütés vagy a bokára eső tárgy következtében is.

A bokacsontok törésének leggyakoribb okai az alábbiak lehetnek:

bokatörés okai

A bokatörés oka szinte minden esetben egy komoly, külső erőhatás. Ez leggyakrabban baleset során fordul elő

  • Autóbaleset. Kifejezetten gyakori az autóbaleset során szerzett bokasérülés vagy bokatörés. Ez a fajta sérülés gyakrabban jelentkezik az elülső ülésen utazóknál.
  • Esés. Ha magasról a bokánkra esünk és rosszul fogunk talajt, könnyen eltörhet a boka egyik csontja. Földre érkezéskor az egész esés ereje a bokaízületre koncentrálódik, így az akár egyetlen rossz mozdulat vagy túlzott erőhatás következtében megsérülhet vagy akár el is törhet.
  • Rossz lépés. Ha valamire rálépünk és emiatt nem megfelelően érkezünk a talajra, az egy csavaró erőt hozhat létre a bokában, amely csonttöréshez vezethet.

Bokatörés kockázati tényezői

Az alábbi tényezők következtében megnőhet az esélye a bokasérülés vagy -törés kialakulásának:

bokatörés kockázati tényezői

Egyes állapotok növelhetik az esélyét a sérülések kialakulásának, ezért ezeket kockázati tényezőknek nevezhetjük

  • Bokaintenzív sportok. Ha olyan sportot végez, ahol gyakori a test-test kontaktus, valamint gyakoriak a bokát terhető kitámasztások, olyankor nagyobb az esélye, hogy előbb-utóbb bokasérülése lesz. A hirtelen letámasztás nagyon igénybe veszi a bokaízületet, amely egy rossz mozdulat hatására meg is csavarodhat és megsérülhet. A legnépszerűbb sportok közül az alábbiak során jelentkezhet gyakrabban bokatörés: labdarúgás, kosárlabda, röplabda, talajtorna, tenisz.
  • Rossz mozgásminta. Ha valaki helytelenül végzi el a sportgyakorlatokat, annál könnyebben jelentkezhet bokasérülés. A nem megfelelő bemelegítés és a nyújtás hiánya szintén sérülésekhez vezethet. Nagyon fontos mozgás során az adott mozgáshoz készített cipő használata, így például külön cipőt érdemes használni teremedzéshez és futáshoz. A túlhasznált, kopott cipők szintén növelik a sérülésveszélyt.
  • Túledzés. Ha valaki hirtelen nagyon megnöveli az edzésintenzitást vagy hosszabb kihagyás után tér vissza a sportba, olyankor könnyebben sérülhet meg. Ha a boka nincs hozzászokva az adott mozgáshoz, olyankor a túledzés hatására könnyen megsérülhet.
  • Rendetlenség. Ha otthonában vagy munkahelyén a járófelületek túl keskenyek vagy nem egyenletesek, olyankor egyetlen rossz lépés is elég egy bokasérülés kialakulásához. Mivel otthonunkban és munkahelyünkön sokat járkálunk, ezért kiemelten fontos, hogy biztonságosan lehessen közlekedni a gyakran használt helyeken.
  • Betegségek. Bizonyos betegségek, különösen a csontritkulás vagy a lúdtalp, nagyban megnövelheti a bokasérülés lehetőségét. Amennyiben csípője vagy térde korábban már sérült, olyankor bokája is nagyobb kockázatnak lehet kitéve.
  • Dohányzás. A dohányzás megnöveli a csontritkulás kialakulásának esélyeit, valamint kutatások kimutatták, hogy a dohányosok lassabban gyógyulnak meg a sérülésekből.

Bokatörés szövődményei

A bokatörés utáni szövődmények ritkák, azonban előfordulhatnak. Ilyen komplikáció lehet például:

  • Ízületi gyulladás. Ha a törés ízületbe is hatol, olyankor akár évekkel később is jelentkezhet az ízületi gyulladás. Ha bokasérülése volt és hosszas fájdalommentesség után elkezd fájni a bokája, forduljon reumatológus szakorvoshoz.
  • Fertőzés. Ha nyílt bokatörése volt, azaz a törött csont átszakította a bőrfelszínt, olyankor a csontba kerülhettek olyan fertőzések, amelyek később gyulladásokhoz, például csonthártyagyulladáshoz is vezethetnek.
  • Kompartment-szindróma. Ez egy nagyon ritka szövődmény, különösen bokatörésnél. Kompartment-szindróma során a boka és az alsó végtag feldagad és fáj. Súlyos esetben akár mozgásképtelenség is kialakulhat a betegség esetében
  • Idegkárosodás. Egy komolyabb bokasérülés során a bokában károsodhat vagy akár el is szakadhat egy ideg. Amennyiben a bokán vagy a lábfején érzéketlenséget vagy zsibbadást tapasztal, keressen fel fájdalomterapeuta szakorvost, aki segít az idegkárosodás megszüntetésében.
  • Érkárosodás. A bokatörés során a bokában az erek is megsérülhetnek. Ilyenkor keringési zavar, lábdagadás vagy akár lábszárfekély is jelentkezhet. A tüneteket angiológiai szakvizsgálat során Doppler-vizsgálattal lehet kivizsgálni. A tünetek kezelését angiológus szakorvos általában gyógyszeres kezeléssel végzi.

