Fájdalomterápia

A fájdalomterápia a betegség, sérülés következményeként kialakult tartós fájdalom kezelése, melynek célja a panaszok enyhítése, a beteg életének panaszmentessé, de legalább elviselhetővé tétele. A kezelés alapfeltétele a fájdalmat okozó betegség megállapítása és célzott oki kezelésének megkezdése.

Kiket kezelünk fájdalomrendelésünkön?

Elsődlegesen olyan betegeket tudunk kezelésbe venni, akiknek alapbetegségét a háziorvos illetve a betegség szerinti szakorvos kivizsgálta és kezeli. A megfelelő kezelés mellett fennálló fájdalmak megszüntetését vagy enyhítését végezzük rendelésünkön. Súlyos fájdalmak enyhítésében mindenképpen segítünk, szükség esetén rendelőnkben mozgásszervi szakorvos, belgyógyász szakorvos és neurológus szakorvos is bekapcsolódik az ellátásba, de az alapbetegség felkutatása és megfelelő kezelése nem a fájdalomrendelés feladata, hanem a betegség jellege szerinti szakterületé, hiszen sok betegség esetében a haladéktalanul megkezdett kezelés nemcsak a fájdalom megszüntetését, hanem a beteg életének megmentését is szolgálja.

Mik a legjellemzőbb panaszok és betegségek?

• Mozgásszervi fájdalmak
• Daganat okozta fájdalmak
• Fejfájások
• Műtétek utáni fájdalmak
• Ismeretlen okú tartós fájdalmak

Hogyan kezeljük betegeinket?

A kezelés alapja a részletes vizsgálat, a sok esetben rengeteg korábbi vizsgálat és kezelés áttekintése, ezt követően az elérhető és elérendő kezelési cél megbeszélése. A kezelések alapját gyógyszeres kezelés képezi, szükség esetén érzéstelenítő és fájdalomcsillapító injekciókkal kiegészítve, de tekintettel arra, hogy a fájdalom az egész szervezet reakciója, minden esetben életmódbeli tanácsokkal, kiegészítő kezeléssel, szükség esetén célzott pszichoterápiás kezeléssel is segíteni tudunk. A fájdalmak kezelése csapatmunka, több szakorvos együttes munkáját igényli, melyet rendelésünkön biztosítunk betegeinknek. Sokan a „fájdalomklinika” hallatán epidurális kanülökre, „blokádokra” gondolnak, szakmai meggyőződésünk szerint ezek az eljárások a maguk szűk indokoltsági területén fekvőbeteg intézményekben végzendők, amikor tényleg ilyen beavatkozás szükséges segítünk a megfelelően magas színvonalú centrum felkeresésében.

Mennyi ideig tart a kezelés?

Sok esetben néhány alkalom segít a probléma megoldásában. A valóban makacs fájdalmak kezelésének beállítása és követése rendszeres találkozást igényel, ez a kezelés beállítása után általában havonkénti kontrollt jelent.