Bokatörés megelőzése

Az alábbi néhány tanács és javaslat segíthet megelőzni a bokatörést:

bokatörés megelőzése

A bokatörés megelőzésében nagyon fontos a bokára való rendszeres odafigyelés és a boka "karbantartása"

  • Megfelelő cipő. Az adott mozgáshoz megfelelő cipő használata elengedhetetlen a bokasérülések megelőzéséhez. Ez azt jelenti, hogy különféle sportokhoz, különféle cipő használatára van szükség.
  • Cipőcsere. Edzőcipőt és egyéb cipőit ne használja, ha azok túlságosan elkoptak. Egy intenzíven használt cipőt 500-750 kilométer után ajánlott lecserélni.
  • Fokozatosság. Ha új mozgást kezd vagy jelenlegi edzését szeretné növelni, mindenképpen fokozatosan növelje az intenzitást. Általában lépcsőzetes intenzitásnövelést szoktak javasolni úgy, hogy a szinteket kéthetente kell növelni.
  • Csonterősítés. A csontok erősen tartása kiemelten fontos a sérülések elkerülése érdekében. Ehhez érdemes sok kalciumot, D-vitamint és tejterméket fogyasztani. A D-vitamin aktiválásához igyekezzen sokat tartózkodni a napon, különösen, ha ritkán jár a szabadban.
  • Bokaerősítés. A boka izmainak és szalagjainak erősítése sokat segíthet a boka stabilitásának javításában. A bokaerősítést instabil felszínen végzett egyensúlyi gyakorlatokkal érdemes végezni. Nagyon fontos a gyakorlatok pontos kivitelezése, amelyet gyógytornász szakember tud megtanítani.

Bokatörés diagnózisa

Amennyiben bokatörésre gyanakszik, mindenképpen fontos, hogy rehabilitációs, ortopéd vagy reumatológus szakorvoshoz forduljon. A szakorvos a vizsgálat során először szóban meghallgatja a tüneteket és kérdéseket tesz fel.

Ezután az alábbi diagnosztikai módszerek alkalmazására kerülhet sor:

  • Fizikális vizsgálat. Ennek során az orvos érzékeny pontokat és mozgásbeszűkülést keres a bokán. Ezzel megállapítható a fájdalom pontos helye, amely sokat segít a fájdalom okának megtalálásában. A vizsgálat során az orvos a bokaízületet különböző irányokba mozgatja, hogy meg tudja állapítani a boka mozgásterjedelmét. A vizsgálat része lehet a járásvizsgálat is, amely során néhány lépést kell tenni, hogy az orvos megfigyelhesse a mozgásmintát. Ha a fizikális vizsgálat során törésre gyanakszik az orvos, olyankor képalkotó diagnosztikai vizsgálatokat rendelhet el.
  • Röntgen. A legtöbb bokatörés jól látható röntgenképen. A röntgenvizsgálat a boka csontjairól és szalagjairól készít képet, egymás után több irányból. A fáradásos töréseket gyakran nem lehet látni röntgenen, csak amikor már meggyógyultak vagy elkezdődött a gyógyulás.
  • Csontscan. A csontscan vizsgálat előnye, hogy segítségével meg lehet találni olyan töréseket is, amelyeket a röntgen nem mutat ki. A vizsgálat során kontrasztanyagot adnak be a páciensnek, amely a sérült területeken felhalmozódik, így láthatóvá téve az olyan töréseket is, amelyeket röntgennel nem lehetett látni.
  • CT: A CT (komputertomográfia) segíthet a legmegfelelőbb terápia kialakításában, mert számos szögből és irányból ad képet a csontról. A CT előnye, hogy a csontok és ízületek állapota mellett képet ad a környező szalagokról és lágyrészekről is.
  • MR-vizsgálat: MR-vizsgálat során mágneses tér segítségével alakítanak ki pontos képet a csontokról, ízületekről, szalagokról és lágyrészekről. A vizsgálattal észlelni lehet a fáradásos töréseket is, valamint a kisebb repedéseket, amelyeket csak különleges szögekből lehet észlelni.

Bokatörés kezelése

A bokatörésnek többféle kezelési módja létezik attól függően, hogy mennyire súlyos sérülésről van szó. A leggyakoribb kezelési módok az alábbiak lehetnek:

bokatörés kezelési módja

A bokatörés kezelésének lényege a tünetek csillapítása és boka funkciójának helyreállítása

  • Gyógyszerek. Reumatológiai vagy rehabilitációs szakorvosi vizit után az orvos írhat fel fájdalomcsillapítókat, amennyiben komoly fájdalmai vannak. Enyhébb fájdalmak esetében vény nélkül kapható non-szteroid fájdalomcsillapítókat is javasolhat a kezelőorvos, azonban ezeket a gyógyszereket nem szabad tartósan szedni, mert vesekárosodást, vesekövet vagy magas vérnyomást is okozhatnak.
  • Otthoni kezelés. Ha friss sérülése van és operációra vagy kezelésre kell várnia, olyankor 3-4 óránként jegelje a lábát és amikor csak lehet polcolja fel. Fáslival tekerje be lazán a bokát, mivel az enyhe kompresszió segít a vérkeringés fokozásában. A sérült bokáját igyekezzen egyáltalán nem terhelni, járáshoz használjon mankót!
  • Gyógytorna. A szöveti gyógyulást követően (ez gyakran gipszben történik) szüksége lesz arra, hogy megerősítse a boka egész rendszerét, azaz a csontokat, ízületeket, szalagokat és izmokat is. Ennek módja a rendszeres gyógytorna és fizikoterápia, amely segítségével gyorsabb és tartósabb gyógyulás érhető el. A terápia célja, hogy javítsa a boka stabilitását, erejét, egyensúlyérzékét és mozgékonyságát.
  • Redukció. Ezt az eljárást olyankor kell elvégezni, ha a sérülés következtében két csontvég elmozdul egymáshoz vagy a környezetükhöz képest. A kezelés során az ortopéd szakorvos visszahelyezi a csontokat a megfelelő helyre.
  • Rögzítés. Törés vagy komolyabb ízületi sérülés esetén a gyógyulás idejére speciális merevítő csizmába vagy gipszbe kell tenni a bokát és lábfejet. A merevítés időtartama 2-6 hét. Ezután mindenképpen intenzív gyógytorna kezelésre van szükség.
  • Műtét. Ha súlyos törés van a bokában, akkor ortopéd sebész lemezek, csavarok és drótok segítségével rögzíti össze a csontokat. A rögzítések a gyógyulás után eltávolíthatók, ha fájdalmat vagy kellemetlenséget okoznak. Mivel a műtét egy nagyon komoly beavatkozás, ezért csak feltétlenül szükséges esetben végzik el. Műtét után elengedhetetlen a rendszeres gyógytorna, mivel ennek hiányában sokszor nem lehet teljes a gyógyulás.

Bokatörés otthoni kezelése

Elsőként a legtöbb betegséget érdemes megpróbálni otthon kezelni. Ez ugyan törések esetén nem igaz, de a tartós fájdalmak elkerülése végett otthon is tenni kell a fájdalmak ellen.

Mivel rengetegen kérdezték, hogy mi a leghatékonyabb módja bokatörés otthoni kezelésének, ezért összeállítottunk egy 7 módszerből álló riportot, amellyel – ha ez lehetséges – otthon is megszüntetheti bokatörés miatti megmaradó fájdalmait. Ráadásul mindössze 7 nap alatt! (Vagy legalábbis jelentős enyhülést érhet el)

Íme:


Bokatörés szakemberek

Bokatörés időpontfoglalás

Amennyiben úgy gondolja, hogy bokatörését (sürgősségi ellátás utáni fájdalmaival) minél gyorsabban lássa szakember, jelentkezzen be mozgásszervi magánrendelésünkre, ahol garantáltan szakértő kezelést kap fájdalmára.

Ne húzza el a kezelést, mert ezzel maradandó károkat okozhat!

Az alábbi űrlap segítségével foglalja le időpontját mozgásszervi szakorvosunkhoz első, szuperalapos kivizsgálasra most:

IDŐPONTFOGLALÁS


A megjelenő oldalon válassza ki az Önnek megfelelő időpontot 
"Fájdalomterápia vagy Reumatológia szakorvosi vizsgálatra",
amely során teljes kivizsgálást és kezelést kaphat.

Bokatörés gyakori kérdések

Hogyan lehetséges bokatörés után a járás?

Bokatörés után közvetlenül nem szabad terhelni a bokát, egészen addig, amíg a sérült csont, ízület, izom vagy lágyrész - legalább részben - meg nem gyógyul. A közvetlen terhelést mankó vagy járókeret segítségével lehet kiküszöbölni. A sérülés gyógyulása után rendszeres gyógytorna kezelésen újra megtanítják a helyes és sérülésmentes járást, majd később a futást és a sporttevékenységek során használatos mozdulatokat is.

Mennyi a bokatörés gyógyulási ideje?

A bokacsontok törései 6 hétig gyógyulnak, ezalatt gyakran szükség van merevítőcsizma vagy gipsz használatára. A gipsz leszedése után intenzív gyógytorna mellett már lehetséges a szabad járás. Általánosságban elmondható, hogy a töréstől számított 12 héten belül gyógyul meg teljesen a bokatörés.

Bokatörés után meddig dagad a láb?

Törött vagy sérült boka esetében teljesen normális, ha 4-6 hétig be van dagadva a láb. Ennél hosszabb ideig is jelentkezhet a lábdagadás az egyéni tényezők függvényében. Ha a törés után 3 hónappal is még dagad a láb, olyankor érdemes angiológus szakorvos segítségét kérni.

Hogyan zajlik a bokatörés fokozatos terhelése?

A törött csontok rehabilitációjában fontos a fokozatos terhelés. A törés elején, amíg legalább részben nem forrtak össze a csontok, addig sokszor a teljes tehermentesítés ajánlott. A merevítés leszedését követően (általában 4 héttel a törés után) gyógytorna gyakorlatokkal fokozatosan meg lehet terhelni a bokát. A merevítő leszedése után két hétig tehermentes gyakorlatokat kell végezni. Ezután két hétig részlegesen már lehet terhelni a lábat, majd két hét komolyabb erősítés következik. A 10. héten már meg lehet kezdeni a lépcsőzést, a 12. héttől pedig óvatosan vissza lehet térni a sporthoz is.

Bokatörés kapcsolódó cikkek

Bokatörés kezelés vélemények

A bokatörés kezeléséről szóló páciensvéleményeket az alábbiakban olvashatja:

Maximális odafigyelésre számíthatnak a betegek a szakértelem mellett. Több sportsérülésem is meggyógyult vagy tünetmentes Puskás doktornő és csapata jóvoltából úgy, hogy folytathattam a sportolást, pedig nem sok jóval biztattak máshol. Csak ajánlani tudom.

profile-pic
Szira Krisztina

Tökéletes ellátás, mint mindig :)

profile-pic
Piacsik Barbara

Dr Puskás Réka nagyon alapos és mindig tökéletesen segít. Emellett kedves és őszinte a személyisége. Csak ajánlani tudom

profile-pic
Harmath Nóra

A doktornő nagyon profi, nagyon tetszett a megközelítése, gyakorlatias és megnyugtató. Érthető módon adja át az információt.

profile-pic
Andrea

Profizmus és alaposság, emellett kedves közvetlen hozzáállás.

profile-pic
Klára

Nagyon komoly szakértelemmel és empátia készséggel türelemmel kedvesen elmagyarázta a doktornő az okát és a betegségem lehetőségét, megnyugtatott afelől hogy a gyulladás megszűnik és a továbbiakban a torna, terápia sokat fog segíteni,. Köszönöm doktornőnek a kezelést és a türelmét.

profile-pic
Szilágyi Teréz

Nagyon alapos. Végére járt eddig még minden fájdalmamnak, addig hajtogatott és ropogtatott, amíg jó nem lett. Több éve egyre rosszabbodó térdfájdalmam, majd gerinc- és nyaki fájdalmaim enyhültek jelentős mértékben a kezelések után.

profile-pic
Eszter

Nagyon kedves és segítőkész volt.

profile-pic
Fanni

A doktornő alapossága, odafigyelése.

profile-pic
Judit

A doktornő nagyon közvetlen, szakszerű, természetes, megfelelő időt szánt a kezelésre

profile-pic
Róbert

Alapos kivizsgálás, széles körű tájékoztatás, érdeklődő odafigyelés.

profile-pic
Gyöngyi Ildikó

partnerként kezelt, teljeskörűen tájékoztatott minden várható eredményt illetően

profile-pic
Pálné Judit

Személyes tanácsadás, magas szaktudás

profile-pic
Nádori Koppány

Nagyon részletes vizsgálat után hatásos kezelést és információkat kaptam a Puskás doktornőtől Köszönöm :)

profile-pic
Halmos Ildikó

Szakmailag és embeerileg is kiváló.

profile-pic
Ferencné

Figyelmes, alapos kikérdezés után korrekt tájékoztatást, részletes útmutatást kaptam a várható eljárásról, a kezelés menetéről. Mindez kedves hangnemben átadva. Sajnos az én hibámból csak mobiltelefonon keresztül tudtam kommunikálni, amellyel a kamerán történő vizsgálandó testrész (kezem) nehezen volt látható...nem jó felbontásban.

profile-pic
Siklósiné Földvári Gabriella

A tegnapi kezelés után 6 hét óta tartó ízületi fájdalmaimtól szabadultam meg, sőt még az éjszakát is végig tudtam aludni. Ezúton is köszönetet mondok Dr. Puskás Réka főorvos asszonynak a kedves, szakértő munkájáért. Ilyen gyógyító ellátást kívánok minden betegtársamnak !

profile-pic
Márta Wald

Nagyon kedves orvos, csak ajánlani tudom.

profile-pic
Málhai Péter

Türelmes, precíz, egyértelmű, laikus számára is érthető tájékoztatás

profile-pic
Tiborné

Tündéri segítőkész érti a dolgát barátságos csak ajánlani tudom mindenkinek.

profile-pic
Rafai Tibor

Kellemes hangulatban, nagy odafigyelèssel vizsgàlt, majd kezelt a doktornő. Az "orvos" paràmat teljesen feloldotta. :) A kezelès utàn panaszaim enyhültek :).

profile-pic
Zsiborásné Dancs Gabriella

Műtött bokámmal addig dolgozott velem, amíg tényleg meg nem gyógyultam. Látszott, hogy tényleg akarja a gyógyulást ő is.

profile-pic
Viktor

A Doktor Úr nagyon körültekintő, a vizsgálat és a kezelés nem okozott nagy fájdalmat

profile-pic
Gáspár

A doktornő szimpatikus, vidám személyiség. Szakmailag kiváló, felkészültsége kiemelkedő. Határozott és közvetlen. Feltétlen bizalmat éreztem iránta. Precíz, lelkiismeretes, maximalista. Mindenkinek csak ajánlani tudom.

profile-pic
Jánosné

Egyre kevésbé érzem a vállfájdalmam, a tornának köszönhetően kezdenek elmúlni a panaszaim

profile-pic
Gábor

Profi szakemberek ! Csak ajánlani tudom mindenkinek !

profile-pic
Réz Attila

Alapos és kedves. igazi szakember

profile-pic
Kopár Erzsébet

Hosszú listám lenne :) Figyelmesség, kedvesség, profizmus,egyszerűen imádom ! Végre fájdalom nélkül...hihetetlenül jó érzés !! Köszönöm !

profile-pic
Szabó Ernőné Kati

Szokásos profizmus, Puskás Réka doktornőhöz öröm visszameni, még ha panasz miatt is megy az ember. Teljes odafigyeles, maximális szakértelem, csak szuperlativuszokban lehet beszélni a doktornőről! Legjobb orvos, akit valaha ismertem.

profile-pic
Tóth Szilvia

Személyre szabottan kezelt és érthetően magyarázott. Megnyugtató a stílusa.

profile-pic
Gertrúd

Vègtelenül kedves, figyelmes, egyszerűen remek szakember!

profile-pic
Kinga

A doktornő nagyon segítőkész volt. A vizsgálat nagyon alapos.

profile-pic
Teresa

A dr nő nagyon kedves és maximalista, első percektől szinpatikus volt.

profile-pic
Sándorné

A doktornő nagyon érthetően, barátságosan és szakszerűen kommunikált. A szuper ellátás mellett, még értettem is, amit mond :)

profile-pic
Baráth Viki

Mindenkinek szívből ajánlom! 3 éves herce-hurca után végre tudom, hogy mi a bajom! Emellett elszomorít a tudat, hogy "orvosok" hada eddig nem jött rá. Ha előbb jövök ide, sokkal kevesebb szenvedésnek lett volna részem.

profile-pic
Hajoka Gabriella

Komoly sportsérüléssel kerültem hozzá és a kezelés végéré már újra versenyre készülhetek. Köszönöm!

profile-pic
Márton

A doktor Úr. Kimagasló türelemmel. Kivételes tudásával diagnosztizálta a fájdalom okát. Rövidtávú beavatkozást tett. Valamint gyógyszeres kezelést javasolt. Semmi "menjek gyógytornára majd elmúlik", sem más javaslat.

profile-pic
Bekő Ferenc

Kedvesség, hatalmas szaktudás. Valóban odafigyel a betegre és teljes erejével azon van, hogy segítsen!!! Emellett nagyon közvetlen, így sokkal kényelmesebben és "lazább" volt a vizsgálat! Csillagos ötös! :)

profile-pic
Ádám

She was very thurough, knowledgeable and kind.

profile-pic
Jocelyn

A maximális segítőkészség, és az ehhez szükséges találékonyság

profile-pic
Bence

Volt egy kis csúszás, de megérte várni! Nagyon alapos és részletes kivizsgálás után kaptam meg az instrukciókat a kezelésemmel kapcsolatban. Megtapasztaltam a csúszás okát, hát ez volt. Mindenkinek szívből ajánlani tudom a szakrendelőt!

profile-pic
Zoltán Bagossy

A főorvos ÚR vizsgálat közben őszinte, emberi volt. Az eddigi vizsgálatok közül Ő volt a legprofibb. Köszönöm!

profile-pic
Dancsi Zoltán

Kevés ilyen szakemberrel találkoztam, aki valóban segíteni vágyik a betegnek.

profile-pic
Andi

Figyelmes, szakmailag felkészült.

profile-pic
erika

Nagyon alapos kivizsgálást, kezelést kaptam dr. Puskás Réka doktornőtől, bízom benne, hogy eredménye lesz.

profile-pic
Obermayer Éva

Gyógytornásznál jártam. Rendkívül felkészült, tapasztalt. Alapos vizsgálat után, szakszerű gyógytorna. Csak ajánlani tudom!

profile-pic
Papp Róbert

Dr. Puskás Rékát 2011-ben, még a Szt. Imre kórház reumatológusaként ismertem meg, ezért kerestem őt fel a 27 Sellő Mozgásszervi Terápiás Centrumban. Azóta tudom róla, hogy kiváló szakember és nagyszerű ember. Nagyon alaposan vizsgált meg, nagy empátiával figyelt a panaszaimra, és gondoskodik azok lehetséges okai egyéb vizsgálatok révén való, pontos felderítéséről, majd azok ismeretében a további teendőkről. A kontroll alkalmával, már az MRI eredményének ismeretében, maximális körültekintéssel felmérve a helyzetet, kaptam eligazítást a soron következő teendőkről. Azóta tavaly kora ősszel sor került az elég súlyos műtétemre, aminek a sürgősségi megoldását is a főorvos asszonynak köszönhettem - még nagyon időben, szerencsére pont a Covid-járvány 3. hulláma legelején került rá sor! Mostanra tudtam már eljutni Hozzá kontrollra, ezt is a szokásos, maximális alapossággal végezte el, plusz a további teendőimet is részletesen megbeszéltük. Sok és nagy hálás köszönettel tartozom mindezért neki!

profile-pic
Charta BP22

A kezelés után fájdalom nélkül tudtam hazasétálni, 5 percre lakom a rendelőtől. Az előírt gyógyszerek szedése mellett szinte teljesen panaszmentes vagyok.

profile-pic
Ernőné

Egy reggel teljesen bemerevedett derékkal ébredtem és iszonyú fájdalmaim voltak. Elmentem orvoshoz, aki a fájdalomcsillapító után őt ajánlotta, azt mondta a manuálterápia meg fog gyógyítani. Így is lett, a kezelésekkel gyorsan javult az állapotom, ma már csak ritkán járok kezelésre.

profile-pic
Zsófia

Futás közben térdfájással kerestem fel. A kezelésen alaposan elmagyarázta, hogy mi a gond és előre megbeszéltük, hogyan alakul majd a kezelés.

profile-pic
Zoltán

Tetszett, hogy nagyon odafigyeltek a vírus kapcsán a fertőtlenítésre. Gyorsak, pontosak és kedvesek voltak! :) Köszönöm.

profile-pic
Tőzsér Ákos

Gyors, szakszerű, barátságos, emberközpontú

profile-pic
Zoltán

Az orvosi ellátás tökéletes, közvetlen, a baj forrását igazán kutató doktornő. Még nincs meg a bajom oka, de végre valaki gondolkozik rajta. A recepción is derűsek, kedvesek. A váróterem és mosdó miatt nem adtam 5 csillagot, de azt gondolom, az az irodaház üzemeltetőjét érinti inkább, nem az egészségügyi ellátást.

profile-pic
Zsuzsi Harka

Kedves, alapos, preciz volt a doktorno, probalt reszletesen elmagyarazni mindent es segiteni a fajdalmam enyhitesen. Ugy alakult a kisbabamat is vinnem kellett es teljes mertekben megertette, segitett vele.

profile-pic
Petra

A doktornő fantasztikus munkát végzett! Köszönöm!

profile-pic
Vendég

Közvetlen, őszinte, segítőkész, tapasztalt

profile-pic
Zoltán

A doktornő nagyon körültekintően megvizsgált. Laikusként úgy érzem, hogy mindenre figyelt. 18:10 perckor kerültem be hozzá és 19:35 perckor jöttem ki. Úgy gondolom legalább ennyi idő kell egy alapos vizsgálathoz. Innentől kezdve csak hozzá fogok járni, ha reumatológiai panaszom lesz.

profile-pic
Bernadett

Mindenre kiterjedő figyelmes diagnózis, magas szakmai tudás, -remélem- sikeres terápia.

profile-pic
Ferenc

Dr. Puskás Réka nagyon precíz, kedves, barátságos volt. Maximálisan elégedett vagyok vele.

profile-pic
Lillla

Gondos, alapos, körültekintő kezelésben részesültek a módszer ismertetése mellett.

profile-pic
Fodor Ibolya

Nagyon sok kezelési lehetőség egyáltalán nem csak a megszokott módszerek. Nagyon jó lett a hátam.

profile-pic
Dorottya

Az első vizsgálat után a kezelési terv megbeszélése, majd a kezelés alatt is a kórelőzmény átbeszélése igazán kellemes beszélhetés során történt meg.

profile-pic
Katalin

Kedves és figyelmes, mindig tudja, hogy milyen gyakorlatot kell adnia, ami nem túl sok és nem is kevés.

profile-pic
László

Pontosan fogadott, pontosan végzett és minden kérdésemre volt ideje

profile-pic
Nagy Júlia

Sokkal többet kaptam, mint amire számítottam, az előre bejelentkezett vizsgálaton kívül mást is megvizsgált és ellátott

profile-pic
Kulcsár Gábor

A derekam, ami éjszaka úgy beállt, hogy nem tudtam felegyenesedni egy injekcióval meggyógyította a Doktor Úr

profile-pic
Ottó

Szakszerű ellátás, nyugodt légkör, pontos diagnózis, maximális felkészültség...

profile-pic
Janzer Erika

A doktornő folyamatosan figyelte minden reakciómat, rezdülésemet a vizsgálat során. Motiváltnak tűnt a munkavégzés alatt és látszott rajta, hogy segíteni szeretné gyógyulásomat.

profile-pic
Eszter

A főorvos asszony hozzáértő és kedves, végighallgatott és figyelt a problémáimra.

profile-pic
Rezső

Felkészült, kedves , odaadó és tényleg nagyon segítőkész! Jó lenne, ha mindenki , minden specialista így értené a dolgát! Köszönöm!!! Csak ajánlani tudom mindenkinek!!

profile-pic
Márton Anna

A figyelem, a határozottság és a közvetlenség. Jó kezekben éreztem magam, és tökéletesen elégedetten hagytam el a rendelőt.

profile-pic
Katalin

A Doktornő emberi hozzáállása, hatalmas szakmai tapasztalata-tudása nagyon megnyugtató. Maximálisan elégedett voltam vele. A kezelés ára elég erős, de a tudást és az időt (1 beteg=1 óra) meg kell fizetni.

profile-pic
Vendég

Partnerként kezelt

profile-pic
Éva

Rendkívül alapos, felkészült orvos. Örülök, hogy eljutottam hozzá. Köszönöm.

profile-pic
Zsuzsanna

Kedves, mosolygós, fiatal, de képzett gyógytornász.

profile-pic
Lilla

Minden rendben volt

profile-pic
Vass Zsuzsanna

végre valaki lelkiismeretesen megvizsgált,és csak utána javasolt "öngyógyulás"-t, és adott gyógyszert jun 16 ma is voltam ott.Jó érzés, hogy az orvos felém fordul. Nem beszélget az asszisztens-sel, nem telefonál, nem rendezgeti az előző ügyfél papirjait, hanem rám, tehát RÁM figyel.

profile-pic
Pásztóy Gábor

Megnyerő személyisége és szakmai felkészültsége lenyűgözött

profile-pic
Gáll Kristóf

A Doktornő olyan amilyennek egy orvosnak lennie kell, ért ahhoz amivel foglalkozik. Előtte jópár orvosnál megfordultam,de ennyi figyelmességet, hozzáértést és tanácsot senkitől nem kaptam. Azzal a problémával foglalkozott amivel kellett, nem hebegett habogott. Örülök, hogy a foglalj orvost.hu segítségével rátaláltam a doktornőre :). A lehető legtöbb segítséget nyújtotta! Nagyon köszönöm neki!

profile-pic
Dominika

Minden rendben szokott haladni és hamar kapok időpontot

profile-pic
Anita

Párom volt nála úgyhogy az ő taoasztalatát irnám le.Nagyon kedves volt,mindent elmondot,hogy mit fog csinálni.

profile-pic
Szilvia

Teljes körű szakértelemmel áll a dolgokhoz. Bárcsak mindenhol így állnának a betegekhez. Köszönjük.

profile-pic
Vendég

Tökéletes ellátásban volt részem! A főorvos úr szakmai tudása lenyűgöző! A betegeket megnyugtatja az irántuk megnyilvánuló empátiája. Gyötrelmes fájdalomtól szabadított meg. Köszönöm! További jó munkát ,és sok sikert kívánok! Tnéni

profile-pic
Törőcsik Lajosné

A vizsgálat során a Doktornő rendkívül alaposan és körültekintő módon járt el, majd egy laikus számára is érthetően vázolta a problémát. Ez után világosan elmagyarázta a kezelés és gyógyulás várható folyamatát.

profile-pic
Zoltán

Puskás Réka nagyon figyelmes, segítőkész, rugalmas és széles látókörű. Köszönjük a segítséget.

profile-pic
Aranka

10 csillagot adnék, ha lehetne, az egyik legszakszerűbb és felkészültebb szakrendelés amivel eddig találkoztam

profile-pic
Hodossy Balázs

Szemmelláthatólag nagytudású, közvetlen, de határozott hölgy, aki kíválóan megtalálja a hangot a beteggel. Az asszisztense is nagyon kedves.

profile-pic
István

Pozitív légkör, oldott hangulat az orvos és a beteg között.

profile-pic
Istvánné Irén

A nehezebben meghatározható tünetek mellett alapos vizsgálatot kaptam és meg tudtuk beszélni a korábbi tapasztalatok fényében a lehetőségeket és teendőket.

profile-pic
David

A doktornő végig közvetlen,alapos,türelmes volt. Egyértelműen segített a fájdalmam csökkentésében már a manuálterápia során is. Kifejezetten nagy szaktudással bír, nagyon kedves és nagyon emberi.

profile-pic
Andrea

Gondos, türelmes figyelmet tapasztaltam a doktornőtől, a kezelés pedig egyértelműen eredményes volt, köszönöm.

profile-pic
Attila

Nagyon ért a szakmához

profile-pic
Honti Ottóné

Figyelmes, emberséges, mindenkinek csak ajánlani tudom

profile-pic
Gyenis Róbert

A doktor úr minden korábbi leletemet alaposan megvizsgálta tisztázó kérdéseket is feltett. Az injekciós kezelés során nem féltem, biztos kézzel szúrt meg.

profile-pic
Gábor

Becsípődésem miatt csak taxival és fiam segítségével tudtam bemenni a doktor úrhoz. Az injekció utáni napon a saját lábamon tudtam sétálni.

profile-pic
Ilona

Profi szakember, minden mozgàsszervi problémámat megoldotta.

profile-pic
Harmath Nóra

A doktornő kedves és alapos. Minden részletre terjedően kikérdez, és ennek megfelelően dönt a kezelésről. A vizsgálat valóban egy óra.

profile-pic
Erika

Korrekt, mindenre kiterjedő segítség, profi szaktudás jellemzi a Doktornőt.

profile-pic
Bata György

Dr. Puskás Réka precizen és részletesen felmérte az állapotomat és tájékoztatott a lehetséges gyógymódokról gerinc sérvemmel kapcsolatban, ahol az gyors cselekvés fontos tényező/ a fájdalmak mellett bal alsó lábam lebénult/. Köszönet em a doktornőnek!

profile-pic
Herceghalmi István

A kapott időpontom előtt egy héttel sürgősségi eset miatt hívtam a doktornőt, nagyon komoly és fájdalmas gerincproblémra kellett azonnali megoldás. Ő volt olyan kedves, hogy előre vett, azonnal fogadott ezzel csúszást okozva az aznapi rendelésében...korábban sehol sem tapasztalt holisztikus szemlélettel gyógyít! Csak ajánlani tudom mindenkinek, és ha csúszást tapasztal bárki is, akkor lehetséges, hogy ilyen miatt volt. (akár pont miattam)

profile-pic
Viktória
Summary
Bokatörés 3 oka, 6 tünete és 6 kezelési módja [teljes útmutató]
Article Name
Bokatörés 3 oka, 6 tünete és 6 kezelési módja [teljes útmutató]
Description
A bokatörés egy fájdalmas csonttörés, amely mozgásszervi orvosi és gyógytorna kezelést igényel. Okai, tünetei és kezelési módjai ittt
Author
Publisher Name
27 Sellő Rendelő
Publisher Logo